Σάββατο 9 Μαρτίου 2013

Μελισσοτροφή καραμέλας

 
Όπως ξέρουμε ένα μεγάλο μέρος της μελισσοκομίας βασίζεται στα πειράματα και τις πατέντες του μελισσοκόμου
.
Κατά καιρούς ακούμε και διαβάζουμε διάφορα , μια ανάρτηση από το http://www.melissocosmos.com σχετικά με την κατασκευή καραμέλας μου τράβηξε την προσοχή.

http://www.melissocosmos.com/2013/02/blog-post_21.html

Το έκανα :) .. και το αποτέλεσμα ήταν κάλο αφού άρεσε και στα μελισσάκια μου.
Η εν λόγο ανάρτηση έγινε ΕΔΩ

28 σχόλια:

Παύλος είπε...

Εγώ το έχω πλέων καθιερώσει μέχρι στιγμής πρόβλημα δεν βλέπω.

Ανώνυμος είπε...

Καλημερα,εγω εχω βαλει μονο σε ενα μελλισακι μου καραμελα,θα ακουσω αυτο που μου ειπε ο καθηγητης μου στο πανεπιστημιο,θα τρυγησω το μελισσακι αυτο χωριστα απο τα αλλα και θα αναλυσω μετα το μελι,εαν δεν εχει καμια διαφορα απο τα αλλα του χρονου θα βαλω σε ολα!!!!!!!!!

Αντώνης Χρυσόπουλος είπε...

Βοήθεια!
Πολλές μέλισσες νεκρές μπροστά και (λίγες)μέσα στις κυψέλες.
Τι μπορεί να ευθύνεται;
Τι μπορώ να κάνω;
Αντώνης

Unknown είπε...

Καλή αποκριά Βασίλη να έχεις. Άντε και με έναν μεγάααααλο αετό την καθαρή δευτέρα

Αντώνης Χρυσόπουλος είπε...

Βοήθεια!
Πολλές μέλισσες μπροστά και (λίγες) μέσα στις κυψέλες.
Τι μπορεί να ευθύνεται;
Τι μπορώ να κάνω;
Αντώνης

Ανώνυμος είπε...

τουρμπο το μελισσι βλεπω έχεις και τριαρια?
οΤΙ το υψηλο hmf κανει μακροπροθεσμη ζημια το χεις καταλαβει?

Mitzas Stavros είπε...

Φίλε μου το αν η αφυδάτωση της φρουκτόζης επηρεάζει τα μελισσάκια μου θα το δω σύντομα , αλώστε είμαι ερασιτέχνης μελισσοκόμος και και αν κάνω λάθος έχω άλλοθι
Το ότι δεν υπάρχει αρκετός πληθυσμός πάνω στα πλαίσια ίσως να οφείλετε στο ότι είναι τέλος Φεβρουαρίου και δεν τους αρέσει το κρύο (ανοιχτό καπάκι) .
Λυπάμαι που δεν έχω φέτος 3αρακι άλλα αν σε ικανοποιεί είχα πέρσι και πρόπερσι και μπορεί να έχω και του χρόνου :)
Αλώστε αν δεν κάνουμε και κάποιο λάθος δεν θα μάθουμε , αν τα είχαμε όλα δεδομένα ακόμα θα πιστεύαμε ότι η γη είναι επίπεδη

Ανώνυμος είπε...

Aντώνη, μπορεί να είναι πολλά πράγματα. Απάντησε μου σε ενα δυο πράγματα να σου πω τη γνώμη μου.

1. σε ποσα μελισσια συμβαίνει αυτό και ποσα έχεις συνολικά.
2. πόσα χρόνια έχεις μελίσσια
3. στα χρονια αυτα το εχεις ξανασυναντησει
4. εισαι καιρό σε αυτη την περιοχή ξέρεις τι ανθίζει αυτόν τον καιρό.?

υ.γ φιλε βασιλη μη μασας

Ανώνυμος είπε...

sam εισαι τρελος επιστήμονας, Η αφυδάτωση της φρουκτόζης βλέπω κλπ.

Κοιτα ο καθεις ειναι αξιος της μοιρας του. Εχεις το internet που σημαινει οτι μπορεις να βρεις τα παντα. Αν εψαξες τοσο που κατεληξες εδω για συμβουλες κατι κανεις λαθος.

