Ένα ακόμα εξαιρετικό βίντεο για τους αναγνώστες του MELISSOCOSMOS.
Το βίντεο περιγράφει μια μελισσοκομική μονάδα και τους χειρισμούς που γίνονται σε αυτήν, και βρίσκεται στην κάτω Σαξονία δηλαδή στην βόρεια Γερμανία.
Μιας και το κλίμα αλλάζει...
Οι μελισσοκόμοι γίνονται μάρτυρες αυτής της αλλαγής, αφού οι ίδιοι ανήκουν σε εκείνες τις ομάδες ανθρώπων που έχουν άμεση επαφή με την φύση.
Η θερμοκρασία αλλάζει, και αιτία για αυτό είναι η δραστηριότητα του ανθρώπου.
Η μέλισσα όμως δεν ευθύνεται για αυτή την κατάσταση.
Αυτή έχει μάθει να επιβιώνει μεν, μα οι συνθήκες γίνονται όλο και πιο δύσκολες.
Σήμερα μέσα από αυτό το άρθρο θα δούμε τον ρόλο της θερμοκρασίας στην ζωή των μελισσών.
Θα μάθουμε λεπτομέρειες που δεν γνωρίζαμε και ίσως κατανοήσουμε τρόπους για να βοηθάμε τις μέλισσες μας να είναι πιο κοντά σε θερμοκρασίες που μπορούν να αντεπεξέλθουν.
Κηρήθρα: Ποια είναι τα οφέλη της για τον οργανισμό
Όταν τρώτε κηρήθρα προσφέρετε διάφορα οφέλη στον οργανισμό σας, που κυμαίνονται από την καταπολέμηση ενός κινδύνου μόλυνσης σε μια πιο υγιή καρδιά και ήπαρ.
Ωστόσο, η κατανάλωση μελιού απευθείας από το μελίσσι μπορεί επίσης να δημιουργήσει ορισμένους κινδύνους.
Χρένο ευκάλυπτος και μπούκοβο στο καπνιστήρι ενάντια στην βαρρόα
Επειδή αντιδρούν κάποιοι με αυτές τις αναρτήσεις τονίζω ότι αυτή η τακτική δεν μπορεί ούτε πρέπει να υποκαταστήσει την βασική καταπολέμηση της βαρρόα που πρέπει απαραίτητα να κάνουμε όλοι οι μελισσοκόμοι, αλλά μπορεί να συμβάλει, να ρίχνει λίγες βαρρόα κάθε φορά που κάνουμε επιθεώρηση, οπότε γιατί να μην την εφαρμόζουμε.
Αίτιο
Οι ζημιές στις μέλισσες προκαλούνται από την προνύμφη του εντόμου Galleria
mellonela L. μια νυκτόβια πεταλούδα που ανήκει στην τάξη των Λεπιδοπτέρων της
οικογένειας Pyralidae.
Βιολογία.
Τα ενήλικα άτομα είναι δραστήρια από το Μάιο ως τον Οκτώβριο. Ζουν 3-30 ημέρες ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες. Δεν τρέφονται ούτε πίνουν νερό.
Τα θηλυκά ζευγαρώνουν και μπαίνουν στα αδύνατα μελίσσια, όπου γεννούν 300 - 600 αυγά σε
χαραμάδες ή σχισμές της κυψέλης.
Σήμερα θα δούμε τον τρόπο μακράς αποθήκευσης για το αλεύρι όπως το έκαναν τα παλιά χρόνια οι παλιοί.
Το αλεύρι για ψωμί βγαίνει από το μαλακό σιτάρι, και η χώρα μας δυστυχώς παράγει μόνο το 10% των αναγκών της επειδή για κάποιο λόγο που γνωρίζουν μόνο οι πολιτικοί μας αυτός ο τύπος σιταριού ως σήμερα έμενε εκτός επιδοτήσεων και ήταν ασύμφορη η καλλιέργεια του.
Οι Γάλλοι γεωργοί και οι μελισσοκόμοι ενώνουν τις δυνάμεις τους για την προώθηση της βιοποικιλότητας
Τα τελευταία τρία χρόνια, το έργο Biodiversité στη γαλλική περιοχή της Νορμανδίας ασχολείται με τη βιοποικιλότητα στη γεωργία. Οι αγρότες, οι μελισσοκόμοι και οι σπουδαστές έχουν ενώσει τις δυνάμεις τους για να μελετήσουν τις δυνατότητες αύξησης της βιοποικιλότητας στα γεωργικά αγροτεμάχια με τη φύτευση ταινιών λουλουδιών που παράγουν μέλι.
Το σημερινό θέμα ήταν πρόκληση ανέκαθεν για τους μελισσοκόμους, και θα συνεχίσει να είναι.
Να βρουν έναν τρόπο όταν τα μελίσσια πεινάνε να ταΐζονται απευθείας με ζάχαρη.
Γιατί ναι μεν υπάρχουν σήμερα μελισσοτροφές που γίνονται μόνο από ζάχαρη, αλλά η μετατροπή της ζάχαρης σε μελισσοτροφή έχει ένα σεβαστό κόστος.
Φίλες και φίλοι κατά το ταξίδι του στο διαδίκτυο ο MELISSOCOSMOS έχει αποδείξει πολλές φορές πως δεν διστάζει να επιβραβεύσει ένα προϊόν που θεωρεί άξιο παρουσιάσεως στο κοινό του, ακόμα και αν κάποιοι ωρύονται ότι δεν πρέπει να κάνει αναρτήσεις μελισσοκομικών προϊόντων.
Λοιπόν σήμερα θέλω να σας μιλήσω ξανά για μια εξαιρετική μελισσοτροφήβανίλια.
Οι μελισσοκόμοι ανέκαθεν ονειρευόντουσαν να μπορέσουν να γονιμοποιήσουν τεχνητά τις βασίλισσες τους. Ο λόγος; Μα φυσικά η βελτίωση των φυλών της μέλισσας και η ελεγχόμενη σύζευξη της βασίλισσας με όσο το δυνατόν καλύτερους κηφήνες που μοναδικό σκοπό είχαν και έχουν τις μεγαλύτερες παραγωγές μελιού γύρης κτλ.