Παρασκευή 11 Φεβρουαρίου 2011

Βιβλίο Μελισσοκομίας



 Πριν μερικές ημέρες έλαβα δώρο από τον φίλο μου το Γιώργο τον Κοντζιά το Βιβλίο του.
Έχει τίτλο...

ΜΕΘΟΔΟΙ ΒΑΣΙΛΟΤΡΟΦΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ.

Πρόκειται για ένα βιβλίο που τυπώνει ο ίδιος ο Γιώργος για τους νέους μελισσοκόμους της ΝΕΛΕ που είναι μαθητές του.
Ο Γιώργος είναι εκπαιδευτής μελισσοκομίας και διδάσκει σε σεμινάρια που κάνει η Νομαρχιακή Επιτροπή Λαϊκής Επιμόρφωσης (ΝΕΛΕ).

Πρόκειται για ένα καλογραμμένο βιβλίο που η συγγραφή του όπως είπα είναι του Γιώργου Κοντζιά ενώ η επιμέλεια είναι του Νίκου Παπαδογιαννάκη.

Όταν πέφτει στα χέρια μου βιβλίο,  όχι μόνο το διαβάζω αλλά το << ξεκοκαλίζω>> κυριολεκτικώς.
Όχι μόνο μελισσοκομικό βιβλίο, αλλά και ιστορικά, θρησκευτικά και πολλά άλλα βιβλία που μου αρέσει να διαβάζω κυρίως πριν κοιμηθώ κι όταν ξυπνάω.
Όταν άρχισα να διαβάζω το εν λόγο βιβλίο σκέφτηκα κατά πόσο μπορεί να βοηθηθεί ένας εν δυνάμει μελισσοκόμος, που δεν γνωρίζει ακόμα τα της μελισσοκομίας από αυτό.

Η απάντηση είναι ότι μπορεί να ωφεληθεί πάρα πολύ…


Μέσα στις 43 σελίδες αυτού του βιβλίου υπάρχουν πολύτιμες συμβουλές και σίγουρα υπάρχουν και οι βάσεις για να αποκτήσει τις στοιχειώδεις γνώσεις ο νέος μελισσοκόμος.

Με θέματα όπως, Φυσική αντικατάσταση, Ορφάνεια, Σμηνουργία, Παραγωγή βασιλισσών, Συστήματα βασιλοτροφίας, Μεθόδους εμβολιασμού, Κυψελίδια σύζευξης, Κληρονομικότητα, Μεθόδους μελιού, Αρώματος, Καπνού,  Σημάδεμα βασιλισσών και πολλά ωραία θέματα ακόμα δίνει μια πλήρη γεύση στο νέο μελισσοκόμο και τον προετοιμάζει για το τι είδους ζωή υπάρχει μέσα σε μια κυψέλη.


Το βιβλίο αυτό κι ένα ακόμα με τίτλο ΟΙ ΒΑΣΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΤΗΣ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΑΣ ο Γιώργος τα διανέμει δωρεάν στους μαθητές του <και σε λίγους τυχερούς φίλους> και τα τυπώνει με δικά του έξοδα μάλιστα, γιατί θέλει να είναι σωστός με την δουλειά του κι όσο πιο κατανοητός γίνεται.

Τα βιβλία αυτά λέει ο Γιώργος είναι η εμπειρία αρκετών χρόνων και η εφαρμοσμένη γνώση από μελέτη και έρευνα.

Αυτό που μου έκανε εντύπωση είναι ο απλός και κατανοητός λόγος του σε μια απολύτως μελισσοκομική γλώσσα.
Φυσικά όταν κάποιος μελισσοκόμος γράφει ένα βιβλίο είναι επόμενο αυτό να είναι κατά πολύ πιο κατανοητό από ένα βιβλίο ενός ερευνητή ο οποίος αρκετές φορές χρησιμοποιεί ξύλινη, ακαταλαβίστικη γλώσσα.
Θέλω να πω στους νεαρούς Κρητικούς μελισσοκόμους ότι είναι πολύ τυχεροί που έχουν έναν τέτοιο δάσκαλο εκεί να τους καθοδήγει στα πρώτα τους βήματα.


Γιώργο σε ευχαριστώ πολύ για το δώρο σου, θα το φυλάξω, και θα το διαβάζω τακτικά, γιατί ξέρω ότι πρόκειται για γνώση κι εμπειρία χρόνων που σκοπό έχει να μεταφέρει και σε εμάς τους υπόλοιπους.

Αυτές οι αρχές, της μεταλαμπάδευσης της γνώσεως από τον παλιό στο νέο, κι από τον έμπειρο στον άπειρο είναι κάτι που κι εμένα με βρίσκει φανατικό οπαδό.
Να είσαι πάντα καλά.


MELISSOCOSMOS