Κυριακή 5 Νοεμβρίου 2023

Ο κρόκος Κοζάνης και η ανθοφορία του

o-krokos-kozanis-kai-i-anthoforia-tou

Κρόκος Κοζάνης και η ανθοφορία του

Αρχές Νοεμβρίου 2019 βρεθήκαμε στην Κοζάνη για λίγες ημέρες.

Αυτή την εποχή βρισκόταν σε εξέλιξη η συλλογή του Κρόκου Κοζάνης, οπότε δεν γινόταν να μην πάμε ως τα λιβάδια που λαμβάνει χώρα η διαδικασία.

o-krokos-kozanis-kai-i-anthoforia-tou

Για την παραγωγή του κρόκου Κοζάνης απαιτούνται πλούσια χώματα και απουσία δέντρων.
Σε όλο τον κάμπο έβλεπες ομάδες παραγωγών να δίνουν την μάχη τους συλλέγοντας το πολύτιμο μπαχαρικό.
Με τιμή παραγωγού που κυμαίνεται από 1000 έως 1800 ευρώ το κιλό και με την καλύτερη ποιότητα στον κόσμο, οι αγρότες της Κοζάνης εδώ και εκατοντάδες χρόνια φημίζονται για την παραγωγή τους.

o-krokos-kozanis-kai-i-anthoforia-tou

Συλλέγουν τον κρόκο Κοζάνης από πολύ νωρίς το πρωί...

Συλλέγουν τον κρόκο Κοζάνης από πολύ νωρίς το πρωί, και όταν πάνε σπίτι με ένα εργαλείο που λέγεται λυχνάρι αφαιρούν τους 3 κόκκινους στήμονες που είναι και το ζητούμενο ενώ το υπόλοιπο άνθος πετιέται.

o-krokos-kozanis-kai-i-anthoforia-tou

Σε όλο τον κάμπο βλέπεις σωρούς από πεταμένα άνθη κρόκων Κοζάνης που τους έχει αφαιρεθεί το πολύτιμο σαφράν.

o-krokos-kozanis-kai-i-anthoforia-tou

Ακόμα και αυτοί οι σωροί μοσχοβολούν όμως και προσελκύουν τις μέλισσες, καθώς το άρωμα και η γεύση του κρόκου Κοζάνης της μεθάει κυριολεκτικά.

o-krokos-kozanis-kai-i-anthoforia-tou

Οι μέλισσες βρίσκουν μεγάλες ποσότητες γύρης χρώματος πορτοκαλί στους κρόκους.
Το νέκταρ δεν προλαβαίνει να δημιουργηθεί όμως καθώς το πολύ σε δυο ημέρες τα άνθη συλλέγονται από τους αγρότες.
Επειδή ο κρόκος Κοζάνης πολλαπλασιάζεται μόνο με βολβούς θεωρείται στείρο φυτό και δεν παράγει καθόλου σπόρους η επικονίαση δεν εκτιμάται και πολύ από τους παραγωγούς.

o-krokos-kozanis-kai-i-anthoforia-tou

Αυτό σε συνδυασμό με τις τσιμπιές που δέχονται στα δάχτυλα από μέλισσες που είναι μέσα στα άνθη τους κάνει να μην βλέπουν με καλό μάτι τις μέλισσες.
Γι αυτό αν και η γύρη του κρόκου είναι εξαιρετική και σε ποιότητα και σε γεύση δεν βλέπεις πολλά μελίσσια στον κάμπο της Κοζάνης κατά την ανθοφορία του κρόκου γιατί οι παραγωγοί αντιδρούν.

Στο ξενοδοχείο που μέναμε όταν παίρναμε πρωινό δίπλα μας ήταν μια παρέα ξένων που είχε έρθει στην Κοζάνη για να κλείσουν συμφωνία με τον συνεταιρισμό κρόκου Κοζάνης για αγορά του προϊόντος.
Μέσω skype μάλιστα ήρθε σε επικοινωνία με διαφημιστή στο Λονδίνο και του ζήτησαν να τους ετοιμάσει διαφήμιση που να τονίζονται οι ευεργετικές ιδιότητες του κρόκου στην υγεία και κυρίως στο αίμα όπως ακούσαμε.

Η υπόθεση του Κρόκου Κοζάνης είναι ένα καλό παράδειγμα.
Όλοι οι παραγωγοί ανήκουν σε συνεταιρισμό και ο συνεταιρισμός είναι υπεύθυνος για την πληρωμή των παραγωγών και για τις πωλήσεις του Κρόκου.
Βέβαια υπάρχουν παράπονα, όπως καθυστερήσεις πληρωμών, μειωμένη τιμή κτλ και οι παραγωγοί διαμαρτύρονται, αλλά είναι γεγονός ότι το προϊόν τους δεν μένει αδιάθετο και έχουν ένα καλό εισόδημα.

Δείτε τι συμβαίνει με το μέλι όμως.
Τρέχεις να το πάρεις, βγαίνει όλο και ποιο δύσκολα, και όταν τρυγήσεις λίγο το έχεις στην αποθήκη απούλητο.

Για συνεταιρισμούς ούτε λόγος.
Έχουμε το εμπόριο στο DNA μας οι Έλληνες μα στην μελισσοκομία απουσιάζει αυτό, με αποτέλεσμα να μένει αδιάθετο το μέλι μας αν και είναι εξαιρετικής ποιότητας.
Και να θυμάστε ότι κάθε χρόνος που περνάει η μελισσοκομία φθίνει στην Ελλάδα καθώς αποχωρούν παραγωγοί που αναζητούν την τύχη τους σε άλλες δουλειές.

Δείτε το βίντεο 



Ακολουθήστε και εσείς το αγαπημένο σας Blog στο viber από το κινητό σας τηλέφωνο κάντε κλικ στον σύνδεσμο viber - melissocosmos

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση του άρθρου μόνο υπό την προϋπόθεση ότι θα γίνει αναφορά πως ανήκει στον Melissocosmos με ενεργό ling...