Δευτέρα 2 Μαΐου 2022

Μελισσοκόμοι προσοχή στο κακό του Μάη

 


Ένα φαινόμενο που λαμβάνει χώρα τον μήνα Μάιο

Ένα μελισσοκομικό φαινόμενο που παρουσιάζεται στην χώρα μας τον Μάιο είναι το λεγόμενο ΚΑΚΟ ΤΟΥ ΜΑΗ.

Αυτό συμβαίνει όταν υπάρχουν κακές καιρικές συνθήκες και η νεκταροέκκριση κόβει τελείως.
Οι χαμηλές για την εποχή θερμοκρασίες, οι δυνατοί άνεμοι, οι καθημερινές συννεφιές, και οι ψιλομπόρες εμποδίζουν τόσο τα λουλούδια να δώσουν νέκταρ, όσο και τις μέλισσες να βγουν να βοσκήσουν.

Οι κυψέλες στεγνώνουν από αποθέματα μελιού.
Ο γόνος διαρκώς μειώνεται, θυμίζει πλέον γόνους Αυγούστου, και όχι γόνους ανοίξεως με αποτέλεσμα αν όχι την μείωση τουλάχιστον την σταθερότητα σε πληθυσμούς των μελισσών.

Στα πλαίσια βλέπουμε μικρούς κύκλους με γόνο στη μέση, ενώ γύρω από τους γόνους δεν υπάρχουν οι ποσότητες μελιού που θα έπρεπε.
Τα λεγόμενα μεγάλα μελίσσια, δεν ανεβαίνουν στα πατώματα, ενώ τα μικρά μελίσσια θα έλεγα ότι μικραίνουν αντί να αυξηθούν.
Πολλές φορές μελίσσια που είχαν ανέβει στα πατώματα κατεβαίνουν ξανά στον εμβρυοθάλαμο.
Αρκετές φορές κανιβαλίζουν, τρώνε δηλαδή οι παραμάννες μεγάλο μέρος του γόνου, κυρίως των κηφηνών και με την πρωτεΐνη αυτή προσπαθούν να εκθρέψουν άλλον γόνο μικρότερης ηλικίας.
Οι εργάτριες κλείνουν σε πολλές περιπτώσεις τους κηφήνες έξω από τις κυψέλες σαν να πρόκειται για φθινόπωρο αφού βλέπουν ότι δεν περισσεύει μέλι για περιττά στόματα.

Θα πρέπει να σας πω ότι την εποχή αυτή είναι πολύ πιθανό να χαθεί ένα μελίσσι που είχε μπόλικες τροφές μέσα, σε μερικές μόνο ημέρες.
Αυτό συμβαίνει γιατί ο γόνος έχει πολύ μεγάλες ανάγκες σε μέλι και γύρη, ενώ όπως είπα οι καιρικές συνθήκες πολλές φορές δεν επιτρέπουν στις συλλέκτριες να βγουν να μαζέψουν τροφές.
Ή μπορεί για λίγες ημέρες να τελειώσει μια ανθοφορία και να μην έχει προλάβει λόγο καιρικών συνθηκών να ανοίξει μια άλλη ανθοφορία για να βρουν τροφή οι μέλισσες.

Έτσι το μελίσσι λιμοκτονεί και χάνεται, ΠΕΘΑΙΝΕΙ δηλαδή μεσα σε μερικές μόνο ημέρες.

Το φαινόμενο αυτό είναι γνωστό στη χώρα μας ως ΚΑΚΟ ΤΟΥ ΜΑΗ.

Γίνεται όμως ειδικά σε πρώιμες περιοχές όπως η νησιωτική Ελλάδα να ισχύσει και τον μήνα Απρίλιο, ενώ σε όψιμες χρονιές ή περιοχές μπορεί να παρατηρηθεί και τον Ιούνιο.
Αν έχετε παρατηρήσει παρόμοιες καταστάσεις στα μελίσσια σας τότε πρέπει να δράσετε άμεσα.
Ο χειρισμός που πρέπει να κάνει ο μελισσοκόμος  φυσικά είναι η άμεση τροφοδοσία των μελισσιών του.

Και με ζυμάρι και με σιρόπι.
Ζυμάρι για να έχει διάρκεια, και σιρόπι για τις άμεσες ανάγκες του γόνου.
Αν το κάνετε αυτό τότε όχι μόνο δεν θα λιμοκτονήσουν τα μελίσσια αλλά θα συνεχίσουν και την ανάπτυξη τους.

Πρέπει να γνωρίζετε ότι, σε αυτές τις καταστάσεις οι μέλισσες θεωρούν υπεύθυνη την βασίλισσα τους και προσχωρούν σε αντικατάσταση της.
Αν δείτε βασιλοκελιά σε δεκάρια μελίσσια παρ ότι αυτά μπορεί να έχουν ακόμα πολύ χώρο στο επάνω πάτωμα, αυτά είναι αντικατάστασης και όχι σμηνουργίας.

Κρατήστε τα μελίσσια σας σφικτά και δυνατά, μην δίνετε πατώματα πριν γεμίσει πληθυσμούς το κύριο σώμα της κυψέλης γιατί χειροτερεύετε την κατάσταση.
Αν το μελίσσι είναι διπλό η ανάγκη τροφών είναι ακόμα μεγαλύτερη αφού τον Μάιο μήνα ο γόνος καταναλώνει 700-800γρ μέλι την ημέρα, και μπορεί ένα μελίσσι που είχε αρκετά πλαίσια μέλι να το δούμε να στεγνώνει και να πεθαίνει από πείνα μέσα σε 4-5 ημέρες.
Σε περίπτωση που στην περιοχή σας δεν παρατηρήσατε έλλειψη τροφών και γόνων τότε δεν υπάρχει λόγος να τα τροφοδοτήσετε.
Όσοι έχετε τέτοιο πρόβλημα όμως να θυμάστε ότι ένα μελίσσι από την στιγμή που θα στερέψει από μέλια έχει μόνον 3 ημέρες ζωής.

Έχετε τον νου σας λοιπόν για να προλάβετε δυσάρεστες καταστάσεις.


MELISSOCOSMOS ελάτε να γνωρίσουμε τον μαγικό κόσμο των μελισσών

Στηρίξτε τον Melissocosmos κάνοντας like πατήστε το πλήκτρο (ΜΟΥ ΑΡΕΣΕΙ)...