Κυριακή 21 Νοεμβρίου 2021

Το ταψί στον φούρνο: Μια Κυριακάτικη συνήθεια που χάθηκε


Το ταψί στον φούρνο: Μια Κυριακάτικη συνήθεια που χάθηκε

Το ψήσιμο του κυριακάτικου φαγητού στον φούρνο της γειτονιάς με αντίτιμο 2 δραχμές ή και λιγότερο για το γιουβέτσι ήταν συνήθεια σε όλη την Ελλάδα.
Ήταν μια πρακτική που συμβόλιζε ολόκληρη εποχή στην αστική ελληνική ιστορία, από την περίοδο μετά τον εμφύλιο μέχρι και την όψιμη μεταπολίτευση.

Σάββατο 20 Νοεμβρίου 2021

Μελισσοκομία Αγρινίου: Ονειρεμένος τρύγος στα πεύκα video

Μελισσοκομία Αγρινίου: Ονειρεμένος τρύγος στα πεύκα video

Μελισσοκομία Αγρινίου: Ονειρεμένος τρύγος στα πεύκα video


Ένα πολύ ενδιαφέρον βίντεο σας έχω σήμερα από την ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΑ ΑΓΡΙΝΙΟΥ και τον Γιάννη Σαράκη.
Σε αυτό θα δούμε τρύγο στα πεύκα της Ευβοίας το 2017.
Παρακολουθούμε έναν γρήγορο επαγγελματικό τρύγο μεγάλου μελισσοκόμου με πολλά μελίσσια.
Μαθαίνουμε έτσι χειρισμούς ώστε να μπορούμε να κουμαντάρουμε μεγάλο αριθμό μελισσιών.
Η Μελισσοκομία Αγρινίου χρησιμοποιεί βαλβίδα διαφυγής μελισσών.

Τίλιο ή Φλαμούρι, για τις καταπραύντικές και χαλαρωτικές του ικανότητες


Το τίλιο (Φιλύρα, Φλαμούρι) είναι σε όλους μας γνωστό για τις καταπραϋντικές και χαλαρωτικές του ικανότητες. Είναι το καταλληλότερο ρόφημα για το απόγευμα ή για αργά το βράδυ καθώς χαλαρώνει τον οργανισμό μας από την ένταση της καθημερινότητας. Σύμμαχος μας στο κρυολόγημα με ευχάριστη γεύση και άμεσο αποτέλεσμα.

Παρασκευή 19 Νοεμβρίου 2021

Καλό ταξίδι Λάκη: Έφυγε από κορονοιό ο καλός φίλος και μελισσοκόμος Λάκης Σώκος από το Αγρίνιο


Σχόλιο Melissocosmos
Ο Λάκης ήταν αετός.
Μελισσοκόμος, κυνηγός, και καλός άνθρωπος.
Υπήρξε πρώην πρόεδρος του Μελισσοκομικού Συνεταιρισμού Αγρινίου.
Δεν γνώριζα ότι νόσησε από την καταραμένη ασθένεια, ούτε ότι έφυγε, το διάβασα σήμερα στις εφημερίδες.
Ας είναι ελαφρύ το χώμα που σε σκεπάζει φίλε Λάκη, καλό Παράδεισο να έχεις.
Συλλυπητήρια στους συγγενείς.

Θυμόλη εναντίον βαρρόα



Η εφαρμογή της θυμόλης καλό είναι να γίνεται τον χειμώνα οπού εξατμίζεται πολύ πιο αργά και δεν δημιουργεί προβλήματα στο σμήνος...

Τα τελευταία χρόνια όλο ένα και περισσότεροι μελισσοκόμοι αλλά πάντως ποιο πολύ οι νέοι ψάχνουν τρόπους να απαλλάξουν τις μέλισσες, το μέλι ,και τέλος τον καταναλωτή από τα χημικά σκευάσματα που ο μελισσοκόμος χρησιμοποιεί για την καταπολέμηση της βαρρόα.

Γλανιδόπιτα: Ένα από τα παλαιά και ξεχασμένα εδέσματα στην Τριχωνίδα (video)


Του Γιάννη Γιαννακόπουλου

Η γαστρονομία αποτελεί ένα από τα βασικά στοιχεία της παράδοσης και του πολιτισμού κάθε περιοχής. Υπάρχουν υπέροχα εδέσματα που χάθηκαν η σπάνια παρασκευάζονται στην εποχή μας.
Ένα από αυτά τα παλαιά και ξεχασμένα εδέσματα στην περιοχή της λίμνης Τριχωνίδας είναι η «γλανιδόπιτα». Το βασικό συστατικό της το ψάρι γλανίδι (γουλιανός) που διαβιώνει σε μεγάλες ποσότητες στη λίμνη.

