Δευτέρα 28 Μαΐου 2012

Βασιλοτρόφοι εργα λογια και κίνδυνοι





(Το άρθρο αυτό γράφτηκε τον Σεπτέμβριο του 2010)
Δεν κατηγορώ του Βασιλοτροφους που τους θεωρώ ως έναν πολύ χρήσιμο κλαδο της μελισσοκομίας.
Απλός θα ήθελα να είναι λίγο πιο προσεκτικοί!!!


Πριν φύγω από την Ελλάδα για την Γερμανία οπού κάθισα 1 μήνα, περίπου στις 25 Αυγούστου 2010 έκανα μια επιθεώρηση στο μεγάλο μου μελισσοκομείο.

Μεγάλο εννοώ το μελισσοκομείο που έχω παραγωγικά μελίσσια, και μικρο αυτό που έχω τις παραφυαδουλες που φτιάχνω για την επομένη χρονιά!!!

Τότε βρήκα δυο μελίσσια ορφανά.

Το να βρει ένας μελισσοκόμος μερικά μελίσσια ορφανά δεν είναι παράξενο.
Τους καλοκαιρινούς μήνες είναι συχνό φαινόμενο τα μελίσσια να κάνουν αντικατάσταση στις προβληματικές βασίλισσες.

Κι όπως έχουμε ξαναπεί, πολλές φορές οι νέες βασίλισσες κατά την διάρκεια του ζευγαρώματος χάνονται. 
Αυτό γίνετε για διαφόρους λόγους, είτε γιατί κάποιο πουλί μπορεί να φάει την βασίλισσα είτε γιατί κατά την πτώση της στο έδαφος όταν ζευγαρώνει μπορεί να τσαλακώνει το φτερό της. 

Στην περίπτωση αυτή ο μελισσοκόμος πρέπει να παρέμβει δίνοντας φρέσκο γόνο ώστε το μελίσσι να βγάλει νέα μάνα και να σωθεί. 

Όμως εγώ έπρεπε να φύγω για εξωτερικό για περισσότερο από έναν μήνα, κι αν έβαζα τα μελισσάκια αυτά σε διαδικασία να βγάλουν νέα βασίλισσα υπήρχε ο κίνδυνος να χαθούν αυτές κατά το ζευγάρωμα τους, και στην επιστροφή μου να βρω τα μελίσσια αρρενοτόκα. 


Αποφάσισα λοιπόν ότι δεν ήθελα να ρισκάρω δυο πολύ καλά μελίσσια, κι έτσι μετά από δυο χρόνια είπα να αγοράσω δυο βασίλισσες να τις δώσω στα μελίσσια και να ησυχάσει το κεφάλι μου.


Πείρα λοιπόν τηλέφωνο τον κοντινότερο σε εμένα βασιλοτρόφο, όταν σήκωσε το τηλέφωνο ήταν μες στην ευγένεια, τον ρώτησα αν έχει βασίλισσες και μου είπε πως φυσικά και έχει.

Του εξήγησα πως έχει η περίπτωση και του είπα πως χρειάζομαι μόνο δυο βασίλισσες και πως ήμουν πρόθυμος να πάω εκεί με το αυτοκίνητο μου να τις παραλάβω άμεσα για να μην τον βάλω στον κόπο να στείλει με το ταχυδρομείο μόνο δυο βασίλισσες.

Όταν άκουσε ότι πρόκειται για δυο μόνο βασίλισσες άλλαξε κάπως η διάθεση του, κι άρχισε να λέει πως ναι αλλά να δούμε που είναι οι βοηθοί του για να πάνε να τις βγάλουν από τις κυψέλες.

Στη Ζωή μου όπως είναι φυσικό έχω ακούσει άπειρες δικαιολογίες και κατάλαβα αμέσως ότι ο κύριος αυτός δεν είχε πρόθεση να μου πουλήσει βασίλισσες.

Μου είπε λοιπόν να τον πάρω την άλλη μέρα τηλέφωνο.

Τότε του είπα πως επειδή φεύγω για εξωτερικό δεν θέλω να ρισκάρω να αφήσω ορφανά τα μελίσσια και πως θέλω να μου πει σίγουρα αν θα μου δώσει βασίλισσες.
Η απάντηση του ήταν πως ναι θα μου δώσει και να μείνω ήσυχος.