Εκτός αν νομίζεις κι εσυ οτι ολη η επιστημονικη κοινοτητα κανει λαθος και ο βασιλης τα λεει σωστα η αμα νομιζεις οτι τοσα χρονια κανεις δεν το χε σκεφτει και βρεθηκε ο ηρωας απο τη σταμνιτσα.

Για ρωτα αληθεια το βασιλη. Ποσα μελισσια εχει και ποσα χρονια ασχολειται με τις μελισσες?

Melissocosmos είπε...

Ανωνυμε δεν θα ξαναδημοσιευσω σχολιο σου με τετοιο υφος να το ξερεις οτι θα ειναι κομενα.
Πρωτον το ποσα μελισσια εχω δεν σε αφορα, εχω αρκετα.
Το νουμερο δεν κανει τον μελισσοκομο, μπορει καποιος να εχει 500 και να ειναι ατζαμης και μπορει καποιος εμπειρος να εχει 10 για το σπιτι του μονο.
Αρα λοιπον το ποσα εχει ο καθε ενας εμενα τουλαχιστον δεν μου λεει τιποτα.
Δεν προσπαθω να αποδειξω τιποτα, για το αν ειμαι καλος μελισσοκομος ή οχι, εγω δειχνω τροπους, χειρισμους απλους μαλιστα.

Και κατι τελευταιο πια επιστημονικη κοινοτητα κανει λαθος ή ειναι εναντιον μου, ή ειμαι εγω εναντιον της;
Αμβισβητισα εγω ποτε την επιστημονικη κοινοτητα;

Αυτο που λεω εγω ειναι οτι ενας ερευνητης εχει μια κουμπαρια με εναν εμπορο και γι αυτο δεν μπορω να τον εμπιστευτω.
Οτι υπαρχουν συμφεροντα και στην μελισσοκομια και σε ολους τους κλαδους αυτο ειναι γνωστο και δεν νομιζω εγω να διαφωνει κανενας σε αυτο.

Και τελος ενα περιοδικο που διαφημιζει τροφες δεν μπορει σε σε καμια περιπτωση να γραψει κατι αρνητικο ή οτιδηποτε αλλο.

Η αληθεια και το ξερεις ειναι οτι αν η καραμελα ειναι βλεβερη για τις μελισσες αλλο τοσο βλαβερη ειναι και η βανιλια γιατι γινεται με τον ιδιο τροπο.

Melissocosmos είπε...

Αντωνει δεν καταλαβαινω τι εννοεις; Εχει βγει εξω το μελισσι;
Αν ναι μικρηνε τις εισοδους και βαλε και βρεγμενα χορτα

Ανώνυμος είπε...

Bασιλη ας τους να σκοτιζονται
Φιλε αντωνη βαλε μιρκτορερες εισοδους και σηκωσε πατωματα

Ανώνυμος είπε...

Η βανιλια γινεται με τον ιδιο τροπο, μονο που υπαρχει μηχανη που την ψύχει αμέσως, ωστε να μην ανεβαινουν τα ΗΜF. Επίσης γιατι στη φωτογραφια μαζι με την καραμελα εχεις και βανίλια?

Mitzas Stavros είπε...

Στη φωτογραφία δεν υπάρχει βανίλια φίλε μου. Το σακουλάκι είναι απλή τροφή εμπορίου χωρίς μελί και είναι γυρισμένο ανάποδα για να μην πει κανένας ότι προσπαθώ να κάνω διαφήμιση .
Σταμάτα να βλέπεις οράματα.
Σου είπα η καραμελά είναι ένα πείραμα που γίνεται σε ορισμένα μελίσσια (μάρτυρες) και σε μερικούς μήνες θα έχω δικιά μου άποψη, όχι καθοδηγούμενη.

Mitzas Stavros είπε...

Με τον Βασίλη δεν έχω μιλήσει ποτέ , οπότε δεν μπορώ και δεν έχω το
δικαίωμα να τον ρωτήσω ποσά μελίσσια έχει .
αν έχει πολλά είναι επαγγελματίας μελισσοκόμος και μπράβο του ,
αν έχει λίγα είναι μερακλής μελισσοκόμος και ξανά μπράβο του.
Τώρα από που παίρνεις πληροφορίες είναι θέμα φώτισης
Ας κάνει κάτι και ο θεός μην τα κάνουμε όλα εμείς
Και τέλος άσχετα με την καραμελά ο τύπος είναι μερακλής

Ανώνυμος είπε...

