Αλλοι κλέβουν απο χόμπυ, αλλοι απο δόλο, άλλοι απο τεμπελιά. Σίγουρα όμως ολοι κλεβουν απο αναισθησία και εμπάθεια.
Δεν αναφέρομαι στο φαινόμενο της κλοπής γενικά αλλα στο φαινόμενο της κλοπής μελισσών, που τον τελευταίο καιρό πολυ έντονα βιώνουμε όλοι μας. Η μείωση του πληθυσμού των μελισσών παγκοσμίως, και η δημοσιότητα που εχει πάρει τελευταία ο κλάδος της μελισσοκομίας έχει δημιουργήσει ενα κλίμα που καλλιεργεί την κλοπή μελισσών.
Οι τυχεροί ατυχοι έχασαν 1-2 μελίσσια, οι λιγότερο τυχεροι 5-6 όμως οι πολυ ατυχοι μπορει να εχασαν και πάνω απο 40 κυψέλες.
Οχι δεν αναφέρομαι σε μελισσοκόμους του Σικάγο ή του Τέξας, φημισμένα για την εγκληματικότητα τους. Μιλάω για τη Μάνη, για την Αρκαδία, για την ευβοια, για τη Λάρισα, την Αρτα και τόσες αλλες περιοχές που ακούμε κλοπές μελισσιών.
Αναμφισβήτητα όλοι έχουμε αφιερώσει λιγα λεπτά στίβοντας το μυαλό μας να βρούμε μια αντικλεπτική μέθοδο. Ορισμένοι βασισμένοι στην τεχνολογία, έχουν παρουσιάσει κατα καιρούς συστηματα επιτήρησης της κυψέλης, με ανιχνευτές βάρους, τσιπάκια κινητής τηλεφωνίας που αποστέλουν μήνυματα αν σηκωθεί καποια κυψέλη απο τη θέση της...
Δυστυχώς το κόστος και η ελλειψη υποστήριξης γι'αυτές τις μεθόδους τις οδήγησε σχεδόν ολες στον πάτο του βάζου...(μελισσοκομοι είμαστε αλλωστε)
Προτού παρουσιάσουμε τη δική μας ιδέα, θα προτείνουμε μια σειρά απο μεθόδους που απωθούν τον υποψήφιο κλέφτη απο το να πάρει μελίσσια
Αρχικά το χαρακτηριστικότερο ειναι η πυροσφράγιση:
Η κάθε κυψέλη πρεπέι να πυροσφραγίζεται με το συγκεκριμένο αριθμο του καθε μελισσοκόμου. Ετσι ακόμη κι αν κλαπούν, πολύ δύσκολα να καλυφθούν τα σημάδια της σφραγίδας. Συνεπώς η κυψέλη θα πάει αχρηστη.
Επειτα ερχεται η μέθοδος της απουσίας κλειδιών:
Αν το μελισσοκομείο ειναι σχετικά στατικό(αδόκιμος όρος για ενα φιλόδοξο μελισσοκόμο) τότε μπορούμε να αφαιρεσουμε τα κλειδιά απο τις κυψέλες. Ετσι ο κλεφτης για να τα μεταφέρει θα πρεπει να βιδώσει νέα κλειδια, εργασία που θα του πάρει πολλη ώρα! Και φυσικά κανένας κλεφτης δεν εχει το χρόνο με το μέρος του.
Ακόμα δεν πρέπει να αφήνουμε τα μελίσσια μας πολύ κοντα σε δρόμους, καθώς ειναι πολύ εύκολος στόχος για τον επίδοξο κλέφτη.
Προσπαθούμε να περιορίσουμε την προσβαση στο μελισσοκομείο μας με φράχτη ή περίφραξη.
Αφαιρούμε τα πορτάκια απο τις κυψέλες.
Σκαλίζουμε πρόσθετα σημάδια στην κυψέλη, όπως μονογράμματα ή σχέδια που δεν καλύπτονται ευκολα ουτε με στόκο.
