Τρίτη 12 Οκτωβρίου 2010

Τα χρώματα που βλέπει η μέλισσα

Αυτές τις ημέρες βάφω κυψέλες, εύλογα λοιπόν σκέφτηκα να σας γράψω για ΤΑ ΧΡΩΜΑΤΑ ΠΟΥ ΒΛΕΠΕΙ Η ΜΕΛΙΣΣΑ.
Είναι πολύ σημαντικό πράγμα να έχουμε στο μελισσοκομείο μας διάφορα χρώματα βαμμένες τις κυψέλες μας.
Κι αυτό γιατί αυτό βοηθάει τις μέλισσες να γνωρίζουν πιο εύκολα την κυψέλη τους και να μην μπαίνουν από λάθος σε άλλη.
Αν η μέλισσα μπει σε λάθος κυψέλη τότε οι φρουροί την κόβουν, εκτός κι αν είναι νέα και φορτωμένη τροφές, οπότε την καλοδέχονται να περάσει.
Παρ όλα αυτά υπάρχουν απώλειες από την λεγόμενη ΠΑΡΑΠΛΑΝΗΣΗ, έτσι λέγεται το φαινόμενο αυτό.
Κι αν στις εργάτριες το κακό είναι μικρό, σκεφτείτε τι γίνετε όταν μια βασίλισσα βγαίνει να ζευγαρώσει και στο γυρισμό δεν μπορεί να ξεχωρίσει την κυψέλη της.
Τότε ο θάνατος είναι σίγουρος αν κάνει λάθος  μιας και οι φρουροί δεν επιτρέπουν σε καμία περίπτωση την είσοδο ξένης βασίλισσας στην κυψέλη τους.
Κατά συνέπεια θα έχουμε ορφανό το μελίσσι της νεκρής βασίλισσας, και σίγουρα πολλές νεκρές βασίλισσες θα υπάρξουν σε ένα μελισσοκομείο που οι κυψέλες είναι βαμμένες όλες το ίδιο χρώμα.
Άρα λοιπόν ένας καλός τρόπος για να μην  μπερδεύονται οι μέλισσες μας είναι να βάφουμε τις κυψέλες διαφορετικά χρώματα.
Αλήθεια όμως ΤΙ ΧΡΩΜΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΒΑΨΟΥΜΕ ΤΙΣ ΚΥΨΕΛΕΣ ΜΑΣ;
Έχετε αναρωτηθεί ποτέ μήπως οι μελισσούλες μας δεν μπορούν να δουν όλα τα χρώματα που βλέπει το ανθρώπινο μάτι;
Η απάντηση λοιπόν είναι ότι όντως οι μέλισσες βλέπουν λιγότερα χρώματα από όσα βλέπουμε εμείς, υποστηρίζουν οι επιστήμονες και δεν υπάρχει λόγος να μην τους πιστέψουμε.
Οι μέλισσες λοιπόν σύμφωνα με τους ερευνητές μπορούν να διακρίνουν 4 χρώματα.
Το υπεριώδες, το μπλε, το πρασινομπλέ, και το κίτρινο.


Όλα τα άλλα χρώματα οι μέλισσες τα βλέπουν γκρίζα η σκούρα η ασπρόμαυρα όπως ακριβώς θα τα βλέπαμε σε μια ασπρόμαυρη τηλεόραση.
Αν λοιπόν αναρωτηθείτε για το χρώμα που πρέπει να βάψετε τις κυψέλες σας τότε όπως λένε οι ερευνητές τα πιο κατάλληλα είναι το μπλε, το κίτρινο και το άσπρο,
Για την ιστορία εγώ αυτές τις μέρες που βάφω τις δικές μου τις βάφω μπλε, ενώ θα φτιάξω όλο μου το μελισσοκομείο σε αυτά τα χρώματα που σας είπα.
Θλίβομαι λίγο όταν σκέφτομαι ότι η φύση και τα λουλούδια που λατρεύουν τόσο πολύ οι μέλισσες έχουν τόσα πολλά ακόμα  χρώματα που δεν μπορούν να τα δουν.
Όμως τι να κάνουμε, έτσι αποφάσισε ο δημιουργός, κι αυτός κάτι παραπάνω θα ξέρει.



