Τετάρτη 7 Αυγούστου 2024

Δύο ημέρες με τον γέροντα Δοσίθεο στην Αγία Σκέπη Σερρών

dyo-imeres-me-ton-geronta-dositheo-stin-agia-skepi-serron

Γράφει ο Βασίλειος Ξεσφίγγης

Στις 1 και 2 Αυγούστου 2024 με την Φρόσω βρεθήκαμε στην Ροδόπολη Σερρών που βρίσκεται μια ανάσα από τα Ελληνοβουλγαρικά σύνορα για να συναντήσουμε τον Άγιο Γέροντα Δοσίθεο, που μονάζει στην Αγία Σκέπη.
Ήταν μια εξαιρετική εμπειρία που γέμισε τις πνευματικές μας μπαταρίες, και έδωσε πλήρη απάντηση στα ερωτήματα που είχαμε πριν πάμε.
Τώρα που επιστρέψαμε, αλήθεια αναρωτιέμαι για το τι είναι αυτό που εν έτη 2024 μπορεί να κάνει δυο καθημερινούς ανθρώπους να μπουν στο αμάξι και να κάνουν μια απόσταση 1.300χλμ πήγαινε έλα.
Πήραμε την απάντηση μας και σε αυτό όμως καθώς στον γέροντα βρήκαμε ανθρώπους που είχαν έρθει από την Ολλανδία για να τον συναντήσουν.
Δυστυχώς, ακόμα θυμάμαι ότι σε περσινό παρόμοιο άρθρο με επίσκεψη μας στο Άγιο Όρος και για τις συνομιλίες που είχαμε εκεί με τους γέροντες, κάποιοι καλοθελητές μας έριξαν το ιστολόγιο, και κάναμε έναν μήνα αγώνα να το ανακτήσουμε με τα χίλια ζόρια προς την Google τότε.
Γι αυτό δεν γίνεται να γραφούν εδώ όλα όσα συζητήσαμε με τον γέροντα και όλα όσα μας είπε καθώς θα πάθουμε τα ίδια και χειρότερα.
Θέλω να πω κάποια πράγματα περιληπτικά και πληροφοριακά όμως.

Ο γέροντας παλαιότερα ήταν στο Άγιο Όρος.
Πλέον έχει βγει και βρίσκεται στην Αγία Σκέπη Σερρών.
Ειναι μεγάλη ευλογία, κυρίως για τις γυναίκες πιστεύω που μπορούν να επισκεφτούν Αγιορείτη γέροντα εύκολα.
Αυτό δεν είναι συχνό φαινόμενο, και μάλιστα όταν ο γέροντας είναι φωτισμένος τότε το καλό πολλαπλασιάζεται.
Ο γέροντας Δοσίθεος δέχεται κόσμο κάθε Σάββατο και Κυριακή και το πρωί και το απόγευμα στην Αγία Σκέπη.
Ο δρόμος για να πάει κάποιος ακόμα και από μακριά είναι καλός χωρίς ανηφόρες, και μόνο λίγα χλμ έχει επαρχιακή οδό που περνάει μέσα από χωριά.
Δεν χρειάζεται ραντεβού για να πάει κάποιος στο μοναστήρι.

gerontas-dositheos-orario

Το μοναστήρι είναι ιδιαιτέρως φτωχικό συντηρείται και επιβιώνει μόνο από την αγάπη και την φροντίδα του κόσμου.
Κάποιοι προσκυνητές πηγαίνουν τα απαραίτητα για την διαβίωση, και από αυτά ο γέροντας κερνάει τους επισκέπτες.
Μην περιμένετε να δείτε κάτι το εντυπωσιακό εκεί, ούτε καν μεγάλη Εκκλησία.
Ένα δωματιάκι κατάλληλα διαμορφωμένο είναι το Εκκλησάκι που γίνονται οι ακολουθίες και οι Θείες Λειτουργίες, αλλά σας βεβαιώνω ότι η Χάρις του Θεού περισσεύει σε εκείνα τα λίγα τετραγωνικά μέτρα, και κατά την Παρασκευή το βράδυ που είχε αγρυπνία ένιωθες έντονα την παρουσία του Θεού στο μέρος.
Θες η αγγελική φωνή των γεροντισσών που έψαλαν, θες οι μελωδίες δυο μικρών παιδιών που επίσης έψαλαν, θες η παρουσία του γέροντα και του αγνού ιερέα, πάντως ο Θεός ήταν εκεί, και η παρουσία Του σε έκανε να ανατριχιάζεις.
Μετά την αγρυπνία ο γέροντας, οι μονάχες που μένουν στο γυναικείο μοναστήρι του γέροντα και διακονούν στην Αγία Σκέπη, καθώς και μερικοί εθελοντές παρέθεσαν τράπεζα για όλους τους εκκλησιαζόμενους.
Ένα ευλογημένο λιτό τραπέζι που όμως δεν έλειπε τίποτα, είχε όλα όσα χρειάζεται ο άνθρωπος, πάντα από τις δωρεές των προσκυνητών σε είδος, άλλος φέρνει, φρούτα, άλλος μακαρόνια, άλλος όσπρια, και με αυτά γίνονται οι τράπεζες για τους χριστιανούς.

