Πέμπτη 8 Νοεμβρίου 2012
Συμβουλές για την μέθοδο Χαλκιά
Φίλε Βασίλη επέτρεψε μου τον ενικό διότι είμαι μεγαλύτερος.
Είδα με χαρά ότι μίλησες για τη μέθοδο του αείμνηστου χαλκιά, ξαδέρφου του μεγάλου λαϊκού τραγουδιστή μας και κοντοχωριανού μου.
Η μέθοδος αυτή είναι παραγκωνισμένη και κανεις ένα λάθος που λες ότι την χρησιμοποιούν πολλοί.
Είμαστε ένα δυο - άντε τρία άτομα σε όλη την Ελλάδα που την κάνουμε.
Επίσης κάνεις ένα λάθος που λες ότι βγάζει τόσο πολύ μέλι.
Εγώ βγάζω κάθε χρόνο από τα 11 μελίσσια 300 κιλά και άλλα 100 από το εννιάρι δηλαδή σκάρτα 400 όλα μαζί.
Επειδή όμως το κάνω στο θυμάρι, 400 κιλά που τα πουλάω μόνος μου, καταλαβαίνεις ότι είναι ένα καλό έσοδο κάθε Ιούνιο.
Πέρσι τα πράγματα δεν πήγαν τόσο καλά , διότι υπήρξε τρομερό πρόβλημα με τις σφήκες. Μιλάμε για άλλο είδος σερσενιού από αυτό που ξέραμε.
Ακόμα μεγαλύτερες, δεν ξέρω που βρέθηκαν.
Θέλω να σε συγχαρώ για την προσπάθεια σου στο internet, εγώ προσωπικά δεν σε διαβάζω συχνά, αλλά μου είπε ο γιος μου ότι είδε αυτή τη μέθοδο στο μλοκ σου και έσπευσα να σε χειροκροτήσω.
Επειδή χαίρομαι που νέα παιδιά σαν εσένα ασχολούνται με τον μαγικό κόσμο της μέλισσας, επέτρεψε μου να σε βοηθήσω με μερικές συμβουλές αφού τυχαίνει να εφαρμόζω τη μέθοδο αυτή χρόνια και αν θες τα δημοσιεύεις για να τα μαθαίνουν και οι αναγνώστες σου.
Ο αριθμός των μελισσιών είναι μελετημένος.
Πρέπει να είναι 11 για να ισορροπεί στα σίγουρα το μελίσσι.
Παραπάνω μπορεί να πέσει.
Εγώ αν δεις στις φωτογραφίες δεν βάζω πασαλάκια.
Έχω μια μόνιμη κατασκευή όπου η κάτω κυψέλη με τον εμβρυοθάλαμο είναι δεμένη σε σταθερή μεταλλική βάση και οι πάνω δένουν μόνο με συνδετήρες.
Αυτός ο τρόπος σηκώνει μέχρι 9.
Παραπάνω κινδυνεύουν να πέσουν και είναι και υπερβολή.
Πόσο πια μέλι να πάρεις;;;
Είναι σημαντικό να έχουν όλα τα πατώματα μια τρύπα που κλείνει με φελλό για να το χρησιμοποιήσουν οι εργάτριες σαν πόρτα.
Αν δεν μπορούμε να το κάνουμε σε όλα, το κάνουμε μόνο στο μεσαίο στο 5ο δηλαδη και στο πάνω πάνω.
Αυτό για να μπορούν οι μέλισσες να μπαινοβγαίνουν.
Δοκίμασα και στον έλατο όπως θα δεις και στις φωτογραφίες αλλά δεν είχε καμιά επιτυχία και δεν το συνιστώ
Για την στήριξη.
Οι μέλισσες στη φάση αυτή προπολίζουν τόσο πολύ τα πατώματα που πραγματικά κολλάνε τόσο καλά μεταξύ τους που θα τολμούσα να πω οτι, μαζί με τους συνδετήρες και 11 όροφο να ταν θα στεκόταν αλλά όπως είπα είναι υπερβολή.
Επειδή προπολίζουν τόσο πολύ και επειδή είναι ψηλά, είναι πολύ δύσκολο να επιθεωρείς για σμηνουργία αλλά δεν χρειάζεται κιόλας.
Κάθε φορά που πας να βάλεις ένα πάτωμα επιθεωρείς πριν μόνο το προηγούμενο, και ΟΧΙ το πιο κάτω.
Το πιο κάτω σταδιακά παίρνει τη μυρωδιά της μάνας και δεν υπάρχει θέμα.
Ισχύει μόνο για το πάτωμα που μόλις έβαλες και το προηγούμενο.
Θέλω να τελειώσω λέγοντας ότι πολλοί έχουν προσπαθήσει να την καπηλευτούν τη μέθοδο αυτή και σπάνια λένε το όνομα του Χαλκιά.
Θέλουν να την λένε ότι την ανακάλυψαν αυτοί.
Όμως χάρη σε παιδιά σαν εσένα όλα παίρνουν τη θέση τους.
Συνέχισε την καλή δουλειά
Φιλικά μελισσοπαραγωγός
Σχολιο MELISSOCOSMOU
Κατ αρχήν σε ευχαριστώ πολύ για τα καλά σου λόγια.
Είναι χαρά και τιμή για μένα να δημοσιεύσω τις συμβουλές και τις παρατηρήσεις σου για την μέθοδο αφού την δουλεύεις και γνωρίζεις καλά.
Θέλω να πω κι εγώ απλά, ότι όσο υπάρχουν άνθρωποι σαν κι εσένα που μοιράζονται την γνώση τους με άλλους ανθρώπους, τότε είναι σίγουρο ότι υπάρχει ακόμα ελπίδα, και ότι η Μελισσοκομία μας θα έχει συνέχεια και μέλλον λαμπρό.
Η μέθοδος και τα κιλά που περιγράφω στην ανάρτηση είναι πληροφορίες από το βιβλίο που τα διάβασα.
Γράφω ότι την χρησιμοποιούν πολλοί μιας κι έχω λάβει αρκετά μηνύματα από μελισσοκόμους που ισχυρίζονται ότι την εφαρμόζουν, αλλά ομολογώ ότι φωτογραφίες μόνο από εσένα λαμβάνω πρώτη φορά.
Τέλος να πω ότι είναι χρέος όλων μας να τιμάμε τους ανθρώπους που μόχθησαν για να ανακαλύψουν τρόπους που θα αυξήσουν την παραγωγή μας.
Το λιγότερο που μπορούμε να κάνουμε για αυτούς λοιπόν είναι, να δίνουμε το όνομα τους στις μεθόδους αυτές, και να υπενθυμίζουμε σε κάποιους που το ξεχνάνε για το ποιος είναι ο εμπνευστής της μεθόδου.
Ευχαριστώ από καρδιάς.
Βασίλης Ξεσφίγγης