Τι είναι η γύρη;
Η εγκυκλοπαίδεια λέει: Γύρη (γυρεόκοκκος) είναι η γονιμοποιός κόνις των ανθέων των σπερματόφυτων φυτών. Η ξένη ονομασία της "pollen" προέρχεται από τη λατινική "pollinis" που σημαίνει επίσης ψιλή σκόνη.
Η γύρη είναι αρσενική σκόνη (κόκκοι) των αρσενικών λουλουδιών που περιμένει τη μαγική μας μελισσούλα να τη μεταφέρει στα θηλυκά λουλούδια για τη γονιμοποίησή τους, ώστε μετά να δέσει ο καρπός.
Υπάρχει μεγάλη ποικιλία στην ποσότητα γύρης που παράγεται από τα φυτά. Παράδειγμα: η φουντουκιά παράγει 2,5 εκατομ. Κόκκους, μόνος ένας βλαστός κάνναβης μπορεί να παράξει 500 εκατομ. κόκκους, ένας κώνος της αροκάριας 100 εκατομ. κόκκους και πάει λέγοντας.
Τα δάση των κωνοφόρων παράγουν πολύ περισσότερη γύρη απ΄ό,τι τα φυλλοβόλα. Έχει υπολογιστεί ότι τα δάση της νότιας και κεντρικής Σουηδίας παράγουν κάθε χρόνο 75.000 τόννους γύρης!
Οι μεγάλοι έχουν διάμετρο 2.500 εκατομμυριοστά περίπου του μέτρου (π.χ. της γλυκοκολοκυθιάς) και χρειάζονται 4 γυρεόκοκκοι για να κάνουν έναν πόντο. Οι μικρότεροι έχουν μέγεθος 2 εκατομμυριοστά του μέτρου (π.χ. του φυτού μη με λησμόνει) και χρειάζονται 5000 για να κάνουν έναν πόντο! Για να ζυγίσουν ένα γραμμάριο χρειάζονται από τους μεγάλους 14.000 κόκκοι και από τους μικρούς 300.000 κόκκους!!
Εντυπωσιακά στο έπακρον δεν είναι όλα αυτά;
Κάποιοι χαρακτήρισαν τη γύρη ως "διατροφική βόμβα!" και άλλοι "ισορροπιστή και ρυθμιστή" του οργανισμού. (Σημειώστε ότι οι κόκκοι των διάφορων φυτών δεν έχουν την ίδια σύνθεση και ότι ακόμη δεν έχουν βρεθεί όλα όσα η γύρη περιέχει.) Ας δούμε τι ξέρουμε μέχρι σήμερα για τη σύνθεσή της.
Ένας ώριμος και ζωντανός γυρεόκκοκκος περιέχει:
1.- Νερό 3-15%
2.- Πρωτεΐνες και αμινοξέα 10-35%
3.- Ζάχαρα και άμυλο 3-8%
4.- Λιπαρές ουσίες 5-20%
Σημειώστε ότι η μεγάλη περιέκτικότητά της σε πρωτεΐνες την τοποθετεί σε ψηλό επίπεδο θρεπτικής αξίας, πιο πάνω ακόμη και από τα είδη ζωικής προέλευσης! Αν συγκρίνουμε μία βοδινή μπριζόλα με ίσο βάρος γύρης περιέχουν την ίδια ποσότητα βιταμίνης Β5! (ένας πιτσιρικάς θα έλεγε cooool!!)
Ιδού ένας συγκριτικός πίνακας
1.- Κρέας μοσχάρι 16,9 γραμ. / 100 γραμ.
2.- Αυγό 12,8 γραμ./ 100 γραμ.
3.- Τυρί 16,0 γραμ./ 100 γραμ
4.- Γύρη 19,7 γραμ./ 100 γραμ
Πάμε παρακάτω. Το ζωντανό κυταρόπλασμα περιέχει:
2.- Αυξητικές ουσίες
3.- Χρωστικές ουσίες
4.- Ενζυμα
5.- Μεταλλικά στοιχεία
Ειδικότερα για τις βιταμίνες
1.- Β1 θειαμίνη 9,2 χιλιοστόγρ.
2.- Β2 ριβοφλαβίνη 18,5 χιλιοστόγρ.
3.- Β6 πυριδοξίμη 5,0 χιλιοστόγρ.
4.- Νικοτινικό οξύ 200 χιλιοστόγρ.
5.- Παντοθενικό οξύ 30-50 χιλιοστόγρ.
6.- Βιταμίνη C 7-15 χιλιοστόγρ.
7.- Προβιταμίνη Α, που στον οργανισμό μετατρέπεται σε Α
8.- Ίχνη βιταμίνης Ε
9.- Φολικό οξύ 3,4 - 6,8 χιλιοστόγρ.
