Η φακελωτή είναι ένα πολύ καλό μελισσοκομικό φυτό.
Φτάνει σε ύψος τα 80 περίπου εκατοστά και δίνει και νέκταρ και γύρη σε μεγάλες ποσότητες.
Οι μελισσοκόμοι όπως ξέρετε αντιμετώπιζαν πάντα το πρόβλημα, ότι μετά την άνοιξη σε πολλές περιοχές της Ελλάδας δεν υπήρχε άλλη ανθοφορία και τα μελίσσια η έτρωγαν από το έτοιμο η έπρεπε να τα ταΐσουμε.
Όσοι μελισσοκόμοι έχουν την δυνατότητα να μεταφέρουν τα μελίσσια τους, λύνουν κάπως το πρόβλημα αυτό, αφού πηγαίνουν σε περιοχές με θυμάρι, έλατο, πεύκο, κτλ.
Όσοι όμως δεν έχουν την δυνατότητα αυτή, τι κάνουν;
Αυτό το πρόβλημα λοιπόν ορισμένοι μελισσοκόμοι ερευνητές είπαν να μας το λύσουν προτείνοντας μας την φακελωτή.
Την φακελωτή λοιπόν μπορούμε να την καλλιεργήσουμε, και με κατάλληλες συνθήκες μπορεί να αποδώσει γύρω στα 15 κιλά ανά στρέμμα μέλι, το οποίο έχει ωραίο άρωμα και γεύση ενώ το χρώμα του είναι ξανθό ανοιχτό.
Χρειαζόμαστε ένα ευήλιο χωράφι το οποίο πρώτα το οργώνουμε και στην συνέχεια το φρεζάρουμε, μετά το φρεζάρισμα κάνουμε την σπορά, και μετά κάνουμε μια ακόμα πολύ επιφανειακή φρέζα για να χώσουμε τον σπόρο.
Χρειαζόμαστε περίπου 1 κιλό σπόρο ανά στρέμμα, κι επειδή ο σπόρος της φακελωτής είναι πολύ ψιλός τον ανακατεύουμε με άμμο.
Η αναλογία είναι 1 κιλό σπόρο φακελωτής να το ανακατέψουμε καλά με 4 κιλά ψιλό άμμο και με όλο αυτό το μίγμα να σπείρουμε ένα στρέμμα.
Το κόστος του σπόρου είναι περίπου στα 20 ευρώ το κιλό και μπορείτε να τον βρείτε είτε σε γεωπόνους, (ακριβό) είτε σε αγγελίες στα μελισσοκομικά περιοδικά (φτηνό).
Υπάρχει και ο Μελισσοκομικός
Σύλλογος Πέλλας που το ν δίνει δωρεάν στους μελισσοκόμους όλης της Ελλάδας.
Καλό είναι μέσα στο χωράφι να ρίξουμε και λίγο λίπασμα ώστε να είναι δυνατό το φυτό και να κάνει δυνατή ανθοφορία.
Από την στιγμή που θα σπείρουμε το φυτό αυτό σε δυο μήνες θα αρχίσει να βγάζει λουλούδια, και απ όταν βγάλει λουλούδια η ανθοφορία του κρατάει άλλους δυο μήνες.
Οι μέλισσες το δουλεύουν με λαιμαργία καθ όλη την διάρκεια της ημέρας.
Η σπορά μπορεί να ξεκινήσει από αρχές Μαρτίου ώστε να έχουμε τα πρώτα άνθη στις αρχές Μαΐου.
Μπορούμε να το σπέρνουμε από Μάρτιο έως Σεπτέμβριο για να τελειώσει η ανθοφορία του κάπου τον Νοέμβριο.
Όταν κοντεύει να τελειώσει η ανθοφορία του, μπορούμε να το κόψουμε και να το πουλήσουμε ως ζωοτροφή άριστη.
