Σάββατο 26 Φεβρουαρίου 2011

Έκτακτη είδηση ασθένειας μελισσιών 26-2-11



Σύμφωνα με πληροφορίες που μας έδωσαν μελισσοκόμοι από τα Ψαρά  σήμερα το Δημαρχείο των ψαρών κατόπιν εντολής του μελισσοκομικού κέντρου της περιοχής κάλεσε όλους τους μελισσοκόμους και τους έκαναν την εξής ενημέρωση.

Σχετικά με το πρόβλημα των μελισσιών που έχει παρουσιαστεί στην Χίο φέτος, τα πράγματα είναι πάρα πολύ σοβαρά.
Δυο μελισσοπαθολόγοι από Θεσσαλονίκη και Μυτιλήνη είχαν πάρει δείγματα από μελίσσια της περιοχής και τα αποτελέσματα έδειξαν τα εξής.

Το πρόβλημα δεν εντοπίζεται σε κάποια γνωστή έως τώρα ασθένεια, αλλά πρόκειται για νέο ιό που δεν έχουν προσδιορίσει ακόμα.

Η νέα αυτή ασθένεια υπάρχει μέχρι τώρα σε Αττική, Θεσσαλονίκη, Χίο και Μυτιλήνη.
Πιθανολογείται ότι η ασθένεια ήρθε στη Χιο την περασμένη άνοιξη από βασίλισσες που ήρθαν από αττική.

Τέλος τους ζήτησαν να μην αγοράζουν μελίσσια από την Χίο για να μην εξαπλωθεί η ασθένεια στα Ψαρά.

Τα συμπτώματα της ασθένειας είναι ελάχιστη κινητικότητα στις κυψέλες αφού οι μέλισσες χάνουν τον προσανατολισμό τους λόγο της ασθένειας, και ένα δεύτερο ότι μέλισσες φορτωμένες γύρη κόβονται από τους φρουρούς της εισόδου για άγνωστο λόγο.

Έτσι μεγάλα δυνατά μελίσσια καταρρέουν μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα.

Το δημαρχείο ενημέρωσε σήμερα  τους μελισσοκόμους ότι πρέπει να σταλούν δείγματα στο εξωτερικό για περεταίρω έλεγχο και πως η διαδικασία αυτή για κάποιον που θα την κάνει στοιχίζει 70 ευρώ.
Όλα τα παραπάνω είναι σημερινές εξελίξεις που μας τις μετέφεραν μελισσοκόμοι των ψαρών σε επικοινωνία που είχαν μαζί μας.


O MELISSOCOSMOS έκανε ήδη ανάρτηση ερώτηση προ μηνός για το τι συμβαίνει στην Χίο, και ζήτησε και από 3 ερευνητές πληροφορίες για το θέμα, αλλά αυτοί δεν μας έχουν απαντήσει ακόμα.

Για ότι νεότερο θα επανέλθουμε με νέα ανάρτηση.

MELISSOCOSMOS