Τρίτη 21 Φεβρουαρίου 2012

Κάτω τα χέρια από το Θυμαρίσιο Μέλι…




Το Blog μας επανέρχεται σε ένα θέμα που ξαναμιλήσαμε πριν λίγο καιρό με θέμα την κατοχύρωση του Θυμαρίσιου Μελιού καθώς ήρθαν στο Blog και νέα έγγραφα.

Να θυμίσω ότι κάποιοι το 2008 προσπάθησαν να περάσουν  ότι θυμαρίσιο μέλι στην Ελλάδα πρέπει να θεωρείται το μέλι εκείνο που θα έχει μέσα θυμάρι περισσότερο από 3%, άσχετα αν το υπόλοιπο 97% μπορεί να είναι ανθόμελα, η οτιδήποτε άλλο μέλι?

Ας τα πάρουμε με την σειρά όμως για να καταλάβετε πως εξελίχτηκαν τα πράγματα και περί τίνος πρόκειται.

Μας ήρθε λοιπόν το παρακάτω Mail και λέει…

Συνάδελφε Μελισσόκοσμε ευχαριστώ για την προηγούμενη ανάρτηση σου σχετικά με την κατοχύρωση Θυμαρίσιου μελιού.

Κάποιοι θέλησαν να θεωρηθεί θυμαρίσιο μέλι εκείνο που περιέχει γυρεόκοκκους περισσότερο από 3%.

Να σου πω λίγα λόγια για αυτό…




Ποτέ δεν ενημερώθηκαν οι Μελισσοκομικοί Σύλλογοι που τους αφορούσε το θέμα.

Υπήρξε διαρροή από την Π.Α.Σ.Ε.Γ.Ε.Σ θελημένα ή μη θελημένα και έτσι το μάθαμε.

Όταν το μάθαμε τρέχαμε και δεν φτάναμε οι μελισσοκόμοι μες τον χειμώνα με απαγορευτικά στις Θαλάσσιες Συγκοινωνίες.

Αυτό που κατόρθωσαν ήταν να φτάσει το Fax με τις υπογραφές των Συλλόγων την ημέρα και την ώρα της συνεδριάσεως και να τους χαλάσει τα σχέδια.

Ευχαριστώ και πάλι Α…. από Κ….

(Το όνομα του συναδέλφου δεν το δημοσιοποιεί ο MELISSOCOSMOS)

Έχουμε λοιπόν μια κατάσταση εδώ συνάδελφοι, μια κατάσταση που πήγε να δημιουργηθεί,  και που θα έπληγε ανεπανόρθωτα την Ελληνική Μελισσοκομία και θα σας πω τον λόγο.





Στην χώρα μας έχουμε την τύχη να βγαίνει το καλύτερο μέλι στον Κόσμο.

Αυτό είναι το θυμαρίσιο μέλι συνάδελφοι, είναι το ποιο γευστικό και αρωματικό από όλα τα υπόλοιπα θυμαρίσια μέλια που βγαίνουν στον υπόλοιπο κόσμο.

Ο λόγος είναι απλός.

Αυτό συμβαίνει γιατί στην Χώρα μας υπάρχουν περιοχές που έχουν αποκλειστικά μόνο ανθοφορία Θυμαριού, και έτσι το μέλι έχει πολύ μεγάλη περιεκτικότητα γυρεόκοκκων θυμαριού που το κάνουν να μοσχοβολάει περισσότερο από όλα τα άλλα.

Τέτοιες περιοχές είναι κυρίως τα Νησιά μας, αλλά πολύ θυμάρι έχει και η Κρήτη, η Κύπρος αλλά και μερικές άλλες περιοχές.

Επιπλέον ο Αέρας της Θάλασσας, ο Ελληνικός Ήλιος και το κλίμα της χώρας μας βοηθάει στην μοναδική γεύση και ποιότητα του Ελληνικού θυμαρίσιου μελιού.

