Τρίτη 8 Φεβρουαρίου 2011

Παρασκευή σιροπιού τροφοδοσίας



Έχουμε δει από εδώ από τον MELISSOCOSMO τη χρησιμότητα της τροφοδοσίας των μελισσιών μας με σιρόπι.
Έχουμε πει ότι το σιρόπι ξεγελάει την Βασίλισσα που νομίζει ότι έξω υπάρχει πολύ μεγάλη ανθοφορία, κι έτσι γεννάει μεγάλο αριθμό αβγών για να γίνουν συλλέκτριες και να βγουν έξω να μαζέψουν όλο αυτό το νέκταρ να το φέρουν στην κυψέλη.
Γι αυτό λέμε ότι όταν ετοιμάζουμε σιρόπι για να διεγείρουμε την βασίλισσα, αυτό πρέπει να είναι αραιό, δηλαδή 2 κιλά νερό και 1 κιλό ζάχαρη ώστε να μοιάζει με νέκταρ.
Ποιος όμως είναι ο σωστός τρόπος για να φτιάξουμε το σιρόπι μας;
Αυτό δεν το έχουμε πει, και εύλογα μας το θύμισε αυτό ο φίλος μας ο Μανώλης.
Ας δούμε λοιπόν ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος για να φτιάξουμε σιρόπι.
Ο πρώτος και καλύτερος τρόπος είναι να ζεστάνουμε το νερό να ρίξουμε μέσα τη ζάχαρη και να το ανακατέψουμε καλά μέχρι να λιώσει.
Στο ζεστό νερό η ζάχαρη λιώνει και πιο γρήγορα και πιο καλά.
Όταν το κάνουμε αυτό τότε το σιροπάκι μας μοιάζει πολύ με νέκταρ ενώ το χρώμα του είναι κιτρινωπό.


Όμως δεν μπορούν όλοι να το κάνουν αυτό, και κυρίως αυτοί που έχουν πολλά μελίσσια.
Αν δεν έχουν κατάλληλο εξοπλισμό, όπως μεγάλη εστία, μεγάλο καζάνι κτλ είναι πολύ δύσκολο να φτιάξουν μεγάλες ποσότητες σιροπιού.
Αυτοί λοιπόν θα φτιάξουν αναγκαστικά το σιρόπι τους με κρύο νερό.
Ο καλύτερος τρόπος για να το κάνουν αυτό είναι να βάλουν το νερό σε ένα βαρέλι, και την ζάχαρη σε ένα λιναρένιο τσουβάλι.
Να κρεμάσουν το τσουβάλι στο νερό και να το ανασηκώνουν τακτικά όπως κάνουμε με το Lipton.
Έτσι ακόμα κι αν οι ποσότητες που χρειαζόμαστε είναι μεγάλες το πολύ μέσα σε 1-2 ημέρες το σιροπάκι θα είναι έτοιμο καθώς η ζάχαρη θα έχει λιώσει.


Πρέπει να ξέρετε όμως ότι το σιρόπι που γίνεται σε κρύο νερό δεν έχει την διατροφική αξία που έχει αυτό που γίνεται με ζεστό νερό.
Αυτό συμβαίνει γιατί η ζάχαρη δεν λιώνει ολοκληρωτικά ότι κι αν του κάνουμε, κι επιπλέον πετρώνει κι εύκολα.
Καλό είναι να μην δοκιμάζετε να φτιάξετε απλός σιρόπι ανακατεύοντας ζάχαρη με νερό γιατί το αποτέλεσμα δεν είναι και τόσο καλό, αφού η ζάχαρη κάθεται στον πάτο και δεν λιώνει.

Ακόμα να γνωρίζετε ότι το σιρόπι που φτιάχνεται χωρίς ζέσταμα δεν πρέπει να μείνει πολλές μέρες σε βαρέλια η δοχεία γιατί αναπτύσσεται σε αυτό ένα φύκι, (Leuconostoc) το λένε, που το κάνει αναποτελεσματικό και ανεπαρκή πλέον για την δουλειά που το θέλουμε.

Όταν ετοιμάσετε το σιρόπι θα πρέπει να θυμάστε ότι πρέπει να το βάζετε στα μελίσσια σας το βασίλεμα προκειμένου να μην προκαλέσετε καμία λεηλασία.
Οι δοσολογία διαφέρει ανάλογα την δυναμικότητα των μελισσιών σας, πάντως περίπου 1 ποτήρι του νερού δυο φορές την εβδομάδα κάνει πολύ καλή δουλειά.





MELISSOCOSMOS ελάτε να γνωρίσετε τον μαγικό κόσμο των μελισσών