Κυριακή 3 Ιουλίου 2022

Στα μελίσσια 3-7-22



Η σημερινή λήψη είναι για να δοκιμάσω την νέα κάμερα και τις δυνατότητες που έχει.
Είναι λήψη 2.5 μέρα μακριά από το μελίσσι οπότε είμαι ικανοποιημένος.
Θα είναι μια κάμερα για λήψεις υψηλής ποιότητας βίντεο και φωτογραφιών και έρχεται μετά βασάνων και κόπων καθώς πριν 2 χρόνια είχα παραγγείλει μια άλλη, μα τότε έκλεισε το e-shop και έχασα και τα χρήματα και την κάμερα ασφαλώς.
Και αν πάνε όλα καλά και πωληθεί μια που μου έχουν υποσχεθεί τον Αύγουστο τότε θα την αγορασω και εκείνη και θα ήμαστε top από θέμα ποιότητας, ώστε όταν μας καλούν σε σεμινάρια να κάνουμε βίντεο να μπορείτε να το απολαύσετε με τέλεια εικόνα και εσείς και να ήμαστε ικανοποιημένοι όλοι.
Σε ότι αφορά τα μελίσσια.
Σήμερα δεν είχα ούτε στολή ούτε καπνιστήρι μαζί μου για να τα ανοίξω.
Έκανα λήψη μόνο απ έξω.
Συχνά έχω την πετριά να πηγαίνω να τα κοιτάζω μόνο να πετάνε, βλέπω, κρίνω συμπεραίνω και παίρνω τζούρα από μελίσσια έστω και από απόσταση.
Να εξηγήσω τι βλέπετε.
Βλέπετε τετραώροφα μελίσσια όχι, από ένωση αλλά από ανάπτυξη.
Αυτά δεν πήγαν στα βουνά, δεν ταλαιπωρήθηκαν και μέχρι τώρα αναπτύσσονταν.
Κάθε φορά που γέμιζε το πάτωμα, έβαζα και άλλο από πάνω, καθώς δεν ήθελα να τα διακόψω με κάποιο τρύγο ενδιάμεσα, από τον φόβο μήπως μετά τον τρύγο, μαζέψουν μόνο 5-6 κιλά μέλι, και δεν μπορέσει να γίνει δεύτερος και χάσω αυτή την μικρή ποσότητα.
Αυτό το νούμερο μπορεί σε πολλούς να μην ακούγεται πολύ, αν όμως πολλαπλασιαστεί με τον αριθμό των μελισσιών μου, μας κάνει μια σεβαστή ποσότητα μελιού που αν πωληθεί θα βγάλει τα έξοδα του χειμώνα.
Οπότε περιμένουμε, δίνουμε χώρο εφόσον τα μελίσσια συλλέγουν και η νομή δίνει μέλι, και όταν με το καλό σταματήσει η νομή γύρω στις 15/7 τότε θα γίνει ολοκληρωμένος τρύγος με ολόκληρη την ποσότητα χωρίς να έχει χαθεί τίποτα.
Στα μελίσσια αυτά δεν έχω λόγο να χρησιμοποιήσω διάφραγμα, καθώς υπάρχει άφθονος χώρος 40 πλαισίων και για να γεννήσει η βασίλισσα και για να πάρεις δυο πατώματα μέλι ή και παραπάνω.
Αν μπει διάφραγμα και περιοριστεί η γέννα πχ μόνο στον εμβρυοθάλαμο τότε ο πληθυσμός μέσα σε έναν μόνο μήνα θα καταρρεύσει.
Στον τρύγο θα μπουν ταινίες για την βαρρόα και θα αφαιρεθούν τα 2 πατώματα.
Τότε αυτά τα μελίσσια θα είναι σκαστά εικοσάρια που αν μπουν στο πεύκο θα κάνουν θαύματα.
Αν αμέσως μετά τον τρύγο αποφασίσω να το κόψω παραφυάδες, από ένα τέτοιο μελίσσι κάνω 4-5 πεντάρες άνετα με την μέθοδο της βεντάλιας.
Ο λόγος που γίνονται τόσο μεγάλα είναι η περιοχή και η νομή της Αριάς, που από τον Μάρτιο μέχρι και τον Ιούλιο δίνει μισόκιλα κάθε μέρα, και οι γύρες που υπάρχουν από νωρίς την άνοιξη έως τώρα συνεχόμενα και χωρίς χρήση γυρεοπαγίδας για να μην πέσουν τα μελίσσια.
Είναι μέθοδοι που με τον καιρό και την πείρα ο μελισσοκόμος εφαρμόζει παρακολουθώντας την περιοχή που τον ενδιαφέρει.
Και βέβαια την άνοιξη θέλει μεγάλη προσοχή στις σμηνουργίες, γιατί από Απρίλιο μέχρι και τον Ιούνιο αυτά τα μελίσσια μπορεί να σμηνουργήσουν ανά πάσα στιγμή.
Έχει κόπο δηλαδή δεν είναι τόσο εύκολο όσο φαίνεται.

Δείτε το βίντεο.


Στηρίξτε τον Melissocosmos κάνοντας like πατήστε το πλήκτρο (ΜΟΥ ΑΡΕΣΕΙ)...