Δευτέρα 30 Απριλίου 2012

Από το κλουβάκι στην κυψέλη!!!




Δεν είναι λίγες οι φορές που πρέπει να δώσουμε εμείς οι μελισσοκόμοι βασίλισσα σε κάποια κυψέλη. 

Αυτό μπορεί να συμβεί, είτε γιατί εμείς επιλέξαμε να κόψουμε παραφυάδες και να θέλουμε να δώσουμε έτοιμες  βασίλισσες σε αυτές, είτε γιατί δεν θέλουμε να περιμένουμε αν έχουμε ορφανά μελίσσια να βγάλουν μόνα τους βασίλισσες.

Γιατί αν ένα μελίσσι μπει σε διαδικασία αντικατάστασης τότε για 30 με 40 ημέρες θα μείνει δίχως γόνο, κι έτσι θα πάει πολύ πίσω. 

Και υπάρχει κι ο κίνδυνος πάντα η νέα βασίλισσα να χαθεί κατά το γαμήλιο ταξίδι της και να χάσουμε εντελώς το μελίσσι.
Έτσι αρκετοί μελισσοκόμοι επιλέγουν να αγοράζουν βασίλισσες, ή να έχουν τράπεζα βασιλισσών στο μελισσοκομείο τους και να δίνουν βασίλισσες στα ορφανά.

Εγώ φέρνω μερικές βασίλισσες στο μελισσοκομείο μου τακτικά, για να ανανεώνεται με νέο αίμα και να περιορίζεται το φαινόμενο της αιμομιξίας. 

Θα πρέπει να γνωρίζετε ειδικά οι νέοι, ότι όπως σε όλα τα επαγγέλματα έτσι και σε αυτό του Βασιλοτρόφου υπάρχουν οι καλοί και οι καλύτεροι Βασιλοτρόφοι.

Θα πρέπει να προτιμάτε τους καλύτερους λοιπόν.

Καλός πρέπει να θεωρείται ο Βασιλοτρόφος που σε εξυπηρετεί άμεσα, άσχετα με τον αριθμό βασιλισσών που θα παραγγείλεις, και που θα σου δώσει όσο το δυνατόν καλύτερες βασίλισσες γίνεται.

Οι βασίλισσες αυτές πρέπει να είναι γονιμοποιημένες, υγιής, να γεννάνε ομοιόμορφα, και να είναι επιλεγμένες από μελίσσια πολύ παραγωγικά αν γίνεται.


Το τελευταίο κρατήστετο και σαν γενική συμβουλή, καθώς με τον καιρό θα διαπιστώσετε ότι αν κόβετε παραφυάδες από καλά και παραγωγικά μελίσσια αυτά θα σας δίνουν καλύτερες ποσότητες, από μια παραφυάδα πχ που κόψαμε από ένα μέτριο σε παραγωγικότητα μελίσσι.

Φυσικά είναι οδυνηρό να αγοράζεις κάποια βασίλισσα που είναι άρρωστη, που είναι αγονιμοποίητη, ή που γεννάει άσχημα με μεγάλα κενά και δεν μπορεί να σου αναπτύξει το μελίσσι, αλλά συμβαίνουν και αυτά να είστε σίγουροι.

Το μέγεθος των βασιλισσών που αγοράζετε πρέπει να είναι μεγάλο, και οι βασίλισσες φανταχτερές.

Αυτά τα λέω γιατί όταν πληρώνουμε τον οβολό μας, πρέπει να απαιτούμε το καλύτερο, είναι ας πούμε σαν να παραγγείλουμε μια ανθοδέσμη, και να μας στείλουν μια μαραμένη, αντί μιας όμορφης και φανταχτερής.


Η ράτσα των βασιλισσών που θα αγοράσετε δεν πρέπει να σας απασχολεί.

Και δεν πρέπει να σας απασχολεί γιατί με τόσες διαφορετικές φυλές που υπάρχουν στην Ελλάδα, αμφιβάλω αν υπάρχει σήμερα καθαρόαιμη φυλή στην χώρα μας.

Οι βασίλισσες που παραγγέλνετε πρέπει να έχουν μέσα στο κλουβάκι και αρκετό αριθμό εργατριών.

Είναι λάθος να αγοράζουμε βασίλισσες με μόλις 2-3 εργάτριες μες το κλουβάκι, γιατί η μέλισσα είναι ένα πλάσμα που ζει σε αποικίες πολλών ατόμων.


Γι αυτό είναι πιθανό αν δεν υπάρχουν αρκετές εργάτριες οι βασίλισσες να στρεσαριστούν και να ψοφήσουν.

