Ένα ακόμα ενδιαφέρον άρθρο σήμερα από τον MELISSOCOSMO που γράφτηκε για να βοηθήσει νέους μελισσοκόμους να κατανοήσουν όσο περισσότερο γίνετε την τέχνη της μελισσοκομίας και να παράγουν μεγαλύτερες ποσότητες μελιού.
Θέλω να πω σε όσους εφαρμόζουν τις τεχνικές που διαβάζουν στον MELISSOCOSMO να κρατήσουν αυτό το άρθρο γιατί είναι το Α και το Ω της επιτυχίας.
Ας το δούμε λοιπόν.
Από ότι θα έχετε διαπιστώσει οι βασίλισσες μας έχουν αρχίσει να γεννάνε πολύ ικανοποιητικά πλέον.
Ο μελισσοκόμος ωστόσο δεν μπορεί να τα περιμένει όλα έτοιμα από τις μέλισσες…
Πρέπει κι αυτός να παρέμβει προκειμένου να τις βοηθήσει.
Να διορθώσει τα όποια λάθη που υπάρχουν στο μελισσοκομείο του.
Όταν δούμε λοιπόν ότι ο καιρός σταθεροποιείται πρέπει να κάνουμε μια σειρά από παρεμβάσεις προκειμένου να πετύχουμε το απόλυτο.
Το απόλυτο όπως ξαναέχω πει είναι να έχουμε ΟΛΑ ή σχεδόν όλα τα μελίσσια μας παραγωγικά.
Είναι λάθος και κουτό να διατηρούμε πχ 200 μελισσοσμήνη και να έχουμε παραγωγικά μόνο 150 ή 120.
Πρέπει να σκεφτείτε ότι έχουμε κάνει έξοδα για να ξεχειμωνιάσουμε και τα 200 μελίσσια μας, και πρέπει να περιμένουμε παραγωγή και από τα 200 μελίσσια μας.
Όταν λοιπόν σταθεροποιηθεί ο καιρός, και δούμε ότι τα μελισσάκια μας προσπαθούν να αυξήσουν τους γόνους τους πρέπει να τα βοηθήσουμε.
Κατ αρχήν πρέπει να τους δίνουμε σιροπάκι τουλάχιστον μια φορά την εβδομάδα μέχρι που δεν θα το έχουν πλέον ανάγκη.
Μέχρι δηλαδή που να δείτε ότι υπάρχουν τροφές στις κυψέλες και δεν είναι ανάγκη να τροφοδοτούμε.
Το σιροπάκι πρέπει να είναι 2 μέρη νερό κι ένα μέρος ζάχαρη.
Ενώ αν δεν θέλουμε ζάχαρη και θέλουμε να δώσουμε μέλι στα μελίσσια μας τότε η αναλογία είναι 1 κιλό μέλι σε 5 κιλά νερό.
Εγώ έχω πει αν θυμάστε ότι για την αποφυγή ασθενειών που μπορεί να προέρθουν από μολυσμένο μέλι προτιμάω το σιρόπι ζάχαρης.
Ο λόγος που αραιώνουμε τόσο πολύ το σιρόπι ζάχαρης η μελιού, είναι για να το κάνουμε να μοιάζει με νέκταρ, και να ξεγελάσουμε την βασίλισσα με τον τρόπο αυτό να πιστέψει ότι έξω έχουμε δυνατή ανθοφορία, προκειμένου να γεννήσει μεγάλο αριθμό αβγών.
Όταν αυτό συμβεί, δηλαδή όταν οι βασίλισσες μας αρχίσουν και γεννάνε πολύ, είτε λόγο της τροφοδοσίας που κάναμε είτε λόγο καλής νεκταροσυλλογής τότε εμείς οι μελισσοκόμοι πρέπει να προχωρήσουμε σε οριζόντια ανάπτυξη.
Η οριζόντια ανάπτυξη που εφαρμόζουμε επιτρέπει στα μελίσσια μας να αναπτυχτούν περίπου 3 φορές γρηγορότερα απ ότι θα αναπτύσσονταν μόνα τους σιγά σιγά.
Την οριζόντια ανάπτυξη την κάνουμε ως εξής…
Παίρνουμε αρχικά χτισμένα πλαίσια και τα βάζουμε (κατ εμένα) ανάμεσα στο γόνο.
Όταν το κάνουμε αυτό τότε η βασίλισσα το πολύ σε μια εβδομάδα θα έχει γεννήσει το πλαίσιο αυτό.
Τότε αφήνουμε 2-3 ημέρες ακόμα ήσυχο το μελίσσι να γεννήσει και στα υπόλοιπα πλαίσια όπου έχουν εκκολαφτεί οι μέλισσες, και στη συνέχεια δίνουμε κι άλλο πλαίσιο χτισμένο στο κέντρο του γόνου ξανά.
