Τρίτη 7 Φεβρουαρίου 2017

ΚΩΔΙΚΟΠΟΙΗΣΗ - ΚΑΤΑΓΡΑΦΗ ΤΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ ΕΝΟΣ ΜΕΛΙΣΣΙΟΥ



Γράφει ο Κωνσταντίνος Κατσαμάγκας

1. Όλοι οι μελισσοκόμοι, κατά κάποιο τρόπο, κάνουν καταγραφή το τι βλέπουν στα μελίσσια τους.
Ο ένας καταγράφει τις πληροφορίες πάνω στη κυψέλη.
Κάποιος άλλος τα θυμάται όλα απέξω και δεν κρατά σημειώσεις για κάθε μελίσσι. Πιθανόν ένας τρίτος να καταγράφει όλες τις πληροφορίες των μελισσιών του σε ένα βιβλίο ή σε ένα κομμάτι χαρτί. Και άν κάποιος τα πάει καλά με την τεχνολογία να χρησιμοποιεί τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές (Η/Υ) )με ανάλογα προγράμματα. Ο κάθε μελισσοκόμος πιθανόν με τους παραπάνω τρόπους καταγραφής να είναι αποτελεσματικός δηλαδή να θυμούνται τι πρέπει να κάνουν στο τάδε μελίσσι και τι θα πρέπει να κουβαλήσουν για να το υλοποιήσουν.

2. Η μέχρι τώρα μικρή μου πείρα έχει δείξει ότι εάν δεν σημειώσεις κάποια πράγματα κάπου είναι σίγουρο ότι την επόμενη φορά όλο και κάτι θα ξεχάσεις.
Η καταγραφή επάνω στη κυψέλη είναι καλή όταν είσαι στο μελισσοκομείο.Τι γίνεται όμως όταν πας στο σπίτι σου και ξανάρθεις μετά από κάποιες μέρες. Το σίγουρο είναι ότι όλο και κάτι θα σου διαφύγει.
Το καλό με τις σημειώσεις σε ένα βιβλίο ή τετράδιο ή ένα κομμάτι χαρτί είναι ότι όταν θα τελειώσεις με τη δουλειά σου θα τα πάρεις μαζί σου στο σπίτι.
Όταν κάποια στιγμή θα είσαι ξεκούραστος και ορεξάτος θα ρίξεις μια ματιά και θα το μελετήσεις με την ησυχία σου, εντοπίζοντας πολλά πράγματα που πιθανόν μέσα στη κούρασή σου δεν θα τα έβλεπες.
Η τεχνολογία (κάμερες, βίντεο, φωτογραφίες, προγράμματα σε Η/Υ και άλλα) σου φέρνει μια ζωντανή εικόνα όλων των καταστάσεων έχοντας βέβαια ένα σωστό αρχείο και στατιστικά στοιχεία που βοηθάνε να αυξήσεις τις αποδόσεις σου.
Όμως λόγω κόστους, γνώσεων και λοιπά, τα βοηθήματα αυτά δεν μπορούν να τα εκμεταλλευτούν όλοι οι μελισσοκόμοι.
Η γνώμη μου είναι ότι χρειαζόμαστε να έχουμε κάποιες βασικές σημειώσεις, εύκολα να αξιοποιούνται, για την κατάσταση των μελισσιών προκειμένου να έχουμε ωφέλιμες αποδόσεις δηλαδή πληρωμή των κόπων μας.

3. Επίσης επειδή ο χρόνος καταγραφής των πληροφοριών μιας κυψέλης δεν θέλουμε να διαρκεί αρκετή ώρα, θα πρέπει να μάθουμε και ένα είδος στενογραφίας, έτσι ώστε :
– Για κάθε κυψέλη η καταγραφή των στοιχείων να είναι σε χρόνο έως μερικά δευτερόλεπτα και όχι παραπάνω.
– Με μια ματιά να μπορούμε να βλέπουμε τα πάντα για όλες τις κυψέλες που έχουμε σε μια τοποθεσία.