Επιπλέον στο κλουβάκι πρέπει να υπάρχει ζυμάρι, είτε όταν σας έρχονται ταχυδρομικά, είτε όταν τις παραλαμβάνετε μόνοι σας, τόσο για να τρέφονται οι μέλισσες και οι βασίλισσες, όσο και για να μην νιώθουν ότι υπάρχει περίπτωση να πεθάνουν χωρίς τροφή μέσα στο κλουβί.

Αν απορείτε γιατί το λέω αυτό θα σας απαντήσω, ότι υπάρχουν βασιλοτρόφοι που πουλάνε βασίλισσες χωρίς ζυμάρι στο κλουβάκι.

Σε αυτή την περίπτωση να ξέρετε ότι υπάρχουν οι πρώτες απώλειες σε εργάτριες αλλά και βασίλισσες μέσα σε ελάχιστες ώρες.

Το ζυμάρι που χρησιμοποιεί ο σωστός βασιλοτρόφος παίζει μεγάλο ρόλο.

Το μαλακό ζυμάρι δεν μας απασχολεί και τόσο, το ζυμάρι που πετρώνει όμως μπορεί να γίνει η αιτία να μην μπορέσει ποτέ η βασίλισσα να βγει από το κλουβί και να την χάσουμε.

Αν αγοράσετε από λάθος ή από επιλογή αγονιμοποίητη βασίλισσα πρέπει να ξέρετε ότι αυτή σε πολλές περιπτώσεις δεν θα γονιμοποιηθεί ποτέ.

Αυτό συμβαίνει γιατί οι βασίλισσες έχουν περιθώριο συγκεκριμένο αριθμό ημερών για να γονιμοποιηθούν, και αν υπερβούν το χρόνο αυτό τότε η βασίλισσα δεν βγαίνει καθόλου για γονιμοποίηση.
Σκεφτείτε λοιπόν ότι ο χρόνος από την στιγμή που θα την αγοράσετε, μέχρι την στιγμή που θα βγει από το κλουβί, που θα προσαρμοστεί στην κυψέλη κτλ μπορεί να είναι περισσότερος από όσον χρειάζεται για να μπορέσει να βγει για ζευγάρωμα.


Άλλα πράγματα που θα μάθετε με τον χρόνο να προσέχετε είναι ο τύπος του κλουβιού.

Υπάρχουν κακοσχεδιασμένα κλουβάκια που στα κενά τους χωράνε να βάλουν τα κεφάλια τους οι βασίλισσες και πνίγονται…


Πως όμως πρέπει να γίνεται η εισαγωγή βασίλισσας στην κυψέλη;

Πάμε να το μάθουμε…


Προσωπικά παραγγέλνω τηλεφωνικά βασίλισσες, και σπάνια πηγαίνω μόνος μου να τις πάρω.

Οι βασίλισσες έρχονται συνήθως με κουριελ σε κουτάκια μέσα σε 24 ώρες από την στιγμή που τις παραγγέλνουμε.


Καλό είναι να αποφεύγουμε να πέφτουμε σε Σαββατοκύριακο που δεν δουλεύουν τα κουριελ και οι βασίλισσες θα παραμείνουν για μεγάλο χρονικό διάστημα σε κάποιο γραφείο.

Το κόστος των βασιλισσών κυμαίνεται στους βασιλοτρόφους από 12 ευρώ φέτος το 2012 έως 15 ή και πολύ παραπάνω.

Οι ακριβές βασίλισσες δεν σημαίνει απαραίτητα ότι είναι και καλές, ή και το αντίστροφο.

Όταν έρθουν οι βασίλισσες θα πληρώσετε στο γραφείο των κουριελ το κόστος των βασιλισσών συν 18 Ευρώ για τα κουριελ άσχετα αν παραγγείλετε 1 ή 100 βασίλισσες, θα πληρώσετε δηλαδή 18 ευρώ όσες και αν παραγγειλετε για έξοδα μεταφοράς.


Δυστυχώς τρόπος να ελέγξετε τις βασίλισσες έστω κι αν είναι ζωντανές πριν τις παραλάβετε δεν υπάρχει.
Όμως σε γενικές γραμμές οι βασίλισσες φτάνουν ζωντανές σε όλη την Ελλάδα, και οι περισσότεροι βασιλοτρόφοι έχουν την δυνατότητα να τις στείλουν σε όλη την Ελλάδα.

Όταν παραλάβουμε τις βασίλισσες πρέπει να πάμε άμεσα να τις δώσουμε στα μελίσσια μας, καθώς ο χρόνος που περνάει είναι κρίσιμος, τόσο γιατί τα μελίσσια μας μπορεί να γίνουν αρρενοτόκα και να τις κόψουν όσο και γιατί ταλαιπωρούνται οι βασίλισσες εκτός κυψέλης.

