Κυριακή 2 Ιανουαρίου 2022

Ο Παπανίκος της Σταμνάς


Γράφει ο Θεοφύλακτος Σπατούλας

Η αλλαγή του χρόνου για την γενέτειρα μου συνοδεύτηκε με τον χαμό του Ιερέα του χωριού μας. Ενός ανθρώπου που το ποιμαντικό του  έργο θα παραμείνει  αναλλοίωτο  στον χρόνο.
Ιερέας , παπάς, πατέρας, άνθρωπος, εμπνευστής , οραματιστής .Η αγάπη του για το χωριό θα ανασαίνει πάντα εκεί στους δρόμους του ,στα σοκάκια, σε κάθε σπιθαμή του χωριού μας. Μαζί με την μνήμη του. .
Ο παπά Νίκος ήταν ένα παιδί του χωριού μας . Η φωνή του ξεχωριστή, μέταλλο που κέντριζε κάθε ακροατή αναδεικνύοντας το νόημα των εκκλησιαστικών ήχων .
Τον διεκδικούσαν δεκάδες χωριά μέχρι και καπνό καλλιεργούσαν στο όνομα του για να τον κρατήσουν κοντά τους. Κάτι θα ήξεραν.
Το βλέμμα του πάντα στο χωριό. Ήταν παραμονή του Αγίου Νικολάου μια μικρή ομάδα χωριανών προσέγγισαν τον Δεσπότη για να του θέσουν το αίτημα ώστε ο Παπα Νίκος να έρθει στο χωριό.
Μα γιατί μικρή ; 
Γιατί ήταν Κομουνιστής και αμόρφωτος γιατί δεν είχε βγάλει λύκειο έλεγαν οι κομματάρχες  , όχι ευτυχώς οι  τότε  διοικούντες .Οι κομματάρχες όμως είχαν δύναμη βλέπετε. Πάντα στο παρασκήνιο σκορπώντας δηλητήριο .Τον στεναχωρούσε  αυτό τον Πάπα Νίκο αλλά πίστευε στην αγάπη. 
Κάποτε ο Μακαριστός Χριστόδουλος έμεινε στην ιστορία γιατί αγκάλιασε τους νέους. Ο Παπα Νίκος το είχε κάνει νωρίτερα . 
Άκουγε μαζί με τους νέους ποδόσφαιρο στο ραδιόφωνο ,έπαιζε μαζί τους μπάλα στην πλατεία ,έφτιαξε τμήμα νέων παιδιών για τους ύμνους της Μεγάλης Εβδομάδας, έμαθε στα παιδιά όσα τουλάχιστον άφηναν οι πατεράδες τους την αξία της προσφοράς της προσευχής της αγάπης του διαβάσματος της εργατικότητας.Δεν βαρυγκώμησε ποτέ , ανθρώπινος , δημιουργικός. Αναστήλωσε τις Εκκλησίες μας , προχώρησε με την βοήθεια  όσων τον πίστευαν την αγιογράφηση τους ,μοχθούσε καθημερινά. Καθοδηγητικός ακόμη και για τους μεγάλους. Συμβούλευε όσους έπαιζαν χαρτιά και έχαναν περιουσίες ώστε να μπορέσουν να ξεπεράσουν το πάθος τους . Αυτός λοιπόν ήταν ο Κομμουνιστής ιερέας που είχε το χωριό μου.

   
Προσωπικά δεν ξέρω τις πολιτικές πεποιθήσεις του Πάπα Νίκου γιατί απλούστατα ποτέ του δεν μίλησε στα νέα παιδιά για πολιτική. Αγαπούσε τα παιδιά.  Τα συμβούλευε να διαβάζουν με χρώμα και νόημα.
Τότε καταλαβαίνετε το κείμενο έλεγε χαρακτηριστικά. Αγκάλιαζε κάθε νέα σκέψη . Γιατί ήξερε ότι μόνο με αυτό τον τρόπο θα μπορέσει να προχωρήσει η κοινωνία.
Δυστυχώς πολλές φορές κακοποιήθηκε λεκτικά  γιατί οι μορφωμένοι  του χωριού τον έκριναν ως άνθρωπο και όχι ως πνευματικό καθοδηγητή. Ουδείς αναμάρτητος  αυτό το ξέρουν από ότι φαίνεται μόνο οι αμόρφωτοι. Οι μορφωμένοι κομματάρχες είχαν εκπαιδευτεί και το συνεχίζουν ακόμη και σήμερα να χειροκροτούν το περιτύλιγμα ,τους δήθεν, και τους κόλακες.
Ο Παπά Νίκος δεν έχει ανάγκη από κόλακες. Του άρεσε μόνο η αλήθεια όσο σκληρή και να ήταν και την αντιμετώπιζε πάντα με χαμόγελο.
Θα αναπαυτεί στο αγαπημένο του Εξωκλήσι. Πρέπει να φτιάξουμε τον δρόμο και για τον "μπάρμπα Λακια" έλεγε χαμογελώντας.  Αιωνία η μνήμη σου Πάπα Νίκο .Επιτέλεσε στο ακέραιο το ποιμαντικό του έργο.
Πρέσβευε στον μεγαλοδύναμο  να δίνει στο ποίμνιό σου  υγεία και δύναμη.

Σχόλιο Βασίλειος Ξεσφίγγης

Oπως τα λέει ο Θεοφύλακτος έχουν τα πράγματα.
Ο παπα Νίκος υπηρέτησε ως Ιερέας 27 χρόνια στο χωριό μας. Ο παπά Νίκος δεν ήταν Κομουνιστής στην πραγματικότητα, απλά παλιά όσοι δεν ήταν Δεξιοί κατά τους ολιγόμυαλους ήταν Αριστεροί, εξ ου και το μίσος απέναντι του από μερίδα χωριανών που δεν άντεχαν σε ένα χωριό κάστρο της Δεξιάς να μην έχουν δεξιό παπά. Με αυτά και με εκείνα στο τέλος κάποιοι κατάφεραν και τον έδιωξαν από την θέση του Ιερέα στο χωριό πράγμα που του στοίχισε πάρα πολύ και στην υγειά του.
Τον έδιωξαν βάζοντας λόγια στον Δεσπότη στην πραγματικότητα επειδή ο παπα Νίκος δεν έκανε βήμα πίσω από την παράδοση της Εκκλησίας.
Πόσο κακό ήταν αυτό άραγε;
Ο πάπα Νίκος πέταξε προς την αιωνιότητα και η κηδεία του είναι στις 3/1/22 και ώρα 12:00μ.μ στον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου Σταμνάς.
Στο παρακάτω σπάνιο βίντεο μπορείτε να δείτε τον παπα Νίκο από το 5.10΄  λεπτό να μιλάει για τον Άγιο Νικόλαο Σταμνάς το μακρινό 1988 από το αρχείο Β. Σπατούλα.
Είχε την καλύτερη φωνή που έχω ακούσει σε Ιερέα στην ζωή μου, με τους ψαλμούς του Ύμνησε τον Κύριο και ευφραίνονταν οι καρδιές των ανθρώπων που τον άκουγαν.
Αιωνία σου η μνήμη παπα Νίκο, καλό Παράδεισο.

      

Στηρίξτε τον Melissocosmo κάνοντας like πατήστε το πλήκτρο (ΜΟΥ ΑΡΕΣΕΙ)...