ανώνυμε δηλαδή αν εγώ σου βρω τρόπο να ψύχω αμέσως την καραμέλα μετά τι θα βρεις να πεις παλι....
έχε υπόψιν σου οτι δεν είμαστε όλοι εμείς βλάκες και εσυ ο έξυπνος έχουμε και εμείς μυαλό αλλά δεν το επιδεικνύουμε οπως εσυ με ειρωνείες...
επίσης σκέψου οτι δεν υπηρετούμε ολοι μας μονο την μελισσοκομία αλλα και αλλα τεχνικά και μη, επαγγέλματα και σκέψου οτι πράγματα που εσυ τα αποκαλείς μηχανήματα ενδεχομένως κάποιοι να μπορούν να τα φτιάξουν πράγμα που εσυ μάλλον οχι..... οπότε καλύτερα να μασάς παρα να μιλας. ανωνυμε θα σε παρακαλούσα να σταματήσεις να γραφεις σε αυτό το χωρο εσυ και οι φίλοι σου γιατι θεωρώ οτι τον βρομίζετε και στο κατω κατω αν δεν σέβεστε τον βασιλη σεβαστείτε εμάς που σας ανεχόμαστε τόσο καιρό

Βασιλη συγχαρητήρια για το blog σου,το κατατασω ισαξιο με τα 5-6 βιβλια μελισσοκομίας εχω διαβασει και πολυ θα ηθελα στο μελλον να βοηθησω και εγω με το λιθαρακι μου στην καταπληκτικη προσπαθειά σου.
ΣΤΑΥΡΟΣ

Ανώνυμος είπε...

ΣΤΑΥΡΟ το υφος μου δεν ηταν καθολου ειρωνικο. Ισως πολλες φορες ο γραπτος λογος παρεξηγειται. Το δικο σου υφος μαλλον ειναι επιθετικο. Δεν ξερω κατα ποσο μαστορας εισαι, αλλα δεν μπορεις να επιτιθεσαι σε καποιον που δεν το ξερεις και να τον υποβαθμιζεις. Βεβαια σε δικαιολογω σε ενα βαθμο μιας και γραφω ως "ανωνυμος". Μην κανετε τους ξερόλες γιατι θα την πατησετε.

Ανώνυμος είπε...

ΣΤΑΥΡΟΣ
ανωνυμε καλησπερα ζητω συγνωμη αν δεν καταλαβα το υφος σου αλλα εχε υποψιν οτι τοσο καιρο διαβαζω στο συγκεκριμενο blog πολλα ανωνυμα μηνυματα με το ιδιο υφος σαν το δικο σου και δεν καταλαβαινω ΓΙΑΤΙ???μπαινω με ολη μου την καλη διαθεσει να μαθω κατι καινουργιο καθε φορα ή αν θελεις διαφορετικα να διαβασω μια αποψη και βρισκω συνεχεια μπροστα μου εσας να μου χαλατε την διαθεσει ποσο μαλλον στον αναγραφοντα....


Ενας ανθρωπος που εχει καποια εμπειρια (βασιλης) οπως ενδεχομένως και εσυ αλλα δυστυχώς δεν μιλας επωνυμα και με ολοκληρωμενη αποψη για να παμε ενα βημα μπροστα,προσπαθει να γραψει την προσωπικη του εμπειρια και να μοιραστει διαφορα πραγματα με αλλους ανθρωπους που τους ενδιαφερει το θεμα,δεν καταλαβαινω λοιπον και συγχωρείσαι με για αυτο, το υφος σας απεναντι σε αυτο το blog και απεναντι στο βασιλη το οποιο ειναι ΑΚΡΩΣ επιθετικο και δεν καταλαβαινω ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΓΙΑΤΙ??? μη μου πειτε και αυτος οτι εχει υφος γιατι απλα εσεις το αρχισατε...

αντι να κατσουμε ολοι ηρεμα και με ωραιο λογο ευγενειας και σεβασμου πανω απο ολα να πουμε τις αποψης μας και τις γνωσεις μας αλληλοκονταροχτυπιομαστε, και ΞΑΝΑ ΛΕΩ ΓΙΑΤΙ???