Έτσι το μελίσσι μας αναπτύσσεται οριζόντια…
Όταν γίνει 8αρι ή 9άρι του δίνουμε πάτωμα γεμάτο με πλαίσια κι εφαρμόζουμε οριζόντια ανάπτυξη αυτή τη φορά στον πάνω όροφο ώσπου το μελίσσι να γίνει 18άρι, όποτε του δίνουμε τρίτο πάτωμα γεμάτο πάντα με πλαίσια και συνεχίζουμε την οριζόντια ανάπτυξη στον τρίτο όροφο αυτή τη φορά.
Προηγουμένως είπα ότι κατ εμένα βάζουμε το πλαίσιο ανάμεσα στο γόνο.
Αυτό το λέω γιατί ορισμένοι υποστηρίζουν ότι το πλαίσιο αυτό πρέπει να μπαίνει εκεί που τελειώνει ο γόνος.
Κάτι τέτοιο όμως είναι λάθος, γιατί αν το βάλουμε εκεί που τελειώνει ο γόνος η βασίλισσα δεν θα το γεννήσει άμεσα κι έτσι δεν θα έχουμε τη ραγδαία ανάπτυξη που επιζητούμε.
Να πω ακόμα ό,τι..
Αν δείτε ότι η χρονιά είναι καλή και ότι τα μελίσσια χτίζουν τότε μπορείτε να βάζετε κι άχτιστα πλαίσια ανάμεσα στον γόνο.
Στην περίπτωση που δεν έχετε χτισμένα πλαίσια εννοείται πως θα προχωρήσετε την οριζόντια ανάπτυξη με άχτιστα πλαίσια.
Ακόμα να πω ότι…
Θα δείτε μερικά αδύναμα μελισσάκια, να γεννάνε μόνο το μισό μέρος της κηρήθρας.
Δηλαδή, ή από την μέση και πίσω ή από την μέση και μπροστά.
Σε αυτά ΔΕΝ θα δώσετε πλαίσιο ανάμεσα στο γόνο.
Σε αυτά θα κάνετε αντιστροφή πλαισίων.
Δηλαδή το ένα πλαίσιο θα μένει ως έχει, να κοιτάζει πχ το γεννημένο τμήμα προς τον νότο, ενώ το δεύτερο πλαίσιο θα το αντιστρέφετε να κοιτάζει το γεννημένο τμήμα του προς το βορρά, το τρίτο πλαίσιο να κοιτάζει το γεννημένο τμήμα προς νότο πάλι, ενώ το τέταρτο να κοιτάζει το γεννημένο τμήμα προς βορρά κ.ο.κ.
Είναι κι αυτός ένας τρόπος οριζόντιας ανάπτυξης, κι αν τον κάνετε θα δείτε ότι οι βασίλισσες θα αρχίσουν να γεννάνε πλέον σε ολόκληρα τα πλαίσια.
Όλα αυτά που περιέγραψα συνηθίζουμε να τα λέμε Οριζόντια Ανάπτυξη μελισσιών, και είναι πολύ σημαντικό να τα εφαρμόζουμε την άνοιξη στα μελίσσια μας για να αναπτυχτούν και πολύ αλλά και γρήγορα.
Γιατί πολύ ανεπτυγμένα μελίσσια από όσο το δυνατόν γρηγορότερα σημαίνει ότι, θα έχουμε μελίσσια ικανά να εκμεταλλευτούν τις ανθοφορίες του Απριλίου και του Μαΐου προς δικό μας όφελος, και το αποτέλεσμα θα είναι πολύ πιθανόν να μας δώσουν πολύ καλή παραγωγή ανθόμελου στα τέλη του Μαΐου.
Όμως δεν σταματάμε εδώ…
Ένα μελισσοκομείο ακόμα κι αν εφαρμόζουμε την ίδια τακτική σε όλα μας τα μελίσσια θα έχει μελίσσια αδύναμα, μέτρια, και δυνατά.
Κι εδώ πρέπει να παρέμβουμε για να τα κάνουμε όλα ΙΣΟΔΥΝΑΜΑ και παραγωγικά.
Αδύναμα μελίσσια είναι πιθανόν να έχουμε είτε γιατί δεν έχουν καλές βασίλισσες, είτε γιατί δεν ξεχειμώνιασαν με μεγάλο πληθυσμό και δεν μπορούν να αναπτυχτούν ικανοποιητικά.
Αν όμως, βοηθήσουμε τα μελισσάκια μας αυτά, και πάρουν φόρα, τότε θα γίνουν κι αυτά μεγάλα και δυνατά πολύ γρήγορα, και το σπουδαιότερο είναι ότι θα μας δώσουν και παραγωγή κανονικά.
Δεν αρκεί να τα βοηθήσουμε μόνο ταΐζοντας τα.
ΠΡΕΠΕΙ να τα βοηθήσουμε και με ψημένο γόνο αλλά και αν χρειάζεται με πληθυσμό από άλλα μελίσσια.
