Πέμπτη 13 Ιουλίου 2023

Το Μετκάλφα και το μέλι του

to-metkalfa-kai-to-meli-tou

Φίλες και φίλοι το metcalfa μπήκε για τα καλά στην μελισσοκομική μας ζωή αφού πολλοί μελισσοκόμοι πλέον παράγουν το μέλι αυτό και ακόμα περισσότεροι το καταναλώνουν.
Πρόκειται για το πεταλουδάκι Μετκάλφα που εξαπλώνεται πλέον ταχύτατα σε πολλές περιοχές της Ελλάδας.

to-metkalfa-kai-to-meli-tou

Το Metcalfa pruinosa είναι ένα εξαιρετικά πολυφάγο έντομο που συναντάται σε μεγάλη ποικιλία δέντρων και θάμνων, τρέφεται με τους βλαστούς του και απεκκρίνει μια μελιτώδη ουσία που συλλέγουν οι μέλισσες και την μετατρέπουν σε μέλι.
Το Μετ Κάλφα δίνει ένα καφέ μέλι χωρίς διαύγεια, που κρυσταλλώνει στις αρχές του χειμώνα και έχει ιδιάζουσα γεύση, και δεν μοιάζει με άλλο μέλι ή μελιτώματα.

to-metkalfa-kai-to-meli-tou

Οι ποσότητες μελιού που παράγει το έντομο αυτό, η διάρκεια μελιτωέκκρισης και η ποικιλία από πολλά και διαφορετικά δέντρα και φυτά κάνουν την περίπτωση του πολύ ενδιαφέρουσα.
Το έντομο προέρχεται από την Αμερική και έκανε την εμφάνιση του στην Ευρώπη πριν 30 χρόνια από την Ιταλία και σταδιακά εξαπλώθηκε, ενώ πρόσφατα εντοπίστηκε και ταξινομήθηκε και στην Ελλάδα.

to-metkalfa-kai-to-meli-tou

Πρόκειται για πεταλουδάκι όπου γεννά στα δέντρα τα αβγά του και ακολουθείται η γνωστή διαδικασία μεταμορφώσεων του σε έντομο.
Έχει έναν μόνο αναπαραγωγικό κύκλο τον χρόνο, όπου μικρά και μεγάλα έντομα ρουφάνε χυμούς από τα δέντρα και τα φρούτα και εκκρίνουν μελίτωμα.

to-metkalfa-kai-to-meli-tou

Το δε μελίτωμα όπως είπα μαζεύουν με λαιμαργία οι μέλισσες και το μετατρέπουν σε ένα παχύρρευστο μέλι.
Το χρώμα του μελιού στην αρχή της συλλογής είναι ανοιχτό, γρήγορα όμως λόγω της οξείδωσης του από τον ήλιο και τον άνεμο γίνεται καφέ.
Ο μελισσοκόμος δηλαδή που θα πάει στο Μετκάλφα θα δει αρχικά ξανθό μέλι να μπαίνει στις κηρήθρες.
Σταδιακά θα έρχεται όλο και πιο σκούρο μέλι μέσα όμως και θα πάρει τελικά το γνωστό σκούρο καφέ χρώμα του.
to-metkalfa-kai-to-meli-tou

Στην Ιταλία Ίδη παράγονται μεγάλες ποσότητες μελιού προερχόμενες από Metcalfa pruinosa και αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με επικοινωνία του MELISSOCOSMOS με Ιταλούς μελισσοκόμους υποστήριξαν πως συχνά η μέση παραγωγή ανά κυψέλη από μελίτωμα μέτκαλφα ξεπερνάει τα 50 κιλά.
Στην χώρα μας έχουν συλλεχθεί σε τετοιες ποσότητες μελιού, μα πρέπει να κρατάμε μικρότερο καλάθι ειδικά στις περιοχές που δεν έχουν πολύ υγρασία.

Πρέπει να τονίσω όμως ότι δεν είναι όλα τόσο ρόδινα, αφού το έντομο Metcalfa pruinosa προκαλεί σημαντικές ζημιές και σε αγροτικές, καλλιέργειες κυρίως ακτινιδίων και αμπελιών και οι αγρότες το βομβαρδίζουν κυριολεκτικά να το ξεκάνουν με χημικά κυρίως αφού οι φυσικοί του εχθροί στην Ελλάδα είναι ελάχιστοι.

to-metkalfa-kai-to-meli-tou

Το Metcalfa pruinosa προσβάλει μια σειρά από αγροτικές καλλιέργειες και δέντρα όπως μηλιά, ροδακινιά, λεμονιά, πορτοκαλιά, καρυδιά, συκιά, ελιά, ακτινίδια, βερικοκιά, αχλαδιά, δαμασκηνιά και καλλωπιστικούς θάμνους.
Ωστόσο παρόλα αυτά δεν παύει να είναι ένα χρήσιμο έντομο για την μελισσοκομία.
Τα ραντίσματα δεν μπορούν να εξολοθρεύσουν το έντομο για τον απλούστατο λόγο ότι πηγαίνει και σε δασικά δέντρα και φυτά, σε ιτιές, σε βάτα και σε χόρτα που φυτρώνουν κοντά σε ποτάμια.

Οι περιοχές με τους μεγαλύτερους πληθυσμούς Metcalfa pruinosa στην Ελλάδα μέχρι αυτή την στιγμή είναι η Κέρκυρα και στην βόρεια Ελλάδα στην περιοχή κοντά στον Νέστο και στον Έβρο.
Μελισσοκόμος μάλιστα που επικοινώνησε με τον MELISSOCOSMO με ενημέρωσε ότι τα μελίσσια κυριολεκτικά χτίζουν καπάκια, ότι ρίχνουν τρελούς γόνους και δυναμώνουν πολύ σε αντίθεση με άλλες μελιτοφορίες που αδυνατίζουν τα Μελίσσια.
Γνωρίζουμε πλέον ότι το Μετ Κάλφα έχει φτάσει μέχρι την Ήπειρο, στα Ιωάννινα αλλά και στην Θεσπρωτία και την Πρέβεζα.

Δεν ξέρουμε μέχρι που μπορεί να φτάσει και να επιβιώσει στην Ελλάδα, ούτε αν μπορεί να δώσει μέλι σε όλες τις περιοχές της χώρας.

Θα έλεγα πάντως πως αν υπάρχουν μελισσοκόμοι σε μερικές περιοχές που απορούν από που συλλέγουν οι μέλισσες τους, πως τότε δεν αποκλείεται η απάντηση να κρύβεται σε αυτό εδώ το άρθρο...

Θα ακολουθήσουν φυσικά και άλλες αναρτήσεις παρουσιάσεις για το εν λόγω έντομο.


MELISSOCOSMOS ελάτε να γνωρίσουμε τον μαγικό κόσμο των μελισσών

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση του άρθρου μόνο υπό την προϋπόθεση ότι θα γίνει αναφορά πως ανήκει στον Melissocosmos με ενεργό ling...