Αυτές τις ημέρες σκέφτηκα να σας γράψω για ΤΑ ΧΡΩΜΑΤΑ ΠΟΥ ΒΛΕΠΕΙ Η ΜΕΛΙΣΣΑ.
Είναι πολύ σημαντικό πράγμα να έχουμε στο μελισσοκομείο μας διάφορα χρώματα βαμμένες τις κυψέλες μας.
Κι αυτό γιατί αυτό βοηθάει τις μέλισσες να γνωρίζουν πιο εύκολα την κυψέλη τους και να μην μπαίνουν από λάθος σε άλλη.
Αν η μέλισσα μπει σε λάθος κυψέλη τότε οι φρουροί την κόβουν, εκτός κι αν είναι νέα και φορτωμένη τροφές, οπότε την καλοδέχονται να περάσει.
Παρ όλα αυτά υπάρχουν απώλειες από την λεγόμενη ΠΑΡΑΠΛΑΝΗΣΗ, έτσι λέγεται το φαινόμενο αυτό.
Κι αν στις εργάτριες το κακό είναι μικρό, σκεφτείτε τι γίνετε όταν μια βασίλισσα βγαίνει να ζευγαρώσει και στο γυρισμό δεν μπορεί να ξεχωρίσει την κυψέλη της.
Τότε ο θάνατος είναι σίγουρος αν κάνει λάθος μιας και οι φρουροί δεν επιτρέπουν σε καμία περίπτωση την είσοδο ξένης βασίλισσας στην κυψέλη τους.
Κατά συνέπεια θα έχουμε ορφανό το μελίσσι της νεκρής βασίλισσας, και σίγουρα πολλές νεκρές βασίλισσες θα υπάρξουν σε ένα μελισσοκομείο που οι κυψέλες είναι βαμμένες όλες το ίδιο χρώμα.
Άρα λοιπόν ένας καλός τρόπος για να μην μπερδεύονται οι μέλισσες μας είναι να βάφουμε τις κυψέλες διαφορετικά χρώματα.
Αλήθεια όμως ΤΙ ΧΡΩΜΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΒΑΨΟΥΜΕ ΤΙΣ ΚΥΨΕΛΕΣ ΜΑΣ;
Έχετε αναρωτηθεί ποτέ μήπως οι μελισσούλες μας δεν μπορούν να δουν όλα τα χρώματα που βλέπει το ανθρώπινο μάτι;
Η απάντηση λοιπόν είναι ότι όντως οι μέλισσες βλέπουν λιγότερα χρώματα από όσα βλέπουμε εμείς, υποστηρίζουν οι επιστήμονες και δεν υπάρχει λόγος να μην τους πιστέψουμε.
Οι μέλισσες λοιπόν σύμφωνα με τους ερευνητές μπορούν να διακρίνουν 4 χρώματα.
Το υπεριώδες
Το μπλέ
Το πρασινομπλέ
Και το κίτρινο
Όλα τα άλλα χρώματα οι μέλισσες τα βλέπουν γκρίζα η σκούρα η ασπρόμαυρα όπως ακριβώς θα τα βλέπαμε σε μια ασπρόμαυρη τηλεόραση.
Αν λοιπόν αναρωτηθείτε για το χρώμα που πρέπει να βάψετε τις κυψέλες σας τότε όπως λένε οι ερευνητές τα πιο κατάλληλα είναι το μπλε, το πράσινο, το κίτρινο και το άσπρο,
Για την ιστορία εγώ αυτές τις μέρες που βάφω τις δικές μου τις βάφω μπλε, ενώ θα φτιάξω όλο μου το μελισσοκομείο σε αυτά τα χρώματα που σας είπα.
Θλίβομαι λίγο όταν σκέφτομαι ότι η φύση και τα λουλούδια που λατρεύουν τόσο πολύ οι μέλισσες έχουν τόσα πολλά ακόμα χρώματα που δεν μπορούν να τα δουν.
Όμως τι να κάνουμε, έτσι αποφάσισε ο δημιουργός, κι αυτός κάτι παραπάνω θα ξέρει.
M E L I S S O C O S M O S ελάτε να γνωρίσουμε τον μαγικό κόσμο των μελισσών
10 σχόλια:
Δεν ισχύουν αυτά που γράφεις φίλε μου ή τουλάχιστον έτσι όπως τα γράφεις δεν είναι σωστά διατυπωμένα. Σου προτείνω να ανατρέξεις στην ανάγνωση μιας εγκυκλοπαίδειας περί φωτός και χρωμάτων για να αντιληφθείς περί τίνος μιλάς.
Φιλε ανωνυμε οι αναρτησεις μου θελω να ειναι οσο το δυνατον πιο κατανοειτες.
Αν βαλω το φασμα της ορασης των μελισσων σε νουμερα δεν θα καταλαβει κανενας τιποτα.
Η αναρτηση εχει στοχο αυτους που θελουν να βαψουν κυψελες ωστε να αποφυγουν την παραπλανηση.
Τα χρωματα που δινω λοιπον ειναι απολυτως σωστα.
Για την ιστορια να διευκρινησω οτι εχω κανει και θα ξανακανω σχετικη αναρτηση με τις κλιμακες που αφορουν την οραση των μελισσων.
βασιλη θελω να σε ρωτησω κατι αν ξεχειμωνιασω τα μελισσια με πατωμα απο πανω τι θα παθουν το χειμωνα΄? ακομα τα εχω διπλα, ο τοπος ξεχειμωνιασματος ειναι αγρινιο .τους εβαλα ζυμαρι και κηροπανο χθες αλλα στον επανω οροφο υπαρχει προβλημα? και κατι αλλο αν βαλω το κηροπανο αναμεσα στο πατωμα και στο σωμα δεν ειναι το ιδιο? ολα αυτα λογο ελειψης χωρου. ευχαριστω εκ των προτερων.
Στο σχόλιο σου είπες κάτι σωστό ενώ στο κείμενο το είπες λάθος! Οι μέλισσες βλέπουν φάσμα φωτός, δε βλέπουν μόνο τα 4 χρώματα που αναφέρεις...δηλαδή έτσι όπως τα λες θα νομίζουν οι περισσότεροι ότι μια πορτοκαλί κυψέλη δεν τη βλέπουν, ή μία άσπρη, ή μία ροζ ή μωβ ή οτιδήποτε άλλο ανάμεσα στο ερυθρό και το υπεριώδες. Ότι χρώμα και να τις βάψουν, οι μέλισσες θα τις βλέπουν μια χαρά. Τα τέσσσερα χρώματα που αναφέρεις απλά δίνουν πιο έντονο ερέθισμα στους εγκεφάλους των μελισσών βάσει ηλεκτρογραφήματος που οφείλεται στην ευαισθησία των φωτουποδοχέων των ματιών τους στα συγκεκριμένη μήκη κύμματος
σιγα ρε επιστημονα μασ φλομωσες με τισ ορολογιες σου .πω πω τι μωρφωση
teuleutaie anwnume eisai vlakas, makari na eixes mualo na mhn eirwneuteis ton proteleutaio
Βασίλη καλή χρονιά με υγεία πάνω από όλα,η excel βγάζει το ειδικό χρώμα βαφής κυψελών και σε ''παπαρούνα'' αυτό το βλέπουν οι μέλισσες;;
11.27 το βλεπουν αλλά ως γκρί.
Επειδη τα υπολοιπα χρωματα που βγαζει η excel τα βλεπουν κανονικα, και αυτο το βλεπουν ως γκρι υπαρχει διαχωρισμος και δεν μπερδευονται, δεν παραπλανόνται.
Βασίλη μπορω να βαψω τις κυψελες μου κιτρινο την μια και την διπλανη παπαρουνα και ετσι ολες εναλλάξ;;
Φυσικα και μπορεις αλλα βαλε και τριτο χρωμμα πχ μια λευκο μια κιτρινο μικρη παπαρουνα ωστε να μην μπερδευονται ευκολα
Δημοσίευση σχολίου