Σάββατο 15 Ιουλίου 2023

Ψάρι κουπί – Οι μυστηριώδεις τρύπες στο σώμα του και οι οιωνοί για σεισμό

psari-koupi-oionoi-gia-seismo

Το γιγαντιαίο ψάρι κουπί, φημολογείται ότι είναι σημάδι επικείμενων σεισμών. Είναι ένα άπιαστο πλάσμα βαθέων υδάτων που πιστεύεται ότι αποτελεί προμήνυμα για κάποια καταστροφή και σίγουρα όταν ψαράδες ή δύτες το συναντούν οι θεωρίες συνωμοσίας φουντώνουν.
Τα κουπιά είναι μεγάλα, επιμήκη, πελαγικά λαμπρίμορφα ψάρια που ανήκουν στη μικρή οικογένεια Regalecidae. Βρίσκεται σε περιοχές που εκτείνονται από τις εύκρατες ωκεάνιες ζώνες έως τις τροπικές, αλλά σπάνια παρατηρείται, η οικογένεια κουπιών περιέχει τρία είδη σε δύο γένη. Ένα από αυτά, είναι το γιγάντιο ψάρι κουπί ( Regalecus glesne), που είναι το μακρύτερο οστεώδες ψάρι, με μήκος έως και 11 μέτρα (36 πόδια).

Η κοινή ονομασία κουπί πιστεύεται ότι αναφέρεται είτε στο εξαιρετικά συμπιεσμένο και επιμήκη σώμα τους, είτε στην απαξιωμένη πλέον πεποίθηση ότι τα ψάρια «κωπηλατούν» μέσα στο νερό με τα πυελικά τους πτερύγια. Το οικογενειακό όνομα Regalecidae προέρχεται από το λατινικό regalis, που σημαίνει “βασιλικός”.
Οι περιστασιακές θεάσεις σε παραλίες έπειτα από καταιγίδες και η συνήθειά τους να παραμονεύουν στην επιφάνεια όταν είναι άρρωστα ή πεθαίνουν, έχουν παρακινήσει διάφορους μύθους και ιστορίες για αυτά. Τα κουπιά σπάνια αλιεύονται ζωντανά. Η σάρκα τους δεν θεωρείται καλή για κατανάλωση λόγω της ζελατινώδους σύστασής της.

Ο χρωματισμός των κουπιών είναι επίσης μεταβλητός. Οι πλευρές καλύπτονται συνήθως με ακανόνιστες γαλαζωπές έως μαύρες ραβδώσεις και μαύρες κουκκίδες. Αυτά τα σημάδια ξεθωριάζουν γρήγορα μετά τον θάνατο. Πιθανολογείται ότι αυτές οι σημάνσεις είναι βιοφωταύγιες στη βαθιά θάλασσα.

Το ψάρι που είναι ο απόλυτος μύθος
Όταν το συναντούν οι ψαράδες σε ρηχά νερά θεωρούν ότι θα επέλθει κάποιος σεισμός.


Δύτες στα ανοιχτά της Ταϊβάν μαγεύτηκαν, όταν συνάντησαν ένα γιγαντιαίο ψάρι κουπί. Στα εντυπωσιακά πλάνα, που τραβήχτηκαν στα ανοιχτά της ακτής Ρούιφανγκ, οι δύτες φαίνονται να περικυκλώνουν το αστραφτερό ασημένιο πλάσμα, καθώς αυτό αιωρείται κοντά στην επιφάνεια.  Κάποια στιγμή, ένας από τους δύτες απλώνει το χέρι του και αγγίζει τον  θεωρητικά καταδικασμένο κάτοικο του βυθού.

Οι δύτες εκτιμούν ότι το “ψάρι του σεισμού” είχε μήκος περίπου 6,5 μέτρα, το οποίο, αν και μεγάλο, δεν συγκρίνεται με το μέγιστο μέγεθος αυτών των ψαριών, το οποίο μπορεί να φτάσει και τα 56 μέτρα. Στα 56 μέτρα έχει μετρηθεί το μεγαλύτερο ψάρι κουπί που έχει βρεθεί ποτέ στην θάλασσα.  Δυστυχώς, το ταξίδι του στα ρηχά, αν και ήταν ωραίο να το βλέπεις, ίσως δεν προμήνυε τίποτα καλό για το θηρίο, γράφει η ιστοσελίδα. «Πρέπει να πέθαινε, γι’ αυτό κολύμπησε σε πιο ρηχά νερά», δήλωσε ο εκπαιδευτής καταδύσεων Ουάνγκ Τσεμγκ Ρου, για το φιδίσιο θαλάσσιο θηρίο, το οποίο ήταν το πρώτο που συνάντησε σε όλα τα χρόνια καταδύσεων, όπως είπε ο ίδιος.

Το πλάσμα είχε επίσης μυστηριώδεις τρύπες σε όλο του το σώμα, που οι ειδικοί πιστεύουν ότι είναι έργο ενός συγκεκριμένου είδους καρχαρία, που είναι γνωστός γιατί του αρέσει να δαγκώνει, όχι να κατασπαράσσει.  Για τον συγκεκριμένο καρχαρία λένε ότι δαγκώνει κάθε μεγάλο ψάρι που θα συναντήσει. Του αρέσουν τα μεγάλα κήτη και μία φήμη λέει ότι έχει δαγκώσει ακόμα και πυρηνικό υποβρύχιο. Αλλά αυτή η τελευταία φήμη έχει μείνει φήμη.

https://www.enikos.gr/

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση του άρθρου μόνο υπό την προϋπόθεση ότι θα γίνει αναφορά πως ανήκει στον Melissocosmos με ενεργό ling...