Τετάρτη 23 Μαρτίου 2022

Βασιλοτροφία και ταυτόχρονη ανάπτυξη. Μέθοδος "Κώστα Παναγιωτίδη"



Μέθοδος καταστολής σμηνουργίας, αντικατάστασης βασιλισσών και πολλαπλασιασμού μελισσιών

 Γράφει ο Κώστας Παναγιωτίδης

Φίλοι μου με τη βασιλοτροφία ασχολούμε πολλά χρόνια. Πολύ έρευνα, διάβασμα, πειράματα, έξοδα. Τα τελευταία 10 χρόνια κατέληξα στη κάθετη λαμαρίνα η οποία είναι το σύστημα με τον λιγότερο κόπο και έξοδα, και με το καλύτερο αποτέλεσμα.

Η ανεργία έχει φέρει κοντά μας πολλούς νέους μελισσοκόμους. Η βασιλοτροφία είναι βασική γνώση στη μελισσοκομία. Στο πανεπιστήμιο τα χρήματα για την έρευνα όλο και μειώνονται και δεν προβλέπεται στο άμεσο μέλλον να πάρουμε πιστοποιημένες βασίλισσες. Ώς τότε ας κάνει ο καθένας μας τις βασίλισσες της περιοχής του που είναι παραγωγικές.

Η λαμαρίνα που βλέπουμε είναι λεπτή και ίσια, κουμπώνει εύκολα πάνω της το νάιλον, έτσι ταιριάζει σε όλα τα μεγέθη των κυψελών και σφραγίζει 100%, αλλιώς περνάει βασίλισσα και καταστρέφει το κελί. Το διάφραγμα εξάλλου δε θα βοηθούσε επιπλέον, αφού οι μέλισσες που βγαίνουν από την αριστερή πλευρά, επιστρέφοντας μπαίνουν στην πλευρά που εκτρέφεται το βασιλοκελί και αντίστροφα.
Άρα το κελί εκτρέφεται από 10.000 περίπου μέλισσες.
Άλλος ένας λόγος που το κελί γίνεται τεράστιο είναι ότι με τον εμβολιασμό τοποθετήθηκε για αποδοχή και γέμισμα μαζί με άλλα 10 περίπου κελιά σε ένα ορφανό 5αράκι μελίσσι.
Τις επόμενες μέρες ως την σφράγιση του θα εκτραφεί τέλεια με βασιλικό πολτό στη κυψέλη του. Όταν χωρίσουν το ορφανό τμήμα που θα μεταφερθεί δίπλα θα χάσει κάποιες συλλέκτριες γι' αυτό τινάζουμε ένα πλαίσιο πληθυσμό και τοποθετούμε ένα κιλό ζαχαροζύμαρο επάνω του.

Τα βασιλοκελιά που χρησιμοποιώ είναι Αριστέας, το σύστημα αυτό δεν έχει καμία σχέση με τα εμπορικά συστήματα Zender και Ezi queen, ούτε με τη βασιλοτροφία της σέσουλας που βλέπω στο εξωτερικό, στην οποία χωρίς σεβασμό για τη μέλισσα πετάνε χιλιάδες μέλισσες σε ένα συρμάτινο καλάθι και με τη σέσουλα γεμίζουν με μία χούφτα μέλισσες τα εμπορικά κυψελίδια σύζευξης, για να δώσουν απευθείας αγονιμοποίητη βασίλισσα και να κερδίσουν 2 μέρες με πανάκριβο εξοπλισμό και συντήρηση.
Αν φτάσει σε μας μια τέτοια βασίλισσα σε 24 ή 48 ώρες θα παραμείνει στο κλουβί για 24 ώς 48 ώρες, θα χαλάσω τα βασιλοκελιά που πιθανών έγιναν και σε 12 μέρες θα ανοίξω να διαπιστώσω την γέννα και την αποδοχή. Κουραστικά και πολυδάπανα συστήματα.

