Πέμπτη 24 Μαρτίου 2022

Παγίδες σμηνών



Συνάδελφοι πριν ακόμα δημοσιευτεί αυτή η ανάρτηση είχαμε διαμαρτυρίες από παλιούς μελισσοκόμους. 
Ορισμένοι ισχυρίζονται ότι δεν είναι ανάγκη να δίνονται τέτοιες οδηγίες, γιατί μετά υπάρχει ο κίνδυνος να βρίσκουν παγίδες κοντά στα μελισσοκομεία τους που θα τους πιάνουν τα σμήνη που θα φεύγουν.
Αισθάνομαι την ανάγκη να πω ότι ο MELISSOCOSMOS δεν επιθυμεί κάτι τέτοιο.
Όμως θεωρώ σωστό όλοι οι μελισσοκόμοι να βάζουν παγίδες κοντά στα μελισσοκομεία τους για να πιάνουν τα δικά τους σμήνη. 
Να διευκρινίσω εδώ ότι παγίδες λέμε τις άδειες κυψέλες που βάζουμε σε διάφορα σημεία προκειμένου να πιάσουμε κανένα σμήνος από αυτά που φεύγουν, είτε δικό μας είτε και ξένο.
Πρόκειται για έντιμο τρόπο, γιατί υπάρχουν και κλεφτοκοτάδες μελισσοκόμοι που περιφέρονται μέσα σε μελισσοκομεία για να πιάσουν ξένα σμήνη όλη μέρα.
Φυσικά μπορούν να μπουν σε αυτές τις παγίδες και ξένα σμήνη από άλλα μελισσοκομεία που δεν διστάζουν να έρθουν ακόμα και από χιλιόμετρα μακριά και να μπουν σε αυτές τις κυψέλες.
Το 2008 έπιασα σμήνος σε παγίδα που το κοντινότερο μελισσοκομείο ήταν 4 χλμ μακριά.
Δεν μπορώ να μην πω ακόμα ότι… 
Όταν ένα σμήνος μας φύγει κάθεται σε κάποιο κλαδί κοντά στο μελισσοκομείο μας για πολλές ώρες.
Αν ο ιδιοκτήτης του μελισσοκομείου θέλει, έχει όλο το περιθώριο να το πιάσει.
Αν δεν το πιάσει όμως το σμήνος θα φύγει και θα καταλήξει σε κάποιο κορμό δέντρου όπου θα φτιάξει κηρήθρες.

Το σμήνος αυτό θα χαθεί από την βαρρόα και την μειωμένη νεκταροέκκριση πιθανότατα τον χειμώνα.
Προσωπικά προτιμώ λοιπόν να μπει σε κάποια παγίδα ενός νέου μελισσοκόμου παρά να μου πάει χαμένο.
Έτσι λοιπόν κάθε χρόνο βάζω παγίδες κι εγώ κοντά στο μελισσοκομείο μου.
Αυτή η παγίδα είναι της Φρόσως, και για να ξεχωρίζουν τα μελισσάκια της απ τα δικά μου, ζωγραφίζει πάνω, ντοματούλες, δεντράκια, λουλούδια κτλ χα χα.
Μιμείται τους χειρισμούς μου όμως, όταν βλέπει να κάνω κάτι, τρέχει να κάνει και αυτή το ίδιο!!!


