Δείτε μέσα από της φωτογραφίες του Γιώργου Τσέλιου, πως γίνετε ένας παραδοσιακός ξυλόφουρνος με τον παλιό τρόπο.
Μια οικογένεια στο Αγράμπελο Ξηρομέρου Αιτ/νίας άρχισε να κατασκευάζει ένα παραδοσιακό χωριάτικο φούρνο.
Στο κτίσιμο του φούρνου παίρνουν μέρος οι γυναίκες και οι άνδρες περιορίζονται μόνο στη μεταφορά των υλικών.....
ΔΕΙΤΕ πιο κάτω την διαδικασία βήμα βήμα
Υλικά που χρησιμοποιούνται για τον φούρνο:
Τσιμεντόλιθοι (για τη βάση)
Κομμάτια από παλιά κεραμίδια
πέτρες
χώμα-πηλός από βουνό
Άχυρα
νερό
Ξεκίνημα κατασκευής παραδοσιακού φούρνου
Πρώτα φτιάχνουμε τη βάση με τσιμεντόλιθα και με διάφορες πέτρες και στη συνέχεια με μέτρο ένα ταψί παίρνουμε τα μέτρα για το νέο φούρνο.
Στη συνέχεια αφού πρώτα κοσκινίσουμε το χώμα, φτιάχνουμε λάσπη με χώμα και νερό και προσθέτουμε και άχυρα για μα δέσει καλύτερα το χαρμάνι.
Το χαρμάνι το πατάνε οι γυναίκες με τα πόδια μέχρι να γίνει έτοιμη λάσπη.
Αμέσως μετά όταν το μίγμα είναι έτοιμο, το παίρνουνε οι γυναίκες και το φτιάχνουνε μπάλες.
Πετάνε τις μπάλες από χώμα με δύναμη πάνω στη βάση, και όταν αυτή γεμίσει αρχίζουνε και το χτυπάμε με την παλάμη για να γίνει ίσιο, και μετά το σκεπάζουνε για να μην σκάσει.
Όταν στεγνώσει καλά μαζεύουνε σπασμένα κεραμίδια και πετραδάκια και τα βάζουμε έτσι ώστε να γίνει κυκλικό ο θόλος του φούρνου.
Όταν φτιάξουνε το θόλο τον χτυπάνε με την παλάμη τους και μετά ρίχνοντας νερό το γυαλίζουν με τα χέρια τους
Το κάψιμο του παραδοσιακού φούρνου
Ο νέος φούρνος πρέπει να μείνει μια βδομάδα περίπου για να στεγνώσει ο πηλός. Όταν πια στεγνώσει ο πηλός, πρώτα βγάζουνε από μέσα τα κεραμίδια και τις πέτρες και υστέρα καίνε το φούρνο με πολλά ξύλα για δύο ημερόνυχτα.
Κατασκευάζει τη βάση του παραδοσιακού φούρνου
Με το ταψί παίρνουνε τα μέτρα του φούρνου
Το κοσκίνισμα του χώματος
Οι γυναίκες βοηθούν στο κοσκίνισμα
Ρίχνουν νερό στο χώμα
Οι γυναίκες κρατώντας τσαπιά πατάνε με τα πόδια τους το χώμα
Το πατάνε αφού έχουν ρίξει άχυρα μέχρι να γίνει λάσπη
Κάνουν πολλές μπάλες με τη λάσπη
Η μπάλα είναι έτοιμη
Αρχίζουν το στρώσιμο της Βάσης
Ρίχνει με δύναμη το χώμα στη βάση
Η βάση έτοιμη στρωμένη με αργιλόχωμα
Γυαλίζει με το χέρι της τη βάση
Ο θόλος έτοιμος γεμάτος με κεραμίδια και πέτρες
Άρχισε το κτίσιμο του φούρνου
Ο φούρνος είναι σχεδόν έτοιμος
Το χτύπημα του χώματος με τη παλάμη
Έτοιμος ο φούρνος
Αφού γυαλίστηκε είναι έτοιμος για κάψιμο
Σχόλιο Melissocosmos
Όταν ξεραθεί η λάσπη προσεκτικά ξεμπαζώνουμε τον φούρνο και στην συνέχεια την πρώτη φορά πρέπει να τον κάψουμε καλά με άφθονα ξύλα επί 24 ως 48 ώρες.
Αν θέλουμε αντί για πέτρες στο μπάζωμα χρησιμοποιούμε ξύλα και όταν στεγνώσει η λάσπη απλά βάζουμε φωτιά, καίγονται τα ξύλα και ο φούρνος μένει κενός.
Κάτι που δεν λέει το άρθρο.
Η βάση του φούρνου είναι σημαντικό να γίνει από υλικό που πυρώνει ώστε ο φούρνος να ψήνει καλά.
Παλιά χρησιμοποιούσαν κεραμίδι, άμμο και τούβλο για να στρωθεί η βάση και να ψήνει καλά ο φούρνος.
Το χώμα είναι κιτρινωπό, και το χωριό μου το λέμε γλίνα.
Το βγάζουν ξύνοντας χωματόπετρες και όχτους, δεν είναι κοινό χώμα, ενώ φυσικά απαραίτητο υλικό είναι το άχυρο ώστε το χώμα να μην σκάει όταν ξεραθεί.
Το πάχος του χώματος στον φούρνο ήταν περίπου 5 με 8 εκατοστά, και αργότερα οι γυναίκες τον ασβέστωναν απ έξω πολλές φορές.
Πηγή
Ακολουθήστε και εσείς το αγαπημένο σας Blog στο viber από το κινητό σας τηλέφωνο κάντε κλικ στον σύνδεσμο viber - melissocosmos