Σε ορισμένα νησιά η περιεκτικότητα σε γυρεόκοκκους μερικές φορές ξεπερνά και το 90%.

Σκεφτείτε τους συναδέλφους μας αυτούς εκεί στα νησιά, που περιμένουν να πάρουν μελάκια πολλές φορές μια φορά κάθε δυο και τρία χρόνια, που μοναδική τους ανθοφορία είναι το θυμάρι, και δεν έχουν την δυνατότητα μεταφοράς των μελισσιών τους όπως εμείς στην υπόλοιπη Ελλάδα.

Αυτό το εξαιρετικό μελάκι που παράγουν θα θεωρούταν ίδιο με το δικό μου πχ ανθόμελο που περιέχει ελάχιστες ποσότητες θυμαριού μέσα.

Αυτό θα ήταν και το τελειωτικό χτύπημα για αυτούς τους ανθρώπους που φυλάττουν Θερμοπύλες εκεί πέρα σε ξερονήσια πολλές φορές αποκλεισμένοι από την υπόλοιπη Ελλάδα.

Για όσους δεν γνωρίζουν  είναι καθιερωμένο στην Ελλάδα να ονομάζεται Θυμαρίσιο ένα μέλι που περιέχει τουλάχιστον 18% θυμαρίσιο μέλι μέσα.

Κάποιοι όμως δεν αρκούνται σε αυτό, και θέλησαν να το αλλάξουν.

Θέλησαν δηλαδή να ονομάζεται Θυμαρίσιο το μέλι που περιέχει μόνο 3% θυμαρίσιο μέλι μέσα.

Αν αυτό περνούσε τότε η χώρα μας θα έχανε το προτέρημα αυτό μιας και τέτοια μέλια με τόση μικρή περιεκτικότητα θυμαριού παράγονται σε πολλές ακόμα χώρες, και έτσι και το δικό μας θα ήταν μια από τα ίδια.

Εδώ θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι υπάρχει τρομερή ζήτηση για Ελληνικό μέλι από το εξωτερικό, και αυτό σας το λέω και από προσωπική εμπειρία μιας και δέχομαι καθημερινά τηλεφωνήματα για τόνους μελιού Ελάτου και Θυμαριού από το εξωτερικό, από ανθρώπους που διαβάζουν το Blog.

Φυσικά εγώ είμαι και θέλω να παραμείνω  ένας απλός μελισσοκόμος και δεν έχω, και ούτε μου είναι εύκολο να βρω τόνους μελιού.

Όμως ξέρω και καταλαβαίνω ότι το Ελληνικό μέλι το θέλουν πολύ έξω.

Καταλαβαίνω όμως επίσης ότι από την στιγμή που υπάρχει τέτοια ζήτηση, και παρ όλα αυτά οι μελισσοκόμοι δυσκολεύονται να πουλήσουν το προϊόν τους, ότι κάποια εγχώρια κέντρα επιθυμούν το Ελληνικό μέλι να μην πάρει ποτέ κεφάλι…

Οι λίγοι αυτοί ελέγχουν ΤΑ ΠΑΝΤΑ σε ότι αφορά την Ελληνική Μελισσοκομία.

Και όταν λέω τα πάντα εννοώ τα πάντα και ο νοών νοείτω…

Ωστόσο όπως μας ενημερώνει ο συνάδελφος Μελισσοκόμος η σύσκεψη αυτή διέρρευσε και τότε κινητοποιήθηκαν 8 Μελισσοκομικοί Σύλλογοι και Συνεταιρισμοί.