Έχω παρατηρήσει ότι τα σμήνη έχουν περίπου τα ίδια γούστα, δηλαδή αν σε ένα σημείο βάλεις παγίδα και πιάσεις σμήνος, είναι πολύ πιθανό στο ίδιο μέρος να πιάσεις και την άλλη χρονιά κι άλλο σμήνος.
Πρέπει να βάζουμε πάντα τις παγίδες μας να έχουν προσανατολισμό βορά νότο, γιατί αυτό αρέσει στις μέλισσες, αφού όταν φτιάχνουν κηρήθρες σε άγρια κατάσταση σε δέντρα κτλ, τις φτιάχνουν πάντα με προσανατολισμό βορά προς νότο.
Αυτό είτε το κάνουν με βάση τα μαγνητικά πεδία της γης, βόρειο και νότιο πόλο δηλαδή, είτε το κάνουν για τον καλύτερο αερισμό της κυψέλης, μιας που οι δυνατότεροι άνεμοι είναι οι βοριάδες και οι νοτιάδες.
Έτσι μια παγίδα που έχει μέσα κηρήθρες με προσανατολισμό που οι ίδιες οι μέλισσες προτιμούν, καταλαβαίνετε ότι έχει ακόμα μεγαλύτερες πιθανότητες να πιάσει σμήνος.
Να βάζετε παλιές κυψέλες, αυτές που είναι για πέταμα, που έχουν όμως το άρωμα της πρόπολης και του κεριού μέσα αφού πρώτα υπήρχε σμήνος εκεί.
Επίσης μέσα στις παγίδες να βάζετε 3-4 παλιές μαύρες κηρήθρες, γιατί αυτές έλκουν τα σμήνη πάρα πολύ, προσοχή, οι κηρήθρες να είναι παλιές ή μαύρες αλλά όχι βρώμικες μολυσμένες ή κατεστραμμένες γιατί τότε τις σιχαίνεται το σμήνος.
Σε τέτοια περίπτωση μπορεί να δείτε ένα σμήνος να μπει στην κυψέλη και να μην αγγίξει τις παλιές κηρήθρες, αλλά να χτίσει νέες στο καπάκι.
Ούτε μυρωδικά ούτε τίποτα άλλο χρειάζεται να βάλουμε.
Καλό είναι επίσης να βάζουμε παγίδες σε μέρη που συχνάζουν μέλισσες που συλλέγουν δηλαδή για να τις βλέπουν και να τις έχουν στα υπόψη τους όταν τις χρειαστούν.
Οι παγίδες πρέπει να μπαίνουν τουλάχιστον 150 μέτρα μακριά από το μελισσοκομείο, μιας και οι μέλισσες δεν μοιάζουν να πολυθέλουν στην γειτονιά τους άλλο σμήνος.
Το ότι εμείς οι μελισσοκόμοι συγκεντρώνουμε σε ένα μέρος τα μελίσσια μας για δική μας ευκολία δεν σημαίνει ότι αυτό αρέσει και στις μέλισσες.
Ένα μυστικό που πρέπει να σας πω ακόμα είναι ότι στις μέλισσες αρέσει να έχουν αεροδιάδρομο…
Να έχουν δηλαδή χώρο για απογείωση και προσγείωση, γι αυτό αν βάλετε την παγίδα σας σε ένα ύψωμα, ή πάνω σε ένα δέντρο, πάνω σε μια μεγάλη πέτρα, ή κάπου ψηλά, τότε αυξάνετε κατά πολύ τις πιθανότητες να μπει κάποιο σμήνος μέσα.
Αν στην παγίδα σας μπει ξένο σμήνος, αυτό θα συμβάλει πολύ στο να περιοριστεί το φαινόμενο της αιμομιξίας των μελισσών σας, αυτό είναι κάτι που πρέπει να φροντίζετε συχνά, αγοράζοντας τακτικά βασίλισσες ή σμήνη που δεν έχουν συγγένεια με τα δικά σας (που δεν είναι κοντά στην περιοχή σας δηλαδή).
Οι μεγαλύτερες πιθανότητες να πιάσετε ένα σμήνος αν και αλλάζουν ανάλογα κάθε χρόνο, είναι από 15 Απριλίου έως 30 Μαΐου.
Ένα μελισσάκι πάντα πρέπει να είναι ευπρόσδεκτο λοιπόν κι ας έρθει απρόσμενα στο μελισσοκομείο μας, σαν σμήνος, σαν παγίδα, σαν δώρο ή αγορά…


MELISSOCOSMOS ελάτε να γνωρίσουμε τον μαγικό κόσμο των μελισσών Στηρίξτε τον Melissocosmos κάνοντας like πατήστε το πλήκτρο (ΜΟΥ ΑΡΕΣΕΙ)...