Πέμπτη 6 Ιανουαρίου 2011

Στην κόκκινη λίστα και ο μπάμπουρας

Ο μπούμπουρας που συμμετέχει στη γονιμοποίηση των φυτών κινδυνεύει με εξαφάνιση... Μετά τις μέλισσες άλλο ένα έντομο που παίζει σημαντικό ρόλο στη γονιμοποίηση των φυτών αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα επιβίωσης. Η τελευταία καταμέτρηση που έγινε στις ΗΠΑ έδειξε ότι οι πληθυσμοί του μπούμπουρα έχουν υποστεί δραματική μείωση και μάλιστα τέσσερα από τα πιο κοινά είδη του εντόμου κινδυνεύουν πλέον με εξαφάνιση.

Τα τελευταία χρόνια μια μυστηριώδης επιδημία εξολοθρεύει τους πληθυσμούς των μελισσών σε πολλές περιοχές του πλανήτη και μάλιστα το μεγαλύτερο πρόβλημα αντιμετωπίζουν και πάλι οι ΗΠΑ. Ερευνητές του Πανεπιστημίου του Ιλινόι αποφάσισαν να μελετήσουν τέσσερα είδη του μπούμπουρα τα οποία ως πρόσφατα είχαν εξαιρετικά μεγάλους πληθυσμούς.
Εμειναν έκπληκτοι όταν διαπίστωσαν ότι οι πληθυσμοί αυτών των ειδών έχουν μειωθεί σε ποσοστό που ξεπερνά το 95%. Οι ερευνητές θεωρούν ότι μέρος του προβλήματος είναι η επιδημία που χτυπάει και τις μέλισσες αλλά βρήκαν και στοιχεία που δείχνουν ότι η μείωση των πληθυσμών του μπούμπουρα συνδέεται και με τον συνεχή περιορισμό του φυσικού περιβάλλοντος στο οποίο ζει και δραστηριοποιείται.
Πηγή
https://www.tovima.gr