Τετάρτη 20 Μαρτίου 2024

Ομάδα Καταγραφής Απωλειών Μελισσοσμηνών

omada-katagrafis-apwleiwn-melissosminwn
Φίλοι μελισσοκόμοι

Ελπίζουμε να είστε καλά

Για έβδομη πλέον χρονιά η ομάδα μας συμμετέχει στην παγκόσμια καταγραφή των χειμερινών απωλειών μελισσιών, με σκοπό την παρακολούθηση της εξέλιξης του προβλήματος και την σωστή ενημέρωση και πρόληψη.


Δυστυχώς, η χρονιά που πέρασε έφερε μαζί της αρκετές απώλειες - όπως πχ. οι καταστροφικές πλημμύρες στη Θεσσαλία - αλλά και σημαντικές δυσκολίες για όλους εμάς τους μελισσοκόμους. Παρόλες τις απώλειες ωστόσο, συχνά και για διαφορετικούς λόγους που γίνονται κατανοητοί, είναι γνωστό ότι δεν γίνεται επίσημα η δήλωση του πραγματικού αριθμού των χαμένων μελισσιών.

Επειδή οι απώλειες μελισσιών είναι ένα παγκόσμιο πρόβλημα που φαίνεται να εξελίσσεται, είναι σημαντικό να υπάρχει εικόνα του πραγματικού μεγέθους τους. Αυτό τόσο για όλες τις χώρες συνολικά, όσο και για εμάς τους ίδιους για τις προσωπικές μας συγκρίσεις, αλλά και τους κρατικούς φορείς που αποφασίζουν για την πορεία του τομέα. Έτσι, είναι καλό έστω και ανώνυμα να αποτυπώνουμε την εμπειρία μας και την εξέλιξη του προβλήματος στην χώρα μας, τοπικά και συνολικά.

Για το λόγο αυτό, η ομάδα μας σας προσκαλεί και φέτος να συμμετέχετε στην έρευνα για τις χειμερινές απώλειες μελισσιών, μέσω του γνωστού ερωτηματολογίου COLOSS. 

Εδώ, μπορείτε να βρείτε τη φόρμα για το φετινό ερωτηματολόγιο, όπου γρήγορα και απλά και κυρίως ΑΝΩΝΥΜΑ είναι δυνατό να προσφέρετε την πολύτιμη εμπειρία και τις παρατηρήσεις σας, μέχρι τις 30 Απριλίου 2024.

Σας υπενθυμίζουμε ότι οι ερωτήσεις του ερωτηματολογίου COLOSS αποσκοπούν στην καταγραφή των μελισσιών που χάνονται κάθε χειμώνα στη χώρα μας, την επιστημονική εξήγηση των απωλειών αυτών αλλά και την ανάδειξη των παραγόντων που συμβάλλουν στη μείωσή τους. Ακόμη, ειδικά για φέτος, η χώρα μας έχει εισάγει μια επιπλέον ερώτηση, με σκοπό να καταγράψει την προσωπική σας εμπειρία και τι μπορεί να σας επηρεάζει θετικά ή αρνητικά. Η ερώτηση αυτή, αν και προαιρετική, σας δίνει την ευκαιρία να σημειώσετε σημεία του τομέα μας που πιστεύετε ότι χρειάζονται στήριξη αλλά και να αναδείξετε την προσωπική σας ικανοποίηση ή δυσαρέσκεια για ορισμένα θέματα.

Από τις απαντήσεις σας, που λαμβάνουμε ανώνυμα, από όλη την Ελλάδα, εδώ και 7 πλέον χρόνια, έχουμε όλο και πιο ξεκάθαρα στοιχεία, ειδικότερα όταν συνεχίζετε να μας απαντάτε κάθε χρόνο. Χάρη στα στοιχεία αυτά, μπορούμε να επιστρέφουμε πίσω σε εσάς επιστημονικά συμπεράσματα για την πρόληψη των απωλειών μελισσιών αλλά και να καταδεικνύουμε πιθανόν σημεία όπου ο τομέας χρειάζεται στήριξη.

Εάν λοιπόν θέλετε να συμβάλλετε στην προσπάθειά μας, σας προσκαλούμε να αφιερώσετε λίγα λεπτά για να απαντήσετε στο ερωτηματολόγιο, αλλά και να το μοιραστείτε με άλλους φίλους σας μελισσοκόμους!

Μπορείτε να συμμετάσχετε ηλεκτρονικά, μέσω της παρακάτω φόρμας και να προωθήσετε το ερωτηματολόγιο εύκολα σε άλλους μελισσοκόμους, αποστέλλοντας το λινκ που σας ανοίγει, μέσω email, Facebook ή όποιου άλλου μέσου προτιμάτε.

Εναλλακτικά, μπορείτε να εκτυπώσετε και να συμπληρώσετε χειρόγραφα το ίδιο ερωτηματολόγιο, το οποίο θα βρείτε σε μορφή PDF, εδώ. Για να μας στείλετε τις απαντήσεις σας, αρκεί μια καθαρή φωτογραφία από το συμπληρωμένο ερωτηματολόγιο, που θα αποστείλετε απευθείας σε εμάς, στο beemonitorgr@gmail.com ή μέσω Viber, στο 6973901167.

Σας παρακαλούμε να το συμπληρώσετε και να το μοιραστείτε μαζί μας, ακόμη και αν το έχετε ξανακάνει στο παρελθόν, ΜΕΧΡΙ ΤΙΣ 30 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2024 και ΟΧΙ μέχρι τον Ιούνιο όπως γινόταν παλαιότερα!

Η συμμετοχή κάθε ενός από εσάς εκτιμάται πολύ, καθώς βοηθά στην συνεχιζόμενη έρευνά μας, με σκοπό τη βελτίωση της ζωής των μελισσών και των μελισσοκόμων.


Σας ευχαριστούμε θερμά όλους!

Υ.Γ. Για περισσότερες πληροφορίες και παλαιότερα αποτελέσματα, επισκεφτείτε μας στο Facebook: www.facebook.com/beemonitorgr ή στείλτε μας μήνυμα στο beemonitorgr@gmail.com


Επιτρέπεται η αναδημοσίευση του άρθρου μόνο υπό την προϋπόθεση ότι θα γίνει αναφορά πως ανήκει στον Melissocosmos με ενεργό ling...