Τετάρτη 27 Μαρτίου 2024

Η Κουτσουπιά και η ανθοφορία της

i-koutsoupia-kai-i-anthoforia-tis


Άνθη με ιστορία!!!


Εδώ και πολύ καιρό ήθελα να γράψω για την Κουτσουπιά.
Υπάρχει ένα πανέμορφο μέρος στον τόπο μου γεμάτο Κουτσουπιές.
Ήθελα λοιπόν να πάω εκεί και να βγάλω τις κατάλληλες φωτογραφίες για το άρθρο.
Πάντα όμως κάτι συνέβαινε, και έχανα την ανθοφορία της, και έλεγα δεν πειράζει του χρόνου.Φέτος πήρα την μηχανή μου και πήγα αλλά...γκαντεμιά ήταν νωρίς ακόμα και δεν είχαν ανοίξει καλά.

Τώρα που είναι ανθισμένες δεν γίνεται να πάω, οπότε χτες πήρα την μηχανή και καθώς πήγαινα στα μελισσάκια μου φωτογράφισα μερικές Κουτσουπιές στο δρόμο.
Ελπίζω κάποια στιγμή στο μέλλον να βγάλω τις πολυπόθητες φωτογραφίες και να εμπλουτίσω το άρθρο!!!

i-koutsoupia-kai-i-anthoforia-tis

Λέγεται ότι το δέντρο στο οποίο κρεμάστηκε ο Ιούδας μετά την προδοσία του Ιησού ήταν η Κουτσουπιά για αυτό και ονομάστηκε και δένδρο του Ιούδα στα Αγγλικά.

i-koutsoupia-kai-i-anthoforia-tis

Τα άνθη του είναι ρόδινα, μικρά και εμφανίζονται πριν από τα φύλλα στον κορμό του περίπου στις αρχές Μαρτίου στα πρώιμα ζεστά μέρη και στα νησιά μας, έως και τέλος Απριλίου στα πιο όψιμα και κρύα μέρη και στην Βόρεια Ελλάδα.

i-koutsoupia-kai-i-anthoforia-tis

Οι μέλισσες επισκέπτονται θα άνθη της, χώνονται μέσα στο άνοιγμα που έχουν αυτά, και ρουφάνε το νέκταρ αρκετή ώρα ακίνητες.

i-koutsoupia-kai-i-anthoforia-tis

Η Κουτσουπιά δίνει κυρίως νέκταρ αλλά και γύρη και είναι πολύτιμο δέντρο για την ανάπτυξη περισσότερο των μελισσιών, παρά για συγκομιδή μελιού.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το νέκταρ της Κουτσουπιάς είναι ημίπικρο.

i-koutsoupia-kai-i-anthoforia-tis

Είναι ενδημικό είδος της ανατολικής μεσογείου (το βρίσκουμε από Γαλλία μέχρι Ιορδανία και Ιράν)Είναι εκπληκτικής ομορφιάς δέντρο όταν βγάζει τα σκούρα ροζ άνθη του την άνοιξη.


Είναι φυλλοβόλο δέντρο και φυτρώνει σχεδόν σε όλη την Ελλάδα.


MELISSOCOSMOS ελάτε να γνωρίσουμε τον μαγικό κόσμο των μελισσών 

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση του άρθρου μόνο υπό την προϋπόθεση ότι θα γίνει αναφορά πως ανήκει στον Melissocosmos με ενεργό ling...