Όταν δούμε προς τα τέλη Μαρτίου ότι έχουμε μελίσσια εικοσάρια, θα πρέπει να ξέρετε ότι είναι μαθηματικός βέβαιο ότι τα μελίσσια αυτά θα σμηνουργίσουν τον Απρίλιο και τον Μάιο σίγουρα...
Μερικοί μελισσοκόμοι για να κόψουν την τάση σμηνουργίας αυτών των μελισσιών κόβουν παραφυάδες.
Όμως αυτό είναι ΛΑΘΟΣ.
Οι παραφυάδες αυτές δεν θα μας δώσουν παραγωγή την ίδια χρονιά, αλλά μόνο τον επόμενο χρόνο.
Άρα κάνουμε ΜΕΓΑ λάθος αν κόψουμε παραφυάδες πχ τέλος Μαρτίου η κάπου μέσα στον Απρίλιο.
Γιατί παίρνουμε έναν μεγάλο αριθμό συλλεκτριών που θα μπορούσαν να μας φέρουν μεγάλες ποσότητες μελιού στην κυψέλη και τις κάνουμε ανενεργές σε παραφυάδες που μας είναι προς το παρόν άχρηστες.
Την άνοιξη έχουμε στόχο να πάρουμε μέλι, να το θυμάστε αυτό…
Παραφυάδες έχουμε όλο το καλοκαίρι μπροστά μας να κόψουμε όσες θέλουμε…
Από τα δυνατά μας μελίσσια λοιπόν πρέπει να πάρουμε πληθυσμό και γόνο και να τον δώσουμε στα αδύνατα μελίσσια μας.
Έτσι αν από τα 200 μελίσσια μας έχουμε..
Π.χ 80 τριαντάρια, 50 εικοσάρια, και 70 πεντάρια και δεκάρια, πρέπει να κάνουμε το εξής…
Να κάνουμε ΟΛΑ μας τα μελίσσια 17άρια.
Και τα 200 μελίσσια μας.
Είτε δίνοντας πληθυσμό σε πατώματα ενώνοντας τα με την μέθοδο της εφημερίδας, είτε αντιστρέφοντας τις θέσεις των κυψέλων (Αδυνάτων με Δυνατών) για να μπει μόνος του ο πληθυσμός από τις δυνατές στις αδύνατες.
Είτε παίρνοντας γόνους ψημένους από τα δυνατά τακτικά, και να τους δίνουμε στα αδύνατα.
Όταν το κάνουμε αυτό τότε θα δούμε ότι όλα μας τα μελίσσια θα γίνουν ισοδύναμα, και θα συνεχίσουν να αναπτύσσονται σε τέτοιο βαθμό που τα περισσότερα θα γίνουν ξανά 30άρια ενώ τα μικρότερα που θα έχουμε θα είναι 20άρια.
Έτσι θα έχουμε 200 μελίσσια πολύ παραγωγικά, που θα εκμεταλλευτούν ΟΛΑ όλες τις ανθοφορίες, και που μετά τον Μάιο θα μπορέσουμε να τα πάμε είτε σε Έλατο είτε σε θυμάρι, είτε σε πεύκο και θα μας δώσουν τεράστιες παραγωγές.
Πρέπει να ξέρετε ότι ένα αδύναμο μελίσσι αν το ενισχύσουμε την άνοιξη και γίνει 17αρι, αυτό θα μπορέσει άνετα να δυναμώσει κι άλλο από μόνο του πλέον, και θα γίνει εικοσάρι, και θα παραμείνει σε αυτά τα επίπεδα έως το καλοκαίρι.
Αυτό συμβαίνει γιατί η βασίλισσα αν είναι κακή, δεν μπορεί να γεννήσει πάρα πολλά αβγά για να αναπτυχτεί την άνοιξη, αλλά μπορεί να γεννήσει τόσα αβγά όσα χρειάζεται για να παραμείνει στάσιμο το μελίσσι η για να έχει κάποια μικρή ανάπτυξη.
Τα πολύ δυνατά μας μελίσσια που τους πήραμε γόνους ή πληθυσμούς για να δυναμώσουμε τα μικρά μας, θα δούμε ότι όχι μόνο δεν τους κάναμε κακό, αλλά τους κάναμε και καλό.
Αυτό συμβαίνει γιατί, τους κόβουμε την τάση της σμηνουργίας αφού τα αποσυμφορίζουμε από τον πολύ πληθυσμό.
Και γιατί αν τους πάρουμε γόνο, και τους δώσουμε νέα πλαίσια, τότε αυτά αρχίζουν να τα δουλεύουν, κι ως γνωστόν όταν το μελίσσι δουλεύει αυτό είναι προς όφελος μας.
Αν αφήνατε τα μελίσσια σας ως είχαν, τότε τα 70 δεκάρια και πεντάρια μελίσσια του μελισσοκομείου σας θα ήταν αντιπαραγωγικά, ενώ τώρα αυτά τα 70 μελίσσια που κάνατε παραγωγικά θα σας δώσουν ένα σωρό μέλι.