Οι εξής…

1-Αγροτικος Συνεταιρισμός θυμαρίσιου μελιού επαρχίας Καλύμνου (Θυμαρίτης)

2- Μελισσοκομικός Συνεταιρισμός Ολύμπου Καρπάθου

3- Μελισσοκομικός Συνεταιρισμός Αστυπάλαιας

4- Μελισσοκομικός Συνεταιρισμός Λέρου

5- Μελισσοκομικός Συνεταιρισμός Ν. Νισύρου

6- Γεωργικός Μελισσοκομικός Συνεταιρισμός Ρόδου

7- Αγροτικός Μελισσοκομικός Συνεταιρισμός Αμοργού (Το Πρόπολο)

8- Μελισσοκομικός Συνεταιρισμός Τήλου  (Ο Θυμαρότοπος)

Αυτοί λοιπόν κινητοποιήθηκαν και έστειλαν επιστολή εξηγώντας τους λόγους που δεν πρέπει να περάσει το σχέδιο για το Θυμαρίσιο μέλι.






Το έκαναν κάτω από αντίξοες συνθήκες μες το χειμώνα και με απαγορευτικό στις Θαλάσσιες Συγκοινωνίες.

Επιπλέον κατέφθασαν στην σύσκεψη εκπρόσωποι των Μελισσοκομικών Συνεταιρισμών Κέας και Κυθήρων και κατέθεσαν σθεναρά τις αντιρρήσεις τους.

Με την εξέλιξη αυτή τα σχέδια αυτά έμοιαζαν να καταρρέουν, όμως κάποιοι δεν το έβαλαν κάτω και επέμειναν τουλάχιστον αν όχι 3% να ισχύσει το 6% στη συνέχεια 10% ως κατώτατο όριο γυρεόκοκκων για να ονομάζεται Θυμαρόμελο ένα μέλι.


Και πάλι όμως δεν κατόρθωσαν να το περάσουν και το πράγμα έμεινε ως έχει.



Θα ήταν ενδιαφέρον να γνωρίζαμε τις θέσεις καθ ενός ξεχωριστά από αυτούς που συμμετείχαν στην σύσκεψη για να ξέρουμε ποιος τελικά ήταν με το μέρος των Ελλήνων Μελισσοκόμων και ποιος ήταν εναντίον…



Κι αν το πράγμα συνάδελφοι μοιάζει κάπως μακρινό το 2008 να είστε σίγουροι ότι αυτοί που το επεδίωξαν δεν εφησυχάζουν και θα το ξαναεπιχειρήσουν όταν οι συνθήκες το ευνοήσουν.



Γι αυτό καλό είναι να είμαστε όλοι σε επαγρύπνηση.

Και να θυμόμαστε ότι η δύναμη μας είμαστε εμείς οι ίδιοι οι Μελισσοκόμοι και ΚΑΝΕΝΑΣ άλλος.





MELISSOCOSMOS

3 σχόλια:

Άγγελος είπε...

Πολύ καλό το άρθρο σου σχετικά με το θυμαρίσιο μέλι και σίγουρα είμαι και εγώ ένας που πιστεύει ότι το θυμαρίσιο αλλά και το Ελληνικό μας μέλι δεν πρέπει να χάσουν τα στάνταρ παραγωγής τους για ακατανόητους σκοπούς και λόγους. Θα ήθελα μόνο να προσθέσω ότι και η Λακωνία αλλά και η Μεσσηνιακή Μάνη παράγουν εξαιρετικό θυμαρίσιο μέλι η διαφορά είναι ότι μάλλον πολλοί μελισσοκόμοι δεν έχουν την υπομονή να το συλλέξουν προτιμώντας την ποσότητα αλλά και τα σίγουρα αποτελέσματα της συλλογής μελιού ελάτης και πεύκου. Ευχαριστώ .

Ανώνυμος είπε...

Πως υπολογίζεται το ποσοστό του θυμαριού? Από τους γυρεόκοκους μόνο? Αν ναι, πως είμαστε σίγουροι πως δεν προστέθηκαν στο μέλι μετά?

Melissocosmos είπε...

Που να βρεθουν γυρεοκοκοι ικανοι να αλλάξουν την συσταση του μελιου μετα φιλε μου;
Παντως δεν ειμαι και ειδικός επι του θεματος οποτε καλυτερα να απευθυνθείς σε καποιον ερευνητη.