Δευτέρα 2 Αυγούστου 2021

Στο κόκκινο η Ελλάδα ζέστη και κίνδυνος πυρκαγιών 2/8/21


Εφιαλτικές στιγμές παρατεταμένου καύσωνα για την Ελλάδα, μάλιστα όσο απίστευτο και αν φαίνεται ξεπεράσαμε σε θερμοκρασία πολλές περιοχές της βόρειας Αφρικής.
Δείτε 

Σάββατο 31 Ιουλίου 2021

Πατέντα για τις βέργες βασιλοτροφίας photos


Σήμερα θα δούμε τον τρόπο τοποθετήσεως βεργών βασιλοτροφίας, όταν αυτές δεν έχουν πλαίσιοστηρίγματα.

Οι περισσότερες βέργες βασιλοτροφίας που κυκλοφορούν σήμερα στο εμπόριο συνοδεύονται από ειδικές βάσεις που βιδώνουν πάνω στα πλαίσια για να στηρίζεται η βέργα.
Τα πράγματα δεν ήταν πάντα έτσι όμως.
Παλιότερα οι βέργες δεν είχαν τις βάσεις αυτές και ο μελισσοκόμος έπρεπε να επινοήσει τρόπους ώστε να στερεώσει τις βέργες στο πλαίσιο.
Οι περισσότεροι μελισσοκόμοι χρησιμοποιούσαν ξύλινο πηχάκι που είχε εγκοπές.
Αυτό βιδωνόταν στις δυο πλευρές του πλαισίου και στις εγκοπές έμπαινε η βέργα.

Ένα πολύ όμορφο μελισσοκομικό βιντεάκι


Ένα πολύ όμορφο μελισσοκομικό βιντεακι, έστειλε προς δημοσίευση ο συνάδελφος Θανάσης Ρουσσης.
Προσεγμένο βίντεο με ανάλογη μουσική υπόκρουση, και επιθεώρηση μελισσιών γεμάτα μέλια και γόνους.
Απολαύστε το.

Πως διαμορφώνονται οι θερμοκρασίες στα πευκοδάση σήμερα 31/7/21


Μεγάλο ενδιαφέρον έχει για τους μελισσοκόμους της Ελλάδος η θερμοκρασία που επικρατεί στα πευκοδάση της χώρας.
Θυμίζω ότι το 60% της Ελληνικής παραγωγής μελιού είναι από πεύκο που βγαίνει Αύγουστο έως Οκτώβριο στα δάση της Χαλκιδικής, της Θάσου, της Ευβοίας και της Κρήτης κυρίως.
Όσο μεγαλύτερη είναι η θερμοκρασία τόσο το χειρότερο για τον εργάτη, για το έντομο δηλαδή που δίνει το μέλι των πεύκων και τώρα βρίσκεται σε στάδιο τόσο μικρο που σχεδόν δεν διακρίνεται δια γυμνού οφθαλμού.

Μέλισσες: Πόσα δεν ξέρουμε; VIDEO



Στην προσπάθεια μου για την μελισσοκομική γνώση κάνω αναζητήσεις παντού.
Φυσικά κάθε τι που αφορά την μέλισσα με ενδιαφέρει.
Πολύ δε περισσότερο αν σε κάποιο ντοκιμαντέρ έχουν δημοσιευθεί διάφορα ενδιαφέροντα για τις μέλισσες.
Εδώ και καιρό έψαχνα ένα απόσπασμα ντοκιμαντέρ του national geographic που αναφερόταν στις μέλισσες.
Υπήρχε παλιά μα έχει 2 χρόνια που έπεσε και δυσκολεύτηκα αρκετά.
Αφού το βρήκα, το μοντάρισμα και το ανέβασε στο κανάλι του MELISSOCOSMOU για περαιτέρω επεξεργασία και υπότιτλους.
Είσαστε όμως άτακτοι, αφού το εντοπίσατε ήδη πάνω από 100 άτομα μέσα σε μόλις δυο ημέρες από ότι βλέπω στα στατιστικά του.

Παρασκευή 30 Ιουλίου 2021

Βράζει η Χαλκίδα ακόμα και το απόγευμα: Δυσκολεύουν τα πράγματα για το πεύκο


Στις 18:00 το απόγευμα 30/7/21 και η Χαλκίδα ακόμα έχει 40C
Το μεσημέρι ήταν ακόμα παραπάνω.
Όλα τα ερωτήματα είναι αν θα αντέξει ο εργάτης.
Ο καύσωνας θα πάει μέχρι τις 8/8/21 σύμφωνα με τους μετεωρολόγους.
Τέτοιες θερμοκρασίες έντασης, και διάρκειας είχαμε να ζήσουμε από το 1987.

