Τρίτη 21 Νοεμβρίου 2023

Η συναρπαστική ιστορία του πώς ανακαλύψαμε ότι οι μέλισσες αντιλαμβάνονται το χρόνο

i-synarpastiki-storia-tou-pos-anakalypsame-oti-oi-melisses-antilamvanontai-to-chrono

Η συναρπαστική ιστορία του πώς ανακαλύψαμε ότι οι μέλισσες αντιλαμβάνονται το χρόνο

Οι μέλισσες είναι εξαιρετικά ενδιαφέροντα μικρά όντα. 

Έχει αποδειχτεί ότι είναι πολύ έξυπνες και μάλιστα οι μέλισσες μπορούν να αντιληφθούν το χρόνο και αν αυτό από μόνο του δεν είναι συναρπαστικό, η ιστορία για το πώς ανακαλύφθηκε είναι ακόμη περισσότερο. 
Για να το γνωρίζουμε, πρέπει να επιστρέψουμε σε μια μελέτη που δημοσιεύθηκε το 1929.
Όλα ξεκίνησαν το 1929, όταν ο Ingebord Beling, ένας Γερμανός ηθολόγος δημοσίευσε ένα γνωστό έγγραφο " Über das Zeitgedächtnis der Bienen ", που μεταφράστηκε ως "Στην προσωρινή μνήμη των μελισσών". 
Ο Beling εκπαιδεύτηκε και σηματοδότησε μια σειρά μέλισσες συλλέκτριες (είναι αυτές που συλλέγουν γύρη και νέκταρ) για να πετούν κάθε μέρα σε ένα μπολ με σιρόπι ζάχαρης.

Ο Beling γέμιζε το μπολ με το σιρόπι τις ώρες 16:00-18:00 . Όλες τις άλλες ώρες το μπολ ήταν άδειο. Λοιπόν, ο Beling ανακάλυψε ότι οι μέλισσες επισκέπτονταν το μπολ μόνο όταν ήταν γεμάτο, ακόμα κι αν υπήρχε μόνο νερό χωρίς ζάχαρη. Αυτό το ίδιο πείραμα επαναλήφθηκε στο σκοτάδι (για να διευκρινιστεί εάν οι μέλισσες μέτρησαν τη γωνία του ήλιου, για παράδειγμα) και το αποτέλεσμα ήταν το ίδιο.

Θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν μια άλλη μέθοδο, ας πούμε ότι μετράμε τη θερμότητα. Εάν μεταξύ 4:00 μ.μ. και 6:00 μ.μ. είναι πιο ζεστή ή πιο κρύα, οι μέλισσες μπορεί να χρησιμοποιήσουν αυτά τα δεδομένα για να βρουν σιρόπι ζάχαρης. Αυτό είναι όπου η μελέτη του Oskar Wahl " Neue Untersuchungen über das Zeitgedächtnis der Bienen " (μεταφράστηκε ως "Νέες μελέτες σχετικά με την προσωρινή μνήμη των μελισσών") από τον Oskar Wahl , που δημοσιεύθηκε το 1932.

Τι έκανε ο Whal; Επανέλαβε το πείραμα σε ένα υπόγειο ορυχείο αλατιού ελέγχοντας πράγματα όπως θερμοκρασία, φωτισμό, υγρασία, ατμοσφαιρικό ιονισμό και ακόμη και υπεριώδη ακτινοβολία. Αποτέλεσμα? Μαντέψτε τι: οι μέλισσες συνέχιζαν να τρώνε πάντα τις ίδιες ώρες.

Τα πράγματα γίνονται ενδιαφέροντα, αλλά τι γίνεται αν ακολουθούν έναν άλλο μηχανισμό; Ερχόμαστε λοιπόν στο 1960, όταν ο Maximilian Renner δημοσίευσε τα αποτελέσματα της μελέτης " Η συμβολή της μέλισσας στη μελέτη της αίσθησης του χρόνου και του αστρονομικού προσανατολισμού ".

Τι έκανε ο Renner; Εκπαίδευσε τις μέλισσες στο Παρίσι, ταΐζοντας καθημερινά μεταξύ 20:15 και 22:15. Αυτές οι ίδιες μέλισσες μεταφέρθηκαν στη Νέα Υόρκη σε κλειστό κουτί πάντα φωτισμένο και σε σταθερή θερμοκρασία (για να αποφευχθεί η επίδραση εξωτερικών παραγόντων). Η ιδέα ήταν να μάθουμε αν οι μέλισσες θα μπορούσαν να επιστρέψουν στον ίδιο χώρο μετά από έναν 24ωρο κύκλο.

Αποτέλεσμα? Αντί να πετούν στο μπολ μεταξύ 8:15 μ.μ. και 10:15 μ.μ., οι μέλισσες το έκαναν στις 3 μ.μ. για έναν απλό λόγο: είχαν ένα είδος τζετλάγκ . Οι μέλισσες δηλαδή πήγαιναν στο σιρόπι με την ώρα του Παρισιού παρότι ήταν πλέον στην Νέα Υόρκη. 
Δεν εμφανίστηκε ούτε μια μέλισσα μεταξύ 8:15 μ.μ. και 10:15 μ.μ. Το πείραμα επαναλήφθηκε προς την αντίθετη κατεύθυνση (από τη Νέα Υόρκη στο Παρίσι) και το αποτέλεσμα ήταν το ίδιο. Δηλαδή, οι μέλισσες έχουν έναν εγγενή ρυθμιστή του οργανισμού ανεξάρτητα από το περιβάλλον που τους βοηθά να αντιλαμβάνονται τον χρόνο.

Η πηγή του άρθρου είναι από την Ισπανία του ΧΟΣΕ ΓΚΑΡΣΙΑ.
Μετάφραση και απόδοση melissocosmos 


Επιτρέπεται η αναδημοσίευση του άρθρου μόνο υπό την προϋπόθεση ότι θα γίνει αναφορά πως ανήκει στον Melissocosmos με ενεργό ling...