Την άλλη μέρα όπως συμφωνήσαμε τον πείρα τηλέφωνο το πρωί.
Έκπληκτος άκουσα να μου λέει πως δεν μπορεί να με εξυπηρετήσει γιατί δεν ήταν εκεί οι βοηθοί του να πάνε να πιάσουν τις βασίλισσες, και πως άλλη φορά αν θέλω βασίλισσες να του το λέω τουλάχιστον 2 - 3 μέρες πριν κόψω παραφυάδες για να προετοιμάζεται.

Άλλα ντ άλλα δηλαδή.

Τον ευχαρίστησα κι έκλεισα το τηλέφωνο.

Τότε πείρα τηλέφωνο έναν άλλον πολύ μεγάλο βασιλοτρόφο της Πελοποννήσου.

Του εξήγησα πως έχει το πράγμα κι όντος ο άνθρωπος πολύ επαγγελματίας μου είπε ότι μπορώ να πάω να τις πάρω ότι ώρα θέλω μέχρι τις 9 το βράδυ.

Πείρα την γυναίκα μου κι έφυγα σφεντόνα για Πελοπόννησο αδιαφορώντας αν δυο βασίλισσες μαζί με τη γέφυρα Ρίου Αντίρριου, βενζίνη κτλ θα μου κόστιζαν πάνω από 70 ευρώ.

Στο δρόμο σκέφτηκα να ζητήσω βασίλισσες Χαλκιδικής, μιας και γνώριζα πολύ καλά πως ο εν λόγο βασιλοτρόφος έχει και βασίλισσες Χαλκιδικής και μιας κι έχω ακούσει πολύ καλά λόγια για την φυλή αυτή.

Έφτασα λοιπόν κατά το απόγευμα, δεν βρήκα τον ίδιο εκεί αλλά βρήκα δυο Πακιστανούς που τους είχε εκεί για να εξυπηρετούν τον κόσμο που πηγαίνει για βασίλισσες.

Τους χαιρέτισα κι απάντησαν με πολύ δυσκολία μη μιλώντας καλά τα ελληνικά.

Τους είπα για βασίλισσες Χαλκιδικής και με κοίταζαν σαν παράξενο ζωάκι, αφού προφανώς δεν κατάλαβαν τίποτα.

Τότε με νοήματα τους είπα ότι θέλω δυο κι ευτυχώς κάτι κατάλαβαν.

Σε λίγο μου έφεραν σε δυο κόκκινα κλουβάκια τις βασίλισσες, τις πλήρωσα κι έφυγα.

Είπα δεν πειράζει που δεν είναι Χαλκιδικής, τουλάχιστον θα σώσουμε α ορφανά μελισσάκια.

Διαπίστωσα όμως ότι μέσα στα κλουβακια οι Πακιστανοί είχαν βάλει μόνο 3 εργάτριες και την βασίλισσα.



Τρεις εργάτριες είναι πολύ λίγες για να περιποιηθούν και να ταΐσουν την βασίλισσα, κι αν εμένα δεν με ενδιέφερε γιατί σε 2 ώρες το πολύ θα έβαζα στις κυψέλες τα κλουβάκια σκεφτείτε αν αυτές οι βασίλισσες πήγαιναν κάπου μακριά με το ταχυδρομείο τι θα γινόταν.


Σίγουρα δεν θα τα κατάφερναν και θα ψωφούσαν.

Εγώ όμως πράγματι σε 2 ώρες έφτασα και τις πήγα άμεσα στο μελισσοκομείο μου.

Τις έβαλα μέσα χωρίς να ανοίξω τα πορτάκια, τα πορτάκια από τα κλουβάκια τα ανοίγουμε 24 ώρες αργότερα γιατί υπάρχει περίπτωση οι μέλισσες να φάνε πολύ γρήγορα το ζυμάρι που εμποδίζει την είσοδο τους προς την βασίλισσα και να μπουν να την σκοτώσουν πριν οι φερόμονες της πλημμυρίσουν όλη την Κυψέλη για να την αποδεχτούν.