Τα 80 τριαντάρια μελίσσια σας θα σας σμηνουργούσαν, και πολλά θα γινόντουσαν αντιπαραγωγικά, και θα κόβατε και κάποιες παραφυάδες που θα ήταν άχρηστες προς το παρόν.
Θα είχατε δηλαδή μόνο γύρω στα 100 ικανά μελίσσια για να περιμένετε καλή παραγωγή.
Ενώ με τον τρόπο αυτό έχετε 200.
Τέλος να ξέρετε ότι μπαίνοντας σε ένα μελισσοκομείο με όλα τα μελίσσια ισοδύναμα ή παραγωγικά, ότι εσείς κάνατε το καθήκον σας.
Κάνατε ότι πέρναγε από το χέρι σας για να έχετε την δυνατότερη περισσότερη παραγωγή.
Πλέον το μπαλάκι περνάει στα μελίσσια σας, και είμαι σίγουρος ότι αν έχετε εφαρμόσει όλα τα παραπάνω…
ΔΕΝ ΘΑ ΣΑΣ ΑΠΟΓΟΗΤΕΥΣΟΥΝ
MELISSOCOSMOS ελάτε να γνωρίσουμε τον μαγικό κόσμο των μελισσών
18 σχόλια:
Πολύ αναλυτικό και κατανοητό άρθρο ακόμα και από πολύ νέους μελισσοκόμους όπως εγώ. Μπορώ να το αναδημοσιεύσω?
Ναι αμε Ευχαριστω
Βασίλη σου μεταφέρω τις απορείες ενός φίλου.
Ενδιαφέρουσα η ανάρτηση αυτή γιατί σηκώνει πολλή συζήτηση.
Μερικές απορίες που έχω και θέλω τη γνώμη σου...
1.Ακούω πως η μεταφορά πλαισίων και πληθυσμού απο κυψέλη σε κυψέλη εξαπλώνει τις ασθένειες, σηψιγονία, ασκόσφαιρα, βαρόα κα. Για να έμεινε αδύναμο ένα μελίσσι πάει να πει πως είχε αρρώστιες συνεπώς γιατί να κολλήσω και τα υπόλοιπα; Δεν είναι καλύτερα να δω τι έφταιξε στο αδύναμο και να το κάμω να βελτιωθεί;
2.Επίσης γνωρίζω πως αν αλλάξει θέση ένα μελίσσι με κάποιο άλλο, ακόμα κι αμα φέρνουν νέκταρ οι συλεκτριες υπάρχει μεγάλος κίδυνος λεηλασίας και θανατωσης μελισσων. Ακόμα κι αυτό να μη γίνει τότε το μελίσσι θα αναστατωθεί αρκετά και θα μειωθεί ο ρυθμός εργασίας του. Κάνω λάθος;
3.Είναι επίσης πολύ γνωστό πως ένα πολύ δυνατό μελίσσι θα δώσει περισσότερο μέλι απο δύο αδύναμα και ισάξια αθροιστικά σε πληθυσμό με το ένα. Τουλάχιστον αυτός είναι ο ισχυρισμός όσων γράφουν βιβλία.
Άρα γιατί να χαλάσω τα 150 δυνατά για να φτιάξω 200 μέτρια? Αφού όλοι λένε πως θα πάρω περισσότερο μέλι απο 150 δυνατά+50 αδύναμα παρα απο 200 μέτρια.
4.Όταν λες να βάλουμε χτισμένα πλαίσια ανάμεσα στο γόνο πόσα εννοείς και σε τι μελίσσι να το κάνουμε αυτό; Σε 6άρι γίνεται δηλαδή; Δεν υπάρχει κίνδυνος να ψοφήσει ο γόνος αφού δε θα είναι πλέον στο κέντρο και στη ζέστη; Γιατί το 6άρι όταν θα κάνει σφαίρα τις κρύες μέρες του Μάρτη θα γίνει 2άρι ή 3άρι το πολύ...ο γόνος που θα μείνει παραέξω ή θα εγκαταλειφθεί ή το μελίσσι δε θα κάνει σφαίρα και θα πεθάνει όλο. Εκτός αν μπορείς να εξασφαλίσεις πως θα κάνει μόνιμα ζέστη...μπορείς να πάρεις τέτοιο ρίσκο;
Το ίδιο αναρωτιέμαι και για την αναστροφή πλαισίων που λες. Δεν είναι εξίσου επικίνδυνη;
5.Εμένα ένας γνωστός μου, που ξέρει απο μελίσσια καλά, τις παραφυάδες που κόβει για να γλιτοσει τους αφεσμους τις ξαναενώνει πριν τις συμαντικές ανθοφορίες και βγάζει ένα σωρό μέλι...το θεωρείς λάθος;
Φιλικά Νίκος
Νίκο, τα όσα γράφω είναι δοκιμασμένα από μένα τον ίδιο με απόλυτη επιτυχία.
Ας τα πάρουμε από την αρχή.
