Νίκος Μητσιώτης Jaraguá, São Paulo, Brasil.
Παρουσιάζω μερικές σπουδαίες πληροφορίες ως προς το ζήτημα ταΐσματος των μελισσών.
Η τροφή που προτείνω στοχεύει στο να έχει λιγότερες συνέπειες η ζάχαρη στον οργανισμό της μέλισσας, να τις πληγώνουν δηλαδή εσωτερικά λιγότερο.
Η παρακάτω συνταγή δεν είναι αποτέλεσμα επιστημονικής έρευνας, αλλά είναι απόσταγμα πείρας, με βάση την πρακτική εφαρμογή χρόνων στα μελίσσια μου με πολύ ικανοποιητικά αποτελέσματα.
Πιστεύω ότι μετά την δημοσίευση του άρθρου οι συμπατριώτες μου, επιστήμονες, ερευνητές θα διεξάγουν έρευνες για να δώσουν στους μελισσοκόμους την ιδανική πυκνότητα (ποσολογία) χαμομηλιού ανά κιλό βρασμένο νερού φυσικής πηγής.
Δηλαδή νερό που να μην περιέχει χλώριο, ούτε Φθόριο.
Το νερό για σιρόπι πρέπει να βράζεται σε σμαλτωμένη η ανοξείδωτη κατσαρόλα.
Ολοι γνωρίζουμε ότι η λευκή ζάχαρη είναι ραφιναρισμένη και προέρχεται από ζαχαρότευτλα η ζαχαροκάλαμα και αναπόφευκτα περιέχει κατάλοιπα Θείου (θειάφι) από την διαδικασία ραφιναρίσματος.
Για το ραφινάρισμα της ζάχαρης στα εργοστάσια χρησιμοποιούν ασβέστη και θειάφι και το ποσοστό καταλοίπων θειαφιού που περιέχει η ξηρή λευκή ζάχαρη την κατατάσσει ποιοτικά στο διεθνές εμπόριο.
Ποια ζημιά προκαλούν στις μέλισσες τα κατάλοιπα θειαφιού
Δείτε πρώτα στην φωτογραφία (εικόνα 2.) τη διάβρωση που προκάλεσε το σιρόπι (με σύνθεση = 1 ζάχαρη Χ 1 νερό βρασμένο) το οποίο χύθηκε από απροσεξία μου, στο σμαλτωμένο καπάκι του φούρνου υγραερίου, στο οποίο καπάκι το σιρόπι παρέμεινε περίπου 36 ώρες.
Πως μπορούμε να μειώσουμε την ζημιά
Χρησιμοποιώντας ζάχαρη η όποια δεν ραφιναρίστηκε και στο εμπόριο ονομάζεται ΝΤΕΜΕΡΑΡΑ (Demerára) αλλά να προσέχουμε και να προτιμούμε ζαχαροκάλαμα προερχόμενα από βιολογικές καλλιέργειες.
Αυτή η ποιότητα ζάχαρης είναι πιο ακριβή και το σιρόπι της γίνεται ελαφρά σκούρο.
Όλες οι μελισσοτροφές από λευκή ξηρή η υγρή ζάχαρη προκαλούν ζημιά στις μέλισσες.
Αναμφίβολα ΝΑΙ.
Πως μείωσα την ζημιά που προκαλούν τα κατάλοιπα Θειου στις μέλισσες.
Στο μελισσοκομείο μου εγκατεστημένο γύρω από το σπίτι μου συντηρούσα 140 μελίσσια, μικρά και μεγάλα.
Παρήγαγα βασίλισσες, έκανα εντατική παράγωγη κηφήνων της φυλής Apis mellifera carniola, οπότε τροφοδοτούσα με διεγερτικά σιρόπια σχεδόν δέκα μήνες το χρόνο.
Έδινα μαθήματα θεωρητικά και πρακτικά, διδάσκοντας μεθόδους εξευρωπαϊσμού μελισσιών αφρικάνικης φυλής, τις οποίες μεθόδους επινόησα και βελτίωσα ο ίδιος.
Σε αυτό το μελισσοκομείο μου έλαβαν πρακτικά μαθήματα περίπου 800 μαθητές μου.
Όταν οι της Βραζιλίας επίσημοι δάσκαλοι, ερευνητές ή τεχνικοί του κλάδου της μελισσοκομίας δίδασκαν και έγραφαν στα βιβλία τους, ότι τα μελισσοκομεία έπρεπε να είναι εγκαταστημένα 300 μέτρα μακριά από δρόμους ή δημόσιους χώρους, τα τέσσερα παιδιά μου έπαιζαν με τα τρίκυκλα (ποδήλατα) γύρο από το σπίτι. Και το σπίτι απέχει από το κέντρο του Jaraguá με 20.000 χιλιάδες κατοίκους τότε, μόλις 100 μέτρα.
