Πέμπτη 2 Νοεμβρίου 2023

Ο Ευκάλυπτος έδωσε μέσο όρο 40 κιλά ανά κυψέλη στην Αργεντινή

o-efkalyptos-edose-meso-oro-40-kila-ana-kypseli-stin-argentini

Ο Ευκάλυπτος έδωσε μέσο όρο 40 κιλά ανά κυψέλη στην Αργεντινή: Στην Ελλάδα τι κάνουμε για να αυξήσουμε την παραγωγή;

Λόγω της ενασχόλησης μου να αναζητώ άρθρα για τις ανάγκες του Blog λαμβάνω ή παρακολουθώ αρκετές πληροφορίες ανά τον κόσμο σχετικές με την μελισσοκομία.
Έτσι πριν λίγες ημέρες ενημερώθηκα ότι ολοκληρώθηκε η φετινή συλλογή μελιού στην Αργεντινή, αφού πλέον εκεί έχουν φθινόπωρο, διανύουν τον τελευταίο μήνα του φθινοπώρου.

Τα μελισσοκομικά περιοδικά γράφουν λοιπόν ότι...


Η συγκομιδή έφτασε στο τέλος σε ποσοστό μεγαλύτερο από το 95% των μελισσιών της χώρας μας, και το κλείσιμο έδειξε μια αξιοσημείωτη διαφορά.
Οι διάφορες ανθοφορίες δεν απέδωσαν τα αναμενόμενα.
Σε ορισμένες περιοχές απέτυχαν άμεσα, αποδίδοντας κατά μέσο όρο μόλις 5 έως 10 κιλά ανά μελίσσι, όταν μια καλή εποχή μπορεί να δώσει μέχρι και 35 έως 40 κιλά ή περισσότερο ανα μελίσσι.
Μια σαφής περίπτωση που απεικονίζει την κατάσταση αυτή είναι ο μελισσοκόμος Leandro Bernhardt, ο οποίος είπε ότι «είχε χίλια μελίσσια και αυτά μόλις που έβαλαν κατά μέσο όρο 10 με 13 κιλά.
-Αποφάσισα να μην τα τρυγήσω και να τα αφήσω στα μελίσσια εν όψη του χειμώνα.

Ο Ευκάλυπτος όμως έσπασε το κοντέρ...

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι αν κάποια νομή έκανε την διαφορά στην τελική συγκομιδή ήταν αυτή του ευκαλύπτου, η οποία απέδωσε πολύ καλούς μέσους όρους, κυρίως στην επαρχία Entre Rios.

o-efkalyptos-edose-meso-oro-40-kila-ana-kypseli-stin-argentini
Δάσος Ευκαλύπτου στην Αργεντινή

Για παράδειγμα, στην περιοχή του San Gregorio και η Costa del Arroyo Palmar μιλάμε για τουλάχιστον 50 κιλά ανά κυψέλη, αν και ήταν σύντομη, έτσι ώστε μελισσοκόμος ο οποίος επέλεξε αυτή την ανθοφορία είχε μια μεγάλη συγκομιδή.

Η Ομοσπονδία από την πόλη του Julián Martínez είπε ότι η νομή «ευκαλύπτου πήγε καλύτερα από ό, τι άλλες χρονιές με μέσους όρους των 30 και 40 κιλών, ακόμα και στο νησί έφτασε στα 50 κιλά.»

Όπως είδαμε φίλοι μου στην Αργεντινή η οποία βρίσκεται στο νότιο ημισφαίριο γι αυτό τώρα έχει φθινόπωρο είχαν μια κακή χρονιά.
Είχαν όμως την εναλλακτική του ευκαλύπτου και όσοι θέλησαν να πάνε εκεί τα μελίσσια τους είχαν μια πολύ καλή παραγωγή 40 έως 50 κιλά μέλι ανα κυψέλη.

o-efkalyptos-edose-meso-oro-40-kila-ana-kypseli-stin-argentini
Δάσος Ευκαλύπτου στην Αργεντινή

Να τονίσω ότι ο Ευκάλυπτος δεν είναι τοπικό φυτό της Αργεντινής.
Ο Ευκάλυπτος έχει την καταγωγή του από την Αυστραλία.
Ο άνθρωπος τον μετέφερε και στην Αργεντινή όπως και στην Ελλάδα.

Εδώ ωστόσο μεταφέρθηκε μόνο για καλλωπιστικούς λόγους.
Η μελισσοκομία δεν έχει κάνει το ΠΑΡΑΜΙΚΡΟ ώστε να υπάρξουν δάση ευκαλύπτου και στην Ελλάδα για να τονωθεί η μελισσοκομική οικονομία.

Ουσιαστικά κάποιες εκτάσεις ευκαλύπτου στην Ελλάδα έχουμε στην Κορινθία όπου ένας μόνο άνθρωπος ο μελισσοκόμος Αργύρης Κόσκος με ίδιες δυνάμεις φύτεψε, και ένα μικρότερο δάσος ευκαλύπτου στην Αχαΐα σε μεγάλο χώρο που ανήκει στην Εκκλησία της Ελλάδος.

o-efkalyptos-edose-meso-oro-40-kila-ana-kypseli-stin-argentini
Δάσος Ευκαλύπτου σε έκταση Εκκλησιαστικής περιουσίας νομός Αχαΐας

o-efkalyptos-edose-meso-oro-40-kila-ana-kypseli-stin-argentini
Δάσος Ευκαλύπτου σε έκταση Εκκλησιαστικής περιουσίας νομός Αχαΐας

Η Ελληνική μελισσοκομία αρνείται να ενεργοποιήσει Ευρωπαϊκά κονδύλια για εμπλουτισμό της μελισσοκομικής χλωρίδας του τόπου, όπως δεν αιτήθηκε ΠΟΤΕ και κανένας μελισσοκομικός φορές, Σύλλογος ή Συνεταιρισμός να ζητήσει ΔΩΡΕΑΝ δενδρύλια από φορείς που πρόσφεραν εκατομμύρια δέντρα κάθε είδους δωρεάν κάθε χρόνο ως ανταποδοτικά οφέλη.
Π.χ τόσο η ΑΓΕΤ ΗΡΑΚΛΗΣ όσο και η ΤΙΤΑΝΑΣ πρόσφεραν εκατομμύρια δενδρύλια όποιας ποικιλίας κι αν επιθυμούσε κάποιος τα χρόνια προ της κρίσης.

Ακόμα και σήμερα γνωρίζω δεκάδες κοινωφελές ιδρύματα πρόθυμα να βοηθήσουν Συλλόγους που επιθυμούν να παράγουν κοινωφελές έργο.
Εμείς οι μελισσοκόμοι όμως που κάθε χρόνο παράγουμε όλο και λιγότερο μέλι, δεν θέλουμε να δούμε πέρα από την μύτη μας και να φυτέψουμε συλλογικά δάση μελισσοτροφικού ενδιαφέροντος.

Τα δασαρχεία είναι πρόθυμα να δώσουν εκτάσεις, τα κοινωφελές ιδρύματα είναι πρόθυμα να χρηματοδοτήσουν δενδρύλια, αλλά εμείς οι μελισσοκόμοι δεν ζητάμε βοήθεια.

Είμαστε άξιοι της ίδιας μας της μοίρας λοιπόν.

Melissocosmos

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση του άρθρου μόνο υπό την προϋπόθεση ότι θα γίνει αναφορά πως ανήκει στον Melissocosmos με ενεργό ling...