Ας τα πάρουμε τα πράγματα από την αρχή όμως.
Η Βαμβακίαση των πεύκων δεν είναι τίποτα άλλο από ένα μικροσκοπικό ζουζούνι με το όνομα Marchalina hellenica.
Η Marchalina hellenica ζει κάτω από τον φλοιό του πεύκου και τρέφεται με τους χυμούς του.
Οι μελισσοκόμοι έχουν άμεσο όφελος από αυτό το ζουζούνι γιατί αυτό εκκρίνει ένα ζαχαρώδες υγρό το οποίο το μαζεύουν σε αφθονία οι μελισσούλες που με την κατάλληλη επεξεργασία το μετατρέπουν στο περίφημο Ελληνικό πευκόμελο.
Όσο λοιπόν περισσότερα από αυτά τα ζουζούνια υπάρχουν σε ένα πεύκο τόσο περισσότερο μελάκι θα βγει από αυτό.
Γι αυτό και οι κυβερνήσεις της χώρας μας κατά την δεκαετία του 1980 και μέχρι τις αρχές της δεκαετίας του 1990 επιδοτούσαν συνεργεία μελισσοκόμων να εμβολιάζουν με αυτό το έντομο τα πευκοδάση της χώρας μας προκειμένου να αυξηθεί έτσι και η ελληνική παράγωγη μελιού.
Έτσι κι έγινε λοιπόν, και σύντομα η Ελλάδα έγινε μια πολύ μεγάλη δύναμη μελιού στην Ευρωπαϊκή ένωση αλλά και στον κόσμο.
Για την ακρίβεια είμαστε δεύτεροι στην Ευρώπη σε παραγωγή μελιού, ενώ το πευκόμελο αποτελεί το 60% της παραγωγής μελιού της χώρας μας.
Τα πράγματα άλλαξαν όμως από τις αρχές της δεκαετίας του 1990 όταν παρατηρήθηκε ότι πέθαιναν πολλά πεύκα, και για την αιτία αυτή δεν άργησε να κατηγορηθεί ως υπεύθυνο το έντομο αυτό, η Marchalina hellenica δηλαδή.
Οι υποστηρικτές της έλεγαν και λένε ότι δεν ευθύνεται το έντομο για το θάνατο των πεύκων, ενώ οι κατακριτές της έλεγαν και λένε ότι ευθύνεται το έντομο αλλά και οι μελισσοκόμοι που εισήγαγαν το έντομο αυτό από το εξωτερικό και έκαναν υπερβολικούς εμβολιασμούς με αποτέλεσμα τα πεύκα να μην αντέχουν τόσο πολύ μεγάλο αριθμό εντόμων να τα απομυζούν.
Μάταια οι μελισσοκόμοι προσπαθούσαν να τους πουν ότι το έντομο αυτό υπήρχε στην Ελλάδα από την αρχαιότητα ακόμα χωρίς να προκαλούν καμία ζημιά στα πεύκα.
Μάλιστα κι εμείς σαν Blog δεχτήκαμε επίθεση από αναγνώστη που θεωρούσε τους μελισσοκόμους υπεύθυνους για τον θάνατο των πεύκων.
Ξεκαθαρίζουμε ωστόσο ότι κρατάμε στάση ουδέτερη για το θέμα μιας και δεν δηλώνουμε ειδικοί, και οπωσδήποτε πιστεύουμε ότι για το θέμα οι ειδικοί πρέπει να βγάλουν το συμπέρασμα.
Πάντως εδώ και 17 περίπου χρόνια οι εμβολιασμοί των πεύκων με το έντομο έχουν απαγορευτεί, και γίνεται προσπάθεια να μειωθεί ο πληθυσμός του, και φυσικά αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να μειωθεί πολύ η παραγωγή πευκόμελου στην Ελλάδα με ότι συνεπάγεται αυτό για την εθνική μας οικονομία.
Ωστόσο βρήκαμε ένα βίντεο από μια ταινία του Θανάση Βέγγου με τίτλο (Τύφλα να έχει ο Μάρλον Μπράντο).
Πρόκειται για μια κωμωδία παραγωγής του 1963 γυρισμένη στον Πόρο.
Σε μια σκηνή λοιπόν φαίνεται καθαρά ότι το πεύκο είναι γεμάτο βαμβακάδα από το έντομο marchalina hellenica.
Δείτε το βίντεο
Έχουμε να πούμε λοιπόν, ότι το 1963 οπότε και τα πλάνα αυτά, η μελισσοκομία στην Ελλάδα ήταν ακόμα στα σπάργανα, δεν υπήρχε νομαδική μελισσοκομία, δηλαδή οι μελισσοκόμοι δεν μετέφεραν τις κυψέλες τους, αλλά υπήρχαν μόνο σταθερά μελισσοκομεία, και μάλιστα ήταν ακόμα σε κοφίνια αφού οι σύγχρονες κυψέλες τότε εμφανίζονταν δειλά δειλά, ενώ οι μελισσοκόμοι της εποχής δεν ασχολούνταν και πολύ με τα μελίσσια και δεν έβγαζαν μεγάλες ποσότητες μελιού όπως σήμερα.