Πως έκανα και διατηρούσα τόσο προκλητικό <θαύμα>.
Επέλεξα και βασίστηκα στα μελίσσια ήρεμης φυλής.
Σε όλα τα μελίσσια μου βασίλευαν βασίλισσες της φυλής Apis mellifera carniola προερχόμενες από μάνες τις οποίες εισήγαγα από την Γερμανία, και τις εξέτρεφα (παρήγαγα) εγώ ο ίδιος.
Τότε που άρχισα να εκτρέφω μελίσσια (1976) δεν γνώριζα ότι υπήρχε στο εμπόριο ζάχαρη ΝΤΕΜΕΡΑΡΑ, γι αυτό για διεγερτικό σιρόπι χρησιμοποιούσα λευκή ζάχαρη διαλυμένη σε τσάι χαμομηλιού, με νερό πηγαδιού, δηλαδή χωρίς χλώριο, και χωρίς Φθόριο (αλλά έβαζα και λιγοστό αλάτι).
Χρησιμοποίησα πολλά είδη φαρμακευτικών φυτών (δυόσμο-μέντα, φλαμούρι, βασιλικό, σιδερίτη, χαμομήλι, μαντζουράνα, δεντρολίβανο), όλα είναι ωφέλημα για τις μέλισσες, αλλά τελικά είδα ότι το καλύτερο αποτέλεσμα επέρχεται από το χαμομήλι.
Οι εκτροφείς μελισσιών για παραγωγή βασιλικού πολτού αν χρησιμοποιήσουν διεγερτικά σιρόπια παρασκευασμένα με τσάι χαμομηλιού με νερό φυσικής πηγής (χωρίς χλώριο και χωρίς Φθόριο βρασμένο σε σμαλτωμένη η ανοξείδωτη κατσαρόλα (όχι αλουμινίου) σε μια εβδομάδα τροφοδότηση θα διαπιστώσουν ότι αυξάνεται η παραγωγή βασιλικού πολτού ανά μελίσσι.
Σχολιάζοντας τις μελισσοτροφές με ραφιναρισμένη ζάχαρη.
Όσα ευφημιστικά επίθετα και αν γράφουν οι παρασκευαστές μελισσοτροφών στις ετικέτες, να ξέρετε οτι δεν κατορθώνουν να αφαιρέσουν από την ραφιναρισμένη ζάχαρη τα κατάλοιπα θειαφιού που αποτελούν τα βλαβερά στοιχεία της.
Αν όμως χρησιμοποιήσουν το χαμομήλι προσθέτουν στις μελισσοτροφές μια επουλωτική ουσία, για να θεραπεύονται τα πληγωμένα τοιχώματα του οισοφάγου, πρόλοβου και στομάχου των μελισσών, τα οποία πληγώνονται (καίγονται) από τα κατάλοιπα θείου.
Δεν είμαι χημικός αλλά επειδή πρώτα ενδιαφέρθηκα να πληροφορηθώ για την τροφή του ανθρώπου (είμαι φυτοφάγος από το 1972), και έμαθα το πόσο βλάπτει η λευκή ζάχαρη τον ανθρώπινο οργανισμό απέκτησα γνώση των πραγμάτων, οπότε μπόρεσα να ενδιαφερθώ και να ασχοληθώ με το θέμα σχετικά με τις μελισσοτροφες, κινούμενος από πραγματικό ενδιαφέρον, ώστε να μπορέσω να συνθέσω μια εύκολη συνταγή τεχνητής τροφής για να προστατεύω τις μέλισσες μου, τα τόσο ευαίσθητα και ιερά πλάσματα που είναι οι μέλισσες από ήμερες φυλές.
Αφήνω εκτός τις Αφρικάνικες μέλισσες δηλαδή, από τις οποίες υποφέρουμε στην Βραζιλία.
Θα αισθανθώ ευτυχής αν μάθω ότι οι συμπατριώτες μελισσοκόμοι ενδιαφέρθηκαν να εκμεταλλευτούν τις θεραπευτικές ιδιότητες του χαμομηλιού για καλύτερη υγεία των μελισσών τους.
Νίκος Μητσιώτης Jaraguá, São Paulo, Brasil.
Σχόλιο MELISSOCOSMOU
Ο συμπατριώτης μας, Νικόλαος Μητσιώτης, μας προτείνει να φτιάχνουμε τροφή για τα μελίσσια μας, από μη ραφιναρισμένη ζάχαρη.
Αναφέρει την ζάχαρη Ντεμεράρα συγκεκριμένα.
Στην Βραζιλία από ότι μου ανέφερε ο Μητσιώτης η κοινή ζάχαρη πωλείται σε μικρά Σούπερ Μάρκετ προς 2.80 Ρεαλ το κιλό, ή αλλιώς σε Ευρώ 0.73 το κιλό.