παρομοια μη πω ακριβως τα ιδια προβληματα με το βασιλη στην αρχη τις επαγγελματικης μου ζωης(ηλεκτρολογος)ειχα και εγω με τους συναδελφους να με υποτιμουν να μη μου δειχνουν πραγματα,να ειρωνευονται και να προσπαθουν να με κανουν να μην ασχοληθω τελικα με αυτο που σπουδασα λεγοντας μου μονο τα αρνητικα..αλλα να ξερεις οτι τελικα αυτο λειτουργησε αναποδα για αυτους γιατι μπορω να σου πω με σιγουρια και βεβαιοτητα οτι καταφερα και αφησα πολλους ξερωλες απο δαυτους
χιλιομετρα πισω μου σε ολα τα επιπεδα...

ψωνιο δεν ειμαι και δεν μπορω να γινω ο κοσμος να χαλασει γιατι απλα ειμαι απ την αλλη μερια τις οχθης οπως μαλλον απο οτι διαβαζω και ο βασιλης(δεν τον ξερω προσωπικα τον ανθρωπο) αλλα τον καταλαβαινω ΑΠΟΛΥΤΑ!!!
εχω να πω ακομα οτι συνηθως αυτοι που με πειραξαν, προσωπικα παντα μιλαω, ηταν ανθρωποι μεγαλυτερης ηλικιας και εμπειριας απο εμενα και οχι συνομήλικοι μου(δεν τους βαζω ολους μεσα αλλα ηταν ενα ποσοστο 90% σκαρτοι απεναντι μου)τι φοβηθηκαν στην τελικη...μηπως γινουμε καλύτεροι απο αυτους???μηπως τους παρουμε τις δουλειες τους???μηπως τους κοψουμε απο το ψωμι τους??? ΉΜΑΡΤΟΝ
μα τοσο εγωιστες ειναι καποιοι???νομιζουν οτι μονο αυτοι μπορουν και κανεις αλλος???

σας κουρασα αλλα καποιες αληθειες πρεπει να λεγονται με αφορμη τους ανωνυμους και τα λεγομενα τους στο συνολο του blog.

στα μελισσοκομικα τωρα....

οσο αναφορα την δικη μου διαπιστωση γενικα πανω σε αυτα που καταθετει ο βασιλης σχεδον καθημερινα ο ανθρωπος να ναι καλα... βλεπω οτι δεν απεχει πολυ απο τα βιβλια ισα ισα διαβαζοντας oλο to blog του διαπίστωνα σε παρα πολλα μερη την ΠΡΑΞΗ στην ΘΕΩΡΙΑ που διαβασα 3 φορες το καθενα σε 5-6 βιβλια που αγορασα

τελος ανωνυμε στην τελευταια σου φραση ''μην κανετε τους ξερολες θα την πατησετε'' μπορεις να μου πεις απο που συμπέρανες την ξερολιαααααα μου????ισα ισα εσυ μιλησες θεωρω με τετοια διαθεσει...ειδες λοιπον που σε πειραζουν και εσενα τα ιδια πραγματα???ΓΙΑΤΙ ΤΟ ΚΑΝΕΙΣ-ΚΑΝΕΤΕ ΛΟΙΠΟΝ????????????????????????????



Ανώνυμος είπε...

Εσύ δεν προβληματίζεσαι γιατί ένας τυχαίος άνθρωπος δέχεται τόση εχθρικότητα από όλους όσους τον ξέρουν λίγο καλύτερα από σένα; Εσύ που θες απλά να ρουφήξεις πληροφορίες από αυτόν, τον βρίσκεις χρήσιμο. Για τους άλλους που δεν έχει κάτι να τους προσφέρει,καθ'ότι και πολλά λανθασμένα πράγματα γράφει και δεν το παραδέχεται κιόλας από εγωισμό,ο Ξεσφίγγης είναι εκνευριστικός. Θα μου πεις, άμα σε εκνευρίζει μην τον διαβάζεις. Ε να που οι μελισσοκόμοι θέλουμε να διαβάζουμε τα πάντα, κι όταν βλέπουμε κάτι παράλογο θέλουμε να το λέμε. Και φυσικά δε θα υπήρχε ανωνυμία αν ο Ξεσφίγγης συνέχιζε να είναι φιλικός με όσους διαφωνούν ευγενικά μαζί του. Για κείνον όμως,όποιος διαφωνεί είναι εχθρός του και προσπαθεί να τον προσβάλει δημόσια. Γι'αυτό λοιπόν και όσοι διαφωνούν μαζί του, το κάνουν ανώνυμα πλέον. Και θα μπορούσαμε αν θέλουμε να τον προσβάλουμε για άσχετα πράγματα αν θέλαμε και να τον συκοφαντούμε, αλλά απ'ότι βλέπεις τα σχόλια αφορούν καθαρά πρακτικά ζητήματα της κάθε ανάρτησης κι όχι αερολογίες. Θα διαπιστώσεις όμως ότι όπου ζορίζεται να δώσει τεκμηριωμένες απαντήσεις, το γυρνάει στα σενάρια συνομωσίας, στα συμφέροντα, στους κακούς εμπόρους και τους λαδωμένους επιστήμονες. Όλοι είναι λάθος εκτός από αυτόν. Πως λοιπόν να συζητήσει κανείς σοβαρά με αυτό τον άνθρωπο;

Μπορούμε να κάνουμε μια πολλή σοβαρή συζήτηση για το κάθε θέμα που θίγεται και να παραθέτουμε όλοι τις απόψεις μας. Θα δεις όμως την αντίδραση του Ξεσφίγγη μετά από κάθε "ζόρισμα" που θα δέχεται. Γιατί ενώ δηλώνει "άπειρος" το παίζει δάσκαλος-ξερόλας. Κανείς δεν τα ξέρει όλα και πρέπει να το παραδέχεται που και που. Έτσι ήταν κάποτε...μετά καβάλησε το καλάμι και την είδε "δάσκαλος"
Ελπίζω να δημοσιευτεί το σχόλιο συνάδελφε

Melissocosmos είπε...

Γιατι να μην δημοσιευτει συναδελφε;
Ειδες να λογομαχησω ποτε με κανεναν που εγραψε επωνυμα την γνωμη του;
Πως το λες αυτο για μενα;
Εγω σεβωμαι τις αποψεις ολων να το ξερεις αυτο.
Οπως εσυ ετσι κι εγω διαβαζω μελισσοκομικα Blog και δεν μαλωσα με κανεναν ποτε.
Να ξερετε λοιπον οτι οσοι δεν συμφωνητε μαζι μου μπορειτε να γραφετε αφοβα την αποψη σας και επωνυμα χωρις να σας παρεξηγησω καθολου.

Ανώνυμος είπε...

Ωραία ας αλλάξουμε ύφος λοιπόν και ας συζητήσουμε σοβαρά:

Σου λέει λοιπόν κάποιος αναγνώστης ότι οικονομικά δε συμφέρει η παραγωγή καραμέλας διότι ο κόπος και τα παράπλευρα έξοδα για την παρασκευή της είναι πολλά. Ρεύμα, κατσαρόλες, σακουλάκια,κόπος και κυρίως ζάχαρη με 1.07 το κιλό. Δεν υπάρχει περίπτωση να βγάλεις μικρότερο πραγματικό κόστος από 1.20€ το κιλό. Με ένα κιλό ζάχαρη θα βγάλεις 1.100gr καραμέλας. Σε μια κατσαρόλα μέσα θα βάλεις 5-6 κιλά καραμέλα. Πόσα μελίσσια θα ταΐσεις με αυτήν;7;8;10 ίσως; Και πόσο ρεύμα θα κάψει η κουζίνα σου για να τη φτάσει σε θερμοκρασία βρασμού αυτό το μείγμα; Την ίδια στιγμή στην αγορά η ζυμωτή ή η βανίλια έχουν από 1.24 ως 1.40

Ποια είναι η άποψη σου; Δε θέλω απάντηση του αέρα, θέλω επιχειρήματα αν μπορείς.

Melissocosmos είπε...

Κατ αρχην πως θα αλαξουμε υφος οταν γραφεις ακομα ανωνυμα;

Θα σου απαντησω με αυτο που κανω εγω.

Εγω λοιπον εχω πιατακια και βαζω μεσα την καραμελα, οποτε γλιτωνω τις σακουλες.

Με 1.07 ευρω οπως σωστα ειπες βγαζω 1100 γρ καραμελα.

Το ρευμα που πληρωνω οταν φτιαχνω καραμελα ειναι τοσο λιγο που δεν επιρεαζει την αξια ρευματος που πληρωνω, τουλαχιστον τοσο ωστε να το υπολογισω.

Θα σου αφησω λοιπον το κοστος εκει στα 1.07 το κιλο γιατι ειπαμε οτι βγαζεις 1100 γρ.

Εγω εδω αγοραζω βανιλια Αγρια μελισσα προς 1.45 το κιλο.

Εχουμε λοιπον μια οικονομια της ταξης του 30%, που θα πει οτι στα 3 ταισματα κερδιζεις το 1.

Αλλα περα απο αυτο, οι περισοτεροι μελισσοκομοι που εχουν μεγαλο αριθμο μελισσιων φτιαχνουν μονοι τους τις τροφες τους.

Ολοι αυτοι δεν ξερουν πιστευεις;
Η κανουν ολοι τους τοσο μεγαλο λαθος;
Φτιαχνοντας μονος σου τροφες εκτος απο τιμη κερδιζεις και σε ποιοτητα γιατι ξερεις τι βαζεις μεσα στην τροφη και αυτο ειναι ενας ακομα πολυ συμαντικος παραγοντας.

Εγω περα απο την καραμελα, η οποια οπως εχω πει ειναι μια Γερμανικη συνταγη, εχω σκοπο να δωσω οδηγιες για την παρασκευη και βανιλιας και ζυμωτης.

Ο καθε ενας θα κανει τους υπολογισμους του και θα αποφασισει αν τον συμφερει να φτιαχνει ή να αγοραζει τροφες.

Ασχετα με το αν θα φτιαχνουν ή θα αγοραζουν τροφες οι αναγνωστες εγω θελω να τους δωσω τις συνταγες αυτες, θελω να υπαρχουν στο blog μου δηλαδη.

Αυτη ειναι η απαντηση μου

Ανώνυμος είπε...

Μην υπολογίζεις μόνο το άμεσο έξοδο, υπολόγισε και το ρεύμα και δεις οτι δεν είναι 1.07.

Αν φτιάχνεις τροφή μόνο 2-3 μέρες πριν τη χρειαστείς σίγουρα δεν είναι συμφέρον από θέμα κόπου. Αν δεν τη βάλεις σε σακούλα μετά από 10-15 μέρες θα ξεραθεί και δε θα τρώγεται από τις μέλισσες. Δηλαδή χωρίς σακούλες η καραμέλα δεν έχει διάρκεια ζωής. Πάρε μια οποιαδήποτε καραμέλα κι άστην στον αέρα να δεις πως θα γίνει μετά από λίγες μέρες.
Τώρα άμα έχεις 5 μελίσσια οκ συμφωνώ ότι μπορείς να τρως μισή ωρίτσα και να φτιάχνεις μια κατσαρόλα καραμέλα.

Συμφωνώ επίσης ότι οι επαγγελματίες μελισσοκόμοι φτιάχνουν μόνοι τους τις τροφές τους και ξέρουν γιατί το κάνουν. Αλλά τις φτιάχνουν σε μεγάλα μηχανήματα που είναι έτσι κατασκευασμένα ώστε να παράγουν μεγάλη ποσότητα τροφής με λίγο κόπο/κόστος (πχ ζυμωτήρια, βανιλιέρες κλπ.) Επίσης αγοράζουν ζάχαρη χονδρικώς κι αυτό ρίχνει την τιμή. Ρώτα έναν επαγγελματία αν θα έφτιαχνε τροφή αν έβρισκε τη ζάχαρη 1.07, δε νομίζω να τον συνέφερε και πάλι. Δεν υπάρχει επαγγελματίας που να ασχολείται με την καραμέλα κι αυτό γιατί είναι ασύμφορη και οικονομικά και πρακτικά.Το χημικά, το αφήνω ασχολίαστο. Ο επαγγελματίας φτιάχνει τροφές 1-2 φορές το χρόνο και τις κρατάει στην αποθήκη του για όποτε τις χρειαστεί.

Και στη μελισσοκομία, τα μηχανήματα κάνουν το μάστορα. Χωρίς ζυμωτήριο, χωρίς βανιλιέρα, χωρίς μύλο ζάχαρης...δεν γίνεται δουλειά. Και καλά θα κάνεις να δώσεις τις συνταγές αλλά χωρίς αυτά είναι άχρηστες και οι συνταγές.

Ανώνυμος είπε...