Τετάρτη 28 Ιουλίου 2021

Ο Ηλίανθος και το μέλι του video


Ο Ηλίανθος και το μέλι του

Συνάδελφοι το Ηλιοτρόπιο ή αλλιώς το γνωστό σε όλους μας φυτό Ήλιος ανήκει στην οικογένεια Aster, και η λατινική του ονομασία είναι Helianthus anuus. 
Το μεγάλο κεφάλι του λουλουδιού του είναι στην πραγματικότητα μια ταξιανθία, δηλαδή σύνθετα λουλούδια , που αποτελούνται από δύο είδη μικροσκοπικών πετάλων. Τα άνθη του δίσκου βρίσκονται στο κέντρο του λουλουδιού, και τα άνθη των ακτίνων φέρουν τον εξωτερικό δακτύλιο του, κάνοντας το φυτό να μοιάζει με τον Ήλιο από τον οποίο πήρε και το όνομα του.
Το ωραίο με αυτό το φυτό είναι ότι η κορφάδα του ακολουθεί την κίνηση του Ήλιου.
Ξεκινάει δηλαδή το πρωί και κοιτάζει προς την ανατολή και ακολουθώντας την πορεία του Ήλιου φτάνει το βράδυ να κοιτάζει προς την δύση, ενώ κατά την διάρκεια της νύχτας στρίβει ξανά προς την ανατολή.
Όταν πια το κεφάλι του μεγαλώσει βαρύνει και δεν μπορεί να ακολουθήσει τον Ήλιο στέκεται ακίνητο συνήθως προς την ανατολή. 

Κυριακή 25 Ιουλίου 2021

Apistore ζυμωτή ultra plus για να φτιάξουμε μελίσσια για το πεύκο

Apistore ζυμωτή ultra plus

Apistore ζυμωτή ultra plus για να φτιάξουμε μελίσσια για το πεύκο

Είναι γεγονός πως όταν η χρονιά δεν πηγαίνει καλά ότι τα μελίσσια πέφτουν πολύ γρήγορα.
Γι αυτό αν ο μελισσοκόμος θέλει να έχει μελίσσια ετοιμοπόλεμα για το Αυγουστιάτικο βάρεμα του πεύκου τότε πρέπει από νωρίς τον Ιούνιο να ξεκινήσει η διαδικασία ενίσχυσης των μελισσιών.
Η επιλογή πρώτα πρέπει να γίνει σωστά και τα μελίσσια να πάνε σε μέρος με άφθονες γύρες.
Το καλαμπόκι, το τριφύλλι, το βαμβάκι,  και τα αγκάθια είναι νομές του καλοκαιριού που μας εξασφαλίζουν την απαιτούμενη γύρη για τα μελίσσια.

Παρασκευή 23 Ιουλίου 2021

Διπλασιάζεται στα 12,32 εκατ. ο προϋπολογισμός του Εθνικού Μελισσοκομικού Προγράμματος με απόφαση της ΥφΑΑΤ, Φωτεινής Αραμπατζή


Από τον χειμώνα ο Melissocosmos είχε γράψει ότι θα έχουμε αύξηση κατά 30% του φετινού προυπολογισμού για την μελισσοκομία.
Τελικά για φέτος αλλά και για του χρόνου έχουμε διπλασιασμό κονδυλίων λόγω κορονοιού.
Αυτά είναι χρήματα για αντικατάσταση κυψελών, για μετακινήσεις, και για αγορά κινητών βάσεων.

Πέμπτη 22 Ιουλίου 2021

Νοθευμένα μέλια: Ξαναζούμε εποχές κηροσκορίνης


Νοθευμένα μέλια: Ξαναζούμε εποχές κηροσκορίνης 
Η ιστορία επαναλαμβάνεται και μάλιστα με τους ίδιους πρωταγωνιστές.
Θα φορτωθεί πάλι στους μελισσοκόμους η ευθύνη;
Ας τα πάρουμε από την αρχή.

Τετάρτη 21 Ιουλίου 2021

Τα φρούτα ως τροφή των μελισσών


Καρπούζι.
Ένα καρπούζι 10 κιλών περιέχει έως 3 κιλά σάκχαρα και είναι πλούσιο σε βιταμίνες Α, Β6, Β1, C, λυκοπένιο, β-καροτένιο, κάλιο, μαγνήσιο και διαλυτές φυτικές ίνες.
Οι μέλισσες το λατρεύουν, και για του λόγου το αληθές ανοίξτε ένα καρπούζι και βάλτε το κοντά στο μελισσοκομείο σας και θα δείτε το αποτέλεσμα.
Το καρπούζι ως τιμή παραγωγού πωλείται από 7 έως 10 λεπτά το κιλό μέσα στο χωράφι.
Ένα καρπούζι 10 κιλών δηλαδή θα μας κοστίσει 1 ευρώ και θα μας δώσει τον χυμό του που θα έχει 3 κιλά σάκχαρα συν τις πολύτιμες βιταμίνες.

Σάββατο 17 Ιουλίου 2021

Η συναρπαστική ιστορία του πώς ανακαλύψαμε ότι οι μέλισσες αντιλαμβάνονται το χρόνο


Η συναρπαστική ιστορία του πώς ανακαλύψαμε ότι οι μέλισσες αντιλαμβάνονται το χρόνο

Οι μέλισσες είναι εξαιρετικά ενδιαφέροντα μικρά όντα. 

Έχει αποδειχτεί ότι είναι πολύ έξυπνες και μάλιστα οι μέλισσες μπορούν να αντιληφθούν το χρόνο και αν αυτό από μόνο του δεν είναι συναρπαστικό, η ιστορία για το πώς ανακαλύφθηκε είναι ακόμη περισσότερο. Για να το γνωρίζουμε, πρέπει να επιστρέψουμε σε μια μελέτη που δημοσιεύθηκε το 1929.