Όταν όμως αφήσουμε το πορτάκι κλειστό για 24 ώρες και το ανοίξουμε μετά, εξασφαλίζουμε ότι η βασίλισσα θα παραμείνει 48 περίπου ώρες μέσα στο κλουβάκι, και στο διάστημα αυτό οι μελισσες θα έχουν συνηθίσει την μυρωδιά της και θα την έχουν αποδεχτεί ως βασίλισσα τους.

Έτσι όταν φάνε το ζυμάρι και ανοίξει το πορτάκι αυτή θα βγει ανενόχλητη και θα ξεκινήσει άμεσα την γέννα της.

Έτσι λοιπόν πήγα μετά από 24 ώρες να ανοίξω τα πορτάκια από τα κλουβακια.



Κρύος ιδρώτας με έλουσα όμως όταν είδα ότι μερικές μέλισσες του κλουβιού είχαν καταφέρει να βγάλουν τα κεφάλια τους από τις τρύπες του κλουβιού και πνίγηκαν.


Με αγωνία κοίταξα αν σε αυτές τις πνιγμένες ήταν και καμία βασίλισσα.

Είχαν πνιγεί 2 στο ένα κλουβάκι και μια στο άλλο κλουβάκι, αλλά ευτυχώς δεν είχε πνιγεί καμιά βασίλισσα.

Παρ όλα αυτά ανησυχούσα πολύ όμως μήπως πνιγούν κι αυτές τις επόμενες ώρες.



Ο εν λόγο βασιλοτρόφος χρησιμοποιούσε δικά του κλουβακια, κι ενδεχομένως από λάθος στις διαστάσεις που έχουν οι τρύπες του κλουβιού χώραγαν να βάλουν τα κεφάλια τους οι μέλισσες.


Επειδή δεν θέλω να δυσφημίσω τον άνθρωπο δεν γράφω το όνομα του, και στις φωτογραφίες που αναρτώ προσέχω να  μην φαίνεται το όνομα του που είναι γραμμένο στο επάνω μέρος του κλουβιού.

Θέλω όμως να συνοψίσω και να πω ότι.

Όσον αφορά τον πρώτο βασιλοτρόφο, θεωρώ πως ο άνθρωπος αυτός δεν ήταν σωστός επαγγελματίας.

Πιστεύω ότι σε μια δύσκολη στιγμή οι βασιλοτρόφοι πως πρέπει να εξυπηρετούν έστω και με λίγες βασίλισσες τους μελισσοκόμους.

Μην ξεχνάμε πως αν εγώ έμενα ευχαριστημένος με τις βασίλισσες αυτές πως του χρόνου ίσως παράγγελνα πολλές.

Η αν ένας νέος μελισσοκόμος έχει αν ανάγκη από λίγες βασίλισσες, αυτός δεν πρέπει να εξυπηρετηθεί από τον βασιλοτροφο;

Από μένα έχει πλέον κόκκινη κάρτα ο κύριος αυτός και δεν πρόκειται ποτε να τον προτιμήσω στο μέλλον.

Όσον αφορά τον δεύτερο βασιλοτροφο έχω να πω πως από εξυπηρέτηση ήταν άψογος.

Προσφέρθηκε άμεσα να μου δώσει έστω και μια βασίλισσα όπως είπε.

Όμως πρέπει λίγο να προσέξει ότι αυτοί που εξυπηρετούν τους πελάτες πρέπει να ξέρουν έστω λίγο ελληνικά για να καταλαβαίνουν τι τους ζητάνε οι πελάτες.

Ακόμα να ξέρουν ότι 3 εργάτριες είναι πολύ λίγες για να επιβιώσουν αυτές και η βασίλισσα τους.

Και τέλος προσοχή στον τύπο του κλουβιού να μην πνίγονται οι μέλισσες.

Έμενα από καθαρή τύχη δεν μου πνίγηκαν οι βασίλισσες μου οι οποίες λίγες μέρες πριν φύγω για την Γερμανία άρχισαν να γεννάνε και να βασιλεύουν στα ορφανά μελισσάκια μου.







M E L I S S O C O S M O S ελάτε να γνωρίσουμε τον μαγικό κόσμο των μελισσών