Για όσους το ακούνε πρώτη φορά μοιάζει απίστευτο αλλά είναι απόλυτα αληθινό.
Το μέλι και ο καρκίνος δεν τα πάνε καθόλου καλά μεταξύ τους.
Η αλήθεια είναι ότι η σύγχρονη επιστήμη δεν ξέρει τι ακριβώς συμβαίνει αλλά σίγουρα, πάμπολλες μελέτες το επιβεβαιώνουν και ο αριθμός τους μεγαλώνει καθημερινά.
Η καρκινογένεση είναι μια διαδικασία πολλαπλών σταδίων και έχει πολυ- παραγοντική αιτιολογία. Γνωρίζουμε ότι μεταξύ άλλων μπορεί να φταίει η έκπτωση της ανοσολογικής κατάστασης, διάφορες λοιμώξεις που χρονίζουν, οι χρόνιες φλεγμονές, πληγές που δεν κλείνουν εύκολα, η παχυσαρκία, ο σακχαρώδης διαβήτης κλπ. κλπ.
Το μέλι, όπως τώρα πλέον αποδείχτηκε επιστημονικά και μάλιστα με αξιόπιστες εργασίες που δεν αμφισβητούνται, είναι ένα φυσικό τονωτικό για το ανοσοποιητικό, διαθέτει ουσίες με φυσική αντι-φλεγμονώδη δράση, είναι φυσικό αντιμικροβιακό και προάγει την επούλωση τραυμάτων και ελκών που χρονίζουν.
ιδιότητες του μελιού
Θα μπορούσαμε άνετα να πούμε ότι το μέλι είναι ένα εκ φύσεως «εμβόλιο» που μας προφυλάσσει από τον καρκίνο.
Το παράδοξο.
Το μέλι έχει στη σύσταση του διάφορες ουσίες, κυρίως όμως ένα μείγμα σακχάρων. Αν και τα σάκχαρα καθεαυτά ευνοούν τον καρκίνο, το μέλι έχει ιδιότητες αντικαρκινικές που όπως προείπαμε συνεχώς τεκμηριώνονται.
μέλισσα και γύρη
Πάντως η δράση αυτή σίγουρα υφίσταται και οι ενδιαφερόμενοι για την υγεία τους και την υγεία των δικών τους, καλό είναι να επωφεληθούν.
Ο καλλίτερος τρόπος είναι να προσθέσουν το μέλι στο διαιτολόγιο τους και το διαιτολόγιο των παιδιών τους, ενώ μπορούν να προσφεύγουν συχνά και σε πηγές όπως η γύρη, το ψωμί της μέλισσας, η ευρωπαϊκή και κυρίως η βραζιλιάνικη πρόπολη ή και το εκχύλισμα προνύμφης κηφήνα, που ‘’συμπυκνώνουν’’ τις ευεργετικές ιδιότητες του μελιού.
κηφήνας
(*) Μεταξύ των μηχανισμών που προτείνονται για να ερμηνευτεί η αντικαρκινική δράση του μελιού, είναι η αναστολή του πολλαπλασιασμού των κακοήθων κυττάρων, η επαγωγή της απόπτωσης και η διακοπή του κυτταρικού κύκλου.
Καταλήγοντας: Το μέλι και ο καρκίνος είναι όντως θανάσιμοι εχθροί. Θα είχε μάλιστα ιδιαίτερο ενδιαφέρον αν στις αναπτυσσόμενες χώρες όπου οι πόροι για την πρόληψη και τη θεραπεία του καρκίνου είναι περιορισμένοι, εφαρμόζονταν κατάλληλα διαιτητικά προγράμματα (δημογραφικές μελέτες) σε μεγάλες μάζες πληθυσμού.
Αν σας ενδιαφέρουν περισσότερες λεπτομέρειες και εργασίες για το μέλι και τις ιδιότητες του, αναζητήστε πηγές στην επιστημονική ανασκόπηση που σας παραθέτω:
Evid Based Complement Alternat Med. 2013; 2013: 829070.
Published online 2013 Dec 2. doi: 10.1155/2013/829070
PMCID: PMC3865795
Honey as a potential natural anticancer agent: A review of its mecanisms