Δευτέρα 19 Ιουνίου 2023

Η καστανιά και το μέλι της

i-kastania-kai-to-meli-tis
Η καστανιά και το μέλι της

Η καστανιά είναι ένα δέντρο ιδιαιτέρα διαδεδομένο σε ολόκληρη την Ελλάδα.
Από μελισσοκομικής πλευράς είναι ένα από τα χρησιμότερα δένδρα.
Από αυτήν παράγεται άριστης ποιότητας μέλι και γύρη. 
Η ανθοφορία της ευνοείται όταν προηγηθούν ήπιες καιρικές συνθήκες και βροχερός καιρός. 
Στις αρχές Ιουνίου συνήθως έχουμε την ανθοφορία της στην Ελλάδα.

Δεν είναι τυχαίο ότι οι μελισσοκόμοι όταν θέλουν να δυναμώσουν τα μελισσοσμήνη, τα πηγαίνουν στην καστανιά. Οι μέλισσες τρελαίνονται για τα άνθη της, διεγείρονται και γίνονται μέχρι και επιθετικές γύρω από τις κυψέλες. 
Καθημερινά μαζεύουν το νέκταρ μέχρι αργά το βράδυ, ακόμη και μετά το ηλιοβασίλεμα.

i-kastania-kai-to-meli-tis

Το Καστανόμελο έχει έντονη, πιπεράτη γεύση, ιδιάζον άρωμα, είναι λιγότερο γλυκό από τα άλλα μέλια με ελαφρά πικρή επίγευση.
Είναι πλούσιο πολύ πλούσιο σε ιχνοστοιχεία όπως κάλιο, μαγνήσιο, μαγγάνιο, βάριο καθώς και σε φρουκτόζη και τανίνες. . 
Έχει σκούρο χρώμα και δυνατή, έντονη οσμή, από ξύλο και ελαφρώς ταννινικό (είναι η ταννίνη του φυτού του οποίου ίχνη βρίσκονται στο μέλι). Η γεύση είναι σίγουρα ιδιαίτερη, λίγο γλυκιά και αφήνει πίσω μια σχεδόν πικρή επίγευση, εκτιμώμενη από όσους δεν αγαπούν τη ζάχαρη.

Είναι ένα μέλι τέλειο για συνδυασμούς γεύσεις, και κρυσταλλώνει μόνο μετά από πολύ καιρό, 1,5 – 2 χρόνια.
Η καστανιά δίνει και μεγάλες ποσότητες γύρης κίτρινου χρώματος.

i-kastania-kai-to-meli-tis

ΠΗΓΗ κειμένου

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση του άρθρου μόνο υπό την προϋπόθεση ότι θα γίνει αναφορά πως ανήκει στον Melissocosmos με ενεργό ling...