Φίλες και φίλοι ένας πανικός έχει επικρατήσει από χτες που ο MELISSOCOSMOS αποκάλυψε ότι η χρήση της θυμόλης ενάντια στην Νοζεμίαση ενδεχομένως και να είναι χαμένη υπόθεση.
Αυτό συμβαίνει πάντα να ξέρετε όταν αποκαλύπτεται μια αλήθεια.
Ας δούμε πως έχουν τα πράγματα όμως για να είμαστε απολύτως δίκαιοι.
Τα τελευταία χρόνια έχει μπει στην ζωή μας η δεύτερη μορφή νοζεμίασης η λεγόμενη nosema ceranae.
Η μορφή αυτή που ήρθε απο την μέλισσα της ανατολής χρόνο με τον χρόνο γιγαντώνεται.
Τα σπόρια της παραμένουν στην κυψέλη έως δυο χρόνια και αναβλαστάνουν όταν οι συνθήκες την ευνοούν, δηλαδή φθινόπωρο και άνοιξη.
Για την θεραπεία της δεν υπάρχει τίποτα που να μπορεί να βοηθήσει.
Για την πρόληψη της λέγεται ότι υπάρχουν ορισμένα βοηθήματα, νόμιμα ή και παράνομα.
Όταν λέμε νόμιμα θα ξέρετε ότι στην Ελληνική μελισσοκομία δεν επιτρέπεται τίποτα ως φαρμακευτικό σκεύασμα.
Γι αυτό πάμε στα βιολογικά προϊόντα που παρακάμπτουν αυτό το πρόβλημα.
Αν εγώ π.χ βάλω χαμομήλι ή ρίγανη, ή σκόρδο στο σιρόπι των μελισσιών μου αυτός είναι βιολογικός τρόπος αντιμετώπισης και δεν χρειάζεται άδεια ή έγκριση από πουθενά.
Βιολογική ουσία είναι στην μελισσοκομία π.χ το οξαλικό οξύ, η θυμόλη, ή το υγρό που βγαίνει από την φλούδα της βελανιδιάς γνωστό ως Nozevit.
Κάποιες από αυτές τις ουσίες μόνες τους ή σε συνδυασμό με άλλες οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι δρουν ενάντια της νοζεμίασης.
Ως εδώ όλα καλά.
Ας δούμε που στραβώνει το πράγμα όμως.
Χρόνια τώρα κάποιοι ερευνητές της Ελλάδας προτείνουν στους μελισσοκόμους να βάζουν στα μελίσσια τους θυμόλη για την αντιμετώπιση της νοζεμίασης.
Ως κίνηση είναι πολύ καλή.
Η θυμόλη στην ουσία δεν κοστίζει και τίποτα και αν βοηθούσε θα ήταν το ιδανικό όπλο.
Βοηθάει όμως;
Όπως το δει κανείς...
Κάποιοι ερευνητές κυρίως από την Τουρκία υποστηρίζουν ότι αν όλοι οι μελισσοκόμοι βάζουν στα μελίσσια τους 8 φορές τον χρόνο θυμόλη, τότε μετά από 10 έτη ενδεχομένως τα σπόρια της ασθένειας να αδρανοποιηθούν.
Αυτή είναι η μόνη αλήθεια.
Όταν δηλαδή ένας μελισσοκόμος στείλει δείγμα μελισσών σε έναν ερευνητή και αυτός τις βρει γεμάτες με σπόρια νοζεμιασης, αν αυτός ο ερευνητής πει στον μελισσοκόμο να δώσει θυμολη στα μελίσσια αυτά, τότε δεν του λέει την αλήθεια.
Γιατί η αλήθεια είναι ότι αυτά τα μελίσσια θα χαθούν, το ίδιο και τα επόμενα και ξανά και ξανά για δεκαετίες.
Γιατί για δεκαετίες;
Γιατί είπαμε, πως αν όλοι οι μελισσοκόμοι βάλουν 8 φορές τον χρόνο θυμόλη στα μελίσσια αυτή θα υποχωρήσει ύστερα από 10 χρόνια.
Αν βάλουν οι μισοί μόνο μελισσοκόμοι όμως τότε θα χρειαστούν δεκαετίες τουλάχιστον για να υποχωρήσει η ασθένεια.
Αν υποχωρήσει κιόλας, γιατί υπάρχει η περίπτωση να πέσουν έξω οι εκτιμήσεις αυτές.
Άσε που μέχρι τότε υπάρχει ήδη τρίτη μορφή νοζεμίασης στους βομβίνους και πολύ πιθανόν είναι να εξελιχθεί και να περάσει και στις μέλισσες μετά από κάποια χρόνια.