1 Πιστεύω ότι είμαστε σε θέση να ξεχωρίσουμε ένα αδύναμο μελίσσι από ένα άρρωστο μελίσσι.
Είναι κατανοητό ότι προσπαθούμε να ενισχύσουμε μόνο τα αδύναμα.
Δεν συμφωνώ καθόλου ότι κάθε αδύναμο είναι και άρρωστο, και φυσικά όσο κι αν βελτιώσεις το αδύναμο με σιρόπια ή προσευχές δεν πρόκειται ποτέ να γίνει παραγωγικό μελίσσι.
2 Εδώ κάνεις μεγάλο λάθος.
Οι λεηλασίες γίνονται εποχές που δεν υπάρχουν ανθοφορίες και τα μελίσσια πεινάνε.
Επίσης δεν υπάρχει καμία μα καμία περίπτωση λεηλασίας από την αλλαγή θέσης των μελισσιών για τον απλούστατο λόγο ότι οι μέλισσες δεν αντιλαμβάνονται την αλλαγή αυτή, γι αυτό και την αποδέχονται.
3 Κι εδώ κάνεις λάθος, άκου.
Ένα τριαντάρι μελίσσι θα σου δώσει πχ 30 κιλά μέλι, και ένα οχτάρι μελίσσι δεν θα σου δώσει καθόλου.
Άρα από 2 μελίσσια θα πάρεις 30 κιλά μέλι.
Αν όμως βοηθήσεις το αδύναμο και φτιάξεις δυο εικοσάρια μελίσσια θα πάρεις από 20 κιλά μέλι στο κάθε ένα, σύνολο δηλαδή 40 κιλά μέλι, και υπάρχει και περίπτωση να γίνουν ακόμα μεγαλύτερα από εικοσάρια και να πάρεις 50 κιλά μέλι, με κέρδος 20 κιλά περισσότερο μέλι απ ότι πριν.
4 Γίνεται και σε εξάρι, δεν βάζουμε ανεξέλεγκτα πλαίσια, τα βάζουμε εφ όσον το επιτρέπει η ανάπτυξη του μελισσιού μας, άλλωστε αν το βάλεις σε ένα αδύναμο μελίσσι αυτό ούτε καν θα το γεννήσει, άρα λοιπόν βλέπεις ότι το μελίσσι αναπτύσσεται και τότε του βάζεις πλαίσιο, κι αν αναπτυχτεί κι άλλο, του δίνεις ξανά πλαίσιο ούτος ώστε να είναι σε θέση να καλύπτει τα πλαίσια πάντα.
5 Ναι το θεωρώ λάθος, το να έχω 50 μελίσσια αντιπαραγωγικά και να φτιάχνω επιπλέον παραφυάδες που αυτές πρέπει να τις ενώσω μετά είναι και ανορθόδοξο, και χρονοβόρο, και κουραστικό.
MELISSOCOSMOS
1. Τι θεωρείς δηλαδή ότι κάνει ένα μελίσσι να είναι αδύναμο εκτός απο ασθένεια και κακή βασίλισσα; Είτε το ένα συμβαίνει είτε το άλλο, είτε έκανες λάθος χειρισμό(που δεν επηρεάζει το μέλλον). Αν δεν αντιμετοπίσεις το πρόβλημα πρώτα και κάνεις ισοδύναμα τα μελίσσια το πρόβλημα θα κρυφτεί προσωρινά και θα ξαναπροκύψει σε πιο κρίσιμη περίοδο...στην ανθοφορία.
2. Λεηλασία με την κλασική έννοια δεν υπάρχει, συμφωνώ, όμως οταν αλλάξεις θέση σε ένα 10άρι κι ένα 3άρι τότε καταστρέφεις τη δομή του και τη λειτουργία του. Δε το αναλύω περσότερο τώρα όμως αυτό.
3. Προλαβαίνεις άνετα απο τώρα μέχρι τις ανθοφορίες να αφήσεις το δυνατό όπως έχει και να βοηθήσεις το αδύναμο να προκόψει, λίγο τάισμα, αλλαγή μάνας ενδεχομενος και στα τελευταία πριν την ανθοφορία ενίσχυση με ψημένο γόνο, τότε που θα υπάρχει αφθονία και στο δυνατό και δε θα του λείψει. Άσε που τότε θα του κόψεις καλύτερα τη φόρα για σμηνουρια. Κι ο Μπίκος λεει για δυνατά μελίσσια πως συμφέρουν και το έχει ψάξει το θέμα σιγουρα.
4. Νομίζω πως αμα κοβεις το γόνο στα μισά, δηλαδή αυτό που λες να μη το γεννησει, χαλάς το ρυθμό του μελισσού και μπορει να κάνει και βασιλοκύταρα καθώς η μάνα θα μείνει σε ένα απο τα άκρα. Άσε που στα κρύα θα πάει να κάνει σφαίρα και ο γόνος θα είναι μοιρασμένος...μεγάλο ρίσκο δε θα το έκανα με τίποτα!