Το σύστημα για το οποίο μιλάω είναι ένα σμήνος 3αράκι μικρό δυνατό και δεν χρειάζεται έλεγχο μετά από 6 εώς 8 μέρες για να χαλάσουμε τα δικά του βασιλοκελιά και να βάλουμε το επιλογής δικό μας με το ρίσκο της αποδοχής.
Και αν δεν αποδεχθεί; Ξεγόνεψε, και τι το κάνεις; Το 3αράκι μας θα αρχίσει να δουλεύει όταν σε 2 μέρες σκάσει το κελί και βγει η βασίλισσα.
Τότε ανοίγουμε προσεκτικά και του δίνουμε από την μάνα του, η οποία είναι δίπλα στα 2 μέτρα σε ένα ασφράγιστο πλαίσιο δίχως μέλισσες.
Έτσι αρχίζει να εργάζεται, ηρεμεί, άρα δε περιμένει 12 μέρες να γεννηθεί το πρώτο αυγό, παίρνει κατευθείαν όχι ένα αυγό αλλά πολλές προνύμφες, έτσι έγινε 4αράκι, και σε 3 ημέρες θα πάρει από τη μάνα του ένα πλαίσιο σφραγισμένο παλιό γόνο, έτσι έγινε 5αράκι, το επόμενο πλαίσιο σε λίγες μέρες θα είναι με γόνο και πληθυσμό, τινάζουμε στην είσοδο τον πληθυσμό και τοποθετούμε μέσα στη κυψέλη τον γόνο και έτσι έγινε 6αράκι.
Από εδώ και πέρα διατηρούμε την ισορροπία, η παλιά βασίλισσα να είναι τόσο δυνατή όσο να μη κάνει κελιά, έτσι θα φθάσουμε στους 9 και 9 γόνους.

Καιρός να επισκεφθούμε ή να ζυγίσουμε τους μάρτυρες για μια σίγουρη μεταφορά στις ανθοφορίες, εκεί θα μεταφερθούμε και η παλιά βασίλισσα θα ξεκουμπώσει από το διαιρούμενο πάτο και με εφημερίδα θα συνενωθεί πάνω στη νέα βασίλισσα.
Αν κρατήσουμε την παλιά βασίλισσα με 2 πλαίσια γόνου, έχουμε διπλασιάσει τα μελίσσια μας.
Αυτό το μελισσάκι θα το έχουμε κοντά στη περιοχή μας θα το φροντίσουμε και θα το βοηθήσουμε με πληθυσμό μετά τον τρύγο, για να δώσει μέλι το φθινόπωρο στο πεύκο.
Το γνωστό σύστημα, βασιλοτροφία του Μαΐου, είναι για ανανέωση βασιλισσών , ενώ το σύστημα της κάθετης λαμαρίνας είναι σύστημα αποφυγής της σμηνουργίας και ταυτόχρονα ανάπτυξης, και γίνεται νωρίτερα, όταν έχουμε 7-8 περίπου γόνους.
Αν γίνει νωρίτερα πρέπει να έχουμε επάρκεια από κηφήνες.

Μπορείτε να δείτε την παραγωγή κηφηνών στην melissokomiakozanis στην αρχή του ντοκιμαντέρ, όπως και το σημάδεμα της βασίλισσας κλπ.


Δείτε πιο κάτω και το σχόλιο του MELISSOCOSMOU



Σχόλιο MELISSOCOSSMOU

Μίλησα με τον Κώστα Παναγιωτίδη και θα σας μεταφέρω κάποιες λεπτομέρειες που δεν φαίνονται στο βίντεο.
Κατ αρχήν όπως επεσήμανα στην αρχή της ανάρτησης μιλάμε για τριπλή μέθοδο.
Μπορούμε με αυτή να δημιουργήσουμε νέες βασίλισσες, να κάνουμε καταστολή σμηνουργία και να δημιουργήσουμε νέα μελίσσια, δηλαδή παραφυάδες.
Αυτά όλα μπορούμε να τα κάνουμε είτε ως μοναδικές κινήσεις είτε όλες μαζί.

Ας δούμε τι μου είπε ο Κώστας Παναγιωτίδης λοιπόν.
Κατ αρχήν η μέθοδος ξεκινάει με την ανθοφορία της αμυγδαλιάς, εκεί που τα μελίσσια ρίχνουν γόνους, αυξάνουν πληθυσμούς κτλ.
Όταν το μελίσσι κάνει πλέον 7-8 γόνους, ο Κώστας χρησιμοποιεί ως κάθετο διάφραγμα μια λαμαρίνα.
Ο λόγος που χρησιμοποιεί λαμαρίνα είναι για να κλείνει εντελώς την πιθανότητα η βασίλισσα να περάσει απέναντι, αφού θεωρεί ότι τα διαφράγματα του εμπορίου δεν το επιτυγχάνουν αυτό, ότι χρειάζομαι πυχάκια στο κάτω μέρος, ή και στα πλαϊνά κτλ..
Στο επάνω μέρος μεταξύ των πλαισίων και της λαμαρίνας  χρησιμοποιεί ναύλον ώστε ούτε από εκεί να μπορεί να περάσει η βασίλισσα.
Τότε περνάει 3 πλαίσια πληθυσμό και γόνο από την άλλη πλευρά και εκεί καρφώνει ένα εμβολιασμένο βασιλοκελί.
Το βασιλοκελι που χρησιμοποιεί ειναι ΑΡΙΣΤΕΑΣ που με ένα ψιλό τρυπάνι του έχει κάνει τρύπα, και του έχει περάσει μια οδοντογλυφίδα ώστε να μπορεί να το καρφώνει πάνω στην κηρήθρα.