4. Πολλοί καταγράφουν ανά κυψέλη όπως στη σελίδα << 3 >>. Το σχέδιο αυτό είναι καλό, αλλά δε έχεις με μια ματιά τη συνολική εικόνα όλων των κυψελών σου ανά τοποθεσία.
Έτσι, σκέφτηκα τη δημιουργία ενός φύλλου δηλαδή δύο σελίδες μαζί σε ένα τετράδιο όπως στη σελίδα << 4 >>. στην αριστερή σελίδα καταγράφουμε όλες τις παρατηρήσεις όσον αφορά: τις αγορές, την ανθοφορία, τις ενέργειες, την κατάσταση, τις απαιτήσεις, τον καιρό, τις συναντήσεις μας και άλλα. Ενώ, στη δεξιά σελίδα γράφουμε τον τόπο, την ημερομηνία και όλες τις κυψέλες που έχουμε σε μια τοποθεσία όπως τις βλέπουμε εκεί και όχι με τον αύξων αριθμό τους.
Αυτό γίνεται για να εντοπίζουμε τις κυψέλες πουμας απασχολούν πολύ γρήγορα στο χώρο. Για να χωρέσουν οι κυψέλες στη δεξιά σελίδα, χρειάζεται να κωδικοποιήσουμε τις πληροφορίες που έχουμε από κάθε κυψέλη, όπως φαίνονται στη σελίδα <5> δηλαδή έχοντας ως σημείο αναφοράς την κάθε κυψέλη καταγράφουμε περιμετρικά όλα τα στοιχεία που μας ενδιαφέρουν. Απαραίτητη προυπόθεση για το παραπάνω σύστημα σύντομης
καταγραφής είναι να έχουμε όλες τις κυψέλες μας αριθμημένες.
Το παραπάνω σύστημα καταγραφής
δεν έγινε από τη μια στιγμή στην άλλη αλλά χρειάστηκαν τουλάχιστον πέντε (5) χρόνια για να φτάσει στο σημείο αυτό.
Είναι σίγουρο ότι ο κάθε μελισσοκόμος έχει βρεί ένα δικό του σύστημα καταγραφής, αλλά επειδή είδα ότι αυτό το σύστημα λειτουργεί καλά θέλησα να το μοιραστώ μαζί σας ελπίζοντας να βοηθήσω λίγο στην όλη προσπάθεια που καταβάλλουμε εμείς οι μελισσοκόμοι.

5. Το σύστημα σύντομης καταγραφής των πληροφοριών μιας κυψέλης μπορεί με λίγη
προσπάθεια να το χρησιμοποιήσει ο καθένας.
Αφορμή για να το δημοσιεύσω στάθηκε το σεμινάριο
μελισσοκομίας που πήγα το τελευταίο καλοκαίρι.
Εκεί ήταν έμπειροι και άπειροι μελισσοκόμοι.
Όμως βλέπει κάποιος παρατηρητής την διαφορά νοοτροπίας που υπάρχει μεταξύ της παλιάς και της νέας γενιάς μελισσοκόμων.
Οι νέοι μελισσοκόμοι, ας μου επιτραπεί η έκφραση <<κομπιουτεράδες>> οι περισσότεροι, αγαπούν την τεχνολογία, σκέφτονται <<ηλεκτρονικά>> όπως θα λέγαμε, είναι οπαδοί στο κάθε τι καινούργιο. Ενώ, οι παλιότεροι απέχουν από όλα αυτά και ενεργούν σύμφωνα με τον καλό παραδοσιακό τρόπο δηλαδή αυτά που έμαθαν από τους προγόνους τους.
Όμως δεν κατηγορώ κανένα, έτσι είναι η ζωή στην κάθε εποχή και για αυτό υπάρχει και η εξελικτική βιολογία όπου επιβιώνουν εκείνα τα είδη που προσαρμόζονται καλύτερα στις εκάστοτε συνθήκες του περιβάλοντος, της εργασίας, της αγοράς και λοιπά.
Το σωστό κατά την γνώμη μου είναι να γίνεται μια μείξη των παλιών με των νέων και από αυτή τη ζύμωση να βγαίνει κάτι το καινούργιο, το ωφέλιμο και το καλύτερο για όλους.