ΣΤΑΥΡΟΣ

τα δυο τελαυταια post,του ανωνυμου και του βασιλη θεωρω οτι κυμαίνονται απο το υφος που ειναι γραμμενα ΚΑΙ ΤΑ ΔΥΟ εποικοδομητικά για ολους

ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΙ (επιτρεψτε μου την εκφραση μιας και ειμαι...και νεος μελισσοκόμος πια..)ας παμε ενα βημα μπρος απο δω και περα και οχι 500 πισω με αψιμαχίες χωρις νοημα...
οι ανωνυμοι μπορουν θεωρω να γινουν και επωνυμοι γιατι απλος εχουν ονομα και προσωπικότητα ο καθενας μοναδικη και με νοημα εαν βεβαια το θελησουν...ο βασιλης σιγουρα δεν ειναι αυτος που τιμωρεί εδω μεσα οπως και κανενας απο εμας που συμμετέχουμε. σκεφτείτε πως ηταν η μελισσοκομια πριν 20 30 χρονια γιατι οχι και πριν 10 χρονια χωρις τοση πληροφόρηση και πως σημερα..οι παλιοι το ξερετε αυτο καλα ασχετα απο μερικους ανωνυμους και επωνυμους που δεν το παραδέχονται, οχι για τους αλλους αλλα για τον ιδιο τους τον εαυτο και για το καλο της μελισσοκομιας!

βασιλη περιμενουμε τις συνταγες σου οπως και οποιουδηποτε εχει το σθενος να προσφερει ασχετα εαν συμφέρει ή οχι γιατι ουτως ή αλλος αυτο θα διαπιστωθει απο την πρωσωπικη πραξη του καθενος μας,βλεπετε ο καθε ενας απο μας εχει διαφορετικα κριτηρια απο τον αλλο και ετσι ειναι και το φυσιολογικο...αρκει να εχουμε και να τρεφουμε ολοι μας την κριτικη μας σκεψη. αυτα και συγνωμη για την παρεμβαση που καποιους ενδεχομένως κουραζω.

Melissocosmos είπε...

Καλα μην τρελαθουμε κιολας, ενας που εχει 500 μελισσια δεν θα κατσει να φτιαξει καραμελα, ουτε περιμενει απο μενα να του πω πως θα φτιαξει τροφη.
Εννοειται οτι η αναρτηση απευθυνεται κυριως σε νεους με λιγα ή καποια μελισσια.
Εχω γραψει απειρες φορες οτι αυτα που γραφω θα θελα να φανουν χρησιμα για νεους και απειρους αλλωστε.

Οι συνταγες που θα δωσω θα ειναι συνταγες που να μπορουν να τις φτιαξουν οι περισοτεροι.
Αν ειχε ζυμωτηριο κτλ θα το ειχα ηδη δωσει, αλλα ποιος θα μπορουσε να την εκτελεσει μια τετοια συνταγη;
Ειδες που τελικα μεσα απο τον διαλογο βγαινει ουσια;
Κακως βιαστικες να με κακοχαρακτηρισεις λοιπον

geobees είπε...

Ανώνυμε είσαι και ο πρώτος!
Αντί ν' ασχολούμαστε με την ουσία της μελισσοκομίας ασχολούμαστε μ' εσένα!
Έμαθα κάποια πράγματα -είναι αλήθεια- από την παρουσία σου/σας εδώ μέσα.....
πχ. ....την ασυδοσία ενός ολόκληρου κλάδου που ουσιαστικά δεν ελεγχόταν
για την ποιότητα και τις τιμές των προϊόντων που πουλούσαν στον παραγωγό εδώ και δεκαετίες.
Από την άλλη; Ανακοινώνουν μετρήσεις και δεν γνωστοποιούν ποιές τροφές πέρασαν το όριο και ποιές όχι....!!!
Σε πιθήκια νομίζουν ότι απευθύνονται οι αθεόφοβοι;
Έχουν φτάσει σε τέτοιο επίπεδο αυτογελοιοποίησης και αυτοαναίρεσης;
....τόσο εξώφθαλμα πιά το δηλώνουν;
Θα μου πεις τώρα, αυτό σε εξοργίζει με όλα αυτά που γίνονται στον τόπο μας.......

Ήμουν από τους πρώτους που δοκίμασα την καραμέλα και την συνέχισα όλο τον χειμώνα όταν έσκιζες
τις μελισσοκομικές σου φόρμες για να μας πείσεις ότι κινδυνεύουμε από το (υποτιθέμενο) υψηλό HMF......
Επίσης, έγραψα από την αρχή για την τεχνική της άμεσης ψύξης σε νερό με φορμάκια.....ήρθε λοιπόν η ώρα
ώστε να δικαιωθούμε από το ίδιο το κατεστημένο!!!