5.Για να έχεις 50 αντιπαραγωγικά πάει να πει οτι έχεις 500 μελίσσια στο σύνολο...5-10% είναι απόλυτα αποδεκτό ποσοστό. Στα 100 μελίσσια θα έχεις και 10 που δε θα αποδίδουν...και παραφυάδα να μην κόψεις δανίζεσαι γόνο απο τα δυνατά και τα δυναμωνεις κι αυτά.
Μάλλον δεν υπάρχει γενικός κανόνας απ'ότι καταλαβένω...ο καθένας προτείνει διαφορετικά πράματα. Μπορώ να διαφωνώ σε αρκετά λοιπόν που τα έχω διαβάσει διαφορετικά...μπράβο όμως που τα εφαρμόζεις πριν τα πεις στον κόσμο. Αυτό λέει πολλά!
Φιλικά, Νίκος
1 Νίκο, εγώ έχω αδύναμα μελίσσια φέτος με νέες βασίλισσες επειδή δεν έριξαν γόνους το φθινόπωρο, και δεν το έκαναν αυτό γιατί έβρεχε κάθε μέρα και δεν έδωσε ούτε το ρείκι ούτε η κουμαριά.
Έτσι αρκετά μελισσάκια μου παρέμειναν μικρά και τώρα είναι με 2 πλαίσια πληθυσμό.
Άλλος λόγος μπορεί να είναι όπως είπα μια όχι και τόσο καλή βασίλισσα ή και άλλοι παράγοντες.
Όταν λοιπόν ένα μελίσσι δεν είναι άρρωστο τότε πρέπει να το ενισχύσουμε και να το κάνουμε παραγωγικό όπως είπα.
2 Δεν είναι ανάγκη να συμφωνήσουμε σε κάτι, εγώ γράφω δημόσια την γνώμη μου μετά από εμπειρία και δοκιμές που έχω κάνει.
3 Ξαναείπα ότι μόνο με τάισμα δεν γίνεται το αδύναμο παραγωγικό, δεν προλαβαίνει, κι έπειτα μπορεί και να μην φταίει η μάνα καθόλου, έχω όπως σου είπα αδύναμα μελίσσια που έχουν βασίλισσες Αυγούστου δικές μου, τα οποία έμειναν αδύναμα εξ αιτίας του κακού φθινοπώρου.
4 Δεν ισχύει αυτό που λες, αντιθέτως το μελίσσι γεννάει κι αυτό το πλαίσιο και η ανάπτυξη είναι ραγδαία.
5 Μέχρι 10% είναι φυσιολογικό να έχεις απώλειες, οι περισσότεροι μελισσοκόμοι όμως έχουν πολύ περισσότερα και για αυτούς κάνω την κουβέντα αυτή, επίσης ορισμένοι έχουν ένα αριθμό μικρών μελισσιών που παίρνουν γόνο από αυτά και δίνουν στα δυνατά για να τα δυναμώσουν ακόμα περισσότερο, και αυτό είναι ΛΑΘΟΣ.
Στο χωριό μου λεμέ μια παροιμία που λέει, χίλιος κόσμος, χίλια λόγια, δηλαδή ο κάθε ένας έχει την γνώμη του.
Εγώ μιλαω με τη δική μου λογική, και με την λογική που πρέπει να έχει η σύγχρονη μελισσοκομία.
Επίσης ότι λέω έχω ξαναπεί ότι προέρχεται μετά από πολύ μελέτη.
Ας μην αναμασάμε λοιπόν τα ίδια και τα ίδια, εγώ έγραψα την γνώμη μου, εσύ είπες τη δική σου, τέλειωσε το θέμα, είναι αντιληπτό ότι ούτε εσύ αλλάζεις την άποψη σου, ούτε εγώ αλλάζω τη δική μου.
Καλά μέλια να έχουμε.
Καλησπέρα και από έμενα σε όλους εσάς !!!
Βασίλη κατάφερες και με έβαλες στην πρίζα με ένα πολύ ωραίο post που έγραψες και που σηκώνει τεραστία μελισσοκομική συζήτηση.
Καταρχάς έχω μάθει καλώς κακώς να είμαι απόλυτος στην ζωή μου, και ίσως και στην εξάσκηση της μελισσοκομίας.
Εγώ έχω να πω σε όλους τους φίλους μελισσοκόμους τα εξής:
Καταρχάς ο Βασίλης έγραψε ένα πολύ σωστό άρθρο το οποίο έχει πραγματικά πολύ καλή εφαρμογή. Αλλά πρέπει να καταλάβουμε όλοι μας μερικά πράγματα.
Πρώτος και βασικός κανόνας είναι ότι το μελισσοκομείο μας πρέπει να σφύζει από υγεία, για να μπορέσουμε να κάνουμε ότι αποφασίσουμε. Μελίσσια που μας βάζουν σε υποψίες ότι κάτι συμβαίνει τα απομακρύνουμε από το μελισσοκομείο και δεν είναι ανάγκη να τα πάμε στο φεγγάρι, απλά σε έναν άλλο χώρο λίγο πιο μακριά ένας έμπειρος μελισσοκόμος μπορεί αμέσως να καταλάβει τι ακριβώς συμβαίνει.
