Παρασκευή 8 Μαρτίου 2024

Ζαχαροζύμαρο με θυμόλη συνταγή

zaxarozymaro-me-thymoli


Πολλοί είναι οι συνάδελφοι που με ρωτάνε για συνταγή ζυμαριού που να περιέχει μέσα και θυμόλη.
Δεν θα μπορούσα να τους χαλάσω το χατήρι λοιπόν άλλα πρέπει να πω ότι η  θυμόλη στην τροφή αν και βοηθάει πολύ τις μέλισσες να απαλλαγούν από την νοζεμίαση θέλει μεγάλη προσοχή στις δοσολογίες.
Αν και κράτησα ελαφρώς την δόση στην συνταγή που σας δίνω λίγο πιο χαμηλά από το κανονικό, για να γλιτώσω τυχόν μελισσοκόμους που από υπερβάλλον ζήλο θα το παρακάνουν, παρόλα αυτά σας λέω ότι δεν πρέπει να ξεφύγετε από την δοσολογία και ότι είναι καλύτερα το ζυμάρι με θυμόλη να μπαίνει στα μελίσσια από Νοέμβριο μέχρι Φεβρουάριο.


Υλικά

20 κιλά μέλι

55 κιλά ζάχαρη 

(Την ζάχαρη πρέπει να την κόψουμε σε μύλο για να γίνει άχνη.
Αν η ποσότητα είναι μικρή την κόβουμε εύκολα σε μπλέντερ, ενώ αν είναι μεγάλη μπορούμε να απευθυνθούμε σε ζαχαροπλαστείο να μας την κόψει.)

4 γραμμάρια θυμόλη

(Την θυμόλη πρέπει να την λιώσουμε σε καθαρό οινόπνευμα φαρμακείου.
Η ποσότητα οινοπνεύματος πρέπει να είναι τόση ώστε να διαλυθεί η θυμόλη, δηλαδή ρίχνουμε σιγά σιγά το οινόπνευμα και λιώνουμε την θυμόλη, και όταν λιώσει εντελώς σταματάμε να ρίχνουμε οινόπνευμα. Κατόπιν την διαλυμένη θυμόλη την ρίχνουμε στο με τα υπόλοιπα υλικά στο ζυμωτήριο να ανακατευτεί ομοιόμορφα σε όλη την τροφή.)
Για όσους θέλουν να κάνουν μικρές ποσότητες ζυμαριού η δοσολογία είναι 1 γραμμάριο θυμόλη διαλυμένη σε οινόπνευμα με τον τρόπο που προανέφερα για κάθε 18 κιλά ζυμάρι.)

Ρίχνουμε τα υλικά κρύα μέσα στο ζυμωτήριο και το αφήνουμε να δουλέψει μέχρι να ομογενοποιηθεί.

Το μείγμα που θα προκύψει το τοποθετούμε σε νάιλον σακούλες ανά 2 κιλά, και το αφήνουμε να παγώσει.

Στη συνέχεια το τοποθετούμε στα μελίσσια.

Φυσικά μπορείτε να προσαρμόσετε τις δοσολογίες για τις δικές σας ανάγκες...

Αν η ποσότητα είναι μικρή για 3-5 μελισσακια τότε το μείγμα το ζυμώνουμε σε μια πλαστική λεκάνη καλά με τα χέρια και γίνεται η δουλειά μας.


MELISSOCOSMOS ελάτε να γνωρίσουμε τον μαγικό κόσμο των μελισσών

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση του άρθρου μόνο υπό την προϋπόθεση ότι θα γίνει αναφορά πως ανήκει στον Melissocosmos με ενεργό ling...