Διάβαζω στην Μελισσοκομική Επιθεώρηση του Μαρτίου/Απριλίου 2013 στην σελίδα 98,

Μία πρώτη αναφορά από τις αναλύσεις έγινε στο προηγούμενο τεύχος της Μελισσοκομικής Επιθεώρησης(τεύχος 1, σελ. 28-29), όπου φάνηκεως σημαντικό μειονέκτημα η υψηλή αύξηση της HMF σε σχέση με το χρόνο βρασμού. Είναι χαρακτηριστικόότι με 5 min βρασμού η θερμοκρασίαμπορεί να ξεπεράσει τους 130°C, γεγονός που έχει άμεσο αντίκτυπο στηναύξηση της HMF, η οποία έφτασε σεσυγκέντρωση 230 mg/kg. Για το λόγοαυτό προτάθηκε άμεση ψύξη του πα-ραγόμενου προϊόντος ώστε να μηνανέβει η HMF.Στις πρόσφατες δοκιμές εφαρμό-στηκε ταχύτερη ψύξη με την τοπο-θέτηση του μίγματος αμέσως μετά το βρασμό σε λεπτά ταψάκια πουεπάγουν γρηγορότερα τη θερμότητα.Με δεδομένο την καλύτερη ψύξη, δο-κιμάστηκαν διαφορετικές συγκεντρώ-σεις λεμονιού. Οι διαφορετικές περιε-κτικότητες τέθηκαν σε δοκιμή καθώς,όσο περισσότερο λεμόνι προστίθεται, τόσο πιο όξινο γίνεται το περιβάλλονκαι πιθανόν τόσο πιο υψηλή μπορεί ναείναι η HMF.Οι αναλογίες νερού, ζάχαρης και λε-μονιού που δοκιμάστηκαν, καθώς καιη μετρούμενη HMF στο τελικό προϊόνδίνονται στον πίνακα 1.Όπως φαίνεται στον πίνακα 1, στηναναλογία 1:10 νερού ζάχαρης καιμετά από 6 λεπτά βρασμού και 10 ml λεμονιού (δοκιμή 1) η HMF παρέμεινε χαμηλή (8,4 mg/kg).

Πές μου λοιπόν ρε πολυταξιδεμένε φωστήρα τώρα τη αποψή σου για την καραμέλα μου!



Εδώ όλο το τεύχος:

http://www.scribd.com/doc/130746724/%CE%97-%CE%A0%CE%95%CE%A1%CE%99%CE%95%CE%9A%CE%A4%CE%99%CE%9A%CE%9F%CE%A4%CE%97%CE%A4%CE%91-%CE%A4%CE%A9%CE%9D-%CE%9C%CE%95%CE%9B%CE%99%CE%A3%CE%A3%CE%9F%CE%A4%CE%A1%CE%9F%CE%A6%CE%A9%CE%9D-%CE%A3%CE%95-HMF















Το μόνο που βρήκες να κάνεις πλάκα μαζί μουλοιδορώντας με μάλιστα



.-μιάς και δεν έχεις συνεισφέρει απολύτως τίποτα σε επίπεδο γνώσης-

Melissocosmos είπε...

Μη σκας φιλε μου, οτι και να πεις παλι θα βρουν κατι να σου σπασουν τα νευρα. Μην ασχολησαι

Giorgos είπε...

Βασίλη,

βρήκα ενδιαφέρουσα την ανάρτηση σου, για την καραμέλα. Θα τη δοκιμάσω το συντομότερο.
Οσο για το κόστος, δεν με απασχολεί: αγοράζω ζάχαρη από το Super -όταν τη βγάζει προσφορά- με 0,86 λεπτά/κιλό (ήδη έχω καβατζωμένη), λεμόνια έχω από τις λεμονιές μου, θα βράσω με υγραέριο (που σημαίνει κόστος υποπολλαπλάσιο του 10λεπτου του ευρώ) και τέλος θα συσκευάσω σε σακούλες -που αγοράζω με το κιλό- και μάλιστα σε κενό αέρος επειδή τυχαίνει και έχω μια μηχανή (φτηνή) συσκευασίας τροφίμων.

Να είσαι καλά και να μας "κεντρίζεις" συνέχεια.