Δευτέρα 30 Νοεμβρίου 2015

Οδηγίες για τσιμπήματα μέλισσας - σκορπιού - φιδιού και πως θα έρθουμε σε επαφή με το εξειδικευμένο προσωπικό του ΕΚΑΒ των ΚΥ και των Νοσοκομείων.


Γράφει ο Χρύσανθος Φωτακόπουλος

Χρύσανθος: Καλημέρα και χρόνια πολλά σε όλους . Βασίλη αυτό το θέμα είναι γραμμένο από εμένα τον διασώστη και εκπαιδευτή Τάκη Μικέ και τον Γιώργο Βουκελάτο για όλους τους αναγνώστες σου για μια καλύτερη ασφάλεια.

Σαν μελισσοκόμοι που είμαστε είναι γνωστό ότι το έντομο αμύνονται τσιμπώντας.
Αυτό όμως δεν είναι ευχάριστο ούτε σε εμάς αλλά ούτε και για τις μέλισσες, εμάς λόγου του πόνου και του πιθανού αναφυλακτικού ΣΟΚ και για τις μέλισσες μας λόγο του ότι μετά από ένα τσίμπημα επέρχεται ο θάνατος για αυτές.
Ας αρχίσουμε για το τι πρέπει να περιέχει ένα φαρμακείο για τα τσιμπήματα

1. Σωληνάριο αντιισταμινικής κρέμας
2. Χάπια αντιισταμινικά
3. Ενέσιμη αδρεναλίνης
4. Αποστειρωμένες γάζες
5. Αμπούλες φυσιολογικού ορού
6. Παγοκύστη


Αφού ξεκαθαρίσαμε τι πρέπει να έχουμε στο φαρμακείο ας αναφέρουμε για την αντιμετώπιση που πρέπει να κάνουμε μετά το τσίμπημα
Το πρώτο που πρέπει να δήξουμε είναι ψυχραιμία, αν μας έχει τσιμπήσει μέλισσα
Θα έχει αφήσει το κεντρί πάνω στο σώμα μας.
Το αφαιρούμε με το ξύστρο σπρώχνοντας και πιέζοντας κατά μήκος με το δέρμα αυτό το κάνουμε γιατί το κεντρί συνεχίζει να πάλετε με αποτέλεσμα να διοχετεύει δηλητήριο στο σώμα μας.
Η αμέσως επόμενη κίνηση μας είναι να αποχωρίσουμε από το σημείο και να μεταβούμε εκεί που έχουμε το φορητό φαρμακείο.


Καθαρίζουμε το δέρμα δίπλα από το τσίμπημα με φυσιολογικό ορό.
Εάν δεν υπάρχει παγοκύστη  εμποτίζουμε  μια γάζα με δροσερό  νερό και την αφήνουμε επάνω στο τσίμπημα.
Αυτό το κάνουμε γιατί στο σημείο που έχουμε το τσίμπημα θα έχουμε πρήξιμο, κοκκινίλα και κνισμό. Δεν ξύνουμε το σημείο γιατί μπορεί να μολυνθεί. Απλώστε απαλά μια κρέμα με αντισταμινική ουσία για να σας ανακουφίσει.
Όταν βρισκόμαστε στα μελίσσια μας υπάρχει πιθανότητα να δεχτούμε περισσότερα από ένα τσιμπήματα σαν αποτέλεσμα μεγαλύτερη ποσότητα δηλητηρίου στο σώμα μας. Σύνηθες φαινόμενο μετά από αυτό είναι να νιώσουμε απλά μια μεγάλη δυσφορία.
Τότε θα πρέπει να καθίσουμε σε ένα σκιερό μέρος και να λάβουμε από το στόμα ένα χάπι το οποίο θα περιέχει αντισταμινική ουσία.
Αν παρατηρήσετε κάποια πιο σοβαρή αλλεργική αντίδραση όπως: δυσκολία στην αναπνοή, πρησμένος λαιμός, πρησμένα χείλη και ταχυκαρδία, τότε θα πρέπει να χρησιμοποιήστε τον ενέσιμο στύλο αδρεναλίνης.