6. Πρώτα από όλα θα πρέπει να αλλάξει η νοοτροπία μας και να πιστεύουμε στο ρητό ότι όσο ζώ,
μαθαίνω και προσαρμόζομαι.
Το ότι ήρθαν μελισσοκόμοι, με 35 χρόνια τουλάχιστον στο επάγγελμα,
στο σεμινάριο αυτό δείχνει ότι θέλουν να ακούσουν, να μάθουν, να ενημερωθούν και αυτό είναι πολυ
καλό.
Όμως όταν τους προτείνεις να βγούν από την πεπατημένη και να περάσουν οι ίδιοι στην
τυποποίηση-εξαγωγή των προιόντων τους ή να τηρήσουν στοιχεία με σύγχρονα μέσα, κάπου εκεί
αρχίζουν να δυνασχετούν.
Για αυτό και σε ερώτηση εάν γίνεται καταγραφή των ενεργειών-κατάσταση κυψελών-στατιστικά αποτελέσματα και λοιπά, ο παλιός, κατά τα άλλα συμπαθής μελισσοκόμος, απάντησε ότι <<άν ήμουν καλαμαράς θα ήμουν στο δημόσιο>>.
Θέλοντας, ο αγαπητός συνάδελφος να δείξει ή να πεί σε εμάς τους νεώτερους ότι όταν έχεις 200, 500, 700 ή 1000 μελίσσια πιθανόν να μη προλαβαίνεις ούτε <<κίχ>> να κάνεις και ίσως να έχει και δίκαιο.

7. Για αυτό, προκειμένου να υπάρχει επαρκής χρόνος δηλαδή σύντομη καταγραφή αλλά πολύ
σημαντικό να έχουμε τα στοιχεία αυτά και να προγραμματίζουμε πολλές εργασίες, σκέφτηκα με μια
ματιά να αποκωδικοποιούμε όλες τις πληροφορίες που μας δίνει ένα μελίσσι.
Τα στοιχεία αυτά θα μας βοηθήσουν στα οικονομικά μας, στη γνώση της φύσης με τη σωστή παρατήρηση, στην επιβεβαίωση ή όχι άν οι ενέργειες μας ήταν σωστές, τι να επιδιώξουμε στο μέλλον έτσι ώστε να έχουμε καλύτερο προγραμματισμό και καλύτερα οικονομικά αποτελέσματα.
Αυτή η κωδικοποίηση θεωρώ ότι είναι ένα βήμα προς την καλύτερη οργάνωση, στην καλύτερη παρακολούθηση των μελισσιών, τον καλύτερο προγραμματισμό των χειρισμών και την βελτίωση γενικά σε χρόνο και χρήμα.
Το σημαντικό είναι ότι έχεις μια πλήρη εικόνα τη συγκεκριμένη στιγμή για τον συγκεκριμένο τόπο για όλες τις κυψέλες.

8. Πάνω σ' αυτό θα μπορούσε ο καθένας να προσθέσει τις δικές του ιδέες και σκέψεις και να γίνει
πολύ καλύτερο. Είμαι σίγουρος ότι όλοι σας έχετε βρεί κάποιο τρόπο καταγραφής είτε πάνω στην
κυψέλη είτε πάνω σε ένα κομμάτι χαρτί είτε σε ένα ηλεκτρονικό υπολογιστή. Σημασία έχει το
αποτέλεσμα όπως λέει κάποιος και πιστεύω ότι αυτή η κωδικοποίηση των πληροφοριών της κυψέλης
θα βοηθήσει προς αυτή την κατεύθυνση.

Με εκτίμηση προς όλους

Κωνσταντίνος Κατσαμάγκας
Νέα Ιωνία, Βόλος.












Melissocosmos