Ας πούμε όμως ότι όλοι οι μελισσοκόμοι της χώρας βάζουν θυμόλη 8 φορές τον χρόνο για 10 συνεχόμενα χρόνια, και μόνο 10 μελισσοκόμοι σε όλη την χώρα δεν βάλουν.
Τότε ξέρετε τι θα γίνει;
Αυτά τα 10 μελισσοκομεία είναι ικανά να γεμίσουν πάλι την Ελλάδα ολόκληρη το πολύ σε 1-2 χρόνια.
Επιπλέον η nosema ceranae πρέπει να ξέρετε ότι καλά καλά δεν συμπλήρωσε 10 χρόνια απο τότε που εμφανίστηκε, οπότε δεν υπάρχει έρευνα σε βάθος δεκαετίας που να αποδείξει ότι η χρήση της θυμόλης επι 10 χρόνια θα λύσει το θέμα.
Γι αυτό εγώ λέω ότι μιλάμε υποθετικά όταν ισχυριζόμαστε οτιδήποτε για την θυμόλη.
Κάνω και κάποιες σκέψεις.
Όλοι ξέρουμε ότι η θυμόλη παράγεται από την απόσταξη του θυμαριού.
Το wikipedia λέει σχετικά...
Η θυμόλη περιέχεται σε μεγάλο αριθμό φυτών της ελληνικής και παγκόσμιας χλωρίδας.
Το αιθέριο έλαιο της ελληνικής ρίγανης (Origanum vulgare subsp. hirtum (Link) Ietsw.) αποτελείται από διάφορες επιμέρους ενώσεις.
Δυο από αυτές τις ενώσεις είναι η θυμόλη και η καρβακρόλη.
Η καρβακρόλη είναι αυτή που δίνει το χαρακτηριστικό άρωμα ρίγανης, ενώ η θυμόλη είναι υπεύθυνη για το άρωμα θυμαριού.
Το άρωμα του θυμαριού όμως περνάει και στο νέκταρ και στο μέλι.
Η μέλισσα κατά συνέπεια που συλλέγει στα θυμάρια έρχεται σε επαφή, τρέφεται δηλαδή με εκχύλισμα φυσικής θυμόλης από το νέκταρ.
Αυτό το νέκταρ στα νησιά είναι άφθονο και σχεδόν το μοναδικό που υπάρχει σε αφθονία.
Αν δρούσε λοιπόν η θυμόλη κατά της νοζεμίασης τότε η νησιωτική Ελλάδα δεν θα έπρεπε να έχει πρόβλημα με νοζεμίαση.
Γιατί εκεί υπάρχει η φυσική θυμόλη από τα θυμάρια όχι απλά εδώ και 10 χρόνια αλλά εδώ και χιλιάδες χρόνια τουλάχιστον.
Όμως...
Τα νησιά πλήττονται ακόμα περισσότερο από την νοζεμίαση.
Οπότε;
Εγώ λοιπόν ως σωστός άνθρωπος που θέλω να είμαι, δεν λέω ότι η θυμόλη δεν δουλεύει.
Λέω πως θέλω να είμαι ενήμερος ότι συμμετέχω σε μια προσπάθεια που μπορεί να αποδώσει σε βάθος δεκαετιών.
Αυτό είναι το σωστό και το έντιμο.
Όχι να χάνω μελίσσια στο όνομα της επιστήμης χωρίς να ξέρω την αλήθεια.
Επίσης είναι απολυτως σίγουρο ότι η φύση έχει την λύση για όλες τις ασθένειες.
Φυσικά κάπου στην φύση υπάρχει η λύση, η θεραπεία της νοζεμίασης.
Προτιμώ οι ερευνητές να ψάχνουν να την βρουν παρα να περιμένουν 10 χρόνια να δούνε τι θα γίνει.
Αυτές είναι οι σκέψεις μου, χωρίς σκοπιμότητες και χωρίς ίχνος κακής διάθεσης.
Το Blog σας αποκάλυψε την αλήθεια γύρω από αυτό το θέμα.
Τώρα τουλάχιστον ξέρετε...
MELISSOCOSMOS
20 σχόλια:
καλά οι Έλληνες, αλλά οι μελέτες από τους ξένους που έχεις αναφέρει κατά καιρούς που αναφέρουν για την αποτελεσματικότητα της θυμόλης ;
9.48 Το σχολιο σου ειναι πολυ ενδιαφερον.
Ως προς τους Ελληνες δεν εχουμε επισημη ερευνα που να μιλαει για αποτελεσματηκοτητα της θυμόλης.
Εχω δημοσιευση μια Αμερικανικη ερευνα που εβγαλε προτελευταια την θυμολη μεταξυ των σκευασματων που δοκιμαστηκαν.
