Ένα λεπτό και πολύ σοβαρό θέμα θα πιάσουμε σήμερα.
Ο λόγος για τις μελισσοτροφές.
Ο μελισσοκόμος όπως είναι γνωστό αναγκάζεται να ταίζει με μελισσοτροφές τα μελίσσια του όταν αυτά πεινάνε.
Επειδή τα γραπτά τα διαβάζουν και μη μελισσοκόμοι να πούμε ότι είναι ασύμφορο ο μελισσοκόμος να ταίζει μέλι τις μέλισσες του. Οπότε παίρνει το μέλι από τις κυψέλες και όταν οι μέλισσες χρειαστούν συμπλήρωση τροφής τους δίνει ένα είδος τροφής που αποτελείται από ζάχαρη, νερό ή σιρόπι που μοιάζει με το γνωστό υποβρύχιο που τρώγαμε μικροί.
Αγοράσαμε ελληνική μελισσοτροφή λοιπόν από κατάστημα μελισσοκομικών ειδών και όταν πήγαμε να την δώσουμε στα μελίσσια μας, είδαμε ότι μέσα υπάρχουν τουλάχιστον δύο νεκρές μέλισσες.
Είναι επώνυμη Ελληνική μελισσοτροφή την οποία θεωρούμε ποιοτική γι αυτό και την χρησιμοποιούμε.
Έχουμε παρακολουθήσει την διαδικασία παραγωγής μελισσοτροφών διαφόρων εταιρειών και ξέρουμε πως όταν υπάρχει κοντά μελισσοτροφείο, οι μέλισσες έλκονται από την μυρωδιά ειδικά το καλοκαίρι και μπαίνουν μέσα στο εργαστήριο.
Ωστόσο αυτό αποτελεί μια υγειονομική βόμβα καθώς αν η μέλισσα προέρχεται από ένα άρρωστο μελίσσι τότε η μελισσοτροφή μολύνεται και ο μελισσοκόμος θα χάσει την περιουσία του.
Αντιλαμβανόμαστε τις δυσκολίες παραγωγής μελισσοτροφών τους καλοκαιρινούς μήνες αλλά το θέμα είναι τόσο κρίσιμο που δεν γίνεται να μην το θίξουμε.
Η μελισσοτροφή υπάρχει σφραγισμένη στην κατοχή μας, και διαγράψουμε την μάρκα από την συσκευασία ώστε να μην υπάρξουν παρεξηγήσεις.
Είναι μελισσοτροφή συσκευασίας 1 κιλό.
Θα πρότεινα ως λύση αυτού του προβλήματος οι μελισσοτροφές να γίνονται νύχτα τους καλοκαιρινούς μήνες που δεν πετούν οι μέλισσες και δεν υπάρχει τέτοιο πρόβλημα.
Το δεύτερο θέμα με τις μελισσοτροφές είναι η σύνθεση και η ποιότητα τους.
Γνωρίζεις δηλαδή μια μελισσοτροφή και εσύ και τα μελίσσια σου, την εμπιστεύεσαι και οι μέλισσες την καταναλώνουν καλά, και μια ωραία ημέρα διαπιστώνεις ότι παραμένει η ίδια μάρκα στην μελισσοτροφή αλλά έχει αλλάξει η ποιότητα της, η υφή της, το χρώμα της η υγρασία της και πλέον παρουσιάζει προβλήματα στην κατανάλωση του μελισσιού.
Το αυτό το έχω παρατηρήσει και σε μικρές και σε μεγάλες εταιρείες και σε ακριβά ζυμάρια μάλιστα.
Υπάρχουν διάφοροι λόγοι που αλλάζει η σύνθεση μιας μελισσοτροφής.
Έχει πέσει στην αντίληψη μου ακόμη και η αλλαγή υπαλλήλου που παρασκεύαζε μελισσοτροφές να συντελέσει ώστε να αλλάξει εντελώς η μελισσοτροφή.
Ηθελημένα ή άθελα του ο συγκεκριμένος άλλαξε την συνταγή με τις αναλογίες και έγινε μπάχαλο.
Ένας άλλος λόγος φυσικά είναι η αύξηση των τιμών πρώτων υλών.
Σε πολλές περιπτώσεις η εταιρεία όταν πάρει πιο ακριβή την πρώτη ύλη προκειμένου να είναι ανταγωνιστική κάνει περικοπές.
Εκεί δηλαδή που έφτιαχνε μια τροφή με ζάχαρη και ιμβερτοποιημένο σιρόπι, προκειμένου να κρατήσει την τιμή χαμηλά πλέον χρησιμοποιεί ζάχαρη και νερό και έτσι έχουμε μια τελείως διαφορετική μελισσοτροφή.
Είμαι άνθρωπος της επιμονής.
Όταν είμαι ευχαριστημένος από μια μελισσοτροφή, αυτή θέλω να χρησιμοποιώ γιατί την ξέρω κι εγώ αλλά και οι μέλισσες.
Ωστόσο όταν διαπιστώσω ότι έγινε μ@λ@κια και η μελισσοτροφή και η εταιρεία τρώει άκυρο και δεν ξαναμπαίνει στα μελίσσια μου.
Λυπάμαι που αναγκάζομαι και το λέω αυτό αλλά έχω έρθει πολλές φορές σε δύσκολη θέση.
Φυσικά η εταιρεία ΠΟΤΕ δεν παραδέχεται το λάθος της και ποτέ δεν το διορθώνει αλλά αυτό δεν μου λέει και τίποτα εμένα αφού πάω παρακάτω.
Και δεν το λέω μόνο εγώ αυτό, όποιον μελισσοκόμο και να ρωτήσεις θα σου πει ότι αυτό το φαινόμενο το έχει παρατηρήσει και ο ίδιος.
Προσοχή λοιπόν στις μελισσοτροφές γιατί από τα μελίσσια ζούμε, δεν τα έχουμε για χόμπι, ούτε επειδή μας αρέσει απλά να βιώνουμε τις δυσκολίες αυτού του επαγγέλματος.
Melissocosmos
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου