Πέμπτη 4 Φεβρουαρίου 2016

Παρουσίαση βιβλίου Π. Χαριζάνη: Μέλισσα και μελισσοκομική τεχνική VIDEO


Ένα ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΟ βιβλίο έχω την χαρά να σας παρουσιάσω σήμερα φίλες και φίλοι.
Πρόκειται για το βιβλίο του καθηγητή Σηροτροφίας και Μελισσοκομίας του Γ.Π.Α κυρίου Πασχάλη Χαριζάνη.
Σε αυτή την εγκυκλοπαίδεια μελισσοκομικής γνώσεως θα μάθουμε πράγματα που μας ήταν μέχρι τώρα άγνωστα για τον κόσμο των μελισσών.
Έτσι μερακλήδες παλαιοί μελισσοκόμοι που ψάχνουν επιπλέον στοιχεία για την αγαπημένη τους μέλισσα είμαι σίγουρος ότι θα το εκτιμήσουν δεόντως.
Και νέοι μελισσοκόμοι όμως θα βγουν εξαιρετικά κερδισμένοι μελετώντας το βιβλίο αυτό, που διαβάζεται ευχάριστα και το ενδιαφέρον του είναι αμείωτο από την πρώτη μέχρι την τελευταία του σελίδα.


Εντύπωση μεγάλη μου έκανε ο νόμος του ελαχίστου που αναφέρεται στο βιβλίο.
Τι λέει αυτός ο νόμος;
Ο νόμος του Liebig ή νόμος του ελαχίστου (law of minimum) (1840), αναφέρει ότι για κάθε είδος οργανισμού υπάρχει ένα ελάχιστο όριο απαραίτητων συνθηκών υποστρώματος και η ανάπτυξη του οργανισμού εξαρτάται από το στοιχείο εκείνο του υποστρώματος που βρίσκεται σε μικρότερη σχετικά ποσότητα από την αναλογικά απαιτούμενη για την ομαλή εξέλιξη ενός φυσικού οργανισμού. Το στοιχείο αυτό ονομάζεται περιοριστικός παράγοντας (limiting factor). Για παράδειγμα, σε μία έρημο περιοριστικός παράγοντας είναι το νερό (υγρασία) ενώ σε μία λίμνη μπορεί να είναι το διαλυμένο οξυγόνο ή κάποιο θρεπτικό στοιχείο.


Με απλά λόγια και μελισσοκομικούς όρους.
Αν εγώ αύριο αποφασίσω να επεκταθώ και φτιάξω χίλια μελίσσια γιατι θελω να πάρω πχ 20 τόννους μέλι...
Τελικά θα πάρω τόσο μέλι, όσο αναλογεί στις δυνατότητες που έχω για να τα περιποιηθώ, δηλαδή αν είμαι μόνος μου μπορώ να περιποιηθώ κάπου 100 μελίσσια και θα πάρω π.χ 2 τόννους, κι ας κάνω όνειρα και σχέδια για χιλιάδες μελίσσια και πολλούς τόνους.
Αυτό λέγεται νόμος του ελαχίστου και είναι σωστότατος.

Αυτά και πάρα πολλά άλλα στοιχεία έχει μέσα το βιβλίο που δεν γνωρίζουμε αν δεν το διαβάσουμε, και το προτείνω σε κάθε μελισσοκόμο ανεπιφύλακτα.
Δείτε το βίντεο.




MELISSOCOSMOS ελάτε να γνωρίσουμε τον μαγικό κόσμο των μελισσών



2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Ευχαριστούμε Βασίλη,
Αν μπορείς κάνε και μια παρουσίαση του βιβλίου "Η σύγχρονη μελισσοκομία ως επιστήμη και πράξη" του Υφαντίδη!

Melissocosmos είπε...

Φιλε μου ευχαριστως θα το εκανα αλλά δεν το εχω το βιβλίο