Κατά την περίοδο της συλλογής του μελιού, το έντομο εργάζεται χωρίς να την νοιάζει η κούραση και η φθορά.
Εάν μια μέλισσα πέσει σε χειμερία νάρκη ειδικά στα βόρεια κράτη και δεν πετάει καθόλου, τότε ζει για έξι μήνες - πρακτικά από το τέλος της σεζόν (αρχές Οκτωβρίου) έως την έναρξη μιας νέας (τον Μάρτιο).
2. Κάθε αποικία μελισσών έχει το δικό της ιδιαίτερο μέλι.
Σε κάθε κυψέλη, υπάρχουν ειδικές ανιχνευτές μέλισσες. Με την έναρξη της ζέστης, πετούν έξω για να μελετήσουν την κατάσταση, επιλέγουν ορισμένες περιοχές για να συλλέξουν νέκταρ, όπου άλλες εργάτριες στη συνέχεια πετούν, ακολουθώντας τις «οδηγίες» αυτών των έμπιστων ανιχνευτών.
Διαφορετικές αποικίες μελισσών έχουν διαφορετικά ενδιαφέροντα. Μερικά σμήνη προτιμούν τα άνθη των φυτών, άλλα - τα οπωροφόρα δέντρα, άλλα - κάτι διαφορετικό και κάποια λίγο από όλα. Ως αποτέλεσμα, κάθε κυψέλη παράγει μοναδικό μέλι, ακόμα κι αν το μελισσοκομείο βρίσκεται σε ένα μέρος.
3. Μια μέλισσα μπορεί να ταξιδέψει έως και 60 χιλιόμετρα την ημέρα
Η μέλισσα συλλέγει νέκταρ σε ακτίνα 2-3 km από την κυψέλη. Βρίσκει αυτό που χρειάζεται, φορτώνεται και μεταφέρει μέλι και γύρη στην κυψέλη της. Μια εργάτρια μπορεί να πραγματοποιήσει έως και 10 τέτοιες εξορμήσεις την ημέρα.
4. Όλα από τα προϊόντα της μέλισσας είναι χρήσιμα. Ακόμα και ... οι ίδιες οι μέλισσες!
Είναι γνωστό ότι στην κυψέλη δεν υπάρχει μόνο μέλι. Υπάρχει επίσης γύρη, βασιλικός πολτός, κηρήθρες, κερί δηλαδή, πρόπολη, και φυσικά οι ίδιες οι μέλισσες!
Οι νεκρές μέλισσες τα έντομα που έχουν αποξηρανθεί με ειδικό τρόπο έχουν αντιφλεγμονώδεις, ανοσοτροποποιητικές και πολλές άλλες ιδιότητες, βοηθούν στη σταθεροποίηση της αρτηριακής πίεσης, του μεταβολισμού, της λειτουργίας της καρδιάς και των νεφρών.
Χρησιμοποιείται σε ξηρή μορφή, με βάση του παρασκευάζονται βάμματα, αλοιφές και άλλα φάρμακα.
Ακόμη και ο αέρας γύρω από τις κυψέλες, οι ήχοι και οι μυρωδιές των μελισσών είναι χρήσιμες. Για να αποκομίσουν αυτό το όφελος οι άνθρωποι, χτίζονται ειδικά σπίτια πάνω από τις κυψέλες με ξαπλώστρες.
Τότε ξεκουράζονται σε μια τέτοια ξαπλώστρα κρεββάτι, για μερικές ώρες για ιατρικούς σκοπούς και να βελτιώνουν την υγεία τους και λέγεται ότι λειτουργεί στην υγεία ακόμα καλύτερα από ό,τι η ξεκούραση σε ένα απόμακρο θέρετρο.
5. Η κυψέλη αποτελείται σχεδόν εξ ολοκλήρου από «γυναίκες» μέλισσες που ζουν σε μια μεγάλη φιλική οικογένεια.
Οι κηφήνες - μέλισσες το αρσενικό φύλο - χρειάζονται στην οικογένεια των μελισσών σε σπάνιες περιπτώσεις. Ειδικότερα, ουσιαστικά μόνο για το ζευγάρωμα της βασίλισσας όταν αυτό χρειαστεί.. Για το χειμώνα, αν οι ίδιοι οι κηφήνες δεν θέλουν να πετάξουν μακριά, οι μέλισσες τους διώχνουν από την κυψέλη με το ζόρι. Γιατί οι κηφήνες είναι μεγάλα έντομα, τρώνε πολύ, αλλά δεν φέρνουν κανένα όφελος το χειμώνα.
Είναι ενδιαφέρον ότι οι μέλισσες θυμούνται ξεκάθαρα το ακριβές σημείο που βρίσκεται η κυψέλη τους, την περιοχή και παραμένουν πιστές στην οικογένεια και το σπίτι τους μέχρι το τέλος της μικρής τους ζωής. Αλλά συμβαίνει να φεύγουν επίτηδες από την κυψέλη - (σμηνουργία). Όταν, για παράδειγμα, η οικογένεια στενεύει, αλλά δεν «διευρύνεται» ο χώρος της κυψέλης, όταν η βασίλισσα είναι γερασμένη, άρρωστη ή απλά δεν εκπληρώνει τις λειτουργίες της σωστά, και για διάφορες άλλες περιπτώσεις το σμήνος αρχίζει να κάνει τάσεις φυγής.
Τότε ο μελισσοκόμος πρέπει να επεμβαίνει και να μην το επιτρέπει αυτό.