Ρουτίνη
Εδώ όμως πρέπει να τονίσουμε κάτι εξαιρετικά σπουδαίο. Η γύρη περιέχει και ρουτίνη (είναι γλυκοζίτης) που βοηθάει:
1.- στην ενδυνάμωση των τριχοειδών αγγείων,
2.- σε περιπτώσεις αιμορραγιών βοηθάει στην πήξη του αίματος
3.- χαμηλώνει τους ρυθμούς της καρδιάς
4.- διορθώνει την τριχοειδή ευθραστότητα των επιτόκων και προστατεύει τα μωρά από μηνιγγικές αιμορραγίες.
Δεν παρατηρήθηκε καμμία τοξική δράση στις κλινικές έρευνες.
Τέλος, δύο Γάλλοι ερευνητές κατάφεραν και απομόνωσαν δύο χρήσιμα στοιχεία:
1.- 'Ενα αντιβιοτικό
2.- Έναν παράγοντα ανάπτυξης.
Σχετικά με τον παράγοντα ανάπτυξης, θα πρέπει να πούμε ότι, όπως δήλωσαν οι Γάλλοι ερευνητές, σε γύρη που μάζεψαν μόνοι τους ο παράγοντα αυτός υπήρχε σε κλάσμα, σε σχέση με αυτόν που υπάρχει στη γύρη που μαζεύει η μέλισσα. Γιατί; Διότι κι εδώ η μελισσούλα μας κάνει το θαύμα της. Δηλαδή, η μέλισσα προσθέτει σταγόνες από τους αδένες της και τον προλοβό, ως συγκολλητικό των γυρεοκόκκων και ιδού! η τεράστια διαφορά. Χωρίς τη μέλισσα άχρηστο, με τη μέλισσα πολύτιμο!.
Έχετε προβλήματα υγείας; Για να δούμε τι μπορεί να κάνει η γύρη για σας!
Αλλεργίες
Υπεύθυνες για το μαρτύριο πολλών, ιδίως την άνοιξη με την ανθοφορία. Υπεύθυνη; η γύρη. Το ερώτημα όμως που τίθεται είναι: ποια γύρη; Ο δράστης των γνωστών αλλεργιών είναι η ΑΝΕΜΟΦΙΛΗ γύρη, δηλαδή αυτή που μεταφέρεται με τον αέρα. Η ανεμόφιλη γύρη που αιωρείται στον αέρα καταλήγει στη ρινική κοιλότητα κι εκεί συμβαίνουν διάφορες διεργασίες στα ρινικά κύτταρα, μετά τις οποίες αρχίζει για τον αλλεργικό το μαρτύριο. Η ΕΝΤΟΜΟΦΙΛΗ όμως γύρη, δηλαδή αυτή που συγκεντρώνουν οι μέλισσες, είναι κολλώδης και δεν ίπταται. Οι μέλισσες,στην προσπάθειά τους να σχηματίσουν και να εξασφαλίσουν το φορτίο τους, προσθέτουν στη γύρη λίγο σάλιο και νέκταρ, γεγονός που συντελεί στην καταστροφή κάθε αλλεργιογόνου παράγοντα! Επειδή όμως δεν παίζει κανείς με την υγεία του, ρωτάει πάντα τον γιατρό του.
Η δύναμη της γύρης
Οι νύμφες των μελισσών που τρέφονται με γύρη, αυξάνουν το βάρος τους κατά 1500 φορές μέσα σε 6 ημέρες!
Μία δίαιτα με γύρη βοηθάει στην αποτοξίνωση. Η γύρη δρα βιολογικά και εκ βαθέων επιδρώντας σε πολλές αρρώστιες και δυσλειτουργίες και είναι βοηθητική όλου του οργανισμού. Προσέξτε τώρα. Η γύρη που εμείς χρησιμοποιούμε είναι όπως την περιγράψαμε μέχρι στιγμής. Η γύρη όμως, η οποία αποθηκεύεται στα κελλιά τής κηρήθρα και με την οποία τρέφονται οι νύμφες των μελισσών, είναι ενισχυμένη επί πλέον και με μέλι. Αυτήν την αποθηκευμένη γύρη, οι μελισσοκόμοι την ονομάζουν μελισσοψωμί. Η δύναμη και τα συστατικά του μελισσοψωμιού είναι εξαιρετικά πιο πολλά.
