Πέμπτη 12 Ιανουαρίου 2023

Η μέλισσα και η μελισσοκομία στην Κρήτη

Η μέλισσα και η μελισσοκομία στην Κρήτη

Η μέλισσα σύμφωνα με τη μυθολογία ήταν νύμφη, τροφός του Δία. Ήταν κόρη του πρώτου βασιλιά της Κρήτης, που το όνομά του ήταν Μελισσέας. 
Οι Κρητικοί πίστευαν από την αρχαιότητα πως το καλύτερο μέλι έβγαινε στο νησί τους, επειδή την τέχνη της μελισσοκομίας τη δίδαξε στους ανθρώπους αυτή η εξαιρετική νύμφη, που άλλες πηγές την αναφέρουν και ως ιέρεια της Ρέας. 

Ήταν, λοιπόν, φυσικό η μητέρα του Δία να εμπιστευθεί το γιο της στα χέρια της μέλισσας, διότι ήξερε καλά να τον μεγαλώσει με το ξανθό και διάφανο παχύρευστο χρυσάφι της Κρήτης! Το μέλι της. Ακόμη και η  φορεσιά της Μινωίτισσας γυναίκας έχει 7 ζώνες (βολάν) όπως έχει η κοιλιά της Κρητικής Μέλισσας.

Στα αρχαία χρόνια οι συγγραφείς έκαναν ειδική αναφορά σε ειδικές μέλισσες που ζούσαν μόνο στην Κρήτη και φώλιαζαν μόνο μέσα στο σπήλαιο της γέννησης του Δία. Στην εποχή μας οι ειδικοί επιστήμονες έχουν σαφή γνώση πως έχει καταγραφεί μια ειδική ποικιλία κρητικής μέλισσας που παράγει εξαιρετικής ποιότητας μέλι.

Από την εποχή του μινωικού πολιτισμού μέχρι σήμερα η Κρήτη παράγει συνεχώς μέλι. Και είναι σα να μην έχει αλλάξει τίποτα μέσα στις χιλιετίες. Η διεξαγωγή της επεξεργασίας του κρητικού μελιού πραγματοποιείται με φυσικό τρόπο. Οι παραγωγοί αποφεύγουν τις υψηλές θερμοκρασίες που θα λειτουργούσαν καταστροφικά για τις βιταμίνες.

Το κρητικό μέλι είναι απολύτως φυσικό προϊόν η παραγωγή του ευνοείται σε περιοχές με ενδημική βλάστηση. Ο πλούτος του βιοσυστήματος του νησιού σε ενδημικά και αρωματικά φυτά συνεισφέρει στο από αρχαιοτάτων χρόνων εγχείρημα της ανάπτυξης της μελισσοκομίας στην Κρήτη γιατί προσφέρει στις κρητικές μέλισσες την αγαπημένη τους τροφή. 

Μια βόλτα στους μελισσόκηπους της Κρήτης καθιστά καταφανές γιατί αυτό το νησί παράγει το πιο αρωματικό μέλι του κόσμου: Χιλιάδες θάμνοι μοσχομυρίζουν και μερικοί απ' αυτούς φυτρώνουν μόνο στην Κρήτη. Οι Κρήτες μελισσοπαραγωγοί δεν απαιτείται να προβούν στο να διατρέφουν με ζάχαρη τις μέλισσές τους γιατί δεν υπάρχουν νεκρές εποχές,  είναι το νοτιότερο άκρο της Ελλάδας, που έχει ευλογηθεί με μακρά διαστήματα ηλιοφάνειας και δεν υπάρχουν περίοδοι που η άγρια βλάστηση είναι καλυμμένη με χιόνι για να μη μπορούν να βρουν μόνες την τροφή τους.  

Ο ζωοδότης ήλιος είναι που συμβάλλει καθοριστικά στην ανθοφορία μιας ποικιλίας από αρωματικά φυτά και βότανα, καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους. Θυμάρι, φασκόμηλο, πεύκο, μαλοτήρα, δίκταμο και εσπεριδοειδή .Το πιο καλό μέλι της Κρήτης είναι αυτό που παράγεται σε μεγάλο υψόμετρο. Ονομαστό είναι το θυμαρίσιο μέλι του Ψηλορείτη.

Δυστυχώς σήμερα λόγω καιρικών συνθηκών( καύσωνες ) και της κλιματικής αλλαγής η συμπεριφορά των μελισσών είναι αλλοπρόσαλλη καθώς και ο κίνδυνος από διάφορα φυτοφάρμακα . Οι μέλισσες απειλούνται με αφανισμό και, αν αφανιστούν οι μέλισσες, θα αφανιστεί και κάθε ανθρώπινη ύπαρξη, αφού χωρίς αυτές δεν μπορεί να γίνεται η επικονίαση των φυτών και να επιβιώσει η διατροφική αλυσίδα!


Μύθοι και Θρύλοι της Κρήτης

https://amfipolinews.blogspot.com/

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση του άρθρου μόνο υπό την προϋπόθεση ότι θα γίνει αναφορά πως ανήκει στον Melissocosmos με ενεργό ling...