M E L I S S O C O S M O S  ελάτε να γνωρίσουμε τον μαγικό κόσμο των μελισσών

4 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

ΤΟ ΥΠΕΡΙΩΔΕΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΧΡΩΜΑ. ΕΙΝΑΙ ΗΛΕΚΤΡΟΜΑΓΝΗΤΙΚΉ ΑΚΤΙΝΟΒΟΛΙΑ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΡΑΤΗ ΠΕΡΙΟΧΗ (ΥΠΕΡΙΩΔΗΣ= ΥΠΕΡ(ΠΑΝΩ) + ΙΩΔΗΣ). ΜΠΟΡΕΙ ΟΙ ΜΕΛΙΣΣΕΣ ΝΑ ΑΝΤΙΛΑΜΒΑΝΟΝΤΑΙ ΤΗΝ ΥΠΕΡΙΩΔΗ ΑΚΤΙΝΟΒΟΛΙΑ ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΟΡΑΤΗ ΓΙΑ ΝΑ ΤΗΝ ΔΟΥΝ. ΟΠΩΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΟΡΑΤΗ ΓΙΑ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ Η ΑΚΤΙΝΟΒΟΛΙΑ ΤΩΝ ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΚΩΝ ΚΥΜΑΤΩΝ.

Melissocosmos είπε...

Ανώνυμε δεν αντιλέγω, όμως από τη στιγμή που έτσι το γράφουν οι ερευνητές εγώ οφείλω να το γράψω στο άρθρο μου.
Αν δεν το έγραφα δεν θα ήταν ακριβείς οι πληροφορίες που δίνω.

EllinikoMeli είπε...

Όντως το υπεριώδες δεν είναι χρώμα. Είναι ένα εύρος συχνοτήτων (φωτός) περα απο το ιώδες που βλέπει ο άνθρωπος. Για την ακρίβεια λοιπόν η μέλισσα βλέπει γύρω απο τρείς συχνότητες: 340nm, 430nm και 540nm και κοντά σε αυτές. Συνεπώς δεν βλέπει σχεδόν καθόλου αυτό που εμείς λέμε κόκκινο(650nm).
Δεν υπάρχει όμως αντιστοιχία σε αυτό που αισθανόμαστε εμείς και σε αυτό που αισθάνονται οι μέλισσες ως χρώμα.

Η υπεριώδης ακτινοβολία είναι υπεριώδης μόνο για τον άνθρωπο! Εμείς ορίσαμε οτι απο τα 400nm και κάτω θα τη λέμε υπεριώδη, γιατι είναι πέρα απο το ιώδες (ακριβώς 400nm).
Η μέλισσα όμως που δεν περιορίζεται στα 400nm με την όραση της ανιχνεύει και ακτινοβολία (φως) κάτω απο αυτά. Μια χαρά τη βλέπει και αναγνωρίζει και εικόνες υπεριώδους φωτός,όσο φυσικά της επιτρέπουν τα μάτια της!

Επίσης δεν έχει καμία σχέση η ακτινοβολία αυτή με τα ραδιοκύματα, τα οποία έχουν το ακριβώς αντίθετο μέγεθος, δηλαδή έχουν τεράστιο μήκος κύματος!

Επίσης τα υπόλοιπα χρώματα των λουλουδιών οι μέλισσες τα αντιλαμβάνονται με ενα μοναδικό δικό τους τρόπο.
Ούτε ασπρόμαυρα, ούτε γκρίζα ουτε τίποτα! Απλά διαφορετικά. Δεν μπορεί να περιγραφεί αυτός ο τρόπος, μόνο υποθέσεις κάνουμε!

Έτσι μια συνθετική μπογιά που στα δικά μας μάτια μπορεί να μοιάζει αόρατη (πχ ένα λάδι, ή μια διάφανη αλοιφή), για τις μέλισσες ίσως λειτουργεί σαν μια φωτεινή επιγραφή neon σε ένα σκοτεινό δρόμο!!

Tελικά ίσως εμείς είμαστε οι άτυχοι κι όχι αυτές!

Melissocosmos είπε...

Πολυ ενδιαφερον ολα αυτα EllinikoMeli μπραβο σου