Αφού λοιπόν αναφερθήκαμε επιγραμματικά σε όλα αυτά τα ημίμετρα ας προσπαθήσουμε να σκεφτούμε πιο κωμικά. Θα αναφέρουμε παράδοξες προτάσεις-ιδέες που έχουμε κατα καιρούς ακούσει απο διάφορους μελισσοκόμους χωρίς να τις αποδεχόμαστε φυσικά!
Να δεσμέυσουμε τις κυψέλες στη θέση τους, με ενα συρματόσκοινο, που θα περνάει απο ειδικό γάντζο σε κάθε κυψέλη και τέλος θα στερεώνεται σε γερό πάσαλο στο χώμα. -Μη αποτελεσματικό: τις περισσότερες φορές ο κλέφτης έχει ελέγξει τα μελίσσια που θα κλέψει
Να στήσουμε καποιου είδους παγίδα στον κλέφτη τραυματίζοντας τον. Παράνομο: θα πάμε φυλακή για ένα κάθαρμα!
Να παγιδεύσουμε τις κυψέλες με σύστημα GPS ωστε ακόμα κι αν τις κλεψουν να τις βρούμε -Άπιαστο: κόστος χιλιάδων €υρώ για λίγα μόνο μελίσσια
Να ναρκοθετήσουμε το μελισσοκομείο μας. Ουτοπικό: Δεν ειμαστε αντάρτικο εδω!
Οπότε μας μένει να ακολουθήσουμε την νόμιμη και ασφαλή και πιο πρακτική οδό:
ΤΗΝ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ ΤΟΥ ΧΩΡΟΥ
Η αγορά εξοπλισμου παρακολούθησης ειναι καθόλα νόμιμη, η δε χρήση του μαγνητοσκοπημένου υλικού ως αποδεικτικό στοιχείο σε δικαστήρια και εισαγγελείες είναι αποδεκτή.
Άρα γιατι δεν κοιτάμε να βάλουμε ολοι μια κάμερα παρακολούθησης στο μελισσοκομείο μας και να λυσουμε το προβλημα μας?
Γιατι:
Το μελισσοκομείο δεν έχει πάντα παροχή ρεύματος
Γιατι οι κλοπές γίνονται συνήθως βραδινές ώρες στο σκοτάδι, άρα η κάμερα δε μπορεί να καταγράψει
Γιατι ο μελισσοκόμος δεν μπορεί να ειναι παρών κάθε μέρα στο μελισσοκομείο και να ελέγχει την ταινία.
Και φυσικά ουτε το σύστημα έχει αρκετή μνήμη ωστε να καταγράφει συνεχώς
Ομως για όλα αυτά τα προβλήματα υπάρχει πλέον λύση:
Κάμερα ασφαλείας, αυτονομη με νυχτερινή όραση, με ανιχνευση κινησης και ήχου, αδιάβροχη, και οικονομική!
Παραθέτω μονο δυο φωτογραφίες καθώς δεν θέλουμε να κάνουμε διαφήμιση στο προιόν.
Αναδημοσιευση απο το ellinikomeli
Δειτε εδω...
https://www.ellinikomeli.gr/el/melissokomos/melissokomos-general/138-beethefts
4 σχόλια:
Το κόστος τους πιο είναι Βασίλη ξέρεις? Μακάρι κανείς να μην βρεθεί στην θέση όλων εμάς που μας έχουν κλέψει... Πολύ δυσάρεστο συναίσθημα που δεν το ξεχνάς εύκολα και ειδικά όταν είσαι στα μελίσσια σου...
Απ οτι ειπαν τα παιδια στο ellinikomeli περιπου στα 300 ευρω Χρηστο
Ela pou emena mou aresi perisotero i fotografia me tin narki....:) :).ti aftonomia exi i kamera xeri kapios???
Θα γίνει παρουσίαση τις επόμενες μέρες αναλυτικά, με βίντεο και φωτογραφικό υλικο, με τεχνικά χαρακτηριστικά και προσωπικές γνώμες απο τη δοκιμή της.
ΛΙΓΗ ΥΠΟΜΟΝΗ!!
Δημοσίευση σχολίου