Παιδια πρεπει να καταλαβετε οτι κι εγω θελω κατι που να δουλευει, μελισσοκομος ειμαι και τα μελισσια μου πασχουν, δεν εχω κανεναν λογω να μην θελω να δουλευει η θυμολη.
Θελω αποδειξεις ομως, οχι υποθεσεις.
ΜΗΝ ΑΜΦΙΣΒΗΤΕΙΣ ΤΙΣ ΕΡΕΥΝΕΣ ΤΩΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΩΝ Η ΣΩΣΤΗ ΧΡΗΣΗ ΘΥΜΟΛΗΣ ΣΤΑ ΜΕΛΙΣΣΙΑ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΜΟΝΟ ΒΙΟΛΟΓΙΚΟ ΣΚΕΥΑΣΜΑ ΠΟΥ ΚΑΝΕΙ ΔΟΥΛΕΙΑ.ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΟΙ ΕΔΩ ΚΑΙ ΧΡΟΝΙΑ ΤΗ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΥΝ.
10.19 το πιστευε και μη ερευνα εκτος απο την θρησκεια ισχυει και στην μελισσοκομια;
Για να μην αμφισβητω θελω αποδειξεις, δειξε μου να βαλω πλατη.
Αν δεν υπαρχουν δεν πιστευω
Η λύση για τη Νοσεμίαση είναι DIOFARM, που ειναι και ελληνικό. Το ξέρουν όλοι πλέον, εδώ και 2 χρόνια. Αλλά δεν έχει ποσοστά μάλλον για τα μελισσομπλογκ, οπότε το θάβετε συστηματικά.
11.38 γιατι με προσβαλεις;
Απο που να το ξερω αυτο που λες;
Μου γνωστοποιησες το προιον;
Μου ζητησες να γραψω, να το παρουσιασω και σου το αρνηθηκα, ή σου ζητησσα χρήματα;
Αν τα εκανες αυτα τοτε να πεις.
Πρωτη φορα λοιπον ακουω για την υπαρξη του, και δεν ξερω αν ειναι αληθινο ή αν καποιος ανωνυμος λεει παλι εξυπναδες.
μελισσοκομε καλά θα κανεις να καταργησεις την επιλογή *ανωνυμος* εκτός και αν θέλεις να μαζευεις τον καθε παρλαπιπα εδω για να γίνεται χαβαλες,τις ποιο πολλες κακοπροερετος.
Και εσύ 11.38 αν εχεις να προτεινεις κατι καλο για ολους ευπρόσδεκτο. Όμως όχι ανωνυμα κεντρια..... που δεν ξερουμε αν είσαι εμπορακος που στερείται διαφήμισης.
Δυστηχώς η μοναδική λύση κατά τις νοσεμιάσης είναι το Fumagilin-B (φουμιντίλ),και λέω δυστηχώς γιατί είναι απαγορευμένο και ακριβό.Έχω χάσει πολλά μελίσσια στο παρελθόν αλλα από τότε που ξεκίνησα την χρήση του είχα μηδενικές απώλειες.Τον χειμώνα του 2015 έκανα εξέταση μετά τα πεύκα και είχαν 50.000 σπόρια ανά μέλισσα,κάνω τέσσερα ταίσματα με θυμόλη και ξανα κάνω εξέταση και είχα ακριβώς το ίδιο ποσοστό νοσεμίασης.Φέτος κάνω εξέταση μετά τα πεύκα και είχα 40.000 σπόρια ανά μέλισσα,έκανα ένα τάισμα με Fumagilin-B σε ζυμωτά και ξαναέκανα ανάλυση και βρέθηκαν 500 σπορια ανά μέλισσα,δηλαδή σχεδόν (μηδενική) προσβολή της νοσεμίασης.Μακάρι να βρεθεί κάτι άλλο βιολογικό στο μέλλον,μέχρι τότε όμως δεν μπορώ να ρισκάρω....
Αν τα μελισσια ταιζοταν με θυμαρισιο μελι η οποιοδήποτε αλλο μελι ανα την Ελλαδα, θα ειχαν λιγοτερα προβληματα.Βιομηχανικη ζαχαρη τρωνε,και ζυμαρια. Βομβαρδιζονται με χιλια δυο χημικα.
Καλο ξημέρωμα!!!
Γιωργος
Εγω μεχρι περσυ εβαζα θυμολη σε καθε ταισμα, δυστυχως δεν ειχα δωσει δειγματα για ελεγχο, οποτε δεν ξερω αν βοηθουσε η οχι. Ειχα ομως τα κλασσικα συμπτωματα της νοζεμιασης στο μελισσοκομιο μου. Φετος χρησιμοποιησα το Νοζεβιτ στα μισα (ετοιμη παστα απο γνωστο μαγαζι)και στα υπολοιπα θυμολη (σιροπι), οταν θα εχω αποτελεσματα θα σας ενημερωσω.
http://agro365.gr/articles/diofarm-elliniko-biologiko-promigma-melissotrofon/
Μελισσοκομε = melissocosmos
Φίλε και συνάδελφε 9;48 είμαι ο tzenaro απο Καβάλα αν θέλεις ανέβασε δόσεις και κλπ και πότε μπορούμε να κάνουμε χρήση του φαρμάκου.
Ας βοηθηθούμε μεταξύ μας διότι ανάμεσα μας δεν υπάρχει κανένα συμφέρον ούτε εταιρείες μα ούτε και διαφημίσεις κρύβονται από πίσω.
Ευχαριστώ εκ των προτέρων,
tzenaro
Tzenaro την δοσολογια την εχω κι εγω απο καθηγητη Ελληνικου πανεπιστημειου που την δημοσιευσε σε περιοδικο το 1984.
Το θεμα ειναι οτι απαγορευτηκε ομως και πρεπει να βρουμε αλλη λυση.
http://www.dioscurides.gr/el/feed-additives-dioscurides
Tzenaro,3gr Fumagilin-B ανά κιλό ζυμωτής τροφής τα οποία ζυμωτά θα είναι του κιλού.Το χρησιμοποιείς αφού κάνεις εξέταση και διαπιστώσεις νοζεμίαση.Οι μέλισσες αργούν να το πάρουν γιατί προφανώς τους μυρίζει.Μετά την χρήση του ξανακάνεις εξέταση και διαπιστώνεις το αποτέλεσμα.Συνήθως μετα τα πεύκα Οκτώμβρη-Νοέμβρη.
Εγω χωρις να ξερω δεν εχω βαλει ποτε παντως εντελως αλλα εχω διαβασει στα βιβλια για την δοση αυτη.
Γι αυτο το απαγορεψαν απο οτι καταλαβαινω.
Η δοση που δινει ο 8.18 ειναι δεκα φορες πανω απο την κανονικη.
Melissocosmos,Δοκίμασε το σε ένα κοπάδι σου και κάνε πρίν και μετά εξέταση.Και εγώ αρνητικός ήμουν και για την χρήση και για την δοσολογία....Τα αποτελέσματα είναι εκπληκτικά.
Δεν βαζω τετοιο εγω
http://melissokomianet.blogspot.gr/2017/01/blog-post_14.html
η πρώτη έρευνα είναι ιταλική και αφορά την Nosema ceranae
"Ο σκοπός της πρώτης μελέτης είναι να αξιολογήσει την επίδραση της θυμόλης και της ρεσβερατρόλης οπου χορηγήθηκαν σε δύο διαφορετικούς τύπους τροφής (ζαχαροζύμαρο και σιρόπι) σχετικά με την ανάπτυξη της Νοσεμίασης (Nosema ceranae) και στην μακροβιότητα των μελισσών (Apis mellifera) σε συνθήκες εργαστηρίου.
Μέλισσες από αποικίες που δεν είχαν προσβληθεί από νοσεμίαση, μολύνθηκαν μεμονωμένα με 1 μL σιροπιού σακχαρόζης όπου περιείχε 18.000 σπόρια του N.ceranae, τοποθετήθηκαν σε κλουβιά και διατηρήθηκαν σε έναν επωαστήρα στους 33°C με 65% υγρασία.
Οι πειραματικές ομάδες τροφοδοτήθηκαν με ζαχαροζύμαρο ή σιρόπι όπου παρασκευάστηκαν με θυμόλη (100 ppm) ή ρεσβερατρόλη (10 ppm). Τα επίπεδα μόλυνσης παρακολουθήθηκαν επί μια περίοδο 25 ημερών.
Την 25η ημέρα μετά την μόλυνση οι μέλισσες που τρέφονταν με σιρόπι θυμόλης είχαν σημαντικά χαμηλότερα επίπεδα μόλυνσης.
Στο τέλος όμως υπήρξαν και σημαντικές διαφορές μεταξύ θεραπειών ως προς την διάρκεια ζωής. Οι μέλισσες που είχαν τραφεί με σιρόπι θυμόλης ή ρεσνερατρόλης επέζησαν περισσότερο από τις υπόλοιπες του πειράματος. Παρά του ότι το φορτίο των σπορίων από τις μέλισσες που τράφηκαν με ρεσνερατρόλη δεν διέφερε από τις μέλισσες ελέγχου, η ουσία αυτή επέκτεινε την διάρκεια ζωής τους."
Δημοσίευση σχολίου