Φθινοπωρινές παραφυάδες: Αυξάνουμε για να έχουμε...
Το φθινόπωρο είναι η τελευταία μας ευκαιρία ώστε να αυξήσουμε τον αριθμό των μελισσοσμηνών μας.
Αυτό μπορεί να γίνει φυσικά με το να κόψουμε παραφυάδες από τα ήδη υπάρχοντα μελίσσια μας.
Είναι κάτι που μπορεί να γίνει με μεγάλη ασφάλεια αν γίνει σωστά.
Πάμε να δούμε τους τρόπους.
Μέχρι 15 Σεπτεμβρίου μπορούμε να κόψουμε παραφυάδες με το κλασικό χώρισμα.
Ένα δεκάρι μελίσσι το κόβουμε ακριβώς στη μέση.
Το βασιλευόμενο δηλαδή τα 5 πλαίσια με την βασίλισσα μέσα το παίρνουμε και το πηγαίνουμε 3χλμ μακριά.
Το ορφανό το αφήνουμε στην θέση του.
Ο λόγος που αφήνουμε το ορφανό στην θέση του είναι διπλός.
Και για να πάρει όλες τις συλλέκτριες που είναι για βοσκή στο λιβάδι, για να γίνει λίγο ποιο δυνατό σε σχέση με αυτό που έχει την βασίλισσα για να αντέξει μέχρι να βγει η καινούρια και να γεννήσει, αλλά και για να μην το αποσυντονίσουμε τελείως και να ξεκινήσει άμεσα την διαδικασία κατασκευής βασιλικών κελιών.
Οι νεαρές βασίλισσες θα γονιμοποιηθούν με ασφάλεια περίπου στις 10/10 όταν θα υπάρχουν άφθονοι και πολύ δυνατοί κηφήνες.
Το φθινόπωρο είναι μια δεύτερη άνοιξη για τα μελίσσια και είναι κοινό μυστικό ότι οι καλύτερες βασίλισσες βγαίνουν φθινόπωρο στο ρείκι.
Αυτές θα γεννήσουν 15 Οκτωβρίου και μέχρι τουλάχιστον τέλος Νοεμβρίου στα ζεστά μέρη και με την σωστή φροντίδα θα κάνουν καλούς γόνους για να ξεχειμωνιάσουν με ασφάλεια.
Μετά τις 15 Σεπτεμβρίου και μέχρι τέλος Οκτωβρίου μπορούμε ακόμα να κόψουμε παραφυάδες αλλά αυτή την φορά μόνο με έτοιμες βασίλισσες.
Οι περισσότεροι βασιλοτρόφοι διαθέτουν βασίλισσες μέχρι τέλος Οκτωβρίου οπότε μπορούμε να βρούμε σχετικά εύκολα.
Η διαδικασία είναι η ίδια, από ένα δεκάρι μελίσσι που το χωρίζουμε ακριβώς στην μέση σε πληθυσμό και γόνο παίρνουμε το βασιλευόμενο δηλαδή τα 5 πλαίσια με την βασίλισσα μέσα και το πηγαίνουμε 3χλμ μακριά.
Στο ορφανό μετά από 24 ώρες μπορούμε να εισάγουμε βασίλισσα σε κλουβάκι.
Αφήνουμε την βασίλισσα μέσα στο μελίσσι 48 ώρες και μετά πηγαίνουμε και σπάμε το πορτάκι.
Αν λείπει ζυμάρι από το κλουβάκι προσθέτουμε λίγη βανίλια ώστε οι μέλισσες να αργήσουν να το φάνε για να αποδεχτούν ποιο εύκολα την βασίλισσα.
Αν υπάρχουν νεκρές εργάτριες μέσα στο κλουβακι τότε το ανοίγουμε και τις απομακρύνουμε με προσοχή.
Με τον τρόπο αυτό η εισαγωγή βασιλισσών πετυχαίνει σε ποσοστό 90%.
Αν υπάρξουν μερικές παραφυάδες που δεν δέχτηκαν την βασίλισσα τότε ή δίνουμε ξανά νέα βασίλισσα σε κλουβάκι ή αλλιώς τις τινάζουμε ή τις ενώνουμε με άλλες, επειδή είναι αργά για να προλάβουν να βγάλουν δική τους βασίλισσα.
Κάνοντας παραφυάδες των 5 πλαισίων αν αυτές τις περιποιηθούμε ώστε να κάνουν γόνους το φθινόπωρο...
Να κάνουμε πολύ καλή καταπολέμηση της βαρρόα, να λάβουμε τα μέτρα μας για την Νοζεμίαση και να μην τις αφήσουμε να πεινάσουν τον χειμώνα τότε αυτές μπορούν να ξεχειμωνιάσουν άνετα σε όλον τον Ελλαδικό χώρο.
Ακόμα και στον Έβρο και στο Νευροκόπι μπορεί να επιβιώσει ένα πεντάρι μελίσσι τον χειμώνα με την προϋπόθεση ότι θα του εξασφαλίσουμε όλα όσα ανέφερα ποιο πάνω.
Ειδικά αν κυνηγάμε μέλια μέχρι το δεύτερο βάρεμα του πεύκου είναι επιτακτική η ανάγκη να έχουμε δημιουργήσει νέες παραφυάδες ώστε να καλύψουν τις απώλειες του χειμώνα.
Γιατί η νομή του πεύκου αδυνατίζει και καταπονεί πολύ τα μελίσσια και έχουν πολλές απώλειες τον χειμώνα.
Εννοείται ότι δεν κόβουμε ποτέ παραφυάδες από μελίσσια που έχουμε βγάλει από το πεύκο, αλλά κόβουμε από μελίσσια που δεν έχουν μπει καθόλου στο πεύκο και που είναι ξεκούραστα και υγιή.
Καλή επιτυχία να έχετε