Δευτέρα 3 Ιουλίου 2023

Μελισσοκομικοί χειρισμοί Ιουλίου

melissokomikoi-cheirismoi-iouliou


Ο Ιούλιος είναι ο μήνας που βρίσκεται στην καρδιά του καλοκαιριού ο μήνας της αρχής των διακοπών μας.
Έχουμε κάνει κάποιους τρύγους ήδη ενώ άλλοι ετοιμάζονται αυτόν τον μήνα να τρυγήσουν.
Τον Ιούλιο πρέπει να μεταφέρουμε τα μελίσσια μας από τον Έλατο στον κάμπο.
Αυτό πρέπει να το κάνουμε για δυο λόγους.
Πρώτον γιατί στο βουνό τόσο καιρό δεν υπήρχαν αρκετές γύρες και οι βασίλισσες περιόρισαν τις γέννες τους με αποτέλεσμα να μειωθούν σημαντικά οι πληθυσμοί, και δεύτερον γιατί η παρατεταμένη παραμονή τους στον Έλατο προκαλεί μελανίαση στις μέλισσες.
Έτσι το καλύτερο που έχουμε να κάνουμε είναι να πάμε τα μελίσσια μας στον κάμπο, σε μέρη με καλαμπόκι, με τριφύλλι, με βαμβάκι, λυγαριά κι άλλα διάφορα αγκάθια που ανθίζουν την εποχή αυτή.

melissokomikoi-cheirismoi-iouliou

Το καλαμπόκι έχει πλούσια γύρη σε ψευδάργυρο και είναι πολύτιμη για την ανάπτυξη και την υγεία του μελισσιού μας, η ποσότητα της γύρης που παράγει ένα στρέμμα καλαμποκιού αγγίζει τα 50 κιλά σύμφωνα με τους ειδικούς.

Άρα έστω κι ένα μικρό χωραφάκι με καλαμπόκι είναι αρκετό για να εξασφαλίσει την γύρη που χρειάζονται τα κορίτσια μας.
Εδώ να εξηγήσω για να μην παρεξηγηθώ πως όταν λέω 50 κιλά γύρη το στρέμμα δεν εννοώ ότι τα μελίσσια θα μαζέψουν από 10 στρέμματα καλαμποκιού 500 κιλά γύρη.



Εννοώ ότι αυτή την ποσότητα παράγει το καλαμπόκι, από την οποία οι μέλισσες παίρνουν όση τους χρειάζονται μόνο.

Μελισσοκομικοί χειρισμοί Ιουλίου

Σε ότι αφορά το βαμβάκι.

melissa-se-anthos-bambakiou

Πριν λίγα χρόνια οι μελισσοκόμοι έπαιρναν κάθε καλοκαίρι 20 και 25 κιλά μέλι βαμβακιού, τα τελευταία χρόνια όμως και κυρίως λόγο των πολλών φυτοφαρμάκων έχουμε μεγάλη απώλεια σε μέλισσες στα βαμβάκια με αποτέλεσμα η μέση παράγωγη μελιού στο βαμβάκι να είναι γύρω στα 10 κιλά ανά κυψέλη.

Τα τριφύλλια έχουν κι αυτά αρκετό μελάκι αρκεί να ψάξετε να βρείτε περιοχές όπου σπέρνονται τριφύλλια για σποροπαραγωγή ή που αυτά δίνονται σε εργοστάσια για να κοπούν για ψήσιμο οπότε αργούν να τα κόψουν και προλαβαίνουν οι μέλισσες να μαζέψουν μέλι.
Επιπλέον τα μελίσσια για όσους έχουν σκοπό να πάνε στο πεύκο θα αναπτυχτούν ικανοποιητικά στον κάμπο στις ανθοφορίες αυτές.

Όσοι έχουν μελίσσια στην Βυτίνα και στο Μαίναλο παραμένουν ακόμα στο βουνό γιατί την εποχή αυτή συλλέγουν οι μέλισσες το περίφημο μέλι ελάτου βανίλια, ή τουλάχιστον παλιά έτσι γινόταν.

Επίσης όσοι έχουν μελίσσια στην βελανιδιά (δρυς) κι αυτοί παραμένουν γιατί τον Ιούλιο έχουμε το δεύτερο βάρεμα με μπόλικο μελίτωμα στο βελανίδι.
Ο Ευκάλυπτος επίσης δίνει νέκταρ, γύρη και μελίτωμα τον Ιούλιο.

anthoforia-bambakiou

Κι αυτοί όλοι όμως προς τα τέλη Ιουλίου που θα σταματήσουν τα μελιτώματα πρέπει να κατέβουν στον κάμπο.

Οι νησιώτες μας με τα θυμάρια τους περιμένουν τον μήνα Ιούλιο να δουν τους κόπους τους να ανταμείβονται γεμίζοντας οι μέλισσες τους το ένα μετά το άλλο τα πλαίσια με μυρωδάτο θυμαρίσιο μελάκι, εννοείται ότι το ίδιο περιμένουν και όσοι έχουν μελίσσια σε θυμάρι εκτός νησιών.

Όσοι έχουν σκοπό να κόψουν παραφυάδες το καλοκαίρι όπως εγώ πχ πρέπει να το κάνουν έως τις 15 με 20 Ιουλίου ώστε οι βασίλισσες που θα προκύψουν να αρχίσουν να γεννάνε 10 με 15 Αύγουστου για να προλάβουν να αναπτυχτούν ικανοποιητικά οι παραφυάδες αυτές εν όψη φθινοπώρου.

Να σας θυμίσω ότι πολλές φορές με τον καύσωνα λιώνουν οι κηρήθρες και χάνονται αρκετά μελίσσια.
Καλό είναι να βάλετε κάτι για ίσκιο στα μελίσσια πχ φελιζόλ πάνω από τα καπάκια η ότι νομίζετε εσείς πως θα βοηθήσει.
Όπως καταλαβαίνετε συνάδελφοι τόσο εμείς οι μελισσοκόμοι όσο και τα κορίτσια μας οι μέλισσες αλλά και τα μηχανήματα μας οι μελιτοεξαγωγείς έχουμε ακόμα πολύ δουλειά τον μήνα Ιούλιο.

Καλά και πολλά μέλια σε όλους.


MELISSOCOSMOS ελάτε να γνωρίσουμε τον μαγικό κόσμο των μελισσών

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση του άρθρου μόνο υπό την προϋπόθεση ότι θα γίνει αναφορά πως ανήκει στον Melissocosmos με ενεργό ling...