Δευτέρα 22 Νοεμβρίου 2021

Οι μέλισσες μπορεί να είναι αριστερόχειρες ή δεξιόχειρες


Οι μέλισσες μπορεί να είναι αριστερόχειρες ή δεξιόχειρες, ανακάλυψαν ερευνητές στο Πανεπιστήμιο του Κουίνσλαντ στην Αυστραλία.

Σε μια εργασία που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό PLOS One , οι επιστήμονες, με επικεφαλής τη Marielle Ong του Ινστιτούτου Queensland του πανεπιστημίου, αποδεικνύουν επίσης ότι οι μέλισσες μπορούν να διακρίνουν τα μεγέθη δύο ανοιγμάτων ενώ ταξιδεύουν προς το μέρος τους και να επιλέξουν το μεγαλύτερο από το οποίο θα περάσουν.

Αυτή η συμπεριφορά, προτείνουν οι ερευνητές, υποδεικνύει ότι τα έντομα επιλέγουν περάσματα - για παράδειγμα μέσα από το φύλλωμα - που ενέχουν μικρότερο κίνδυνο τραυματισμού.

Η Ong και οι συνεργάτες της πραγματοποίησαν μια σειρά δοκιμών με μέλισσες, χρησιμοποιώντας μια ποικιλία οθονών δύο διαφραγμάτων. Όπου οι δύο τρύπες διέφεραν σε μέγεθος, οι μέλισσες, κατά μέσο όρο, επέλεξαν τη μεγαλύτερη - μια τάση που αυξήθηκε απότομα καθώς αυξανόταν η διαφορά μεγέθους.

Δοκιμές χρησιμοποιώντας δύο τρύπες ίδιου μεγέθους αποκάλυψαν ένα ενδιαφέρον αποτέλεσμα. 

Όταν όλες οι πτήσεις από όλες τις μέλισσες υπολογίστηκαν κατά μέσο όρο, δεν υπήρχε προκατάληψη προς την αριστερή ή τη δεξιά τρύπα.

Ωστόσο, κοιτάζοντας επαναλαμβανόμενες πτήσεις μεμονωμένων μελισσών, αποκαλύφθηκε ένα διαφορετικό μοτίβο. Περίπου το 55% το καθένα επέλεξε την αριστερή ή τη δεξιά τρύπα περίπου ίσες φορές. Αλλά το υπόλοιπο 45% έδειξε ευδιάκριτη μεροληψία - μοιρασμένο εξίσου μεταξύ αυτών που ευνοούσαν την αριστερή τρύπα και εκείνων που προτιμούσαν τη δεξιά.

Η προκατάληψη παρέμεινε ακόμη και όταν οι δύο τρύπες ήταν διαφορετικών μεγεθών. Οι ερευνητές σημειώνουν ότι «ο χρόνος διέλευσης ήταν μεγαλύτερος εάν η εγγενής προκατάληψη μιας μέλισσας την ανάγκαζε να εμπλακεί με το στενότερο άνοιγμα».

Η Ong και η ομάδα της σημειώνουν ότι η έρευνα είναι η πρώτη που έδειξε σίγουρη χειρονομία σε μεμονωμένες μέλισσες. Προτείνουν ότι η κατανομή αυτού του τύπου μεροληψίας είναι επωφελής για την αποικία ως τρύπα, επειδή είναι χρήσιμη "στη διευκόλυνση της ταχείας διέλευσης μιας ομάδας μελισσών μέσω ενός ακατάστατου περιβάλλοντος, χωρίς καμία κεντρική λήψη αποφάσεων ή έλεγχο".

Μετάφραση Melissocosmos

Στηρίξτε τον Melissocosmo κάνοντας like πατήστε το πλήκτρο (ΜΟΥ ΑΡΕΣΕΙ)...