Τα τρία "Π"
Πότε παίρνουμε γύρη; Η πρόταση είναι να καταναλώνουμε τη γύρη για 4-6 εβδομάδες 3- φορές το χρόνο. Συνιστάται η χρήση της ιδίως στην αλλαγή της εποχής ή των συνθηκών εργασίας και γενικώς όταν χρειαζόμαστε περισσότερη αντοχή και δύναμη. Η λήψη της πρέπει να είναι καθημερινή για την περίοδο της αγωγής (4-6 εβδομάδες) και με άδειο στομάχι.
Πώς; Στη φυσική της μορφή (κόκκοι). Η δόση είναι μία κουταλιά και η γύρη μένει στο στόμα μας αρκετά ώτσε να ανακατωθεί με το σάλιον μασηθεί πολύ καλά και μετά να καταποθεί. Επειδή η γεύση της είναι μάλλον πικρή, μπορούμε να την αναμείξουμε με μέλι, σε δοσολογία 1 μέρος γύρη 2 μέρη μέλι. Μπορούμε επίσης να την πάρουμε σε ταμπλέτες ή κάψουλες, ακολουθώντας τις οδηγίες του κατασκευαστή
Πόσο; Η κανονική δόση, σε μία συνήθη αγωγή, είναι 15-20 γραμμάρια. Η θεραπευτική δόση (πάντα μετά τη συμβουλή του γιατρού μας) είναι 32 γραμ/ημέρα.
Για τα παιδιά:
3-5 χρόνων, 12 γραμ. / ημέρα
6-12 χρόνων, 16 γραμ. / ημέρα
Για όλες τις άλλες ηλικίες, 20 γραμ. / ημέρα
Η μέλισσα! Κάθε εργάτρια κάνει κατά μέσον όρο 12 ταξίδια και στο καθένα ταξίδι της επισκέπτεται περίπου 200-300 λουλούδια δηλαδή 2400-3600 λουλούδια την ημέρα. Όλο δε το σμήνος-περίπου 20.000 άτομα- επισκέπτονται 48-72 εκατομμύρια λουλούδια την ημέρα. Για να παράξει 1 κιλό μέλι πρέπει να επισκεφθεί περί τα 18 εκατομμύρια λουλούδια. Σε όλες αυτές τις επισκέψεις της, στα πόδια της κολλάει η γύρη. Ναι, όχι όμως όπως κι όπως! Διαβάστε! Η μέλισσα έχει 3 ζευγάρια πόδια. Τα πίσω της πόδια τα αποτελούν:
-Το ισχίο
-Ο τροχαντήρας
-Ο μηρός
-Η κνήμη
-Οι βούρτσες γύρης (μαζεύουν τη γύρη που κόλλησε σε διάφορα σημεία του σώματος)
-Η πρέσσα γύρης (αφού η μέλισσα με το σάλιο της και το νέκταρ κάνει τη γύρη κολλώδη, η πρέσσα προωθεί τη γύρη-σβώλο στο κάνιστρο)
-Το κάνιστρο γύρης (είναι ένα λείο εσωτερικό κοίλωμα της κνήμης. Από εκεί η γύρη ξεφορτώνεται στα κελλιά).
-Το μετατάρσιο
Μη μου πείτε ότι δεν είναι εντυπωσιακό; Επί πλέον, η μέλισσα αποτελεί τον κυριότερο παράγοντα στη γονιμοποίηση των φυτών. Χωρίς τη μέλισσα τίποτα δεν θα ήταν ίδιο. Ούτε φυτά, ούτε καρποί. Και σας ρωτώ: Πώς μπορεί κανείς να αποκαλέσει τον αγρότη, που ψεκάζει με φάρμακο τα φυτά του με τα λουλούδια τους, με αποτέλεσμα το θάνατο των μελισσών; Για μένα είναι βλαξ!
Αυτό το απίθανο πλασματάκι βρίσκεται πάνω στη γη περί τα 65 εκατομμύρια χρόνια. Λεηλατούμε όλα τα θαυμαστά που παράγει, τη σκοτώνουμε όπου τη βρούμε και δέχεται κι αυτή το μίσος που τρέφουμε για ό,τι ζει και κινείται πάνω στον πλανήτη. Και να σκεφθεί κανείς ότι η διάρκεια ζωής της είναι ΜΟΝΟ 40 ημέρες!!
Σημείωση: Θα το πούμε και πάλι. Δεν χρησιμοποιούμε ποτέ και τίποτα χωρίς τη συμβουλή του γιατρού μας, του ειδικού, αυτού που ξέρει.
Πληροφοριακό υλικό από το βιβλίο του Γεωπόνου κ. Θανάση Μπίκου "Γύρω από τη γύρη", εκδόσεις Ψύχαλου 1999. Στο βιβλίο υπάρχει λεπτεμερέστατη αναφορά στα γυρεοφόρα φυτά και στον τρόπο συλλογής της γύρης.
Πηγη
Φωτό: google/images