Πέμπτη 18 Νοεμβρίου 2021

Λεηλασία μελισσών VIDEO


Ένα ακόμα βιντεάκι του MELISSOCOSMOU.
Μια παραφυάδα δυστυχώς λεηλατείται.
Πιστεύω ότι καλώς βιντεοσκοπήθηκε το εν λόγο μελίσσι για να πάρουν μια εικόνα οι νέοι μελισσοκόμοι.
Δείτε το βίντεο λοιπόν και σιγά σιγά θα ακολουθούν και άλλα σε κάθε μελισσοκομική επιθεώρηση που θα κάνω. θα καταγράφω κάθε τι χρήσιμο που μπορεί να βοηθήσει τους νέους και άπειρους μελισσοκόμους.

Φυσερό για τον έλεγχο της βαρρόα



Ένα πολύ ενδιαφέρον εργαλείο βρήκα που χρησιμοποιείται στο εξωτερικό για τον βιολογικό έλεγχο της βαρρόα.
Να πω ότι ίσως και να κυκλοφορεί στην Ελλάδα από καμιά εταιρεία και εγώ να μην το έχω υπόψιν μου.
Παρουσιάζει όμως αρκετό ενδιαφέρον.
Θυμίζει τον θειωτήρα, το εργαλείο δηλαδή που πετάει την σκόνη θειαφιού στα φυτά.
Γι αυτό βάζω το παρακάτω βίντεο.

Τετάρτη 17 Νοεμβρίου 2021

Γιατί πεθαίνουν οι μέλισσες αφού κεντρίσουν



Το κέντρισμα της μέλισσας είναι μια απίστευτα αποτελεσματική άμυνα.
Δεν χρειάζονται πολλά τσιμπήματα, για να τραπεί σε φυγή ακόμη και το μεγαλύτερο ζώο.
Παρ’ όλα αυτά όμως, μπορεί να φαίνεται παράξενο από καθαρά βιολογική άποψη, αφού η μέλισσα που κεντρίζει πεθαίνει λόγω της επίθεσής της.
Ωστόσο, αν παρατηρήσει κανείς το πώς είναι δομημένη η κοινωνία των μελισσών, θα δει ότι οι επιθέσεις αυτοκτονίας μπορούν να εξηγηθούν.

Melissocosmos Μελισσοκομικές κινήσεις!!!



Παλιότερο άρθρο Ιούνιος του 2013 που δείχνει τον δρόμο για μια καλή παραγωγή μελιού. 

Συνάδελφοι όπως ξέρουμε οι Μέλισσες είναι ένας ακούραστος λάτρης της εργασίας.

Παρότι η πολλή εργασία μειώνει την διάρκεια της ζωής τους, οι μέλισσες είναι πολύ ικανοποιημένες όταν δουλεύουν.
Υποθέτω ότι το κάνουν με μεγάλη ευχαρίστηση.
Τόσο, που ακόμα κι όταν ο μελισσοκόμος ανοίγει τις κυψέλες τους, αυτές δεν τον αντιλαμβάνονται σχεδόν καθόλου και συνεχίζουν απρόσκοπτα την εργασία τους.

Τρίτη 16 Νοεμβρίου 2021

Μελίσσι μεταφέρεται από κορμό δέντρου σε κυψέλη



Ένα εξαιρετικό βίντεο από το YouTube σας έχω σήμερα που δείχνει πώς μια φωλιά των μελισσών μπορεί να αφαιρεθεί από ένα πεσμένο δέντρο και να μεταφερθεί σε μια κυψέλη. Χρειάστηκαν τρεις μελισσοκόμοι (συν ένα πρόσωπο κάμεραμαν) για να φέρουν εις πέρας αυτό το έργο, που νομίζω ότι αξίζει να δείτε.

Ένα βίντεο για την μπομπότα, το ψωμί της φτώχειας


Η καλλιέργεια του καλαμποκιού άλλοτε, ήταν η πρώτη φροντίδα προκειμένου οι πρόγονοί μας εξασφαλίσουν τη βασική τους τροφή, το ψωμί της χρονιάς!

Η μπομπότα είναι ψωμί από καλαμποκίσιο αλεύρι που έτρωγαν στα χωριά κατά την περίοδο της φτώχειας,την οποία έφτιαχναν οι νοικοκυρές σε περιπτώσεις που δεν είχαν καθάριο αλεύρι να ζυμώσουν ψωμί.