Παρασκευή 29 Ιουνίου 2018

Ερώτηση αναγνώστη για μελίτωμα Βελανιδιάς


Απάντηση στο τέλος της ερώτησης

Καλημέρα Βασίλη
Σου γράφω για κάτι παράξενο που παρατήρησα και θα ήθελα τη γνώμη σου. Σήμερα το πρωί πήγα μια βόλτα στα μελίσσια μου που είναι στις βελανιδιές για να δω λίγο τι κατάσταση επικρατεί μετά από την πολυήμερη κακοκαιρία που είχαμε. Κάνοντας λοιπόν μια βόλτα μέσα στο βουνό και ψάχνοντας τα δέντρα είδα ότι εξακολουθεί να υπάρχει μελιτοέκκριση στο βελανίδι το πετούσαν και μέλισσες και υπήρχαν και αρκετά μυρμήγκια, αλλά όχι στο φύλλο και κάτι ακόμα που είδα και μου έκανε εντύπωση ήταν το εξής.

Σε ποιο χαμηλό υψόμετρο που τα βελανίδια είναι λίγο πιο μεγάλα γιατί είναι πιο πρώιμα είδα ανάμεσα στα βελανίδια έναν τύπο αφίδας αρκετά μεγάλο ( ίσο σε μέγεθος με τα μυρμήγκια) και μαύρο, όχι σαν την κλασσική μικρή άσπρη αφίδα που βλέπουμε στις βελανιδιές.Στην μορφολογία της είναι ίδια με τον κοριό του ελάτου αλλά πιο μεγάλη, κατάμαυρη με κόκκινη κοιλιά. Όπου υπήρχε τέτοια αφίδα υπήρχε άφθονο μελίτωμα, τα μυρμήγκια έκαναν κυριολεκτικά παρέλαση, οι μέλισσες, οι βομβίνοι και οι πεταλούδες έκαναν σαν τρελές. Θα ήθελα να μου πεις αν έχεις εντοπίσει ποτέ κάτι τέτοιο και εσύ γιατί εγώ προσωπικά δεν έχω ξαναδεί και δεν έχω ξανακούσει για τέτοιου είδους αφίδα σε βελανιδιές και πηγαίνω εντατικά τα μελίσσια σε βελανιδιές εδώ και 4 χρόνια. Σου στέλνω και κάποιες φωτό με το έντομο στο κλαδί για να δεις και το μέγεθός του και τη μορφή του, έχω όμως ξετινάξει ένα μέρος του πληθυσμού αλλά και τα μυρμήγκια που είχε πάνω γιατί το κλαδί ήταν μαύρο από αυτά.
Περιμένω ανυπόμονα την απάντησή σου.

Σε ευχαριστώ.

Φίλε Γιάννη
Αυτό το ερώτημα, αν δηλαδή η βελανιδιά έχει μέλλον μετά από την κακοκαιρία που προηγήθηκε να είσαι σίγουρος ότι προβληματίζει χιλιάδες μελισσοκόμους και μαζί και έμενα φυσικά.
Φέτος η βελανιδιά με το που ξεκίνησε και οι ζυγαριές κατέγραψαν άνοδο έως 1.500 γραμμάρια για μια δυο ημέρες άρχισαν οι βροχές.
Θεωρητικά όσο δεν βρέχει και η θερμοκρασία είναι κάτω από 33C μπορεί να υπάρξει μελιτοέκκριση και οι μέλισσες να συλλέξουν.
Η ύπαρξη μυρμηγκιών όπως και αφίδων είναι πολλή ελπιδοφόρα ένδειξη.
Όλα όμως έχουν έναν βιολογικό κύκλο που πρέπει να ολοκληρωθεί.
Αν ο κύκλος αυτός των εντόμων δεν έχει ολοκληρωθεί τότε ναι μπορούμε να ελπίζουμε ότι θα έχουμε μελιτοέκκριση.
Η βροχή κάνει τα δέντρα να ανεβάσουν χυμούς και να να γεννήσουν νέα και τρυφερά βλαστάρια.
Όλο αυτό το πακέτο αποτελεί τροφή για τις αφίδες, που όσο καλύτερα τρέφονται τόσο περισσότερο μελίτωμα αφήνουν.
Η καθημερινή βροχή όμως, διαταράσσει τις ισορροπίες τόσο του κύκλου των εντόμων, όσο και αυτόν μεταξύ υγρασίας-θερμοκρασίας που είναι απαραίτητη προυπόθεση για την έκκριση του μέλιτος.
Μένει να δούμε τι θα γίνει. όμως ασφαλή πρόβλεψη δεν μπορεί να υπάρξει μα ελπίδες πάντα υπάρχουν.

Να πω ακόμα, ότι τόσο ο κοριός των ελάτων, όσο και οι κοινές μελίγκρες είναι συγγενικά έντομα, πιθανότατα και αυτά που βρήκες στις βελανιδιές.
Όλα αυτά δεν αντέχουν σε θερμοκρασίες μεγαλύτερες των 33-34C.
Εφόσον δεν ξεπεράσουμε αυτές τις θερμοκρασίες στα βελανιδοδάση μπορεί να τα δούμε να ευδοκιμούν και να δώσουν μέλι. 


Στηρίξτε τον Melissocosmo κάνοντας like στην σελίδα του...