Αυτές τις βασίλισσες των φωτογραφιών τις αγόρασα στις 10 Απριλίου και τις έδωσα σε μελισσια ορφανά, και σε μερικές παραφυάδες που έκοψα από δυνατά μελίσσια.

Επειδή αρχές Απριλίου είναι ακόμα αρκετά νωρίς, και επειδή οι βασίλισσες αυτές είναι ήδη γονιμοποιημένες και θα αρχίσουν άμεσα να γεννάνε, τόσο τα ορφανά μελίσσια, όσο και οι παραφυάδες, θα προλάβουν να γίνουν μεγάλα και παραγωγικά μελίσσια μέσα το πολύ σε δυο μήνες.

Παίρνουμε λοιπόν τις βασίλισσες μας και πάμε στο μελισσοκομείο μας.

Ανοίγουμε το καπάκι τις κυψέλης που θέλουμε να δώσουμε την βασίλισσα και τοποθετούμε το κλουβάκι πάνω στα πλαίσια ακριβώς πάνω από το κεντρικό σημείο που είναι συγκεντρωμένος ο κυρίως όγκος του μελισσιού.



Το κλουβάκι όμως το βάζουμε πάνω από τα πλαίσια χωρίς να σπάσουμε τα πορτάκια του κλουβιού.

Αφήνουμε το κλουβάκι εκεί για 24 με 30 ώρες και μετά ανοίγουμε και μόνο τότε σπάζουμε το πορτάκι.



Αυτό το κάνουμε γιατί μερικές φορές οι μέλισσες τρώνε πολύ γρήγορα το ζυμάρι, πριν η μυρωδιά της βασίλισσας πλημυρίσει την κυψέλη και γίνει αποδεκτή από τις μέλισσες.


Όταν βάλουμε το κλουβάκι στην κυψέλη θα δείτε ότι οι μέλισσες μαζεύονται γύρω από το κλουβί, αυτό το κάνουν γιατί αντιλαμβάνονται την παρουσία της ξένης βασίλισσας και θέλουν να την σκοτώσουν.


Τότε οι μέλισσες του ορφανού μελισσιού προσπαθούν μπουν στο κλουβί για να μπορέσουν να περάσουν μέσα και να σκοτώσουν την βασίλισσα, όμως εμείς έχουμε κλειστά τα πορτάκια τις πρώτες 24-30 ώρες και δεν μπορούν να μπουν, και σε αυτό το διάστημα η μυρωδιά της βασίλισσας έχει πάει σε όλη την κυψέλη.


Την άλλη μέρα λοιπόν ανοίγουμε ξανά την κυψέλη, σπάμε τα πορτάκια και τοποθετούμε ξανά τα κλουβάκια στην ίδια θέση και έτσι περνάνε ακόμα κάποιες ώρες που θέλουν για να φάνε το ζυμάρι, οπότε όταν στο τέλος τρώνε το ζυμάρι έχουν ξεχάσει ότι η βασίλισσα αυτή δεν είναι δική τους αφού το άρωμα της βασίλισσας έχει καλύψει όλον τον πληθυσμό.

Έτσι η βασίλισσα βγαίνει ανενόχλητη και αρχίζει να γεννάει σχεδόν αμέσως, εμείς όμως πρέπει να ανοίξουμε το μελίσσι μετά από 5 ημέρες για να ελέγξουμε για γέννα

Ανοίγουμε μετά από 5 ημέρες, γιατί τις πρώτες ημέρες οι μέλισσες είναι ιδιαίτερα καχύποπτες με την νέα άγνωστη βασίλισσα που μερικές φορές κυνηγούν πάνω στα πλαίσια.

Έτσι κάθε λάθος κίνηση μας που μπορεί να εκνευρίσει το σμήνος την αποφεύγουμε, και τις αφήνουμε ήσυχες για 5 ημέρες όπως είπα.


Συνήθως οι βασίλισσες από την στιγμή που θα βγουν από το κλουβί, κάνουν 2 – 3 μέρες να γεννήσουν.


Τέλος να πω ότι αν κόψετε μια παραφυάδα και θέλετε να δώσετε νέα βασίλισσα, τότε αυτή πρέπει να την κόψετε τουλάχιστον 2-3 ημέρες πριν δώσετε βασίλισσα, και να χαλάσετε τα όποια βασιλοκελιά έχει φτιάξει πριν τοποθετήσετε το κλουβάκι μέσα.

Αυτό το κάνουμε γιατί πρέπει το μελίσσι να νιώσει την ορφάνια για να αποδεχτεί όσο πιο εύκολα γίνεται την νέα βασίλισσα.

Αν εφαρμόσετε πιστά τα όσα περιγράφω, η αποδοχή των βασιλισσών στις κυψέλες πλησιάζει το 100%.











MELISSOCOSMOS ελάτε να γνωρίσετε τον μαγικό κόσμο των μελισσών