Η ζάχαρη Ντεμεράρα πωλείται στην Βραζιλία προς 5 Ρεαλ το κιλό, ή αλλιώς σε Ευρώ 1.30 το κιλό.
Αν την αγοράσεις από Σούπερ Μάρκετ μου είπε σε μεγάλες ποσότητες πάνω από 20 κιλά η τιμή πέφτει κατά 30%. δηλαδή παει στο 1 Ευρώ το κιλό.
Αν την αγοράσεις απευθείας από το εργοστάσιο παραγωγής τότε η τιμή της Ντεμεράρα παει στα 2 Ρεαλ το κιλό ή αλλιώς σε 0.52 Ευρώ το κιλό.
Συνεπώς λέει ο Μητσιώτης μπορείτε να φτιάξετε τροφή με αυτή την ζάχαρη σε οικονομική τιμή.
Και αν ακόμα δεν έχετε εργοστάσιο παραγωγής εκεί μπορούν οι μελισσοκόμοι να ζητήσουν μέσω της ΟΜΣΕ από την κυβέρνηση απαλλαγή δασμών και φόρων για την ζάχαρη μελισσοτροφικής χρήσης, με το αιτιολογικό ότι η μέλισσα την έχει ανάγκη για την καλή της υγεία.
Δυστυχώς σε έρευνα αγοράς που έκανα στην Ελλάδα βρήκα ότι η ζάχαρη αυτή εισάγεται στην χώρα μας από την Γερμανία με τιμή πάνω από 6 Ευρώ το κιλό.
Πιθανότατα η Γερμανία την προμηθεύεται από τρίτη χώρα και την εξάγει μετά σε εμάς, γι αυτό η τιμή σκαρφαλώνει τόσο.
Σκεφτείτε που μας κατάντησαν στην ψωροκώσταινα να έχει 6.16 Ευρώ το κιλό και στην Βραζιλία 0.52 Ευρώ το κιλό.
Πόσο ασύμφορη έχουν κάνει την Ελληνική παραγωγή, οι κλέφτες που μας κυβερνούν και μας κυβέρνησαν επί δεκαετίες.
Φυσικά ο Μητσιώτης δεν γνωρίζει ότι η ΟΜΣΕ δεν πολυασχολείται με τέτοια θέματα.
Προσωπικά δεν πιστεύω κανένα μέσο πλην του MELISSOCOSMOU να αγγίξει το θέμα της ζάχαρης, και να θίξει τα συμφέροντα της κοινής ζάχαρης στην χώρα.
Ήδη ο MELISSOCOSMOS δέχτηκε προειδοποιητικές βολές περι μηνύσεων, οταν εξήγγειλε ότι έρχεται άρθρο που θα αποκαλύπτει τις συνέπειες της κοινής ζάχαρης στην μέλισσα.
Θεωρώ ότι οι μεγάλες εταιρείες αν ήθελαν θα μπορούσαν να εισάγουν ζάχαρη Ντεμεράρα σε οικονομική τιμή, και να κάνουν μελισσοτροφές.
Δεν θα το κάνουν νομίζω όμως, γιατί μια χαρά εξυπηρετούνται τα συμφέροντα τους και με την κοινή ζάχαρη.
Γι αυτό δεν το κλείνω το κεφάλαιο Ντεμεράρα μεν, μα νομίζω ότι πρέπει να δούμε την παρασκευή τροφών με κοινή ζάχαρη και προσθήκη χαμομηλιού όπως προτείνει ο Μητσιώτης για καλύτερα αποτελέσματα.
Αυτού του είδους η τροφή θα βελτιώσει την υγεία των μελισσών, ή για να το πω αλλιώς, θα μειώσει τις παρενέργειες της ζάχαρης στον οργανισμό των μελισσών.
Αλλά προκειμένου να μην ερεθίζω τις εταιρείες για το θέμα της ζάχαρης, θα τους προτείνω να κάνουν τροφές με προσθήκη χαμομηλιού καθώς και τα φυτοφάρμακα πληγώνουν τα ζωτικά όργανα των μελισσών, και θα ήταν χρήσιμη ως επουλωτική ουσία το χαμομήλι στην τροφή.
Προσθήκη χαμομηλιού λοιπόν στην τροφή των μελισσών λέει ο Μητσιώτης, νερό από πηγή και όχι από την βρύση, και επίσης η τροφή να γίνεται σε ανοξείδωτα σκεύη.
Όποιος έχει νου ας καταλάβει, όποιος έχει αυτιά ας ακούσει, και όποιος ενδιαφέρεται για το καλό της μέλισσας ας δοκιμάσει όσα λέει ο Μητσιώτης...
MELISSOCOSMOS ελάτε να γνωρίσουμε τον μαγικό κόσμο των μελισσών
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου