Τετάρτη 21 Δεκεμβρίου 2016

Πως θα γίνω Μελισσοκόμος...Μαθήματα Μελισσοκομίας - Βήμα τέταρτο!!!


Νέοι Μελισσοκόμοι καλώς ήλθατε στον μαγικό κόσμο των μελισσών!!!

Με τον έναν ή τον άλλον τρόπο κάποιοι αποφασίσατε μετά από κάποιες γνώσεις που ελπίζω να αποκτήσατε, να αγοράσετε τα πρώτα σας μελίσσια.
Σήμερα σε αυτό το βήμα θα προσπαθήσω να σας κατευθύνω ώστε να αγοράσετε καλά και υγιή μελισσιών, καθώς πιστεύω ότι αυτός είναι ένας πολύ σημαντικός παράγοντας για την μετέπειτα πορεία σας...
Σας προέτρεψα στο προηγούμενο βήμα να συναναστραφείτε με παλιούς και έμπειρους μελισσοκόμους για να σας μάθουν τα βασικά για την Μελισσοκομία.

Σε αυτό το βήμα θα σας ζητήσω κάτι ακόμα πιο δύσκολο.


Να προσπαθήσετε να έρθετε σε επαφή με κάλους και τίμιους μελισσοκόμους ώστε να αγοράσετε σωστά μελίσσια για το ξεκίνημα σας!!
Ντρέπομαι που το λέω μα συνεχεία μου γίνονται καταγγελίες από αγοραστές μελισσιών που κάνουν λόγο για σκάρτα, μικρότερα των προσδοκιών και πολύ χειρότερα, για άρρωστα μελίσσια που τους πούλησαν κάποιοι.
Δυστυχώς το ότι ο Έλληνας είναι διεφθαρμένος το γνωρίζουμε όλοι, δεν είναι κάτι νέο αυτό, άλλωστε δεν είναι και τυχαίο ότι οδηγήσαμε την πατρίδα μας σχεδόν στην καταστροφή οι Νεοέλληνες...

Παρόλα αυτά πιστεύω οτι κάποιος που πληρώνει τα συμφωνηθέντα, πρέπει και να αποκτάει τα ανάλογα!!!
Οι άγραφοι νόμοι της αγοράς λοιπόν λένε ότι πολλά μπορούν να παρουσιαστούν σε ένα μελίσσι από την στιγμή που θα αλλάξει χέρια...και ο νοών νοείτω!!!
Ας δούμε όμως τι πρέπει να ζητάει, και να προσέχει ο αγοραστής από τον πωλητή προς γνώση και επιμόρφωση!

Κατ αρχήν οι καλοί λογαριασμοί κάνουν τους καλούς φίλους, αρχίζουμε πάντα από την τιμή.
Ρωτάμε την τιμή του κάθε μελισσιού ή παραφυάδας που θα αγοράσουμε κατά πλαίσιο και ορίζουμε αν μέσα στην τιμή αυτή συμπεριλαμβάνεται και η βασίλισσα.

Για το τελευταίο οι γνώμες διίστανται, δηλαδή κάποιοι θεωρούν ως αυτονόητο ότι τα μελίσσια ή οι παραφυάδες θα έχουν και βασίλισσες, ενώ κάποιοι άλλοι μιλάνε μόνο για πληθυσμό και πωλούν έξτρα τις βασίλισσες.

Αυτό λοιπόν πρέπει να το ξεκαθαρίσετε από την αρχή με τον πωλητή.
Η δεύτερη συμφωνία που πρέπει να κάνετε ευθέως με τον πωλητή είναι ότι έχετε την απαίτηση τα μελίσσια ή οι παραφυάδες να μην φέρουν κάποια αρρώστια, που να είναι εμφανής τουλάχιστον.
Τέλος αυτό που επιβάλετε να ζητήσετε από τον πωλητή είναι τα μελίσσια σας να έχουν νεαρές βασίλισσες όσο αυτό είναι δυνατόν και καινούργιες κηρήθρες για να μην είναι φορείς μικροβίων.

Επαναλαμβάνω ότι αν και για πολλούς είναι αυτονόητα όλα αυτά, εντούτης όλο και πιο πολλοί δηλώνουν απογοητευμένοι από το εμπόρευμα που αγόρασαν.


Ας τα δούμε και με φωτογραφίες αυτά όμως...


Εδώ έχουμε ένα μελίσσι σχεδόν δεκάρι, και η τιμή του ορίζεται περίπου στα 12 ευρώ το πλαίσιο πάνω κάτω χωρίς την κυψέλη.


Στο μελίσσι πρέπει να γίνει έλεγχος και να διαπύστωσουμε ότι όντως στα πλαίσια που θα αγοράσουμε θα υπάρχει ικανοποιητικός αριθμός πληθυσμού...


Ικανοποιητική γέννα και γόνο, που σημαίνει ότι η βασίλισσα είναι καλή, νέα και δυνατή...


Αλλά και κάποιες προμήθειες στα πλαίσια που να τα φτάνει να περάσουν κάποιο διάστημα μέχρι ο νέος ιδιοκτήτης αρχίσει την φροντίδα.


Ενώ προσέχουμε και ΔΕΝ αγοράζουμε μελίσσια που ο γόνος τους παρουσιάζει αυτή την εικόνα.

Δηλαδή υπάρχουν πολλές άδειες τρύπες στο γόνο ή πολύ περισσότερο υπάρχουν άσπρες μούμιες και άσχημη μυρωδιά στον γόνο.


Και τέλος όπως σας είπα καλό είναι το υλικό που θα αγοράσετε να είναι με νέες άσπρες κηρήθρες ή ελαφρώς μαυρισμένες...



Ενώ αντίθετα μαύρες πολυκαιρισμένες κηρήθρες δεν είναι σωστό να πωλούνται και να αγοράζονται!!!
Η παραλαβή των μελισσιών πρέπει να γίνεται επί την πληρωμή και την ίδια ήμερα που θα τα ελέγξετε...
Συνάδελφοι νέοι μελισσοκόμοι αυτό είναι το τέταρτο βήμα που πρέπει να ακολουθήσετε στον δρόμο προς την Μελισσοκομία.

Ακόμα και αν κάπου απογοητευτείτε στην αρχή με τυχόν κατώτερα των προσδοκιών μελίσσια που αγοράσατε, δεν πρέπει να το βάλετε κάτω.
Με επιμονή και υπομονή σιγά σιγά ο μελισσοκόμος φέρνει τα μελίσσια στην κατάσταση που επιθυμεί και αξίζει...

Αυτό όμως είναι ένα άλλο κεφάλαιο που θα το δούμε σε μια νέα ανάρτηση!!!


MELISSOCOSMOS ελάτε να γνωρίσουμε τον μαγικό κόσμο των μελισσών