Ο Βασίλης περιγράφει μια μέθοδο η όποια είναι ολόσωστη, αν όμως κάνετε μια τεχνοοικονομική μελέτη θα δείτε ότι το σιρόπι κοστίζει ανάλογα, το οποίο δεν είναι σε σταθερή ποσότητα, γιατί τροφοδοτούμε όσο χρειάζεται ανάλογα με το σμήνος ,την νεκταροεκκριση και τόσο, όσο να μην αποθηκεύεται στις κερήθρες. Η καλύτερη μέθοδος είναι να συνενώνεται τα αδύναμα ανάλογα, και αυτά είναι τα μελίσσια τα όποια στο ξεκίνημα της χρονιάς, πχ για τα νότια μέρη τώρα που μιλάμε, είναι κάτω από 8 τελάρα πληθυσμό. Για κανένα λόγο δεν πρέπει να αφήνουμε η να ασχολούμαστε με αδύναμα μελίσσια. Μας ενδιαφέρει αποκλειστικά η δυνατότερη εξέλιξη του DNA του μελισσοκομείου μας. Τα μελίσσια τέτοια εποχή πρέπει να βρίσκονται στο 8+ ώστε να γίνουν 17+ στο τέλος του Μόρτη όπως λέει και Βασίλης .
Εδώ τώρα ερχόμαστε στο τι θέλουμε να κάνουμε και τι μελιτοφοριες θα εξακολουθήσουμε.
Για μένα η πιο ενδεδειγμένη μέθοδος είναι η εξής:
Aφου έφτασα τέλος Μάρτιου και πρέπει να κάνω κάτι για να μην σμηνουργισουν τα μελισσια, περνω την βασίλισσα με τόσα πλαίσια όσα νομίζω ότι χρειάζομαι για να είναι έτοιμο το μελίσσι αυτό στην επομένη μελιτοφορια που έχω στοχο, και το βάζω ακριβώς δίπλα.
Πχ Αν το αποφασίσω να πάω έλατο στις 25/5 τότε θα πάρω την βασίλισσα με 3 τελάρα γόνο για να γίνει 10αρι μέχρι τότε και μετά να συνενωθεί με το μητρικό μελίσσι.
Έτσι θα πάρω και μέλι την άνοιξη πχ. Πορτοκάλι και μετά ,και έλατο
Μετά το έλατο η το θυμάρι αποφασίζουμε για διπλασιασμό.
Μετά άλλος βασικός κανόνας είναι ότι η ωοτοκία της Q εξαρτάται από τις παραμάνες.
Στατιστικά για να πιάσει η Q τα 1800/24h πρέπει το μελίσσι να είναι σε πληθυσμό 12+
Πάμε στα τελάρα, ρίχνω τσεκούρι σε όποιον μελισσοκόμο βάζει άχτιστα τελάρα στο κέντρο της γονοφωλιας και πάνω από δυο κτισμένα.
Για να τελειώνει μια καλή το θέμα με τα τελάρα λέω ότι¨
Το άχτιστο μπαίνει αριστερά και δεξιά μετά τον τελευταίο ανοιχτό γόνο, μετά ακλουθούν μόνο σφραγισμένος γονος. Ισως τα τελάρα αυτά χρειάζεται να μετακινηθούν σαν κτισμένα στο κέντρο για να ωοτοκήσει η Q.
Στο κέντρο βάζουμε μόνο ένα χτισμένο Αν θα μπουν 2 κολλητά στο κέντρο κτισμένα η άκτιστο και αφήσετε αριστερά και δεξιά ανοιχτό γόνο 4 στα δέκα μελίσσια θα δημιουργήσουν Β.Κ
Αν κάποιος θέλει να χτισθεί ένα πάτωμα με κεριά επί τόπου τότε υπάρχουν άλλοι μέθοδοι για να το πετυχουμε αυτό.
Τέλος θέλω να πω ότι μην μπερδεύεστε με πολλές μεθόδους όλα εξαρτώνται από το πλάνο που έχουμε καθορίσει να δουλέψουμε το μελισσι, και αυτό εξαρτάται από την τσέπη μας και τις μελιτοφόρες που αποσκοπούμε.
Καλό Ξεκίνημα σε όλους !!!
Καλησπέρα βασίλη και σε όλους.
Αν τοποθετούμε και αναδιατάσουμε πλαίσια κάθε 2-3 μέρες δεν ενοχλούμε ΠΟΛΥ το μελίσσι;
Οι παλιότεροι αλλά και οι επιστήμονες στα σεμινάρια μας λένε να το ενοχλούμε όσο το δυνατόν λιγότερο.