Ενώ αν θέλουμε μπορούμε να το αφήσουμε να ολοκληρώσει τον κύκλο του, αν το κάνει αυτό, δηλαδή αν ολοκληρώσει τον κύκλο του τότε θα πέσει σπόρος στο χώμα και μετά αν μπούμε το φρεζάρουμε και το ποτίσουμε, θα φυτρώσει ξανά και θα έχουμε μια νέα ανθοφορία τους επόμενους μήνες.
Αν το σπείρουμε άνοιξη η φθινόπωρο δεν χρειάζεται πότισμα, γιατί όλο και πιάνει καμιά βροχή, αν όμως το σπείρουμε καλοκαιρινούς μήνες τότε πρέπει να το ποτίζουμε τακτικά.
Εγώ, σκέφτομαι ότι την άνοιξη δεν με συμφέρει να το σπείρω γιατί τότε υπάρχει άφθονη ανθοφορία στη φύση και δεν χρειάζεται να σπέρνω, ενώ και το φθινόπωρο στα μέρη μου έχει ρείκι σουσούρα.
Κατά τους καλοκαιρινούς μήνες ίσως να άξιζε τον κόπο να το δοκιμάσω, πάντως έως τώρα δεν έχω σπείρει ποτέ φακελωτή.
Αν κάποιος συνάδελφος έχει σπείρει, καλό είναι να μας πει την γνώμη του και τις εντυπώσεις του.
M E L I S S O C O S M O S ελάτε να γνωρίσουμε τον μαγικό κόσμο των μελισσών
5 σχόλια:
Καλησπερα ωραιοτατο μπλογκ και ευχαριστω προκαταβολικα!
Αναρωτιεμαι αν μπορεις ανεξελεγκτα να σπειρεις αγριολουλουδα και αν αυτο εχει αντικτυπο στο οικοσυστημα με καποιο τροπο της εκαστοτε περιοχης...
Δεν καταλαβαινω το σχολιο της Ολγας, στον δικο του χωρο ο καθε ενας μπορει να φυτεψει οτι αγριοχορτο ή "ημεροχορτο" θελει (με λιγες γνωστες εξαιρεσεις απο τον νομο).
Σε χωρο που δεν του ανηκει δεν εχει δικαιωμα να κανει καποια επεμβαση και φυσικα οταν τα βοσκησει καποιος βοσκος δεν θα μπορει να παραπονεθει κιολας.
Η Phacelia tanacetifolia, Benth 1837 είναι ιθαγενές φυτό των νοτιοδυτικών Πολιτειών των ΗΠΑ και του Βόρειου Μεξικού. Είναι άριστο μελισσοτροφικό φυτό και μάλιστα σε μια εποχή που τα αγριολούλουδα αρχίζουν να σπανίζουν. Για τον λόγο αυτό, εισήχθη στην Ελλάδα και καλλιεργείται ώστε να προσφέρει τροφή στις μέλισσες. Είναι δηλαδή ένα φυτό επιγενές, που δεν υπάρχει στην ελληνική φύση αλλά εισήχθη και προσαρμόστηκε στο κλίμα μας. Κι έτσι το επιστημονικό της όνομα Phacelia προσαρμόστηκε στα ελληνικά ως «φακελωτή».
Θα προτιμούσα τα μελισσια μου να συλλεγουν από γηγενή φυτά.Αυτο άλλωστε κανει και τη διαφορά στην ποιότητα της μελισσοκομίας στην Ελλάδα.
μπορούμε να την φυτεψουμε σε ξεφωτα μέσα στο δάσος χωρίς να οργωσουμε το χώμα;
Kalimera! The common name for Phacelia tanacetifolia in English is not "California Bluebell" it is "Lacy phacelia" or "Scorpionweed". The California Bluebell is a related species, Phacelia campanularia, but is not the same. It is the Lacy Phacelia (Phacelia tanacetifolia) that is used for attracting bees. Here is a site in the UK that sells the seeds: http://www.sarahraven.com/shop/phacelia-tanacetifolia.html
Δημοσίευση σχολίου