Το βασιλοκελί αυτό το έχει εμβολιάσει από μελίσσι της επιλογής του, και το έχει βάλει για μια ημέρα σε ορφανεμένο μελίσσι ώστε να έχουν ξεκινήσει να το περιποιούνται και να το ταΐζουν οι μέλισσες.
Έτσι την επομένη ημέρα το αφαιρεί από το ορφανό μελίσσι και το βάζει μέσα στο μελίσσι που είναι χωρισμένο με την λαμαρίνα.
Το βασιλοκελί μπαίνει στο μέρος που είναι τα 3 πλαίσια, και παρότι υπάρχει βασίλισσα στην κυψέλη οι μέλισσες το αποδέχονται, το περιποιούνται και το απογεμίζουν με βασιλικό πολτό.
Και επειδή έχουν μόνο ένα βασιλικό κελί να περιποιηθούν αυτό γίνεται τούρμπο, με πολύ πολτό και η βασίλισσα που θα προκύψει από εκεί θα είναι πολύ μεγάλη.

Το υπόλοιπο μελίσσι από το άλλο μέρος της λαμαρίνας συνεχίζει την ανάπτυξη του κανονικότατα.
Όταν το βασιλοκελί σφραγιστεί, έχουμε 5 ημέρες καιρό, μέχρι να εκκολαφθεί η βασίλισσα ώστε να το χωρίσουμε σε νέα παραφυάδα.

Προσέξτε τώρα.
Έχουμε την παραγωγή μιας νέας βασίλισσας, οπότε το βήμα της βασιλοτροφίας επετεύχθη.
Έχουμε την δημιουργία μιας νέας παραφυάδες, οπότε το βήμα του πολλαπλασιασμού επετεύχθη.
Και αφού θα αφαιρέσουμε 3 πλαίσια πληθυσμό από το μελίσσι για να κάνουμε παραφυάδα, έχουμε και καταστολή της όποιας τάσης υπήρχε για σμηνουργία, και επίτευξη και αυτού του στόχου.

Η νέα παραφυάδα που θα δημιουργηθεί, θα τοποθετηθεί ακριβώς δίπλα στην μητρική της κυψέλη.
Όταν η νέα βασίλισσα γονιμοποιηθεί και αρχίσει να γεννάει ξεκινάει η εξίσωση των δυο μελισσιών.
Παίρνουμε ψημένο γόνο από το μητρικό και τον δίνουμε στην παραφυάδα σταδιακά και σιγά σιγά, ώστε να μπορεί να τον καλύψει.

Έτσι όταν τα δυο ισοδύναμα πλέον μελίσσια φτάνουν στην μεγαλύτερη δυνατή ανάπτυξη τους, είναι πλέον και η εποχή των μελιών.

Τότε αφαιρούμε την βασίλισσα από το ένα μελίσσι και το ενώνουμε με την μέθοδο της εφημερίδας μαζί με το άλλο.
Δηλαδή την παραφυάδα με την μητρική κυψέλη.
Όσο για την βασίλισσα που αφαιρέσαμε...
Αν είναι καλή, την κρατάμε με 1-2 πλαίσια πληθυσμό και με την κατάλληλη τροφοδοσία και περιποίηση θα γίνει μελισσάκι σιγά σιγά.
Αν όμως δεν είναι καλή τότε την σκοτώνουμε και κρατάμε την πιο καλή.

Με την μέθοδο αυτή αν θέλουμε δηλαδή μπορούμε να έχουμε κάθε χρόνο αλλαγή βασιλισσών στα μελίσσια μας.
Τα δε ενωμένο μελίσσι, επειδή θα έχει και πολλούς γόνους και καλή βασίλισσα θα παραμείνει δυνατό για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα και θα μας δώσει πολλά μέλια.

Φίλες και φίλοι αυτή ήταν η μέθοδος του Κώστα Παναγιωτίδη, η οποία προέκυψε μετά από 38 χρόνια πορείας και δοκιμών στην μελισσοκομία.
Είμαι βέβαιος ότι θα σας φανεί χρήσιμη, ότι θα πάρετε ιδέες και ότι πολλοί θα την εφαρμόσετε.

Καλή σας επιτυχία λοιπόν.


MELISSOCOSMOS ελάτε να γνωρίσουμε τον μαγικό κόσμο των μελισσών
Στηρίξτε τον Melissocosmos κάνοντας like πατήστε το πλήκτρο (ΜΟΥ ΑΡΕΣΕΙ)...