Στην τεχνική αυτή πρόκειται για αναγκαίο κακό;
Για πόσο καιρό λέει η πείρα σου ότι χρειάζεται να τοποθετεί κανείς πλαίσια για να φτάσει στα 20-25+ με καλές εξωτερικές συνθήκες;
Βαγγέλης Ζ.
Βαγγέλη οχι καθε 2-3 μερες, ειναι πολυ αυτο.
Εγω θα ελεγα οτι μια φορα καθε 8 ημερες την ανοιξη ειναι καλα.
Δεν γινεται να αφεισουμε το μελισσι την ανοιξη 25 ημερες στην μοιρα του.
Φυσικα υπαρχουν μελισσια που φευγουν σφεντονα και χωρις καθολου να τα βοηθεισουμε.
Συνηθος βοηθαμε τα μελισσια που πρεπει, τα καχεκτικα, ενω τα δυνατα τα προσεχουμε για πατωματα κτλ.
Δεν μπορω να απαντησω με νουμερα στην ερωτηση ποσο καιρο χρειαζεται γιατι ειναι και θεμα χρονιάς.
Ομως πρεπει μεχρι τις 15 Απριλιου να εχουν σηκωθει ολα μας τα μελισσια διπλα ή τριπλα αναλογα την δυναμικοτητα.
Εννοειται οτι στα βορεια που εχει πιο πολυ κρυο θα πανε λιγο πιο πισω.
Ναι. Τώρα είναι ξεκάθαρο στον αναγνώστη.
Ευχαριστώ πολύ.
Διαβάζοντας αρκετές φορές την παρούσα ανάρτηση αλλά και μια παλιότερη ΤΑ ΠΑΤΩΜΑΤΑ ΚΑΙ Η ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΤΟΥΣ μου γεννιέται η απόρια ....
πρόκειται για 2 διαφορετικούς χειρισμούς ;
ή το ένα είναι μέρος του άλλου και αφορούν τους χειρισμούς που πρέπει να κάνει κανείς για μέγιστη ανάπτυξη;
βαγγέλης Ζ.
Βασιλη γεια σου
Βρισκω πολυ καλα αυτα που γραφεις και τα χρειαζομαστε οι αρχαριοι.
θελω την αποψη σου αν γνωριζεις για
1) vita feed gold
2) vita feed green
3) provita bee
ευχαριστω πολυ
Αιμιλιος Μ.
καλημερα παιδια.περυσιεβαλα αναμεσα στον γονο κερηθρες καινουργιες μια η δυο αν θυμαμαι καλα και ανεβηκε πανω και γεννησε.ετσι μου προσθεσε δουλεια να κατεβαζω τον γονο κατω.ακουσα τον πατερα μου γιατι ετσι κανανε παλια τι να κανουμε;ευχαριστω παιδια.!!!!!
Αιμίλιε, αν δεν κάνω λάθος πρόκειται για τροφές με συμπληρώματα βιταμινών;
Αν ναι, δεν τις έχουν ανάγκη οι μέλισσες, και πάντως μην μαθαίνετε τα μελίσσια σας να εξαρτώνται από τέτοια.
Δημήτρη με το μαλακό, ένα πλαίσιο την εβδομάδα ανάμεσα στον γόνο είναι αρκετό, και όταν γεμίσει το πάτωμα δίνεις τρίτο πάτωμα επάνω, και δεν κατεβάζεις κάτω γόνους, γιατί έτσι ούτε το πρόβλημα του χώρου κι άρα των σμηνουργιών λύνεις, και ούτε είναι εύκολο να κανείς έλεγχο κάτω για βασιλοκελιά.
καλημερα βασιλη.οταν εγω εβαλα δυο πλαισια αναμεσα στον γονο ,μετα απο αυτο ανεβηκε επανω να γεννησειενω ειχε πλαισια να το κανεικατω.αυτος ηταν ο λογος που τα πηρα απο πανω, και τα κατεβασα κατω τα πλαισια με τον γονο.δεν ξανα ανεβηκε πανω απο τοτε.βασιλη σε ευχαριστω πολυ αγορι μου να εισαι καλα να μας μεταφερεις γνωσεις.!!!!!!!
Δημήτρη, θέλουμε να ανέβει αρκετά επάνω η βασίλισσα και να γεννήσει πάνω και κάτω, όταν γίνει αυτό θα εκτοξευτεί ο πληθυσμός του μελισσιού και θα πάρουμε πολύ μέλι.
Στη συνέχεια κατεβαίνει μόνη της κάτω και γενναει εκεί.
ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΒΑΣΙΛΗ ΝΑ ΕΙΣΑΙ ΚΑΛΑ.!!!!
βασιλη καλημερα.εχω ακουσει καλο ειναι να ασβεστωνουμε λιγο τον πατο της κυψελης τους κανει καλο λενε. το εχεις ακουσει;
Βασιλη πως περιοριζεις τις σμηνουργιες με αυτην την μεθοδο δεν καταλαβαινω.Σε παρακαλω εξηγησε μου..
Ευχαριστω
Δημοσίευση σχολίου