Ο γέροντας είναι γλυκύτατος έχει καρδιά μικρού παιδιού, αλλά σε θέματα πίστεως είναι πάρα πολύ αυστηρός.
Αποτελεί σανίδα σωτηρίας για το ποίμνιο του Θεού ειδικά στα δύσκολα χρόνια που έρχονται.
Σε μια εποχή που βλέπουμε ο Χριστός να διώκεται από παντού, και που κάποιοι άνθρωποι δεν χάνουν ευκαιρία χωρίς να τον εξευτελίσουν, είναι πολύ παρήγορο να βλέπεις ότι έχει φροντίσει να στείλει Αγίους Γέροντες, και Άγιους Πνευματικούς για την καθοδήγηση του λαού Του.
Ειναι δυστυχώς λίγοι οι Άγιοι Γέροντες, που μιλάνε, και ακόμα λιγότεροι οι σωστοί πνευματικοί, αλλά ευτυχώς υπάρχουν κάποιοι ακόμα.

Ο γέροντας μας είπε μερικά πράγματα, και από αυτά ελάχιστα μπορώ να αναφέρω για τους λόγους που προανέφερα.
θα πω μόνο ότι...
Ο χριστιανός είπε πρέπει να μάθει να ξεχωρίζει τα σημάδια.
Όπως βλέπετε συννεφιά και μαυρίλα και τότε ξέρετε ότι σε λίγο θα βρέξει.
Έτσι και τώρα τα πνευματικά σημεία δείχνουν βαριά συννεφιά και μαυρίλα και προμηνύουν ότι έρχεται θύελλα.

Ο γέροντας θεωρεί ότι οι χριστιανοί των εσχάτων χρόνων που θα αντισταθούν θα διωχθούν και θα κυνηγηθούν, και πολλοί θα βρουν καταφύγιο στα βουνά και στις σπηλιές των βουνών.
Μια ημέρα που τα συλλογιζόταν αυτά του ήρθε η επιθυμία να προμηθευτεί Sleeping Bags υπνόσακους να τα έχει στο μοναστήρι για να τα δίνει στους χριστιανούς όταν αυτοί θα φεύγουν για τα βουνά ώστε να μπορούν κάπου να κοιμούνται οι άνθρωποι.
Και δεν πέρασαν παρά λίγες μέρες από αυτές τις σκέψεις του όταν έφτασε στο μοναστήρι φορτηγό.
Ο οδηγός είπε στον γέροντα ότι κάποιος έστειλε δωρεά στο μοναστήρι πολλές κούτες Sleeping Bags.
Όποιος επισκεφτεί το μοναστήρι ας ρωτήσει για το εν λόγω περιστατικό γιατί αξίζει.
Ο γέροντας θεωρεί ότι τα έστειλε η Παναγία.
Κάποιος σαν εμένα που άκουσα αυτά θα πει ότι η Παναγία δεν τα έστειλε απλά για να υπάρχουν στο μοναστήρι, αλλά επειδή πράγματι θα χρειαστούν.
Σε περίοπτη θέση υπάρχουν οι φωτογραφίες των ανεπιθύμητων βουλευτών οι οποίοι ψήφισαν νομοσχέδια που δεν συνάδουν με τον Χριστιανισμό, και τα έως τώρα ήθη και έθιμα.

Αυτός είναι ο λόγος λοιπόν που κάναμε 1.300χλμ
Γιατί θέλαμε να βρεθούμε σε ένα μέρος που εκεί να νιώσουμε την παρουσία του Θεού.
Και την νιώσαμε.
Να με συγχωρέσει ο Θεός που θα το πω δημόσια αλλά αυτή την παρουσία δεν μπορώ να την νιώσω στις εκκλησίες όπου πηγαίνω.
Γιατί εκεί ο ένας κοιτάζει τι φοράει ο άλλος για να τον σχολιάσει, γιατί εκεί έχουν βγάλει τον Χριστό από την θέση Του και πίσω από τις Άγιες Τράπεζες έχουν στήσει διαβολικούς θρόνους, γιατί εκεί έχουν πετσοκόψει τις ακολουθίες και τις έχουν αλλοιώσει, γιατί εκεί μας έβαλαν να κάνουμε Ανάσταση την δεύτερη ημέρα, γιατί εκεί πας και σκανδαλίζεσαι ακούγοντας όσα μαγειρεύονται για ενώσεις με τις αιρέσεις και τις κακοδοξίες.

Γι αυτό βλέπεις κόσμο να τρέχουν κατά εκατοντάδες να πάρουν την ευχή από ένα φτωχό γεροντάκι.
Γιατί ξέρουν ότι αυτόν μπορούν να τον εμπιστευτούν και τώρα, αλλά και στα χρόνια που θα έρθουν.
Ο γέροντας έχει ανά πάσα στιγμή έτοιμες τις βαλίτσες του να φύγει εφόσον διωχθεί για όσα πιστεύει ή για όσα λέει.

Κατά την επίσκεψή μας είχαμε την ευλογία ο γέροντας να κάνει πνευματική του κόρη την Φρόσω.
Αυτό είναι ένα σύμφωνο που λέει ότι αυτός θα προσεύχεται για την κόρη του, αλλά και αυτή θα κάνει ότι μπορεί για να ευχαριστήσει τον Χριστό και να ανταμώσει με τον γέροντα στον παράδεισο.
Όπως ήταν φυσικό ο γέροντας μας έψαλλε που ακόμα δεν έχουμε τελέσει θρησκευτικό γάμο, και εμείς φεύγοντας υποσχεθήκαμε ότι την επόμενη φορά που θα ανταμώσουμε θα είμαστε παντρεμένοι σωστά σύμφωνα με όσα θέλει η θρησκεία μας.

Άγιε του Θεού πρέσβευε υπέρ ημών

Δείτε στο παρακάτω βίντεο πως ο γέροντας έκανε πνευματική του κόρη την Φρόσω

 


Επιτρέπεται η αναδημοσίευση του άρθρου μόνο υπό την προϋπόθεση ότι θα γίνει αναφορά πως ανήκει στον Melissocosmos με ενεργό ling...