Φυσικά τότε δεν γίνονταν εμβολιασμός στα πεύκα από μελισσοκόμους.
Στο βίντεο φαίνετε καθαρά ότι το πεύκο έχει πάρα πολύ μεγάλο αριθμό εντόμων, κάτι που μαρτυράει ότι τα ζουζούνια στην περιοχή αυτή είχαν πάρα πολλά χρόνια.
Εμείς αναρωτιόμαστε τώρα.
Αν λοιπόν τα πεύκα στον Πόρο μπόρεσαν και ζούσαν τουλάχιστον εδώ κι 60 χρόνια παρ όλο τον μεγάλο αριθμό εντόμων που τα απομυζούσαν, τι συμβαίνει τα τελευταία χρόνια και τα πεύκα πεθαίνουν;
Μήπως τελικά δεν ευθύνεται το έντομο για τον θάνατο των πεύκων;
Μήπως είναι άλλη η αιτία, κι όλοι τα έχουν βάλει άδικα με το έντομο αυτό στερώντας τη χώρα μας από παραγωγή μελιού και έσοδα;
Μήπως τελικά χάνουμε πολύτιμο χρόνο προσπαθώντας να σκοτώσουμε την marchalina hellenica ως υπεύθυνης για το θάνατο των πεύκων ενώ η αιτία είναι άλλη;
Τα συμπεράσματα δικά σας
Πιστεύουμε όμως ότι το βίντεο αυτό μπορεί να βοηθήσει τα επιχειρήματα των μελισσοκόμων, ότι το έντομο αυτό δεν κάνει κακό και δεν σκοτώνει τα πεύκα, και ότι δεν εισήχθη στην Ελλάδα αλλά προϋπήρχε από την αρχαιότητα αφού ήδη το αναφέρουν και διάφορα αρχαία κείμενα.
M E L I S S O C O S M O S ελάτε να γνωρίσουμε τον μαγικό κόσμο των μελισσών
16 σχόλια:
Το πρόβλημα Βασίλη είναι ότι όπως πολλά άλλα βάλαμε τα χέρια μας και βγάλαμε τα μάτια μας.
Στα δάση ο εργάτης έχει φυσικούς εχθρούς που ρυθμίζουν τους πλυθισμούς του.
Στην Αθήνα και στα εμβολιασμένα δάση το θέμα παράγινε.
Τα αμάξια σκατά.
Πέρναγες από κάτω και σε έκανε η βαμβακάδα χάλια.
Λόγω της ανυπαρξίας των φυσικών κυνηγών του στην πόλη όντως τσακίζανε τα δέντρα σε συνδυασμό με την μόλυνση.
Λόγω της απληστίας μας πήρε η μπάλα κοινώς.
Νίκο εγώ δεν βλέπω το λόγο γιατί να εμβολιάσουμε τα πεύκα στις πόλεις, και σίγουρα δεν μιλάω γι αυτά, αλλά μιλάω για τα πευκοδάση.
Στην πόλη δεν υπάρχουν μελίσσια ούτε είναι σωστό να εμβολιάζουμε εκεί τα πεύκα και να ενοχλούμε τους πολίτες.
O M E L I S S O C O S M O S αυτό το κατακρίνει.
Σε άλλα κράτη που έχουν παραγωγή πευκόμελου τί γίνεται με τόν εργάτη ?
Πώς τόν αντιμετωπίζουν,σάν επιβλαβή η σάν οφέλιμο ?
Μία έρευνα ίσως έδινε απάντηση στο θέμα και ίσως βρισκόταν κάποια άλλη αιτία που υπάρχει αλλά την παραβλέπουμε.(εσκεμμένα η όχι).
Φωτη θα ψαξω να δω τι ισχυει στο εξωτερικο
Στην ανωπολη σφακιων στα χανια της κρητης ενα ολοκληρο πευκοδασος ισως το μεγαλυτερο στην κρητη αργοσβυνει εδω και πολλα χρονια και η αιτια ειναι το μαμουνι.οποτε το πολυ ψαξιμο ειναι περριτο
Ανώνυμε πως ξέρεις ότι η αιτία είναι το μαμούνι;
πολυ απλα πριν το φερουν οι επαγγελματιες της περιοχης,2 για την ακριβεια,επιδοτουμενοι,το δασος ηταν υγιεστατο.επισης το ιδιο λενε και πολλοι γεωπονοι εδω στα χανια.προς θεου δεν κατηγορω τους μελισσοκομους αλλα το ιδιο το κρατος
Εγώ ανώνυμε σέβομαι την άποψη σου, η οποία και καταγράφεται.
Όπως είπα κρατώ ουδέτερη στάση για το θέμα μιας και δεν είμαι ειδικός.
to dasos tis halkidikis ME AFTOFIES PEUKO ohi me imero edo kai ekatontades hronia den eho dei ksera peuka. treis genies toulahiston.
antitheta o aritmos tou ergati plitete peripou kathe 20 etia kai ksana anakamptei meta apo mia 5 etia.
Οι γνώμες διίστανται Γιώργο, από άλλους ακούω θετικά σχόλια ενώ άλλοι κατακρίνουν την ανάρτηση για το θέμα αυτό.
Η Marchalina hellenica είναι ένα φλοιομυζητικό έντομο που προσβάλλει το πεύκο, τρέφεται από τους χυμούς των ηθμωδών σωλήνων του δένδρου, τους οποίους με το μεγάλο ρύγχος που διαθέτει μπορεί να καταστρέψει.
Κάθε πεύκο που ''κατακλύζεται'' από χιλιάδες τέτοια έντομα παθαίνει καχεξία και τελικά εξασθενίζει, προκαλώντας κατ" αυτόν τον τρόπο τη μερική ή την ολική του νέκρωση. Το έντομο υπήρχε και παλαιότερα στην Ελλάδα, αλλά σε χαμηλούς πληθυσμούς. Όμως πριν από δέκα περίπου χρόνια το Υπουργείο Γεωργίας επιδότησε τους μελισσοκόμους για να προβούν σε εμβολιασμούς των πεύκων με το έντομο προκειμένου να αυξηθεί η παραγωγή του πευκόμελου.
Το έντομο αυτό αποφάσισαν κάποια στιγμή να διαδώσουν ανά την Ελλάδα ορισμένοι μελισσοκομικοί συνεταιρισμοί, αγνοώντας ή αδιαφορώντας για τις ενδεχόμενες καταστροφικές οικολογικές συνέπειες, με τις οδηγίες επιστημόνων του Υπουργείου Γεωργίας. Η τεχνητή αυτή διάδοση έλαβε χώρα χωρίς καμιά ειδική προηγούμενη μελέτη ή έρευνα, χωρίς ανάμειξη ούτε γνώση των κατ' εξοχήν αρμοδίων δασικών υπηρεσιών του Υπουργείου Γεωργίας.
Το αποτέλεσμα ήταν η ριζική διατάραξη της οικολογικής ισορροπίας τουλάχιστον στο αστικό και περιαστικό πεύκο (άλση, δάση, αυλές, δεντροστοιχίες κ.λπ.).
Το εν λόγω έντομο με ελάχιστα αποτελεσματικούς φυσικούς εχθρούς αποδεκατίζει άμεσα ή έμμεσατα πευκοδάση της χώρας μας.............ενα γεγονός που και ένας σχεδόν τυφλός και άσχετος μπορεί να παρατηρήσει κάνοντας μια βόλτα σε ένα πεύκο δάσος της Αττικής.
.....όλα τα άλλα είναι οι γνωστές ελληνικές θεωρίες συνωμοσίας των διαφόρων λαμόγιων - συμφεροντολογών που προσπαθούν να μας πείσουν ότι το μαύρο είναι άσπρο……..
Ανώνυμε δεν φαντάζομαι να με αποκαλείς έτσι.
Μην φανατίζεσαι και συζήτα, τέτοια κείμενα μπορώ να σου κατεβάσω κι εγώ δεκάδες που να λένε το αντίθετο από αυτό που λέει το δικό σου.
Εδώ συζητάμε, δεν τσακωνόμαστε, ανταλλάσουμε απόψεις.
ama thelete na postaro fotografies apo ta dasi ta peuka ''prasinokopane'' apo igia. den eho dei nekromena i merikos nekromena.
poios to ehei apodeiksei oti katastrefei tous ithmodous solines tou peukou ? poios ekane ereuna?
antitheta se parka pou ihan emvoliastei ehei tora hathei o ergatis.
o ergateis vgenei ekso apo tin mpampakada kai kanei ekdiseis kai genaei ta auga tou.
otan ehei kikloforia apo himous to peuko tote mpenei mesa kai karfonei kai roufaei ena mikro meros ton himon tou peukou, horis na to katastrefei.
AN DEN ANEVASEI HIMOUS TO PEUKO O ERGATIS LIMOKTONEI , TA PEUKA DEN PATHENOUN TIPOTA APO TIN KSIRASIA MPOROUN NA ZISOUN KAI MONO ME IGRASIA . TA AFTOFII PANTA.
απλά πράγματα........ ο εργάτης δεν κάνει σε περιοχή με λίγο χώμα διότι τα πεύκα δεν τον αντέχουν τέτοιο βιασμό με ανομβρία συγχρόνως!!!
kala tosa hronia hiliades peuka me ergati ta shizoun stin flouda kai mazeuoun retsini oloklira KILA !! kai ta peuka den pathenoun tipota
ti den antehoun ton viazmo?
les kai sinehia roufane ,afou leme ama den ehei to peuko den troei o ergatis prepei prota na malakosei o keros
i fysi ta ehei ola kanonismena arkei na tin afisoume isihi!
tora teleftea vgike afto to manitari kserenonte ta peuka kai kserenonte ta peuka.
ama itan etsi den tha eihe eonovia peuka einai dinaton!
Δημοσίευση σχολίου