ΠΡΟΣΟΧΗ! Ο στυλός αδρεναλίνης αγοράζετε μόνο με συνταγή γιατρού. Αν χορηγηθεί χωρίς να υπάρχει λόγος θα μας επιφέρει τα αντίθετα αποτελέσματα από αυτά που περιμένουμε και γι’αυτό ΠΑΝΤΑ ΜΑ ΠΑΝΤΑ πρίν την χρήση της καλούμε το 166 ΕΚΑΒ για να μας δώσουν οδηγίες  το εξειδικευμένο προσωπικό. 
Εάν βρισκόμαστε σε σημείο που δεν πιάνει το κινητό μας τηλέφωνο, καλούμε το 112.Το νούμερο 112 είναι ένα ευρωπαϊκό τηλέφωνο το οποίο είναι χωρίς χρέωση και μπορούμε να το καλέσουμε ακόμα και όταν η συσκευή του κινητού μας δεν έχει την κάρτα κινητής τηλεφωνίας.
Δυστυχώς στην φύση που μετακινούμε τα μελίσσια μπορεί να έρθουμε σε επαφή με φίδια ή και σκορπιούς. 

Στο τσίμπημα του σκορπιού έχουμε οίδημα, αλλαγή χρώματος στο σημείο που μας τσίμπησε, τοπικό έντονο πόνο, φλεγμονή και σε κάποιες  σπάνιες περιπτώσεις μέχρι και νέκρωση μετά το πέρας αρκετής ώρας.
Εδώ έχουμε την ίδια αντιμετώπιση ψυχρά επιθέματα, ενδοφλέβια κορτιζόνη και μεταφορά σε νοσοκομείο ή κέντρο υγείας με συνοδεία κάποιου δικού μας ανθρώπου ή με το ΕΚΑΒ. 
ΠΡΟΣΟΧΗ! Η περίδεση πάνω από το σημείο του δείγματος  δεν φέρει κάποιο αποτέλεσμα απλά μην κινείτε πολύ το άκρο που έχει δεχτεί το τσίμπημα.

Δαγκώματα από φίδι. Στην Ελλάδα υπάρχουν 7 είδη φιδιών που είναι επικίνδυνα για τον  άνθρωπο και από αυτά μόνο τα 5 είδη μπορούν κάτω από ορισμένες προϋποθέσεις να γίνουν επικίνδυνα. 
Αυτά τα 5 είδη είναι οχιές και είναι οι εξής: κερασφόρος οχιά, ο αστρίτης, η οθωμανική οχιά, οχιά των λιβαδιών και η οχιά της Μήλου. Στο σημείο που θα σας δαγκώσει η οχιά θα υπάρχουν δύο μικρές οπές. Αν σε άλλη περίπτωση το φίδι που σας δαγκώσει σας αφήσει ένα σημάδι σε σχήμα (U) τότε σημαίνει πως πρόκειται για άλλο φίδι μη δηλητηριώδες. Το δάγκωμα της οχιάς μέσα σε 2 ώρες περίπου θα αρχίσει να πρήζεται το ευρύτερο σημείο που έγινε το δάγκωμα. 
Τα συμπτώματα που θα έχουμε θα είναι: εμετός, ταχυκαρδία, κράμπες , μειωμένη αισθητικότητα στο σημείο δαγκώματος  και λιποθυμικές τάσεις. 
Αν έχουμε δυνατότητα βγάζουμε μια φωτογραφία ή παρατηρούμε σωστά το φίδι για να βοηθήσουμε τους διασώστες ως προς την αντιμετώπιση μας.
ΠΡΟΣΟΧΗ! Μην κάνετε τομή στο σημείο. Μην βάλετε πάγο. Αφαιρούμε αντικείμενα που μπορούν να σφίξουν το μέλος όσο αυτό πρήζεται π.χ. δαχτυλίδια, ρολόι, βραχιόλια.

Η Ελλάδα έχει σε πολύ κοντινές αποστάσεις κέντρα υγείας, νοσοκομεία που δεν ξεπερνά τις  2-3 ώρες που είναι υπέρ αρκετές ως προς την αντιμετώπιση με αντιφιδικό  ορό. ΠΡΟΣΟΧΗ! Παραμένουμε ψύχραιμοι, δεν κινούμαστε έτσι μειώνουμε την ταχυκαρδία με αποτέλεσμα να ρουφάτε αργά από τον οργανισμό.

MELISSOCOSMOS ελάτε να γνωρίσουμε τον μαγικό κόσμο των μελισσών