Δευτέρα 14 Μαρτίου 2016

Στην ομάδα λένε: Με ανακλαστική μεμβράνη τα μελίσσια μένουν ζεστά.


Ο Λεωνίδας Τσιαμήτρος είπε...

Τις τελευταίες μέρες υπάρχει έντονη ανησυχία σε πολλούς μελισσοκόμους για το πως θα ανταπεξέλθουν τα μελίσσια στις χαμηλές θερμοκρασίες. Άγχος για το αν θα φτάσουν οι τροφές και ασθένειες του γόνου όπως ασκοσφαίρωση. Σκέψεις μήπως έκανα λάθος που προχώρησα σε διέγερση των μελισσιών νωρίς μέσα στο Γενάρη.
Λοιπόν δεν έκανα λάθος και το γιατί θα το καταλάβετε από τις παρακάτω εικόνες στις οποίες φαίνονται οι μετρήσεις θερμοκρασίας που έκανα τον Ιανουάριο σε κυψέλες με ανοικτή βάση και σε κλειστού τύπου ξύλινες.



Η γυρεόπιτα καταναλώθηκε γρήγορα με ταυτόχρονη αύξηση του γόνου και η θερμοκρασία στη γονοφωλιά έμεινε σταθερά υψηλή με ελάχιστη κατανάλωση μελιού.
Η ανακλαστική μεμβράνη είναι πολύ χρήσιμη ειδικά τώρα που έχουν προστεθεί πατώματα στα μελίσσια.

4 σχόλια:

giaroy είπε...

ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ ΘΗΒΑ. Θέλω να υποβάλλω μια ερώτηση και επιθυμώ απάντηση. Καθώς βλέπω στην εικόνα η ανακλαστική μεμβράνη καλύπτει ολόκληρη την επιφάνεια πάνω από τα πλαίσια. Δεν υπάρχει πρόβλημα αναπνοής του μελισσιού; Έχω ακούσει επιστήμονες να διατυπώνουν την άποψη πως το μελίσσι σε μια τέτοια περίπτωση κινδυνεύει να σκάσει λόγω του διοξειδίου του άνθρακα που δημιουργεί κατά την εκπνοή. Θα ήθελα μια απάντηση επ' αυτού γιατί έχω προβληματιστεί ιδιαίτερα με το θέμα.

Ανώνυμος είπε...

Αποστόλη στην μελισσοκομια θα βλεπεις και θα ακους πολλα, αλλα περισσοτερο σωστα απο αυτα που γνωριζεις και αλλα λιγοτερο.

Unknown είπε...

Χρησιμοποιώ το υλικό αυτό για το ξεχειμώνιασμα αλλά και αργότερα την Άνοιξη τα τελευταία 3 χρόνια. Δεν έχω παρατηρήσει κάτι αρνητικό στα μελίσσια με απώλειες πληθυσμού ή με τις βασίλισσες, αντίθετα η ανάπτυξη του μελισσιού είναι γρήγορη και η κατανάλωση τροφών ελάχιστη. Αν θες Αποστόλη διάβασε τα παρακάτω άρθρα που περιγράφω τις παρατηρήσεις που έχω κάνει από τη χρήση της ανακλαστικής μεμβράνης : (1) http://queenbeegr.blogspot.gr/2016/01/blog-post_17.html , (2) http://queenbeegr.blogspot.gr/2016/01/blog-post.html , (3) http://queenbeegr.blogspot.gr/2016/01/blog-post_31.html

Unknown είπε...

Την ανακλαστικη μεμβράνη μπορούμε να χρησιμοποιησουμε και σε κυψέλες με σταθερό πάτο ;